انتشار اسناد «هولوکاست» توسط سازمان ملل حقایق تازه‌ای را بازگو می‌کند

چهارشنبه, 30ام فروردین, 1396
اندازه قلم متن
دبی-العربیه.نت فارسی

پرونده جنایات جنگی حاوی مدارک تازه‌ای از رویداد هولوکاست، هفته جاری از سوی سازمان ملل متحد منتشر و برای اولین بار در معرض افکار عمومی جهان قرار می‌گیرد. این پرونده شامل هزاران برگ از اسنادی است که به طور مخفیانه از اروپای شرقی خارج شده است.

به گزارش روزنامه گاردین، بایگانی محرمانه «کمیسیون جنایت‌های جنگی سازمان ملل»، که به سال ۱۹۴۳ باز می‌گردد، در «کتابخانه واینر» در لندن بازگشایی می‌شود. کاتالوگ آن در سایت‌های اینترنتی منتشر شده است.

این پرونده نشان می‌دهد که درخواست اجرای عدالت ابتدا از سوی کشورهای مورد تهاجم همچون لهستان و چین مطرح شد و نه از سوی کشورهای فاتح جنگ جهانی دوم همچون بریتانیا، آمریکا و روسیه و در نهایت منجر به برگزاری دادگاه‌های نورمبرگ شد.

بایگانی جنایت‌های جنگی در اواخر دهه ۱۹۴۰ پس از پیوستن آلمان غربی به صف متحدان در ابتدای شروع جنگ سرد مسکوت گذاشته شد. در همان زمان بنا به درخواست سناتور آمریکایی جوزف مک‌کارتی، تعدادی از محکومان دادگاه‌های نورمبرگ از زندان آزاد شدند و دادگاه‌های جنایت‌های جنگی تعطیل شدند.

انتشار اسناد سازمان ملل متحد همزمان با انتشار کتاب «حقوق بشر بعد از هیتلر: تاریخ گمشده محاکمه جنایت‌های جنگی کشورهای محور» نوشته «دن پلش» صورت می‌گیرد که روز سه‌شنبه وارد بازار کتاب شد.

این اسناد بلافاصله بعد از تاسیس سازمان ملل متحد در سال ۱۹۴۲ جمع‌آوری شدند. بر اساس این اسناد، تجاوز به عنف و روسپیگری اجباری به عنوان جنایت جنگی قابل محاکمه اعلام شد و دادگاه‌ها در اواخر دهه ۱۹۴۰ در کشورهای یونان، لهستان و فلیپین به آن رسیدگی می‌کردند.

دولت لهستان در تبعید، مدارک دقیقی از اردوگاه‌های کار اجباری همچون تربلیانکا و آشوویتز و میلیون‌ها یهودی که در این اردوگاه‌ها با گاز خفه شده‌ بودند جمع‌آوری کرده بود. این مدارک به طور مخفیانه از اروپای شرقی بیرون آورده شده بودند و در یکی از آن‌ها آمده است که قربانیان را مجبور می‌کردند برهنه شوند و «کف سفالی کوره‌ها وقتی تر می‌شدند بشدت لغزنده بودند».

«کتابخانه واینر» در سال ۱۹۳۴ در آمستردام تاسیس شد تا اقدامات ضد یهود نازی‌ها را زیرنظر بگیرد. این کتابخانه در آستانه جنگ جهانی دوم مجموعه خود را به لندن منتقل کرد و با دولت بریتانیا برای آگاه کردن مقامات از رژیم هیتلر همکاری و مدارک دادگاه‌های نورمبرک را ارائه داد.

این کتابخانه که در مرکز شهر لندن قرار دارد، کار تحقیقات در باره هولوکاست و نسل‌کشی را انجام می‌دهد.

هووارد فاکسوهن، کتابدار این کتابخانه گفته است: «کاتالوگ کمیسیون جنایت‌های جنگی سازمان ملل در اینترنت منتشر شده و از همین هفته در وبسایت ما در دسترس است».

او افزود: «بسیاری ابراز علاقه کرده‌اند. بعضی از فایل‌های PDF حاوی ۲ هزار صفحه است. این اولین بار است که این اسناد در اختیار عموم قرار می‌گیرد. براساس این مدارک صفحات جدیدی از تاریخ بازنویسی خواهد شد».

پلش مدیر مرکز تحقیقات بین المللی و دیپلماسی در دانشگاه لندن است. او برای نوشتن کتابش اجازه مخصوص برای خواندن این مدارک گرفته بود. از این مدارک در شهر نیویورک به شدت حراست می‌شود.

فقط محققانی که از سوی مقامات دولتی معرفی می‌شدند و مجوز دبیرکل سازمان ملل را داشتند می‌توانستند این مدارک را مطالعه کنند و حق یادداشت برداری و گرفتن کپی هم نداشتند. پلش توانست نظر دیپلمات‌ها و از جمله سفیر آمریکا در سازمان ملل را جلب و این مدارک را آزاد کند.

پلش گفت: «این منابعی عظیم برای مبارزه با کسانی است که هولوکاست را نفی می‌کنند. بعد از جنگ متحدان به مقامات آلمانی هرگز اجازه ندادند تا این بایگانی را ببینند. هیچ کدام از این مدارک تا کنون افشا نشده‌ است».

تعدادی از مدارک اولیه مستقیما در محکوم کردن هیتلر برای جنایت‌های جنگی در کشور چکسلواکی تنظیم شده‌ است. ۳۰۰ صفحه اختصاص به دستورها و مسئولیت‌های هیتلر دارد.

در اواخر دهه ۱۹۴۰ دولت‌های آمریکا و بریتانیا محاکمه نازی‌ها را متوقف کردند. به گفته پلش، هری ترومن، رییس جمهوری وقت آمریکا بجای محاکمه نازی‌ها اولویت را به مبارزه با کمونیسم داد. «حتی محاکمه عاملان کشتار افسران نیروی هوایی بریتانیا در جریان فرار از اردوگاه آلمان‌ها متوقف شد. از این ماجرا فیلمی به نام «فرار بزرگ» ساخته شده است».


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.