انتشار نامه شرمندگی معدنچیان یورت به جای پاسخگویی

دوشنبه, 25ام اردیبهشت, 1396
اندازه قلم متن

دولت به جای پاسخگویی به مطالبات بر حق کارگران، نامه «عذرخواهی » و «شرمندگی» آنها را منتشر می‌کند؛ عملی که ماهیت واقعی سیاست‌های ضد کارگری حاکم بر وزارتخانه‌های کار و صنعت و نمایشی بودن صحبت‌های اعضای کابینه در روزهای آواربرداری معدن را هرچه بیشتر نمایان می‌کند.

خبرگزاری دولت ایران «ایرنا» با انتشار نامه‌ای از طرف کارگران و خانواده بازماندگان کشته‌شدگان معدن یورت، ادعا کرده این کارگران از حسن روحانی بابت اتفاقات رخ داده در زمان سفر او به محل حادثه «عذرخواهی و ابراز شرمندگی» کرده‌اند.

حسن روحانی که این روزها به دنبال پیروزی در انتخابات و ریاست مجدد بر دولت است، پس از حادثه معدن یورت به این منطقه سفر کرد که با واکنش تند برخی کارگران مواجه شد و مورد انتقادهای شدیدی قرار گرفت.

در این اعتراض‌ها کارگران از شرایط سخت کاری خود و پرداخت‌نشدن حقوق و حق بیمه‌اشان شکایت کردند. آنها با اشاره به چندین تجمع برای احقاق حقوقشان و برخوردهای صورت گرفته توسط نیروهای انتظامی، روحانی را خطاب قرار دادند که چرا آن روزها توجهی به کارگران نکرده است.

پس از این سفر، رسانه‌های حامی دولت تلاش کردند اعتراضات کارگران را به نقش افراد نفوذی از دیگر کمپین‌های انتخاباتی تقلیل داده و حضور روحانی در میان کارگران را اتفاقی بزرگ و نشانه ای از روحیه پاسخگوی رییس دولت جلوه دهند.

اعضای کابینه روحانی اما، از زمان انفجار در معدن تاکنون در تلاشند تا حادثه را به یک خطای انسانی کاهش دهند. وزیر کار ابتدا «باتری به باتری» و سپس «تعویض باتری» در فضای داخلی معدن را به عنوان علت این انفجار اعلام کرد و وزیر صنعت نیز گفت «معدن مشکل خاصی هم نداشته و اتفاق رخ داده ناشی از یک اشتباه بوده است». این در حالیست که کارگران معدن یورت بارها در مورد تخلفات کارفرما در این معدن صحبت کرده‌اند؛ دستمزدهای معوقه، وضعیت نامشخص بیمه کارگران، رعایت‌نشدن اصول ایمنی، نبود تهویه مناسب برای خروج گاز، تهدید به اخراج کارگران در صورت اعتراض به شرایط کاری و..
شرایط معدن یورت آنقدر وخیم بود که شخص وزیر کار که در محل حاضر شده بود، از اعلام تعداد دقیق افراد حاضر در معدن ناتوان بود؛ چند روز بعد نیز اخباری مبتنی بر سالم بودن لوکوموتیو مورد بحث منتشر شد که دلایل مطرح شده از طرف وزرای حسن روحانی به عنوان علت انفجار را زیر سوال می برد.

اما نه حرف‌های کارگران و نه واکنش رسانه‌ای موجب نشد که علی ربیعی و محمدرضا نعمت‌زاده از تلاش خود برای منحرف‌کردن افکار عمومی از دلایل اصلی این انفجار و نقش سیاست‌های حاکم بر وزارتخانه‌های کار و صنعت در وخامت شرایط کاری کارگران دست بکشند.

حال خبرگزاری رسمی دولت ایران نامه‌ای منتشر کرده که در آن کارگران علاوه بر اینکه از روحانی به این دلیل که در «شرایط فعلی و در زمان انتخابات» به محل حادثه سفر کرده تشکر کرده‌اند، به دلیل اینکه «بعضی از افراد سودجو و هدایت‌شده موجب بی‌نظمی و بهم‌زدن جو معدن شدند که این حرکت باعث بی‌احترامی و بی‌حرمتی به متوفیان و بازماندگان و کارگران معدن شده» از رئیس دولت «عذرخواهی» و «ابراز شرمندگی» کرده‌اند.

اگر فرض را بر اصالت این نامه بگذاریم و تصور کنیم که کارگران به شکلی کاملا «خودجوش» به نگارش آن دست زده اند، باز هم انتقادات فراوانی به رویکرد دولت و خبرگزاری رسمی آن وارد خواهد بود؛ جدا از فرافکنی‌ها و پاسخگو نبودن وزرا و دیگر افراد مسئول در این حادثه، حسن روحانی و اسحاق جهانگیری در مناظره جمعه گذشته از رقیبان خود خواسته بودند «عزت کارگران و فقرا را زیر سوال نبرند». اما دولت حاکم خود در روزهای پایانی رقابت‌های انتخاباتی، به جای پاسخگویی به مطالبات بر حق کارگران، نامه «عذرخواهی » و «شرمندگی» آنها را منتشر می‌کند؛ عملی که ماهیت واقعی سیاست‌های ضد کارگری حاکم بر وزارتخانه‌های کار و صنعت و نمایشی بودن صحبت‌های اعضای کابینه در روزهای آواربرداری معدن را هرچه بیشتر نمایان می‌کند.
منبع: میدان


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.