سایه تحریم‌های آمریکا علیه ایران بر سر بانک سرمایه‌گذاری اروپا

چهارشنبه, 16ام خرداد, 1397
اندازه قلم متن

خبرگزاری رویترز در گزارشی اختصاصی به نقل از منابعی در اتحادیه اروپا گزارش کرده است که بانک سرمایه‌گذاری اروپا (European Investment Bank) به دلیل تحریم‌های پیش روی آمریکا، رغبتی به اجرایی شدن پیشنهاد کمیسیون اتحادیه اروپا درباره ادامه معامله با ایران ندارد و در برابر آن مقاومت می‌کند.

رویترز نامی از این افراد ذکر نکرده است.

انتظار می‌رود اعضای کمیسیون اروپا فردا (چهارشنبه ۱۶ خرداد) یک برنامه اجرایی را به بحث بگذارند که براساس آن، این بانک به سرمایه‌گذاری در ایران از طریق شرکت‌های اروپایی فعال در این کشور، تشویق شود.

مقام‌های بانک سرمایه‌گذاری اروپا از اظهار نظر درباره جزئیات برنامه اجرایی کمیسیون اروپا خودداری کردند ولی به گزارش رویترز این افراد گفته‌اند: “این یک اقدام توانمند کننده خواهد بود؛ که بانک سرمایه‌گذاری اروپا را ملزم به اقدامی نمی‌کند.”

خبرگزاری رویترز منابع خود را دیپلمات‌ها، مقام‌های اتحادیه اروپا و همچنین مقام‌های بانک سرمایه‌گذاری اروپا اعلام کرده؛ کسانی که می‌گویند در این بانک نگرانی‌هایی جدی درباره برنامه کمیسیون اتحادیه اروپا وجود دارد؛ چون این اقدام احتمالی اتحادیه اروپا ممکن است میلیاردها دلار منابع مالی این بانک اروپایی را به خطر بیاندازد.

یک دیپلمات اروپایی گفته است: “بانک (سرمایه‌گذاری اروپا) از پیشنهاد کمیسیون اتحادیه اروپا راضی نیست چون این بانک منابع مالی خود را از بازارهای آمریکا جمع می‌کند.”

بانک سرمایه‌گذاری اروپا با دریافت پول و ارائه وام یکی از بزرگترین موسسات مالی چند ملیتی در جهان است.

با اینکه حدود نود درصد فعالیت‌های این بانک در اتحادیه اروپاست ولی سرمایه‌گذاری آن پروژه‌های خارج از اروپا را هم در بر می‌گیرد.

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، حدود یک ماه پیش رسما کشورش را از توافق هسته‌ای میان ایران و شش قدرت جهانی خارج کرد.

براساس فرمانی که او امضا کرد تحریم‌های هسته‌ای ایران که بر اساس برجام تعلیق شده بود، طی یک دوره زمانی برمی‌گردد.

در آن زمان آمریکا به کشورهای دیگر بین ۹۰ تا ۱۸۰ روز برای اجرای تحریم های ایران فرصت داد.

تحریم‌های آمریکا در تاریخ ۶ اوت اجرایی می‌شوند

بانک سرمایه‌گذاری اروپا نگران است که تهدید تحریم‌های آمریکا باعث ترس خریداران اوراق قرضه از این بانک شود.

حدود سه ماه پیش (مارس) بود که نام ایران در فهرست کشورهای مجاز برای معامله در این بانک قرار گرفت.

براساس قوانین جاری، هرگونه تغییر در وضعیت کشوری خاص برای معامله با این بانک نیازمند تایید دولت‌های اروپایی و پارلمان اروپاست.

تحریم‌های آمریکا در تاریخ ۶ اوت (حدود دو ماه دیگر) اجرایی می‌شوند و اتحادیه اروپا قصد دارد پیشنهاد خود را تا قبل از اعمال تحریم‌ها، اجرایی کند.

یک دیپلمات دیگر اروپایی به رویترز گفته است: “بانک سرمایه‌گذاری اروپا به خوبی از خطرات تحریم‌های آمریکا بر روی فعالیت‌های خود آگاه است.”

دو منبع اروپایی که رویترز نامشان را ذکر نکرده گفته‌اند دولت آمریکا همزمان در حال رایزنی با این مقام‌های این بانک هستند تا آنها با این برنامه اجرایی کمیسیون اروپا مخالفت کنند.

به گفته دو مقام اتحادیه اروپا آمریکا با فشار بر روی این بانک می‌خواهد مانع سرمایه‌گذاری در ایران شود و نسبت به عواقب آن هشدار داده است.

پس از اعلام خروج آمریکا از برجام، اتحادیه اروپا از آغاز روند حقوقی اجرای “مقررات بازدارنده” را در برابر تحریم‌های آمریکا علیه ایران خبر داد.

چنین اقدامی به آن معنی است که اتحادیه اروپا می‌تواند مانع از آن شود که شرکت‌های اروپایی تحریم‌های آمریکا را اجرا کنند یا دادگاه‌های آمریکا شرکت‌های اروپایی را برای سرپیچی از تحریم‌ها جریمه کنند.

بر همین اساس اگر شرکتی اروپایی به واسطه تحریم‌های آمریکا دچار خسارتی شود، با مقررات بازدارنده، اروپایی‌ها می‌توانند غرامت چنان خسارتی را با مصادره دارایی‌ نهادهای آمریکایی بپردازند.

رهبر ایران دیروز (دوشنبه ۱۴ خرداد) از سازمان انرژی اتمی خواست سریعاً برای رسیدن به ۱۹۰ هزار سو آماده شود

تلاش کشورهای اروپایی برای حفظ برجام در حالی است که آیت‌الله علی خامنه‌ای، رهبر ایران، دیروز دوشنبه (چهاردهم خرداد) به سازمان انرژی اتمی ایران دستور داد سریعا آمادگی لازم برای رسیدن به ۱۹۰ هزار سو را در چارچوب توافق هسته‌ای ایران با قدرت‌های بزرگ جهانی فراهم کند.

سو واحد کار یک سانتریفوژ است که توانمندی آن را در جداسازی و میزان غنی سازی اورانیوم نشان می‌دهد. توان دستگاه‌های نسل اول سانتریفوژ ایران یا آی آر-۱ در گزارش‌های مختلف حدود یک سو برآورد شده است. به این معنا که برای رسیدن به معادل ۱۰ هزار سو توان غنی‌سازی اورانیوم ، حدود ۱۰ هزار دستگاه آی آر-۱ لازم است.

رهبر ایران همچنین گفت که عده‌ای در ایران “درصدد این هستند که یک شکل معیوب از برجام را به کشور تحمیل کنند.”

درست یک روز پس از دستور رهبر ایران، علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران اعلام کرد که زیرساخت ایجاد چند صد هزار سو در تاسیسات غنی‌سازی نطنز آماده شده است.

آقای صالحی در عین حال گفته است که ایران به تعهدات خود در چارچوب برجام التزام دارد اما هشدار داد که “همزمانی تحریم و اجرای برجام غیرممکن است.

با اعلام خروج آمریکا از برجام، اتحادیه اروپا اعلام کرد که به همکاری با ایران ادامه خواهد داد و مانع از فروپاشی برجام خواهد شد.

از: بی بی سی


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.