غلظت ۲۷ درصدی اورانیوم باطل کننده ادعاهای تهران: سوخت برای ۵ بمب اتمی

یکشنبه, 7ام خرداد, 1391
اندازه قلم متن

پس از پایان دور سوم مذاکرات میان و کشورهای عضو ۱+۵ و موکول شدن آن به مسکو٬ جنگ لفظی میان دو طرف در حالی افزایش یافته است که مقامات غربی از کشف اورانیوم با درصد غنی‌شده ۲۷ درصدی در فردو سخن گفته‌اند. نکته‌ای که با تایید مقامات جمهوری‌اسلامی نیز مواجه شده است.

این مطلب برای نخستین بار توسط بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اعلام شد. آن‌‌ها گفته بودند که نشانه‌هایی از غنی‌سازی اورانیوم با غلظت بیشتر از ۲۰ درصد در تاسیسات فردو در ایران پیدا کرده‌اند.

گرچه علی‌اصغر سلطانیه٬ نماینده دائم ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی٬ گفت که این مساله امری عادی و فنی است و توسط بازرسان بررسی می‌شود٬ اما علاالدین بروجردی٬ رییس کمیسیون امنیت ملی مجلس٬ درباره این مساله این‌گونه اظهارنظر کرد: “مسئله اورانیوم غنی شده در مقیاس ۲۷ درصد به دلیل وجود اشتباه محاسباتی بوده و امری طبیعی است.احتمال اشتباه محاسباتی در حین انجام کار‌ها طبیعی بوده و این مسئله به هیچ وجه به منزله تخطی جمهوری اسلامی ایران از غنی سازی در مقیاس ۲۰ درصد نیست”.

پی از این مقامات جمهوری‌اسلامی نیز در پاسخ به ماموران آژانس گفته بودند که این مساله ناشی از اشتباهات فنی است.

بروجرودی اما اضافه کرده است: “پرداخت به چنین مسئله‌ای آن هم بلافاصله بعد از مذاکرات بغداد هدفی جز تخریب و تضعیف جایگاه ایران و به هم زدن تعاملات گروه ۱+۵ با ایران ندارد”.

مسوولان جمهوری‌اسلامی گزارش جدید اژانس را “سند تاریخی دیگری برای اثبات حقانیت و صلح آمیز بودن فعالیت های هسته ای ایران و بی اساس بودن ادعاها در خصوص ابعاد غیر صلح آمیز” دانسته بودند.

در گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی٬ آمده بود که بازرسان آژانس نشانه هایی از تولید اورانیوم با غلظت ۲۷ درصد در این تاسیسات پیدا کردند. هر چند گفته شده یافتن نشانه‌هایی از اورانیوم با غلظت بالاتر از ۲۰ درصد دلیلی برای حرکت ایران به سوی غنی سازی اورانیوم با غلظت لازم برای ساخت سلاح هسته ای نیست.

اما مؤسسه دانش و امنیت بین‌المللی در گزارشی گفت که تولید کلی ایران در طول ۵ سال اخیر اورانیوم کافی برای ساخت ۵ بمب را در اختیار جمهوری اسلامی قرار داده است. بنا به اعلام این مؤسسه آمریکایی، ایران میزان تولید اورانیوم با غنای کم خود را به گونه‌ای “قابل توجه” افزایش داده و اگر فعالیت‌های غنی‌سازی این مقدار اورانیوم ادامه یابد ایران قادر به تولید ۵ بمب خواهد بود.

مذاکرات بغداد٬ سومین دور گفت‌وگوها میان ایران و گروه ۱+۵ بود. دور پیشین گفت‌وگوها در استانبول برگزار شده بود و هر دو طرف بر سازنده مثبت بودن آن تاکید کرده بودند.

اما گزارش‌های منتشر شده از مذاکرات بغداد٬ حاکی از آن است که این مذاکرات روند مثبتی را طی نکرده و دو طرف تنها بر سر ادامه مذاکرات در مسکو توافق کرده‌اند. پس از پایان دور سوم مذاکرات بغداد، کاترین اشتون در کنفرانس خبری حاضر شد و اعلام کرد دور بعد مذاکرات در مسکو برگزار خواهد شد.

بر پایه توافق انجام شده، دور بعدی مذاکرات در روزهای ۲۹ و ۳۰ خرداد ماه در مسکو برگزار خواهد شد. زمانی که تحریم‌های نفتی ایران از سوی غرب نیز به مرحله اجرا درخواهد آمد.

روزنامه آمریکایی کریستین ساینز مونیتور٬ به نقل از یک دیپلمات ایرانی٬ که نامش فاش نشده است٬ نوشت که این گفت‌وگوها در بغداد به کلی شکست خورده است.

این روزنامه نوشته است: “به رغم تلاش طرفین برای مثبت جلوه دادن روند مذاکرات در بیانیه‌های رسمی‌شان، گفت‌و‌گوهای بغداد تنها به عمیق‌تر شدن شکاف میان انتظارات طرفین انجامیده است”.

کاترین اشتون پیش از این درباره پیشنهادهای دو طرف در این مذاکرات٬‌ گفته بود: “ایران آمادگی خود را برای پرداختن به موضوع غنی‌سازی ۲۰ درصدی اعلام کرد و پیشنهاد‌های پنجگانه خود را ارائه داد، از جمله اینکه ما حق غنی‌سای اورانیوم از سوی آنها را به رسمیت بشناسیم”.

سعید جلیلی٬ دبیر شورای عالی امنیت ملی مسوول مذاکرات ایران٬ نیز درباره گفت‌وگوها در بغداد گفته بود که “گفت‌وگوها تمام نشد و قرار شد تا مذاکرات مسکو، کارشناسان زمینه را برای مباحث نشست آینده آماده کنند”.

وی همچنین اضافه کرد: “ایران دو سال پیش برای تامین سوخت رآکتور تهران که مصارف پزشکی دارد، از آژانس طبق حقوق مندرج در ان پی تی درخواست اورانیوم کرد اما این اقدام صورت نگرفت و ایران تصمیم گرفت خود در داخل این سوخت را تولید کند”.

در تحولی دیگر خبرگزاری فرانسه، به نقل از دیپلمات‌های حاضر در نشست گزارش داده بود که سعید جلیلی با وندی شرمن، نماینده آمریکا در ۱+۵ گفت‌وگوی کوتاهی داشته است.

پس از پایان این مذاکرات اعلام شد که وندی شرمن، معاون امور سیاسی وزارت خارجه آمریکا، به منظور مذاکره با مقام‌های ارشد اسرائیلی در خصوص مسائل دوجانبه و منطقه‌ای، به این کشور سفر کرده است.

درهمین حال٬ با گذشت حدود یک ماه از اظهارات ایهود باراک٬ ‌وزیر دفاع اسراییل٬ درباره محتمل بودن حمله نظامی به ایران٬ محمد خزاعی٬ نماینده جمهوری‌اسلامی در سازمان ملل٬ نسبت به این سخنان اعتراض کرد و گفت که در صورت حمله، ایران نیز اقدامات دفاعی در پیش خواهد گرفت.
از: روز


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.