مانور قدرت هدایتی با پول مردم در فوتبال ایران

پنجشنبه, 23ام آذر, 1396
اندازه قلم متن

حسین هدایتی در دهه ۶۰ عضو سپاه پاسداران بود

منصور رضوی، شهروند خبرنگار 

حضور امن و بی دغدغه «حسین هدایتی» در فوتبال ایران، معمای چند مجهولی اقتصاد بیمار ورزش کشور است. شخصی مثل «بابک زنجانی» وارد حوزه فوتبال می شود، «علی انصاری»، یکی از متمول ترین مردان اقتصادی فعال در صنعت مبل و بازارهای آهن و الکترونیک ایران برای فوتبال هیجان نشان می دهد ولی به سرعت معادله بازی را می فهمد و به سایه می رود و «شهرام جزایری» بارها برای خرید پرسپولیس یا حتی نزدیک شدن به این مجموعه چراغ سبز نشان می دهد اما در نهایت فقط حسین هدایتی است که فرصت مستمر حضور و پول شویی در فوتبال ایران را پیدا می کند.

حسین هدایتی بابک زنجانی و سردار رویائیان مثلثی که می خواستند اواخر دهه ۸۰ پرسپولیس را بخرند

روز سه شنبه چهاردهم دی ماه سال ۹۵،«عباس جعفری دولت آبادی»، دادستان تهران از بازداشت و تعقیب قضایی دو بدهکار کلان خبر داد. او گفت یکی از این دو بدهکار، در حوزه های ورزشی فعالیت می کند. یک روز بعد، سرویس قضایی و انتظامی خبرگزاری «فارس» خبر از دستگیری فردی داد که با نام مختصار «ح.ه» معرفی شده بود؛ «حسین هدایتی»

فارس نوشت دلیل این بازداشت، ارتباط هدایتی با یکی از پرونده های پر سر و صدای فساد مالی است. کدهای این خبرگزاری وابسته به سپاه پاسداران، به پرونده بابک زنجانی نزدیک به نظر می رسید.

تصویری که هدایتی از بازیکنان پرسپولیس خواست در اینستاگرام خود قرار دهند و از او حمایت کنند

روز ۲۳ مرداد ۹۶، «داریوش علیخانی»، وکیل مدافع حسین هدایتی از آزادی موکل خود خبر داد و به «ایسنا» گفت: «از مقامات محترم دادستانی تهران که از بخش تولید و کارآفرینان حمایت می کنند، نهایت تشکر را دارم. موکلم از شاخص ترین افراد کارآفرین در بخش صنعت و تولید است.»

آیا واقعا حسین هدایتی کارآفرین است؟ به تیرماه سال ۸۹ خورشیدی برگردیم و ورزشگاه «شهید دستگردی» تهران؛ جایی که تیم فوتبال «استیل آذین» با ریاست و مالکیت حسین هدایتی و مدیریت «مصطفی آجرلو»، به یکی از خبرسازترین باشگاه های وقت ایران تبدیل شده بود. استیل آذین باشگاهی خصوصی بود که توسط هدایتی راه اندازی شد. این باشگاه در اوایل تاسیس با استخدام بازیکنان نامدار فوتبال ایران در راس اخبار قرار گرفت اما به سرعت افت و سقوط کرد.

مصطفی آجرلو از شاخص ترین سرداران سپاه پاسداران با سابقه فرماندهی لشکر ۲۷ «محمد رسول الله» و مدیرعامل پیشین باشگاه «پاس» در پاسخ به خبرنگاری در مورد چگونگی به ثروت رسیدن حسین هدایتی گفته بود: «آقای هدایتی از جوانی شم اقتصادی بالایی داشتند. در سال هایی که کسی به فکر نبود، ایشان زمین های دور افتاده را می خریدند و حالا یکی از سرمایه داران و مالکان بزرگ کشور هستند.»

بخشی از فرمول ثروتمند شدن حسین هدایتی را «آی اسپورت» روز ۱۵ اردیبهشت‌ماه سال ۹۴ رونمایی کرد و نوشت حسین هدایتی تا سال ۸۶ اقدام به خرید ملک از افراد با شیوه ای خاص می کرد. روش هدایتی بنابر گزارش آی اسپورت، این بود که ابتدا با پرداخت حداکثر ۲۵ درصد از ارزش ملک، مبایع نامه ای می نوشت و بقیه ارزش ملک را به صورت قسطی و در قالب چک های بلند مدت پرداخت می کرد. او با نفوذی که در سیستم بانکی کشور داشت، پس از عقد مبایعه نامه، بلافاصله ملک را در رهن بانک قرار می داد و وام های کلان می گرفت. در واقع، هدایتی با جعل عنوان تولید و با در رهن بانک قرار گذاشتن املاکی که هنوز پول آن ها را کامل پرداخت نکرده بود، وام هایی با بهره های حداقلی می گرفت.
این پایان داستان حسین هدایتی با املاکش نبود؛ او بین سه تا شش ماه بعد همان املاک که در رهن بانک بودند را به افراد غیر می فروخت. به این ترتیب، بدون نیاز به باز پرداخت اقساط، وام های دریافتی را صرف خرید املاک جدید با همین روش می کرد. هدایتی البته علاقه ای هم به بازپرداخت اقساط نداشت. آی اسپورت در سال ۹۴ گزارش داد که عمده بدهی های بانکی مرد متمول فوتبال ایران مربوط به بانک های «پارسیان»، «اقتصاد نوین» و «ملی» است. طبق اسنادی که در این گزارش به آن ها اشاره شده، تنها بخشی از بدهی های وی به بانک پارسیان، بیش از ۵۰۰ میلیارد تومان (تا تاریخ ۳۱ خردادماه سال ۹۲) بوده است.

هدایتی در یکی از پیچیده ترین معاملاتش، اقدام به خرید پنت هاوس و یک واحد در برج «دیپلمات» واقع در «فرمانیه» تهران می کند و بلافاصله ملک را در رهن بانک قرار می دهد. پس از مدتی که از موعد چک های آن می گذرد، با فشار طلب‌کاران، دو واحد مسکونی را در «نیاوران» (خیابان بوکان) به عنوان بدهی خود به آن ها تحویل می دهد. اما باز از سند زدن این آپارتمان ها طفره می رود تا این که یکی از مالکان جدید متوجه می شود پیش از آن که ملک خود را به صورت رسمی از هدایتی تحویل بگیرد، این ملک جدید از طرف سازمان ثبت اسناد و املاک کشور به دلیل بدهی بانکی قیمت گذاری و برای مصادره معرفی شده است؛ یعنی حتی ملک جدیدی که در ازای پنت هاوس تحویل داده بود هم در گرو بانکی دیگر قرار داشت.

اما خودش ادعای دیگری دارد؛ سال ۹۳ حسین هدایتی در گفت و گو با روزنامه «خبر ورزشی»، سرانجام سابقه خود در سپاه پاسداران را تایید کرده و گفته بود سپاه در پایان هر سال به پرسنل خود عیدی ویژه ای می داد. او رقم آخرین دریافتی خود را به عنوان عیدی، ۲۵ هزار تومان عنوان کرده و مدعی شده بود با همان رقم سکه خریده و چون پول سپاه «برکت» داشته، روی سکه ها سود سرشاری کرده است.

سال ۱۳۶۷ خورشیدی آخرین سال حضور هدایتی در سپاه پاسداران بود؛ یعنی در این سال با ۲۵ هزار تومان دریافتی خود موفق شده بود دو و نیم سکه بهاری آزادی (قیمت سکه در این سال ۹ هزار و ۹۳۹ تومان بود) بخرد. با سالی دو و نیم سکه، او حالا یکی از متمول ترین مردان ایران است.

۲۵ فروردین ماه سال ۹۰، سایت «مشرق نیوز» نام حسین هدایتی را کنار مردانی مانند «محمد جابریان»، «محمد صدر هاشم نژاد»، «علی انصاری» و «احمد ابریشم چی» قرار داد و از او به عنوان یکی از هشت ثروتمند اول ایران نام برد.

سال ۹۳ هدایتی در گفت و گو با خبرگزاری «مهر»، فعالیت های خود در حوزه زمین و املاک را هم تایید کرد و گفت: «گاهی زمین‌هایی را خریدم که بعدها میلیاردها تومان قیمتش شد؛ مثلا یک بار زمینی را خریدم دومیلیارد، اخیراً خریداری از من خرید ۳۰۰ میلیارد. من هر چی گیرم می‌آمد، ملک می‌خریدم و هرچه دارم، از ملک دارم؛ مثلاً سال ۱۳۷۵ یک قطعه زمین خریدم ۲۱ میلیارد تومان، الآن می‌خرند ۱۶۰ میلیارد تومان. خب من چه کار کنم زمین گران شده؟ مدیران حوزه اقتصاد باید پاسخ دهند که چرا.»

از سال ۱۳۸۳ تصمیم گرفت بخشی از ثروت خود را وارد فوتبال ایران کند. او باشگاه استیل آذین را با کمک «علی پروین» دایر کرد. در فوتبال ایران، بدون تردید هیچ کس به اندازه علی پروین طی سال های اخیر از کنار هدایتی منتفع نشده است. رد پای هدایتی حتی در تخلفات مالی خانواده علی پروین هم دیده می شد؛ برای نمونه، خبرگزاری «تسنیم» خردادماه سال ۹۵ ادعا کرد که «محمد پروین»،‌ پسرعلی پروین سال ۹۳ از طریق شرکت «رنگین سفره ایرانیان»، ۲۵ میلیارد تومان برنج و شکر از «شرکت بازرگانی دولتی ایران» خریداری کرده است و حاضر به پرداخت اقساط آن نیست. در همان پرونده، رد پای سفارش ویژه حسین هدایتی به «علی قنبری»، مدیرعامل این شرکت مادر تخصصی و معاون وقت وزیر صنعت، معدن و تجارت برای واگذاری مقادیری نامتعارف و غیرقانونی آرد، شکر و برنج به محمد پروین به چشم می خورد. پس طبیعی است که مدیران باشگاه پرسپولیس و حتی مدیران وزارت ورزش و جوانان از حضور هدایتی بدون آن که حکم یا ابلاغی داشته باشد، استقبال کنند. بازیکنان پرسپولیس کنار او عکس سلفی می اندازند و حتی بخشی از مطالبات خارجی خود را-مانند «مهدی طارمی»- از حسین هدایتی می گیرند.
«علی اکبر طاهری»، مدیرعامل سابق باشگاه فوتبال پرسپولیس روی خط زنده برنامه تلویزیونی «۹۰» اعتراف می کند که بخشی از هزینه خرید بازیکنان این باشگاه را هدایتی تقبل کرده است.
حالا دقیقا مشخص نیست باشگاهی که طی یک سال، ۶۱ میلیارد تومان از دارایی هایش ناپدید می شود، چرا باید ۷۰ درصد از قرارداد بازیکنانش را از سردار بازخرید شده سپاه بگیرد که پرونده های مالی او هنوز بسته نشده است.

هدایتی حتی مهم ترین خریدار باشگاه پرسپولیس در روزهای شلوغ بحث واگذاری استقلال و پرسپولیس به بخش خصوصی هم بود؛ طرحی که البته با حکم قطعی دیوان عدالت اداری برای همیشه مختومه شد.

آخرین ورق از کتاب قطور تخلفات مالی حسین هدایتی را «محمود صادقی»، نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی رو کرده است. او روز شنبه تصویری را در توییترش منتشر کرد که نام و میزان بدهی بدهکاران سرشناس بانک «سرمایه» در آن نوشته شده بود. این لیست شامل بدهی افرادی بود که طی سال های ۱۳۸۵ تا ۱۳۹۵ از بانک سرمایه وام گرفته و از پرداخت اقساط یا بازپرداخت کامل آن امتناع کرده اند. در این لیست که مجموع بدهی بدهکاران در آن به ۱۰ هزار میلیارد تومان می‌رسد، نام حسین هدایتی در دو ردیف به چشم می خورد. مجموع بدهی هدایتی در سال‌های گذشته فقط به این بانک خصوصی، یک هزار و ۲۹ میلیارد تومان است.

حسین هدایتی البته این بدهی را تکذیب کرده است: «نه خودم و نه هیچ یک از اعضای خانواده ام و شرکای اقتصادی و حتی دوستانم حتی یک ریال هم از بانک سرمایه وام نگرفته ایم. من به زودی از محمود صادقی شکایت خواهم کرد.»

او در برنامه ۹۰ هم گفته است که ملاک برای او، «بانک مرکزی» است که هنوز چنین اتهامی را تایید نکرده است.

هدایتی قطعا یکی از مهم ترین بدهکاران بانکی ایران معرفی شده است؛ کسی که هنوز پرونده بدهی ۵۰۰ میلیارد تومانی او به بانک پارسیان نه روشن شده و نه پرداخت. با این حال، هم‎چنان از سوی مدیران دولتی باشگاه پرسپولیس و حتی بازیکنانش حمایت می شود. روز ششم آذرماه جاری، بازیکنان پرسپولیس به دعوت حسین هدایتی، میهمان او شدند و به سفارش خودش، در صفحه اینستاگرام خود از او حمایت کردند.
روز یازدهم آذرماه، «حمیدرضا گرشاسبی»، سرپرست جدید باشگاه پرسپولیس به دیدار حسین هدایتی رفت و بعد به خبرگزاری «برنا» گفت: «این ملاقات در راستای وصول مطالبات باشگاه و رفع اختلاف حساب‌هایی انجام شد.»
روز سیزدهم آذرماه، هدایتی به خبرگزاری فارس گفت: «با هماهنگی آقای گرشاسبی، امروز دیداری با “برانکو” انجام دادم و شرایطی را فراهم خواهیم کرد تا پرسپولیس تیم پرقدرتی را امسال روانه لیگ قهرمانان آسیا کند.»
پنج‌شنبه شانزدهم آذر، روزنامه «گل» خبر از به توافق رسیدن مدیران پرسپولیس با هدایتی برای پرداخت بخشی از مطالبات بازیکنان و کادر فنی این تیم به ارزش بیش از چهار میلیارد تومان) را داد.
دوشنبه بیستم آذرماه، علی‌اکبر طاهری، مدیرعامل پیشین پرسپولیس در برنامه ۹۰ اعتراف کرد که از حسین هدایتی مبلغ ۲۰۰ هزار یورو به‌صورت دستی و فقط در ازای یک برگه دست‌نویس برای خزانه باشگاه دریافت شده است.

میان تمام مدیرانی که یک روز بالادست یا کنار حسین هدایتی در وزارت ورزش و جوانان و یا باشگاه پرسپولیس و فدراسیون فوتبال حضور داشته اند، فقط یک نفر حاضر به همکاری با او نبود. «محمود گودرزی»، وزیر سابق حسن روحانی در وزارت ورزش و جوانان،همکاری اقتصادی هدایتی با باشگاه پرسپولیس و حتی فدراسیون فوتبال را برای طاهری و «علی کفاشیان»، رییس وقت فدراسیون ممنوع کرده بود اما باز هدایتی وقتی درهای فدراسیون و پرسپولیس را بسته می‌بیند، از پنجره وارد می‌شود.

حفظ قدرت، برخورداری از رسانه و به تفسیر بسیاری، قدرت پول‌شویی در فوتبال و ورزش بیمار ایران، مهم‌ترین ویژگی‌هایی است که هدایتی را هم‏چنان به بقا در آن تهییج می‌کند.

از: ایران وایر


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.