ورشکستگی پنهان، مهم‌ترین نگرانی‌ جمهوری اسلامی

دوشنبه, 14ام خرداد, 1397
اندازه قلم متن

مجتبی احمدی – شبکه بیان

حجم بدهی دولت، یکی از مهم‌ترین نگرانی‌های جمهوری اسلامی به حساب می‌آید که هر روز ابعاد بزرگ‌تری به خود می‌گیرد.

به گزارش «شبکه رسانه‌ای بیان» نزدیک به دو سال است میزان بدهی‌های دولت اعلام نمی‌شود و به نظر می‌رسد حجم این بدهی‌ها آن‌قدر بزرگ شده که جنبه حیثیتی و امنیتی به خود گرفته است. آخرین رقمی که برای بدهی دولت به بخش‌های مختلف اعلام شد، به اوایل سال ۱۳۹۵ بازمی‌گردد؛ برخی مسئولان دولتی در آن زمان از رقم‌هایی بین ۷۴۰ هزار میلیارد تا ۸۶۰ هزار میلیارد تومان سخن به میان آوردند؛ اما گفته می‌شود میزان بدهی‌های دولت بیش از این رقم‌هاست.

بدهی‌های دولت و عدم تسویه آن تاثیر عمیقی در اقتصاد کشور دارد. کارشناسان اقتصادی بر این باورند که رکود، تورم و تضعیف بانک‌ها از جمله پیامدهای بدهی سنگین دولت محسوب می‌شود. در حال حاضر دولت حسن روحانی بیشترین بدهی را به سازمان تأمین اجتماعی و بخش بانکی دارد. گفته می‌شود ۳۳ درصد از بدهی‌های دولت مربوط به سازمان تأمین اجتماعی است.

بانک مرکزی با ۴۴ درصد و خریداران اوراق مشارکت نیز با ۱۶ درصد بزرگ‌ترین طلب کاران دولت محسوب می‌شوند. بر اساس آمارهای رسمی، میزان بدهی دولت به پیمانکاران نیز ۱۲ هزار میلیارد تومان برآورد شده است که رقمی بی‌سابقه در تاریخ حیات سیاسی جمهوری اسلامی محسوب می‌شود.

عباس آخوندی، وزیر راه و شهرسازی درباره بدهی‌های دولت می‌گوید: «شرایط فعلی اداره اقتصاد کشور به دلیل بدهی‌های گسترده دولت به بانک‌ها و پیمانکاران از سخت‌ترین شرایط بعد از انقلاب است.»

بدهی‌های دولت به «بدهی عمومی» نیز معروف است؛ چراکه این بدهی‌ها در نهایت به طور غیرمستقیم از جیب مردم پرداخت خواهد. راهکار تسویه بدهی‌های کلان برای جمهوری اسلامی کاملاً مشخص است؛ دولت با افزایش مالیات، پمپاژ تورم به اقتصاد، افزایش نرخ ارز و افزایش قیمت کالاهای ضروری مردم این بدهی‌ها را جبران می‌کند.

بنابراین اگر میزان بدهی دولت را همان رقم ۸۶۰ هزار میلیارد تومان در نظر بگیریم، هر فرد ایرانی ۱۰ میلیون ۷۵۰ هزار تومان بدهکار است. به بیان دیگر هر فرد ایرانی باید ۱۰ میلیون ۷۵۰ هزار تومان به دولت بپردازد تا دولت بتواند بدهی‌های خود را با بخش‌های مختلف تسویه کند.

بدهی دولت در حالی به ۸۶۰ هزار میلیارد تومان رسیده است که حجم نقدینگی در ایران حدود یک تریلیون و ۴۸۷ هزار میلیارد تومان برآورد شده است. رسیدن بدهی‌های دولت به بیش از نیمی از حجم کل نقدینگیِ کشور به معنای یک بحران عظیم مالی است که حدود دو سال همه مسئولان درباره آن سکوت کرده‌اند.

این بدهی نجومی حاصل اقتصاد دولتی و بی‌انضباطی مالی حکومتی است که بخش بزرگی از دارایی‌های ایران را صرف اهداف غیر مردمی کرده است. بر اساس برآوردها هیچ کشوری در منطقه خاورمیانه به اندازه ایران بدهی داخلی ندارد. این ورشکستگی پنهان در حالی است که توافق هسته‌ای، حدود ۱۵۰ میلیارد دلار وارد خزانه حکومت کرد ولی اثری از آن در اقتصاد ایران دیده نمی‌شود.

از: گویا


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.