سه هفته اعتراض؛ جدیدترین لیست از بند زندانیان سیاسی زندان رجایی شهر کرج

جمعه, 22ام دی, 1396
اندازه قلم متن

پس از تغییرات اخیر و انتقال های تحمیلی، تعداد زندانیان سیاسی محبوس در سالن فوق امنیتی ۱۰ در زندان رجایی شهر کرج بر اساس آخرین آمارها از ۵۴ تن به ۳۰ تن کاهش یافته است. این زندانیان پیش‌تر در پی حمله گارد ویژه با توسل به زور و ضرب و شتم  به این سالن خاص منتقل شده اند. زندانیان کماکان با مشکلات مضاعفی از جمله محروم ماندن از تغذیه مناسب، نبود آب گرم برای استحمام، وضعیت نامناسب نیاز های پزشکی و درمانی روبه رو هستند. علی‌رغم حضور دادستان و دستور بر فراهم کردن امکانات اولیه در زندان با مخالفت مسئول زندان رجایی شهر کرج روبه رو شده است. زندانیان از سه هفته قبل در این محل دست به اعتراض زده اند. در این گزارش هرانا به مشکلات زندانیان سیاسی و امنیتی ساکن در سالن ۱۰ زندان رجایی شهر کرج بهمراه جدیدترین لیست از این زندانیان می‌پردازد.

به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، سالن فوق امنیتی ۱۰ در بند ۴ زندان رجایی شهر کرج محل نگهداری دست‌کم ۳۰ تن از زندانیان سیاسی است که در وضعیت نامناسبی بسر می برند.

وضعیت معیشتی و اسکان افراد محبوس در سالن ۱۰ بند ۴ زندان رجایی شهر کرج در مرز بحران بوده و از امکانت حداقلی نیز محروم هستند، با وجود بازدید نماینده دادستانی در بند و مشاهده شرایط و کمبود امکانات که به صورت شفاهی در حضور زندانیان و مسئولین زندان اعلام کرد امکانات اولیه زندگی سریعا در اختیارشان قرار داده شود اما با گذشت حدود سه هفته همچنان اقدامی صورت نگرفته و مسئولین در پاسخ به اعتراض زندانیان اعلام کردند “محبی رئیس کل زندان های استان تهران با دستور دادستانی مخالفت نموده و به صورت خودسرانه از تغییر شرایط ممانعت می‌کند”.

شرایط سالن ۱۰ بند ۴ زندان رجایی شهر کرج که محل حبس زندانیان سیاسی است نامناسب توصیف میشود، باوجود شروع فصل سرما امکانات گرمایشی بند به این شرح گزارش شده است: یک عدد فن برقی جهت گرم کردن کل فضای کریدر و ۱۶ اتاق بند در انتهای کریدر قرار گرفته که تنها قادر به گرم کردن مساحت کوچکی در اطراف محل کارگزاری فن بوده و در واقع هیچ حرارتی به اتاق ها نمی‌رساند.

این در حالی‌ست که زندانیان پس از جابه‌جایی به این سالن، که چند ماه پیش در پی حمله گارد ویژه انجام گرفت اقلامی مانند پتو، ملافه و لباس گرم به میزان کافی در اختیار ندارند و بسیاری از لوازم شخصی شان هرگز به مکان فعلی منتقل نشد.

بدلیل محدودسازی های امنیتی غیراستاندارد، امنیت جانی افراد در این بند با مخاطراتی همراه شده است. در شرایطی که در یکماه گذشته ۲ زلزله پیاپی و چند پس لرزه منطقه ملارد و اطراف کرج را لرزاند، زندانیان سیاسی محبوس در این بند در شرایطی به سر می‌برند که در صورت بروز حادثه ای مانند زلزله یا آتش سوزی به دلیل بسته شدن ۴ در با فاصله از هم و وجود راهروی طولانی و راه پله ای که به طبقه سوم ساختمان که محل اسکان شان است در عین عدم استقرار ماموران در مکانی که امکان گشودن سریع در ها را فراهم آورند امیدی به نجات جان خود نخواهند داشت.

سالن ۱۰ بند ۴ برخلاف سایر بندهای زندان فاقد یخچال بوده و زندانیان قادر به نگهداری مواد غذایی نیستند، امکان خرید مواد پروتئینی تقریبا هر دو ماه یکبار و امکان خرید لبنیات و میوه هر هفته و بعضا دو هفته یکبار است. به دلیل نبود یخچال افراد در هر نوبت تنها به اندازه یک یا دو روز می‌توانند خرید کنند و باقی مدت را باید از غذای زندان (که بسیار نا مناسب توصیف شده) و برای بسیاری به جهت داشتن مشکلات گوارشی از جمله حجم بالای حبوبات نامرغوب مضر است استفاده کنند.

هر چند زندانیان این بند از ۳ هفته پیش به نشانه اعتراض به شرایط غیرانسانی حاکم، حتی از پذیرفتن جیره غذایی دولتی نیز امتناع می‌کنند.

به دلیل محروم بودن زندانیان از امکانات لازم و عدم مصرف مواد غذایی مناسب تعداد زیادی از این افراد با مشکلات گوارشی حاد مواجه و به دلیل عدم درمان، سلامتشان در خطر جدی قرار گرفته است. جیره ی خشک (مواد غذایی خام به جای غذای پخته) نیز برخلاف سایر بند ها، در این بند در اختیار زندانیان قرار نمیگیرد.

وضعیت درمانی و رسیدگی های پزشکی نیز با وجود پیگیری خانواده های زندانیان تعمدا با محدودیت و کارشکنی روبروست به نحوی که به گفته منابع مطلع، رسیدگی پزشکی عمدتا در حد ویزیت کوتاه مدت زندانی به هدف سند سازی برای پاسخگویی به ادعای نبود رسیدگی پزشکی صورت میگیرد و عملا مرحله درمانی پس از ویزیت وجود ندارد.

تاکنون وضعیت چند زندانی بیمار بحرانی گزارش شده است، مجید اسدی بدلیل عدم رسیدگی و طولانی شدن مدت بیماری وضعیت جسمی وخیمی دارد که پس از اعزام و انجام معاینات اولیه بدون آزمایشات تجویز شده توسط پزشک متخصص به زندان بازگردانده شده، سعید شیرزاد و آرش صادقی نیز که پس از اتمام اعتصاب با مشکلات بسیاری مواجه شدند، با گذشت ماهها از پایان اعتصاب، همچنان مورد درمان قرار نگرفته اند. دادستانی نیز پاسخ معینی به پیگیری خانواده ها و عدم اعزام ایشان نداده و همچنان از هر اقدامی ممانعت به عمل می‌آورد.

تهویه هوای داخل بند تقریبا ممکن است، پنجره ها به هم جوش داده شده و امکان ورود هوای تازه مقدور نیست. ساعات استفاده از هواخوری بسیار محدود است. با اینکه برای زندانیان عادی و عقیدتی در بند های مجاور از صبح تا اذان مغرب برای تردد به هواخوری آزاد است، زندانیان این بند هر روز ۳ یا ۴ ساعت بسته به نظر ماموران مجاز به استفاده از هواخوری هستند.

پس از جابه جایی افراد به سالن جدید که در پی حمله ناگهانی و توهین آمیز و همراه با ضرب و شتم انجام گرفت، امکانات محدود فرهنگی بند کاملا از میان رفته و از آن تاریخ تاکنون هیچگونه روزنامه و نشریه ای دریافت نکردند، به جز تعداد محدودی کتاب از امکان داشتن کتابخانه، فیلم ها و سی دی های آموزشی و سرگرم کننده محروم شده اند.

در واقع کلیه امکاناتی که زندانیان طی سال های حبسشان با هزینه شخصی خریداری کرده بودند، پس از انتقال آنان توسط زندانبانان مصادره و هرگز به زندانیان و خانواده هایشان مسترد نشد. اموال شخصی مصادره شده شامل : تعدادی تلویزیون، دی وی دی، یخچال، صندلی، میز، کتاب، پتو، ملافه، لباس، ظروف آشپزخانه، و حتی عکس های شخصی خانواده زندانیان و… را شامل میشود.

زندانیان این بند از حق استفاده از تلفن نیز محروم هستند در حالی که به علت دوری مسیر زندان رجایی شهر کرج شرایط رفت و آمد برای خانواده ها با مشکلاتی همراه است.

عمده این زندانیان از نقاط و شهرهای دیگر به این مکان تبعید شده اند با اینحال تعداد زیادی از این افراد حتی در حکم قضایی شان تبعید لحاظ نشده و با اعمال نظر شخصی بازجویان، زندانبانان و یا دادستانی به تبعید فرستاده شده‌اند.

با شرایط حاکم، بند زندانیان سیاسی زندان رجایی شهر کرج به سیاه چالی بدل شده است که زندانیان بدون در اختیار داشتن امکانات اولیه و حداقلی در این کنج رها شده‌اند. امکان پیگیری وضعیتشان و حتی پیگیری شرایط پزشکی و سلامت‌شان مقدور نبوده و همه‌ ی راهها به بن بستی که مسئولین ایجاد کرده‌اند ختم می‌شود.

همانطور که اشاره شد زندانیان سیاسی سالن ۱۰ رجایی شهر کرج از سه هفته قبل کماکان با خودداری از تحویل گرفتن جیره غذای زندان در اعتراض به سر می برند.

خبرگزاری هرانا پیش‌تر در گزارشی تحت عنوان تنش مجدد در بند زندانیان سیاسی رجایی شهر کرج؛ خودداری زندانیان از تحویل گرفتن جیره غذا به مشکلات زندانیان سیاسی زندان رجایی شهر کرج به صورت اجمالی پرداخته بود.

در حال حاضر دست کم ۳۰ زندانی سیاسی و امنیتی در سالن ۱۰ نگهداری می شوند. جدیدترین لیست زندانیان به همراه جزییات پرونده آنان در پی می‌آید:

۱ – سعید ماسوری،  متهم به محاربه از طریق عضویت در سازمان مجاهدین خلق، تاریخ بازداشت: ۱۳۷۹، محکوم به حبس ابد، تاریخ آزادی: ندارد
۲ – جعفر اقدامی،  متهم به محاربه از طریق هواداری از سازمان مجاهدین خلق، تاریخ بازداشت: ۱۳۸۷، محکوم به ۱۰ سال حبس، تاریخ آزادی: ۱۳۹۷
۳ – زانیار مرادی، متهم به محاربه از طریق عضویت در حزب کومله، تاریخ بازداشت: ۱۳۸۸، محکوم به اعدام
۴ – لقمان مرادی،  متهم به محاربه از طریق عضویت در حزب کومله، تاریخ بازداشت: ۱۳۸۸، محکوم به اعدام
۵ – هوشنگ رضایی،  متهم به محاربه از طریق عضویت در حزب کومله و قتل، تاریخ بازداشت: ۱۳۹۳، محکوم به اعدام
۶ – اصغر پاشایی، متهم به جاسوسی، تاریخ بازداشت: ۱۳۸۷، محکوم به ۱۰ سال حبس، تاریخ آزادی: ۱۳۹۷
۷ – جابر عابدینی،  متهم به جاسوسی، تاریخ بازداشت: ۱۳۹۳، محکوم به ۴ سال حبس، تاریخ آزادی: ۱۳۹۷
۸ – ایرج حاتمی، متهم به جاسوسی، تاریخ بازداشت: ۱۳۸۹، محکوم به ۱۰ سال حبس، تاریخ آزادی: ۱۳۹۹
۹ – ابراهیم فیروزی، متهم به اجتماع و تبانی، تبلیغ علیه نظام، تاریخ بازداشت: ۱۳۹۱، محکوم به ۶ سال حبس، تاریخ آزادی: ۱۳۹۷
۱۰ – سعید شیرزاد، متهم به اجتماع و تبانی و تبلیغ علیه نظام، تاریخ بازداشت: ۱۳۹۳، محکوم به ۶ سال حبس، تاریخ آزادی: ۱۳۹۹
۱۱ – نوید خانجانی، متهم به اجتماع و تبانی و تبلیغ علیه نظام، تاریخ بازداشت: ۱۳۹۱، محکوم به ۶ سال حبس، تاریخ آزادی: ۱۳۹۷
۱۲ – شهرام پور منصور، متهم به هواپیما ربایی، تاریخ بازداشت: ۱۳۷۹، محکوم به ۲۲ سال حبس، تاریخ آزادی ۱۴۰۱
۱۳ – فرهنگ پور منصور، متهم به هواپیما ربایی، تاریخ بارداشت: ۱۳۷۹، محکوم به حبس ابد، تاریخ آزادی: ندارد
۱۴ – امیر قاضیانی، متهم به جاسوسی، تاریخ بازداشت: ۱۳۹۲، محکوم به ۱۰ سال حبس، تاریخ آزادی: ۱۴۰۲
۱۵ – افیشین بایمانی، متهم به محاربه از طریق همکاری با سازمان مجاهدین خلق، تاریخ بازداشت: ۱۳۷۹، محکوم به حبس ابد، تاریخ آزادی: ندارد
۱۶ – لطیف حسنی، متهم به تاسیس گروه غیرقانونی به هدف اقدام علیه امنیت ملی، تاریخ بازداشت: ۱۳۹۱، محکوم به ۸ سال حبس، تاریخ آزادی: ۱۳۹۹
۱۷ – مجید اسدی، متهم به اجتماع و تبانی، تاریخ بازداشت: ۱۳۹۵، محکوم به ۵ سال حبس، تاریخ آزادی: حکم بدوی
۱۸ – پیام شکیبا، متهم به اجتماع و تبانی و تبلیغ علیه نظام، تاریخ بازداشت: ۱۳۹۵، محکوم به ۱۱ سال حبس، تاریخ آزادی: حکم بدوی
۱۹ – محمد بنازاده امیر خیزی،  متهم به عضویت در سازمان مجاهدین خلق، اجتماع و تبانی و تبلیغ علیه نظام، تاریخ بازداشت: ۱۳۹۵، محکوم به ۱۱ سال حبس، تاریخ آزادی: حکم بدوی
۲۰ – حمزه سواری، متهم به محاربه و اقدام علیه امنیت ملی، تاریخ بازداشت: ۱۳۸۶، محکوم به ابد، تاریخ آزادی: ابد
۲۱ – محمد علی منصوری، متهم به محاربه از طریق هواداری از سازمان مجاهدین خلق، تاریخ بازداشت: ۱۳۸۶، محکوم به ۱۸ سال حبس، تاریخ آزادی: ۱۴۰۴
۲۲ – ابولقاسم فولادوند،  متهم به محاربه از طریق هواداری از سازمان مجاهدین خلق، تاریخ بازداشت: ۱۳۹۲، محکوم به ۱۵ سال حبس، تاریخ آزادی: ۱۴۰۷
۲۳ – حسن صادقی، متهم به محاربه از طریق هواداری از سازمان مجاهدین خلق، تاریخ بازداشت:۱۳۹۴، محکوم به ۱۵ سال حبس، تاریخ آزادی:۱۴۰۹
۲۴ – وحید صیادی نصیری، متهم به توهین به مقدسات، توهین به رهبری و تبلیغ علیه نظام، تاریخ بازداشت: ۱۳۹۴، محکوم به ۵ سال حبس، تاریخ آزادی:۱۳۹۹
۲۵ – رضا اکبری منفرد، متهم به اجتماع و تبانی، تاریخ بازداشت: ۱۳۹۱، محکوم به ۵سال و نیم حبس، تاریخ آزادی: ۱۳۹۷
۲۶ – فواد رضا زاده، متهم به  همکاری با القائده، تاریخ بازداشت: ۱۳۹۲، محکوم به ۵ سال حبس، تاریخ آزادی: ۱۳۹۷
۲۷ – حمزه درویش، متهم به عضویت در داعش، تاریخ بازداشت: ۱۳۹۵، محکوم به ۱۵ سال حبس، تاریخ آزادی: ۱۴۱۰
۲۸ – شاهین ذوقی تبار، متهم به اجتماع و تبانی، تاریخ بازداشت: ۱۳۹۲، محکوم به ۵ سال حبس، تاریخ آزادی: ۱۳۹۷
۲۹ – گل محمد جنبشی، متهم به همکاری با طالبان، تاریخ بازداشت: ۱۳۹۵، محکوم به ۳ سال حبس، تاریخ آزادی: ۱۳۹۸
۳۰ – آرش صادقی، متهم به تبلیغ علیه نظام، اجتماع و تبانی، توهین به رهبری، نشر اکاذیب، تاریخ بازداشت: ۱۳۹۳، محکوم به ۱۹ سال حبس، تاریخ آزادی: ۱۴۱۲

از بین ۳۰ زندانی نامبرده پرونده ۳ تن از زندانیان از جمله مجید اسدی، پیام شکیبا، محمد بنازاده امیر خیزی در مرحله دادگاه بدوی بوده و حکم نهایی هنوز به این افراد ابلاغ نشده و سعید شیرزاد نیز ۲ پرونده در حال رسیدگی دیگر دارد که از بابت آن به دادگاه احضار شده ولی تا لحظه تنظیم این گزارش هیچ حکمی به وی ابلاغ نشده است.

لازم به یادآوری است در ماه های اخیر خبرگزاری هرانا در گزارشات جامع دیگری نیز به مشکلات زندانیان سیاسی محبوس در زندان رجایی شهر پرداخته بود.


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.