بازگشت به صفحه اول

 

 
 

۲۹ اسفند روز ملی ایران

در آستانه ی نوروز پیروز

۲۹ اسفند روز ملی شدن صنعت نفت در ایران خجسته باد

به مناسبت روز ۲۹ اسفند روز ملی شدن صنعت نفت درایران ؛ روز ملی ایران ، در استکهلم شنبه ۱۵ مارس ۲۰۰۸ از ساعت  ۱۷ تا ۲۰ در سالن شیستا ترف ، سال روز این روز تاریخی برگزار خواهد شد.

در این مراسم آقای دکتر فخرالدین عظیمی درباره ی «جایگاه دکترمحمد مصدق در تاریخ سیاسی ایران» سخن رانی خواهند کرد. دکتر فخرالدین عظیمی در بخش تاریخ دانشگاه کُنِک تی کوت در آمریکا  University of Connecticut پروفسور تمام وقت است و پژوهش های او درباره ی تاریخ معاصر ایران، جنبش ملی کردن صنعت نفت و حکومت ملی دکترمصدق درایران، شهرت و ارزش جهانی دارد. او لیسانس حقوق و علوم سیاسی از دانشگاه تهران است. فوق لیسانس (M.Sc) را  دانشگاه لندن و دکترای خود را در علوم سیاسی، در دانشگاه اکسفورد به پایان رسانیده است. از سال ۱۳۷۰ در دانشگاه کُنک تی کوت ایالات متحده ی آمریکا به تحقیق و ندریس مشغول است. او برنده ی جایزه ی تحقیقاتی عالی و عضو برگزیده ی انستیتوی پژوهش های علوم انسانی در آن دانشگاه است. دکتر فخرالدین عظیمی سه کتاب معتبر دانشگاهی به زبان انگلیسی نوشته اند و ده ها مقاله ی علمی به زبان های فارسی و انگلیسی منتشر ساخته اند. از کتاب های آقای دکتر عظیمی تاکنون دو کتاب، به زبان فارسی در ایران منتشر شده است. نام کتاب های منتشر شده ی ایشان به زبان فارسی به ترتیب زیر است:

۱ ـ حاکمیت ملی و دشمنان آن ( پژوهشی در کارنامه ی مخالفان بومی و بیگانه ی مصدق ـ برپایه ی تازه ترین سندها )

۲ ـ بحران دمکراسی در ایران (۱۳۳۲ ـ ۱۳۲۰) ترجمه ی عبدالرضا هوشنگ مهدوی و بیژن نوذری

آقای دکتر فخرالدین عظیمی در باره ی کتاب حاکمیت ملی و دشمنان آن می نویسد:«نگارنده در کتابی که در پيش رو داريد کوشيده است تصويری از تلاش هايی به دست دهد که از يک سو برای به کرسی نشاندن حاکميت ملی ايران و از سوی ديگر برای دست نيافتنی کردن اين هدف و برانداختن دولت مصدق صورت گرفت؛ نقشی از نيروهای درگير، اهميت نسبی آنها و پيوندهای ستيزه گران بومی و بيگانه، ترسيم کند و جنبه هايی از کارنامه سياسی دولت مصدق را نيز بکاود. بررسی نقش، ترکيب، و انگيزه های ياوران مصدق، و به ويژه مخالفان او، و ارزيابی قلمرو يا حوزه اقتدار و امکانات و دشواريهای گوناگونی که وی در روزگار نخست وزيری پيش رو داشت، درک دوران مهمی از زندگی سياسی ايرانيان را آسانتر می کند. بدون ژرفانگری درچند وچون آنچه به مرداد ۱۳۳۲ انجاميد، درک بسياری از دگرگونيها و کاميابي ها و ناکامي های بعدی ناممکن است
اين پژوهش بر تازه ترين سندها و منبع هايی تکيه دارد که تاکنون از آرشيوهای انگلستان و آمريکا يا از منابع ايرانی به دست آمده است. از بازگفت روديدادهای دانسته، مانند آنچه در سی ام تير يا نهم اسفند ۱۳۳۱ يا در ۲۵ تا ۲۸ مرداد ۱۳۳۲
رخ داد و . . . پرهيز شده است. بی گمان نکته های نادانسته درباره موضوع اين پژوهش- با آنکه درباره بسياری مسائل ابهام چندانی برجا نمانده است- کم نيست و در آينده جزئيات بيشتری در دسترس پژوهشگران قرار خواهد گرفت؛ هرچند که اسناد اطلاعاتي ـ جاسوسی انگلستان همچنان از دسترس دور خواهد ماند. اميد به انتشار جزئيات بيشتری از منابع آمريکايی موجه تر است. شايد کاوش در منابع روسی روشنگر برخی نکته های نادانسته باشد. . .  هر سندی که تاکنون درباره مصدق به دست آمده است جايگاه او را در تلاشهای آزاديخواهانه ايرانيان استوارتر و باورهای هواداران او را درباره دلبستگيهای سياسي- اخلاقی اش موجه تر کرده است. نمی توان شکست جنبش ملی و ناکامی حکومت مصدق را فرصت بزرگ از دست رفته ای ندانست- فرصتی برای گريز از پی آمدهای تلخ خودکامگی شاهانه و وابستگی به غرب، به ويژه به آمريکا، و برای پی افکندن نظامی سياسی که آرمانهای ديرين ايرانيان را برای دستيابی به حاکميت ملی و مردمی، جامه عمل بپوشاند . . .

در آغاز تيرماه ۱۳۸۳ موسسه ای پژوهشی موسوم به آرشيو امنيت ملی (وابسته به دانشگاه جرج واشينگتن، در آمريکا) اسنادی سری به دست آورد که روشنگر برخی از سياستهای وزارت امور خارجه و شورای امنيت ملی آن کشور از پائيز سال ۱۳۳۱ به بعد است. از اين اسناد چنين برمی آيد که در صورت شکست تلاشهای آمريکا و انگلستان برای برافکندن دولت مصدق در مرداد ۱۳۳۲، کوششهای آنان به صورتهای ديگر ادامه می يافت. . . »

درباره ی آخرین کتاب دکتر عظیمی " در جستجوی دمکراسی در ایران " راجر لوئیز استاد دانشگاه آوستین در تگزاس آمریکا می نویسد: « در جستجوی دمکراسی در ایران گنجینه ی عظیمی است از دانش ، همچنین کاری است سرشار از عشق و همدردی با مردم ایران. بررسی جانانه و ظریفی است از سلسله ی پهلوی و انقلاب در زمان خمینی ، کتابی است که مورد توجه عموم مردم و نیز دانش پژوهان قرار خواهد گرفت».

مؤسسه ی انتشاراتی آمازون در آمریکا درباره ی کتاب "در جستجوی دمکراسی در ایران"  چنین می نویسد: « با ظهور سلسله ی پهلوی در سال های ۱۹۲۰ امید به قانون اساسی به یأس مبدل گردید. عظیمی با استادی نشان می دهد که دیکتاتوری رضا شاه، ظاهر سلطنت مشروطه را نگاه داشت اما هر مخالفتی را با مشت آهنین روبرو می کرد. او مرتبا در مراسم رسمی فریاد می زد: « بیرونتان می کنم ! ». . .

کودتای انگلیسی ـ آمریکایی که نخست وزیر اصلاح گر ، محمد مصدق را برکنار کرد، مشروطه خواهان  را نابود ساخت. سیاست اختناقی شاه و نوکری اش در برابر ایالات متحده آمریکا سبب شد تا گروه های مذهبی و سکولار ضد حکومت، به تندروی گرایش پیدا کنند که منجر به انقلاب ۱۹۷۹ گردید. عظیمی این گفتمان را پیش می کشد که ما درباره ی این رویداد به گونه ای اساسی دچار بدفهمی شده ایم که به آن ویژگی های یک انقلاب اسلامی را نسبت می دهیم در حالی که در واقع این بیان بازتاب سال های درازی از سرکوب حاکمیت ملی بوده است . . .

از هم میهنان گرامی دعوت می شود در بزرگداشت این روز تاریخی شرکت کرده و از نزدیک با   دکتر فخرالدین عظیمی پژوهشگر و نویسنده ی ارزشمند ایرانی آشنا گردند.

در این مراسم علاوه برپخش موسیقی و شعری با صدای مهدی اخوان ثالث، یک فیلم استثنایی از دکتر محمد مصدق و قلعه ی احمد آباد به نمایش گذارده خواهد شد.  

مکان : سالن شیستا ترف

زمان : شنبه ۱۵ مارس از ساعت ۲۰ ـ ۱۷ 

جبهه ملی ایران در خارج از کشور ـ استکهلم

جمهوری خواهان دموکرات و لاییک ایران ـ استکهلم 

*****

برخی از کتاب های دکتر فخرالدین عظیمی به زبان انگلیسی عبارتند از:

The Quest for Democracy in Iran: A Century of Struggle against Authoritarian Rule (Hardcover)
by
Fakhreddin Azimi
(Author)

Iran: The Crisis of Democracy, 1941-1953 (Hardcover)
by
Fakhreddin Azimi
(Author)

MOSADDEQ, MOHAMMAD (18821967): An entry from Macmillan Reference USA's Encyclopedia of Islam and the Muslim World [HTML] (Digital) by Fakhreddin Azimi (Author


The Pursuit of Pleasure: Drugs and Stimulants in Iranian History, 1500-1900.(Book review): An article from: The Historian [HTML] (Digital) by Fakhreddin Azimi (Author)

The Pursuit of Pleasure: Drugs and Stimulants in Iranian History, 1500-1900.(Book review): An article from: The Historian [HTML] (Digital) by Fakhreddin Azimi (Author)

FEDAIYAN-E ISLAM: An entry from Macmillan Reference USA's Encyclopedia of Islam and the Muslim World [HTML] (Digital) by Fakhreddin Azimi (Author)

 

 
 
بازگشت به صفحه اول

ساير مطالب مربوط به گرد هما ئی