واکنش‌ها به حضور نداشتن زنان ایرانی در بازی ایران و سوریه، بازخواست نمایندگان از وزیر

پنجشنبه, 16ام شهریور, 1396
اندازه قلم متن

تصویر کاملا بی حجاب یک دختر سوری در استادیوم، گویی به لحاظ قواعد رسانه ای،از تمام ویژگی های لازم برای حساس کردن مخاطبان بر روی موضوع تبعیض برخوردار بود: دختری که از قضا به لحاظ ویژگی های چهره، به دختران ایرانی شباهت زیادی داشت، که به خاطر داشتن ملیت متفاوت‌شان از حق حضور در استادیوم محروم بودند

شرق: از شروع بازی ایران و سوریه تا این لحظه، واکنش‌های متفاوتی به ممنوعیت ورود زنان ایرانی به استادیوم و اجازه ورود زنان سوری نشان داده‌ شده است. اغلب واکنش‌ها همراه با اعتراض و پاسخ سؤال مبنی بر چرایی ماجراست. شهیندخت مولاوردی، دستیار ویژه رئیس‌جمهوری در حقوق شهروندی، از اولین کسانی بود که به این ممنوعیت واکنش نشان داد. مولاوردی در توییتر خود نوشت: ماده ۸۹ منشور حقوق شهروندی: حق همه شهروندان، به ویژه زنان است که به امکانات ورزشی و آموزشی و تفریحات سالم دسترسی داشته باشند و بتوانند با حفظ فرهنگ اسلامی – ایرانی در عرصه‌های ورزشی ملی و بین‌المللی حضور یابند.

اگر ممنوع است، برای همه ممنوع است

بخش اعظم نمایندگان مجلس شورای اسلامی نیز به این مسئله واکنش نشان داده‌اند. حجت‌الاسلام‌والمسلمین محمدتقی رهبر در پاسخ به این سؤال که آیا با ممنوعیت حضور زنان در استادیوم موافق است، گفت: اگر قرار است حضور زنان ایرانی در استادیوم آزادی ممنوع باشد، درباره ملیت‌های دیگر نیز باید چنین موضوعی اعمال کنید. عضو جامعه روحانیت مبارز در رابطه با چرایی مجازنبودن زنان برای ورود به استادیوم فوتبال اظهار کرد: ما روی سنت‌های ایرانی خودمان به عنوان ایرانی حساسیت بیشتری داریم، ملاحظه کردید که چند ماه پیش وقتی آقایان وزرا رفتند در خانه سفارت بلژیک، زنان بی‌حجاب هم در آن خانه بودند، ما همان موقع این ایراد را گرفتیم که چرا به خانه سفیر رفتند. آن مسئله که گذشت و رفت. بعد هم گفتند ما ناچار بودیم و نمی‌دانستیم وضع این‌طور است. رهبر با بیان اینکه «درباره آنچه دیروز اتفاق افتاد، نه دفاع می‌کنم و نه اعتراض می‌کنم» افزود: موضع‌گیری در این‌باره مشکل است. از خود آقایان متصدی باید پرسیده شود که چرا به زنان سوری اجازه ورود داده شده است. به لحاظ شرعی، تفاوتی بین ملیت‌ها وجود ندارد، اگر ممنوع است، برای همه ممنوع است.

آیت‌‌الله محسن غرویان نیز باور دارد که حضور زنان در استادیوم‌های فوتبال به لحاظ فقهی و شرعی مشکلی ندارد.

این استاد حوزه و دانشگاه اظهار کرد: حضور زنان در استادیوم‌های فوتبال به لحاظ شرعی و فقهی مشکلی ندارد، اما برخی فقها آن را به دلیل مفسده‌ای که احتمالا بر آن مترتب می‌شود، مورد اشکال می‌دانند.

طرح سؤال از وزیر ورزش

همچنین، فاطمه حسینی، نماینده مردم تهران، از طرح سؤال خود از وزیر ورزش درباره حضور زنان در وزشگاه‌ها خبر داد و گفت:‌ در سؤال خود از آقای سلطانی‌فر، عنوان کردم که تاکنون برای فراهم‌کردن شرایط مطابق با موزاین اسلامی و در شأن زنان کشورمان برای حضور در ورزشگاه‌ها و تماشای رقابت‌های ورزشی چه برنامه‌ریزی و اقداماتی صورت گرفته است؟ در شرح سؤال نیز عنوان کردم، همان‌طور که مستحضرید، متأسفانه شاهد آن هستیم که شرط حضور زنان در ورزشگاه‌ها برای تماشای مسابقات ورزشی، داشتن تابعیت کشور تیم رقیب ایرانی است و با توجه به اینکه ممانعت از حضور زنان در ورزشگاه‌ها در دوران تصدی وزارت جنابعالی استمرار یافته و این اقدام با اصول سوم، نهم و بیستم قانون اساسی مغایرت دارد، تاکنون برای فراهم‌کردن شرایط مطابق با موازین اسلامی و در شأن زنان ایرانی برای حضور در ورزشگاه‌ها و تماشای رقابت‌های ورزشی چه برنامه‌ریزی و اقدامی انجام شده است؟

فاطمه سعیدی، عضو کمیته حقوق شهروندی کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس، نیز از اینکه برای ممنوعیت حضور زنان در ورزشگاه‌ها بهانه‌های واهی آورده می‌شود، انتقاد کرد.

وی مجازنبودن حضور زنان ایرانی در ورزشگاه‌ها را قانونی ندانست و گفت: همواره در قوانین کشور ما از برابری حقوق زن و مرد گفته شده است و ممنوعیت ورود بانوان ایرانی به ورزشگاه‌ها بر خلاف منشور حقوق شهروندی است. وی علت ممنوعیت حضور زنان را بهانه‌های واهی دانست و گفت: اگر این ممنوعیت برای رعایت شأن بانوان و امنیت بانوان در نظر گرفته شده است، باید فضای ورزشگاه‌ها را اصلاح کرد، نه اینکه بانوان را از حضور در استادیوم‌ها منع کرد. نباید به دلیل رفتار ناهنجار و فحاشی چند تماشاگر، بانوان را حذف کرد، بلکه این افراد را باید از حضور در ورزشگاه‌ها محروم کرد.

عضو فراکسیون زنان مجلس ممنوعیت حضور بانوان در ورزشگاه‌ها را توهین و جسارت به مردان و بانوان ایرانی دانست و افزود: اینکه به دلیل رفتار نامناسب آقایان، خانم‌ها از رفتن به استادیوم محروم شوند، پذیرفته نیست و در این زمینه مردان ایرانی نیز باید اعتراض خود را بیان کنند. سعیدی حضور بانوان در ورزشگاه‌ها را یکی از مطالبات کوچک جامعه زنان ایرانی دانست و تصریح کرد: مطالبات جامعه زنان ایرانی بیشتر از این خواهد بود و نخواهیم گذاشت حقی از زنان ایرانی ضایع شود. عضو فراکسیون زنان مجلس دیوارکشی و حصارکشی را نیز بسیار ناپسند عنوان و تصریح کرد: این اقدام نیز نوعی توهین به جامعه مردان ایرانی به‌شمار می‌آید و این آزادی باید وجود داشته باشد که خانواده‌های ایرانی بتوانند در کنار همدیگر یک مسابقه فوتبال را تماشا کنند.

نیازمند همگرایی هستیم

مسعود سلطانی‌فر، وزیر ورزش و جوانان، نیز با اشاره به اینکه حضور خانواده‌ها در ورزشگاه‌ها نیازمند همگرایی و همکاری و باور همه‌جانبه افراد صاحب‌نظر و دست‌اندرکار است، افزود: برخی از افراد در این زمینه دغدغه‌هایی به‌لحاظ فرهنگی و اجتماعی دارند که این دغدغه‌ها را به رسمیت می‌شناسیم، بنابراین باید با بحث و تعامل، به مرور شرایط برای حضور خانواده‌ها در ورزشگاه‌ها فراهم شود؛ درواقع مراجع قانونی، فرهنگی و دینی باید به تفاهم برسند. سخنگوی فراکسیون ورزش مجلس نیز با بیان اینکه مجموعه ورزشی بانوان آزادی از داستان انبوه پروژه‌های ورزشی نیمه‌کاره در سراسر ایران مستثنا نیست، گفت: مجموعه ورزشی بانوان آزادی بدون برنامه و پیش‌بینی اعتبار لازم کلنگ زده شد.

نایب‌رئیس فراکسیون مستقیلن ولایی از مسئولان ورزشی خواست اگر حضور خانوادگی در ورزشگاه‌ها نیاز به قانون و برطرف‌کردن خلأهای قانونی دارد، این موضوع را به مجلس منعکس کنند تا نسبت به رفع آن اقدام شود. غلامعلی جعفرزاده‌ایمن‌آبادی با اشاره به ممنوعیت حضور بانوان ایرانی در استادیوم یکصدهزارنفری آزادی و حضور بانوان سایر کشورها در ورزشگاه، عنوان کرد: هیچ پاسخ منطقی‌ای برای عدم حضور بانوان در ورزشگاه‌ها وجود ندارد و طبق ماده ٨٩ حقوق شهروندی نمی‌توانیم مانع حضور بانوان در ورزشگاه‌ها شویم.

ناهید تاج‌الدین، عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی، نیز در توییتر خود نوشت: اسفناک‌ترین بخش بازی دیروز در ورزشگاه آزادی، اضافه‌شدن تبعیض ملیتی به تبعیض جنسیتی و حضور زنان سوری باوجود غیبت زنان ایرانی بود.

فقط ١١ نفر بلیت خریده بودند

چهره‌های ورزشی نیز به ماجرای حضور زنان در ورزشگاه واکنش نشان دادند. رئیس فدراسیون فوتبال درباره اشتباه در بلیت‌فروشی و فروش بلیت به بانوان اظهار کرد: ما که در ورزشگاه حاضر می‌شویم در جریان واقعیت‌های موجود درون ورزشگاه هستیم. درحال‌حاضر از لحاظ ساختاری و فیزیکی آمادگی ورود بانوان را نداریم. باید گیت‌های ورودی جداگانه داشته باشیم که این اتفاق نیفتاده است. با آن اشتباهی هم که در سیستم بلیت‌فروشی رخ داد، تنها ۱۱ نفر از بانوان بلیت خریدند که با تذکر ما آن بلیت‌ها ملغی شد. او افزود: بحث دوم، رایگان‌کردن حضور تماشاگران در ورزشگاه بود که این تصمیم از سوی فدراسیون گرفته نشد. اگر این تصمیم از سوی فدراسیون بود، در سایت ما اعلام می‌شد. اسپانسر این کار را کرد و با خرید بلیت‌های باقی‌مانده، بازی رایگان شد. البته تعداد بلیت خوبی هم فروخته شد که نزدیک به ۳۳ هزار بلیت بود. تاج درباره حضور بانوان سوری در ورزشگاه آزادی تصریح کرد: بانوان ایرانی هم حضور داشتند. دو، سه بانوی ایرانی در VIP حضور داشتند که یکی از آنها نایب‌رئیس خودم بود. البته گفتنی است که این تعداد اعلام‌شده از سوی ریاست فدراسیون فوتبال واقعی نیست. آمار جمع‌آوری‌شده ازسوی خبرنگار «شرق» نشان می‌دهد بیش از ۵٠ نفر اقدام به خرید بلیت کرده بودند.

مهرداد میناوند، بازیکن سابق تیم ملی، نیز در اینستاگرام خود نوشت: روى سخنم با رئیس‌جمهور منتخب و محترم و مسئولان رده‌بالاى ورزش کشور است؛ کارى نکنید که سال‌هاى بعد نیز که چندان دور نخواهد بود آیندگان ما به این قانون منع ورود زنان باغیرت میهنمان نیشخند بزنند یا باورشان نشود. استادان، اینها همان شیرزنان غیور و باشرفى هستند که همیشه به وقت نیاز همچون مردان در صحنه‌هاى گوناگون ملى- میهنى نقش پررنگ خود را به رخ ما کشیده‌اند. انصاف نیست که در جلو چشمانشان زن‌هاى اجنبى وارد ورزشگاه شوند و آنها با سرخوردگى روانه خانه‌هایشان».

به نظر می‌رسد این ماجرا هنوز تمام نشده، پروانه سلحشوری، رئیس فراکسیون زنان مجلس، گفت باید همه مسئولان دست به دست هم دهیم تا زنان میهمان استادیوم آزادی در دربی بعدی تهران باشند. گفتنی است معصومه ابتکار، معاون رئیس‌جمهور در امور زنان و خانواده، درباره این اتفاق تا این لحظه سکوت کرده است.


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.