خوزستان همچنان قربانی می دهد: ارگ اتابکی فرو ریخت

چهارشنبه, 25ام اسفند, 1395
اندازه قلم متن

فرامرز خوشاب

انتخاب خبر: محوطه تاریخی طاق طویله متعلق به دوره اتابکان لر و حدود قرن هفتم هجری قمری است. ابن بطوطه جهانگرد مراکشی در سفرنامه خود آورده است که ۳ شب در این قلعه که کارکرد کاروانسرا داشته است، بیتوته کرده است.

فرامرز خوشاب، دبیر انجمن دوستداران میراث فرهنگی ایذه گزارش داد امروز بعد از بارشهای فراوان باران در سکوت محض مسئولان میراث فرهنگی خوزستان ارگ اتابکی(تاق طویله) در ایذه فرو ریخت.

متاسفانه علی رغم تلاش های انجمن دوستداران میراث فرهنگی ایذه و مدیر میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری ایذه و مسئول پایگاه آیاپیرو ارائه گزارش های متعدد از وضعیت بحرانی بنای فعلی و ارائه آن به متولیان اداره کل میراث فرهنگی استان خوزستان امروز شاهد فرو ریزی این بنای ارزشمند و منحصر به فرد در شهر ایذه بودیم.

faramarzkhushabمتاسفانه به دلیل عدم مدیریت صحیح و نگرش های آپارتاید گونه منطقه ای و جغرافیایی اداره کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری خوزستان، به دلیل عدم تخصیص اعتبارات و رسیدگی به آثار تاریخی خوزستان این استان در وضعیت فرا بحرانی قرار گرفته است. متاسفانه علی رغم تلاش های استاندار خوزستان برای بر طرف کردن مشکلات فرا روی این حوزه توان ایشان نیز برای مدیریت این بحران ها در حوزه میراث فرهنگی به چالش کشیده شده است و کم کم در حال نا امید شدن هستیم.

گرچه طی تماس تلفنی ساعت دو نیم شب بنده با ایشان که حکایت از تلاش وافر وی برای برطرف کردن مشکلات استان است اما در زمینه میراث فرهنگی اگر کمیته ای برای بررسی این مشکلات و فجایع به صورت عملیاتی و فوری تشکیل ندهد مطمئن باشید فاجعه از این نیز فراتر خواهد رفت و امکان مدیریت کردن آن در استان دیگر غیر ممکن خواهد بود.

فرامرز خوشاب رئیس هیئت مدیره شبکه تخصصی سمن های میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خوزستان افزود: اخبار و اطلاعات تکمیلی به زودی از سوی انجمن دوستداران میراث فرهنگی ایذه در اختیار رسانه ها و افکار عمومی قرار خواهد گرفت.

ارگ اتابکی(تاق طویله) یک اثر منحصر به فرد و یک بنای بسیار زیبا و گسترده است که زیباترین تزئینات کاشی را دارد. کاشی‌کاری‌های معرق، ترکیب آجر و کاشی، گچ‌بری‌های رنگین و سازه‌های معماری پیچیده است. که به احتمال زیاد یک بنای چند منظوره بوده است که در نوع خود بی نظیر است. این بنا با یک پلان هشت ضلعی دارای دو پلکان بسیا زیبا و عریض‌تر از پلکان عالی‌قاپو است که ظرافت این معماری نشان از مهارت سازندگان خود دارد. حریم این قلعه حدود ۲۵ تا ۳۰ هزار متر است و تاکنون چهار گوشه بنا با دیوارها۳ و اتاق سالم از قلعه در حفاری ها به دست آمده است. در دوران اسلامی، ایذه به عنوان پایتخت اتابکان لر بزرگ انتخاب شد و بعد از حمله مغول، مرکز محلی حکومت مغولان.

خرابه‌های بنایی از دوران ایلخانی که به نام: ارگ اتابکی یا«طاق طویله» شناخته می‌شود اکنون در مرکز شهر وجود دارد.


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.