دویچه وله: گفت‌وگوی تلویزیونی روحانی؛ سطحی، مهندسی‌شده و محافظه‌کارانه

سه شنبه, 3ام بهمن, 1396
اندازه قلم متن

آخرین گفت‌وگوی تلویزیونی حسن روحانی واکنش‌های زیاد و عمدتا منفی به دنبال داشت. بجز معدود طرفداران دولت، اکثر تحلیل‌گران این گفت‌وگو را ضعیف و محافظه‌کارانه و با وعده‌های غیرعملی ارزیابی کرده‌اند.

حسن روحانی در گفت‌وگوی تلویزیونی دیشب خود (۲۲ ژانویه/ ۲ بهمن) بیشتر از هر زمان دیگر وعده داد؛ برای زلزله‌زدگان، برای مردم دیگر بخش‌های کشور و نگران از زلزله‌های آینده، برای اهواز و اهوازی‌های گرفتار گردوغبار، برای مالباختگان موسسه‌های مالی و برای مردم نگران از سیر صعودی قیمت دلار.

روحانی درباره موج اعتراض‌های دی‌ماه خیلی کم گفت، گویا قرار بوده پرسشی در این باره طرح نشود و طرح هم نشد. تنها اشاره‌ای گذرا به این که “اعتراض و انتقاد اشکالی ندارد حتی اینکه مردم به خیابان‌ها بیایند و در چارچوب قانون تظاهرات انجام دهند”.

نخستین ارزیابی درباره گفت‌وگوی تلویزیونی دیشب روحانی از سوی حسام‌الدین آشنا، مشاور فرهنگی و مطبوعاتی روحانی منتشر شد. او در یک پست توییتری نتایج نظرسنجی خود از این گفت‌وگو را منتشر کرد که در آن ۴۲۰۰ نفر شرکت کرده بودند.

از میان این تعداد ۴ درصد گفت‌گوی روحانی را “عالی”، ۱۶ درصد آن را “متوسط” و ۸۰ ردصد شرکت‌کنندگان در نظرسنجی “ضعیف” توصیف کرده‌اند.

حسام‌الدین آشنا درباره عملکرد رضا رشیدپور، مجری برنامه گفت‌وگو با حسن روحانی نظرسنجی کرده است. از میان ۲۵۰۰ نفری که به این نظرسنجی رای دادند، ۹ درصد عملکرد رضا رشیدپور را “عالی”، ۳۲ درصد آن را “متوسط” و ۵۹ درصد هم آن را “ضعیف” دانسته‌اند.

حسام‌الدین آشنا پس از این نظرسنجی‌ها، توییت دیگری منتشر کرد و در آن نشان داد که از این گفت‌وگو و نحوه اجرای آن چندان راضی نیست. او نوشت: «تلاش می‌شود که ریاست جمهور – نه فقط شخص رییس جمهور- وارد سطح جدیدی از قرار گرفتن در قاب تلویزیون شود. مصاحبه خبرنگار می‌خواهد نه فقط مجری! اگر برنامه زنده است باید تعاملی‌تر باشد. نزدیک شدن به استانداردهای گفتگویی و استفاده از فناوری‌های تعاملی در برنامه‌های آتی دنبال خواهد شد.»

“تصنعی، پوک و سطحی”

صادق زیباکلام، استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران و یکی از طرفداران پروپاقرص دولت حسن روحانی در پستی در صفحه خود در اینستاگرام نوشت: «ای کاش آقای روحانی متوجه می‌شدند که هر بار که با مردم صحبت می‌کنند بخش دیگری از ۲۴ میلیون رای‌شان را از دست می‌دهند.»

پست اینستاگرام صادق زیباکلام درباره گفت‌وگوی تلویزیونی شب گذشته حسن روحانی “سئوال و جواب‌های تصنعی، پوک و سطحی!” عنوان دارد.

زیباکلام ادامه داد: «ای کاش ایشان می‌توانستند متوجه شوند که وقتی به جای پرداختن به مشکلات و مسائل جدی و واقعی جامعه، به سئوال و جوابهای تصنعی، پوک و سطحی می‌پردازند. در حقیقت به شعور مردم توهین می‌کنند.»

“حق اعتراض مردم را پذیرفت”

اما حمیدرضا جلایی‌پور، فعال سیاسی اصلاح‌طلب و عضو شورای مرکزی حزب “اتحاد ملت” ارزیابی کاملا مثبتی از گفت‌وگوی تلویزیونی حسن روحانی ارائه داد. او در یادداشت کوتاهی در کانال تلگرام خود نوشت: «به نظر من در مجموع روحانی امشب در شبکه یک صدا و سیما در ساعت ۹ شب ۲ /۱۱ /۹۶ خوب صحبت کرد. مثل رئیس جمهور یک کشور با ثبات.»

به نظر جلایی‌پور، حسن روحانی در این گفت‌وگو “دنبال تحریک مخاطب نبود همچنین دنبال تحریک منتقدان درون حاکمیتی‌اش نبود. ثبات کشور برای او ارزش پایه‌ای است. حق اعتراض مردم را پذیرفت”.

در ادامه ارزیابی جلایی‌پور آمده است: «راجع به ارز به مردم نشانه خوبی داد. گفت درآمد ارزی ما از مخارج ما بیشتر است. حرف‌های او درباره زلزله، بافت فرسوده و ماشین‌های فرسوده و موسسه‌های ورشکسته اعتباری واقعی و غیر تبلیغاتی بود.»

ستاره گفت‌وگو “مجری” بود

وبسایت “فرارو” در یادداشتی درباره گفت‌وگوی تلویزیونی حسن روحانی به انتخاب یک ستاره به عنوان مجری (رضا رشیدپور) اشاره کرده و نوشته است: «احتمالا برنامه‌ریزان گفت‌وگوی تلویزیونی رئیس جمهور با انتخاب یک ستاره به عنوان مجری آن تلاش می‌کردند که بر جذابیت‌های آن بیافزایند تا خشکی و عدم انعطاف گفت‌وگوی‌های پیشین را نداشته باشد.»

اما به اعتقاد نویسنده یادداشت، از این نکته غافل شده‌اند که ممکن است به جای رئیس جمهور این مجری سرشناس به ستاره گفت‌وگوی تلویزیونی بدل شود. اتفاقی که عملا شب گذشته رخ داد؛ حالا اگر برنامه‌ریزان گفت‌وگو شب گذشته به دنبال تبدیل کردن روحانی به ستاره آن بودند باید گفت در این رابطه شکست خوردند، اما اگر صرفا به دنبال افزایش مخاطب بودند، به هدف خود رسیدند.

گفت‌وگو “مهندسی‌شده” بود

نویسنده یادداشت مزبور در ادامه مدعی است که گفت‌وگوی شب گذشته حسن روحانی مهندسی‌شده بوده است: «مشخص بود که به مجری برنامه حداقل در مواردی خطوط قرمز داده شده است. آنجا این مسئله روشن شد که رشیدپور هیچ سوال جدی درباره مهمترین اتفاق پس از آغاز دولت دوازدهم از رئیس جمهور نپرسید. این نقطه ضعف مهم مصاحبه روحانی بود.»

نویسنده این یادداشت می‌گوید: «اگر این گفت‌وگو مهندسی نشده بود قاعدتا باید مجری از رئیس جمهور با صراحت بسیار بیشتری درباره اعتراضات و ناآرامی‌های اخیر سئوال می‌کرد.»

این یادداشت می‌افزاید، به نظر می‌رسد برنامه‌ریزان گفت‌وگو به دنبال آن بودند که با طرح سوال‌های جنجالی در حوزه‌های دیگر از جمله ماجرای سانچی، عملکرد دولت در زلزله کرمانشاه و بحث دلار و آلودگی هوا درباره حوادث اخیر فیتیله را پایین بکشند و سعی کنند هم به نوعی مخاطب را راضی کنند و هم اینکه رئیس جمهور را وارد چالش جدی اعتراضات و ناآرامی‌ها نکنند.

در پایان این ارزیابی آمده است: «پاسخ‌های روحانی مانند تمامی مصاحبه‌های تلویزیونی پیشین او بود. خونسردانه و کلی. او باز هم فقط وعده داد. او مانند همیشه سعی کرد امید و باز هم امید را به مردم تزریق کند. اما آیا او در این کار موفق بود یا خیر؟ واکنش‌های مردم در فضای مجازی و تحلیل‌های رسانه‌ای نشان می‌هد روحانی در این کار خیلی موفق نبوده است.»
از: دویچه وله


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.