بازگشت به صفحه اول

از ايلنا

 
 

همايش «پوپوليست, عوام‌‏باوری يا مردم‌‏باوری»

فكوهي: پوپوليسم ضد پارلمانيسم است نه ضددموكراسي
جلايي‌‏پور: انتخابات نشان داد جامعه ايران مركب خوبي براي عوام‌‏سواري نيست

تهران- خبرگزاري كار ايران
عضو شوراي مركزي جبهه مشاركت ايران اسلامي گفت: انتخابات اخير در ايران سياستمداران را متوجه كرد كه با توجه به حضور آدم‌‏هاي فهميده و ماهر در سطح جامعه, جامعه ايران مركب خوبي براي عوام‌‏سواري نيست.
به گزارش خبرنگار "ايلنا"، حميدرضا جلايي‌‏پور در همايش «پوپوليست, عوام‌‏باوري يا مردم‌‏باوري» كه از طرف بسيج دانشجويي دانشكده علوم اجتماعي دانشگاه تهران برگزار شد، گفت: پوپوليست به معناي مردم‌‏انگيزي است و سياست‌‏هاي پوپوليستي فقيردوستانه، عده‌‏اي را براي مدتي در مسند قدرت نگه مي‌‏دارد اما روند توسعه كشور را كند مي‌‏كند.
وي تاكيد كرد: اگر جامعه ايران جامعه توده‌‏اي و مستعد سياست‌‏هاي پوپوليستي بود، ليست رايحه خوش خدمت بايد بيشترين راي را مي‌‏آورد ولي اين‌‏گونه نشد و كساني راي آوردند كه اصلا شعار پوپوليستي ندادند.
عضو شوراي مركزي جبهه مشاركت ايران اسلامي با اشاره به اينكه در ايران افراد اخلاقي و مدني وجود دارد، گفت: شايد در ايران NGOهاي قوي نباشند اما محافل قوي خانوادگي، خويشاوندي و عقيدتي زيادي وجود دارند كه هر حرفي در اين محافل مورد بحث قرار مي‌‏گيرد، به همين خاطر نمي‌‏توان از راس حكومت به طور مستقيم مردم را مورد خطاب قرار داد.
وي افزود: در انتخابات دور اول رياست‌‏جمهوري دور گذشته هر كانديدايي به طور ميانگين 6 ميليون راي آورد و كسي دنبال شعارهاي پوپوليستي نرفت و تكثر خوبي بر انتخابات حاكم بود و در دور دوم آن انتخابات با تبليغات، يكي را نماد فساد كردند تا مردم به ديگري راي بدهند.
مدرس دانشگاه تهران خاطر نشان كرد: سياست‌‏هاي توده‌‏اي و پوپوليستي مبيني بر سياست‌‏هاي شناخته‌‏شده چپ و راست در جوامع مدرن نيست. سياستمداران به دور از اختلافات سنتي و جاافتاده سياسي و با تكيه بر ارزش‌‏هاي كلان بشري مثل غلبه بر فقر بدون آنكه راه رفع آن را نشان‌‏ دهند، جامعه را مورد خطاب قرار مي‌‏دهند.
جلايي‌‏پور با بيان اينكه سياست‌‏هاي پوپوليستي در جوامع آشفته‌‏اي كه نه مدرن شده‌‏اند و نه سنتي باقي مانده‌‏اند، قابليت اجرا دارد، گفت: جامعه آشفته جامعه سرگرداني است كه نه مولفه‌‏هاي همبستگي مثل وجدان جمعي جوامع سنتي را دارد و نه مولفه‌‏هاي همبستگي جوامع مدرن مثل تقسيم كار را داراست.
وي اظهار داشت: جامعه توده‌‏اي در برابر جامعه مدني قرار مي‌‏گيرد و در آن ارتباط بين راس حكومت و نخبگان به صورت مستقيم است و نهادهاي مدني و NGOها حضور قوي و مستمري ندارند.
بر پايه اين گزارش، ناصر فكوهي، استاد مردم‌‏شناسي دانشكده علوم اجتماعي دانشگاه تهران نيز گفت: مهمترين حد در تعريف پوپوليسم آن است كه نهادهاي بينابين مردم و راس حكومت وجود ندارد و راس حاكميت با مردم ارتباط مستقيم برقرار مي‌‏كند و از اين رو پوپوليسم ضددموكراسي نيست بلكه ضد پارلمانيسم است.  
فكوهي با اشاره به اينكه بعد از انقلاب انفورماتيك سال 1980 و واقعه 11 سپتامبر نمي‌‏توان به جهان مثل قبل نگاه كرد، گفت: بعد از اين دو واقعه، تغيير در حوزه مفاهيم نيز رخ داده كه مفاهيمي مثل «دولت رفاه» و «دموكراسي نمايندگي» را زير سوال رفته است.
وي تاكيدكرد: سناريوي منفي بعد از اين تغييرات مي‌‏تواتند از دست رفتن دستاوردهاي دموكراسي و شيوع نظامي‌‏گري و جنگ‌‏هاي قومي قبيله‌‏اي در جهان باشد اما سناريوي مثبت بعد از اين تغييرات مي‌‏تواند تقويت جامعه مدني و حضور گروه‌‏ها و NGO ها به صورت فعال‌‏تر باشد و جهان نئوليبراليستي به سمت جهاني انساني‌‏تر پيش برود.
فكوهي گفت: در آينده نبايد دولت‌‏هاي ملي تنها واحد مرجع باشد و در كنار آن NGOها و شورا‌‏ها طوري تقويت شوند كه بتوانند نسبت به قدرت مركزي مستقل باشند و روند تمركززدايي را تقويت كنند.
استاد دانشگاه تهران با اشاره به مشخصات پوپوليسم، گفت: در گذشته روي صحبت حاكمان با مردم بود اما امروز پوپوليسم مخاطبان جهاني دارد و همه جهان آن را مي‌‏شنوند.
وي افزود: امروزه به جاي سطح گفتماني، ژست‌‏ها، نمادها و حركات تاثير بيشتري دارد، همان تاثيري كه ايدئولوژي‌‏ها در گذشته داشتند.
فكوهي تصريح كرد: در مشخصات پوپوليسم امروز يكي از راه‌‏هاي محبوب شدن، ضديت با آمريكاست و به خاطر فشار حضور نظامي آمريكا در سراسر جهان كسي نگاه نمي‌‏كند كه اين مخالفت مي‌‏تواند تاثيري داشته باشد يا خير.
وي افزود: امروزه كسي جهاني شدن و پيامدهاي مخرب آن مثل تخريب‌‏هاي زيست محيطي را مورد حمله قرار مي‌‏دهد نيز مورد توجه قرار مي‌‏گيرد.
فكوهي در پايان گفت: براي بردن جهان و كشور به سمت يك سناريوي مثبت بايد در تصميم‌‏گيري‌‏هايمان واقع‌‏گرا و عمل‌‏گرا و معتدل باشيم و شعار دادن تنها براي راي جمع كردن خوب است. 
 
 
بازگشت به صفحه اول

ساير مطالب مربوط به گرد هما ئی