خروج ۷۷۰ میلیارد دلار ارز از کشور

جمعه, 15ام اردیبهشت, 1391
اندازه قلم متن

نگاهی به آمارهای رسمی از خروج بیش از ۷۷۰ میلیارد دلار ارز از کشور طی ۳۱ سال گذشته درپی تشدید واردات خبر می‌دهد. به تازگی نیز دولت طی مصوبه‌ای اجازه واردات ۲۴ میلیارد دلاری را که ۱۰ میلیارد دلار آن شامل مواد غذایی و کالاهای اساسی مصرفی است، داده است.

فارس: این در حالی است که اقتصاددانان و کارشناسان بزرگ‌ترین مانع رونق تولید ملی را واردات بی‌رویه کالاهای مصرفی می‌دانند، ضمن اینکه در کنار واردات رسمی این کالاها، قاچاق نیز به شکل گسترده‌ای هر روز به تولید ضربه می‌زند. بر اساس آمار رسمی گمرک و بانک مرکزی، طی سال های ۶۱ تا ۹۰ بیش از ۷۷۰ میلیارد دلار ارز به دلیل واردات از کشور خارج شده است که این رقم به ویژه در سال‌های ۸۳ تا ۹۰ تشدید شده است.

بر اساس این گزارش، طی سال ۱۳۶۰ تا ۱۳۶۵ بیش از ۶۷ میلیارد و ۳۱۲ میلیون دلار کالا از کشور خارج شده و از سال های ۶۶ تا ۷۰ نیز شاهد واردات ۷۸ میلیارد و ۷۵۹ میلیون دلاری بودیم که این رقم طی سال‌های ۷۱ تا ۷۵ به بیش از ۸۸ میلیارد دلار افزایش یافت. مجموع ارزش واردات به کشور طی سال های ۷۶ تا ۸۰ بیش از ۷۳ میلیارد و ۱۷۵ میلیون دلار بوده است که در این سال‌ها واردات بین ۱۲ تا ۱۷ میلیارد دلار در نوسان بوده است. این در حالی است که واردات در ۵ سال بعدی یعنی از سال ۸۱ تا ۸۵ به بیش از ۱۶۵ میلیارد و ۲۳۳ میلیون دلار رسید که در مقایسه با ۵ سال قبل از آن ۲/۲ برابر شده است. طی سال‌های ۸۱ تا ۸۵ ارزش واردات از ۲۲ میلیارد دلار تا ۴۱ میلیارد دلار نوسان داشته است. این گزارش حاکی است: ارزش واردات در پنج ساله پایانی یعنی سال‌های ۸۶ تا ۹۰ رشد شدید داشته و به ۲۸۶ میلیارد دلار رسید. واردات سالانه به کشور از سال ۸۶ تا ۹۰ از ۴۸ میلیارد دلار تا ۶۴ میلیارد دلار بوده است.
منبع تامین مصوبه واردات ۲۴ میلیارد دلاری؟

از سوی دیگر معاون بازرگانی داخلی وزیر صنعت، معدن و تجارت در پاسخ به این سوال «فارس» که منبع تامین ۲۴ میلیارد دلار وارداتی که اخیرا تصویب شد، کجاست، اظهار کرد: ۲۴ میلیارد دلاری که برای واردات کالاهای اساسی در نظر گرفته شده است ردیف بودجه‌ای ندارد و در واقع اصلا بودجه نیست، بلکه تخصیص ارز رسمی از طریق سیستم بانکی برای واردکنندگان کالاهای اساسی و مواد اولیه است.

محمد علی ضیغمی افزود: در سال‌های گذشته هم ۲۰ تا ۲۲ میلیارددلار ارز به این گروه از وارد‌کنندگان تخصیص داده می‌شد و هدف از این مصوبه تاکید دولت بر تسریع بانک مرکزی و بانک‌های عامل در ارائه ارز مورد نیاز وارد‌کنندگان کالاهای اساسی و تامین مواد اولیه مورد نیاز کالاهای تولید داخل و ضروری بوده است. ضیغمی گفت: دولت حتی یک دلار هم از این رقم را صرف واردات نمی‌کند و عین تخصیص ارز صورت گرفته در اختیار بخش خصوصی قرار می‌گیرد و دولت تنها پشتیبانی لازم را انجام می‌دهد تا مواد اولیه بخش تولیدی کشور راحت‌تر و سریع‌تر در اختیار تولیدکنندگان قرار گیرد.

ضیغمی در گفت‌وگو با «مهر» نیز این سیاست را در راستای حمایت از تولید خواند و گفت: بانک مرکزی و بانک‌های عامل برای تسریع در اختصاص ارز به اقلام مذکور مکلف شده‌اند؛ بنابراین منظور این مصوبه اختصاص ۲۲ میلیارد دلار ارز به واردات کالاهای نهایی و محصولات تولیدی خارجی نیست و هدف حمایت از تولید و تامین مواد اولیه مورد نیاز کارخانه‌های را دنبال می‌کند.

ضیغمی با انتقاد از برخی از اظهارنظرهای صورت گرفته در ارتباط با اختصاص ۲۲ میلیارد دلار برای واردات کالاهای اساسی، گفت: این اظهارنظرها نادرست و غیرکارشناسی است و به نظر می‌رسد ناشی از عدم اطلاع دقیق از مفاد این مصوبه و اهداف آن و نیز آمار و اطلاعات واردات کشور باشد. البته باید گفت، در حالی اخیرا دولت در مصوبه‌ای ویژه مجوز واردات ۲۴ میلیارد دلار کالا را صادر کرده است که یک مقام مسوول در وزارت جهادکشاورزی می‌گوید: به هیچ‌وجه کمبود مواد پروتئینی در کشور نداریم و حتی مازاد تولید هم در این زمینه داریم.

اسماعیل عباسپور در گفت‌وگو با «مهر» درخصوص اظهارنظر مسوولان دولتی مبنی بر کمبود کالاهای اساسی در کشور گفت: متاسفانه مدتی است که برخی از افراد در مصاحبه‌های خود اعلام می‌کنند که در کشور دچار کمبود برخی از کالاها از جمله مرغ و گوشت هستیم و باید آنها را وارد کنیم درحالی که به هیچ‌وجه کمبود مواد پروتئینی در کشور نداریم و حتی مازاد تولید هم در این زمینه داریم. وی اضافه کرد: اگر الان کمبود گوشت و مرغ داشتیم، باید ویترین مرغ‌فروشی‌ها و قصابی‌ها خالی از مرغ و گوشت بود یا حداقل جلوی قصابی‌ها و مرغ‌فروشی‌ها
مردم در صف‌های طولانی می‌ایستادند، درحالی که واقعا چنین نیست!

مدیرکل دفترحمایت از سرمایه گذاری، کارآفرینی و توسعه تجارت وزارت جهاد کشاورزی تصریح کرد: طرح چنین موضوعاتی تبدیل به ایجاد فضا و حیات خلوتی برای برخی دلالان و توزیع‌کنندگان مواد غذایی در کشور شده است.

عباسپور با بیان اینکه درحال حاضرفاصله معنی‌داری بین قیمت فروش توسط تولیدکننده و قیمت خرید توسط مصرف کننده در برخی از محصولات مصرفی وجود دارد، گفت: مسوول تنظیم بازار وزارت صنعت، معدن و تجارت است، چون بیشتر ابزارهای نظارتی و تنظیم بازار در اختیار این وزارتخانه قرار دارد و وزارت جهادکشاورزی بیشتر متولی تولیدات در کشور است تا تنظیم بازار.


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.