سقف بلند سقف کوتاه

پنجشنبه, 30ام آبان, 1392
اندازه قلم متن

خواننده گرامی
یکی از وبلاگنویسان اخیرا اطلاع داده که این متن از خانم نسرین ستوده نیست، و از شخص دیگری است. به خاطر اشتباهی که شده از خوانندگان محترم پوزش میخواهیم.
مطلب مزبور در این آدرس آمده است
سایت ملیون ایران

خونه ی ما نمونه ی کوچک یک جامعه ی دموکراتیک بود. پدرم مخالف سر سخت این بود که “بچه ها جلوی بزرگ تر ها حق ندارند حرف بزنند.” ما همیشه و همه جا حق داشتیم که حرف بزنیم، درست مثل آدم بزرگ ها. بیشتر چیزهای مهم مثل خریدن ماشین، عوض کردن خونه و یا حتی اختلافات پدر مادرم در جلسات آزاد به رای گذاشته می شد. رای ها هم مساوی بود. به یاد ندارم که گفته باشند که فلان جا نرو یا فلان جور لباس نپوش یا با فلانی معاشرت نکن. پدرم فقط یک خط قرمز داشت: دروغ نباید می گفتیم.

چیز دیگه ای یادم نیست که یادمان داده باشد جزاینکه خودمان فکر کنیم و بی دلیل چیزی را نپذیریم. حریم خصوصی خیلی محترم بود، با این که بچه بودیم کسی بدون در زدن وارد اطاق ما نمی شد. خلاصه، ما اینجوری بزرگ شدیم.

***

پدرم دوستی داشت که دخترش همسن من بود. ما بهش می گفتیم عمو. دختر عمو محمود درست برعکس ما تربیت شده بود. توی خونه شان حرف اول و آخر را پدر می زد.

توی همه کارش دخالت می کردند. دختر عمو محمود هیچ حریم خصوصی نداشت، تا سالهای آخر دبیرستان تلفن هایش چک می شد و اطاقش تفتیش می شد. یک بار داشت دوش می گرفت و مادرش در حمام را باز کرد. دختر جیغی کشید ولی مادرش به جای این که در را ببندد با لحن طلبکاری گفت: کوفت! برای چی جیغ می زنی؟ حالا مگه چی شده؟ من مادرتم! من دهانم باز مانده بود. به هر حال عمو محمود و خانمش این جوری دختر تربیت می کردند. هجده سالگی هم دخترشان را شوهر دادند؛ صد البته شوهری که عمو محمود برایش انتخاب کرده بود.

آنها هنوز هم با هم زندگی می کنند و ظاهرا خوشبخت هستند.

***

آدمها، سقف آزادی های متفاوتی دارند. سقف آزادی آدمها را خانواده، تجربیات شخصی، روحیات و افکارشان شکل می دهد. سقف من از دختر عمو محمود بالاتر بود. برای همین وقتی آزادی هایم محدود می شد احساس خفگی می کردم. دختر عمو محمود از ابتدا آزادی را لمس نکرده بود که برای محدود شدنش دلتنگی کند. همه چیز را آسان تر می پذیرفت. وقتی از ایران می آمدم برای خداحافظی آمد. با لحن معصومانه ای پرسید: حالا برای چی داری میری؟ این را جوری پرسید که انگار توی ایران زندگی نمی کرد. انگار هرگز هیچ چیزی توی این سرزمین آزارش نداده بود. او آن قدر به سقف آزادی کوتاه عادت کرده بود که هیچ وقت سرش به طاق نخورده بود و عربده اش هوا نرفته بود. من در عوض آنقدر پررو بودم که سقف آسمان را هم می خواستم بشکافم.

****

ملت ها هم سقف آزادی دارند. سقف آزادی بعضی ملت ها پرتاب گوجه فرنگی به بالاترین مقام سیاسی کشور است، سقف آزادی بعضی ملت ها هم تیر خوردن در خیابان بدون هیچ دلیلی. در این سقف های آزادی متفاوت، آزادی هم معانی متفاوتی پیدا می کند. برای یک ملت آزادی نقد کردن همه چیز (دین، سیاست، اقتصاد، زندگی شخصی و مالی مسولین) است. برای بعضی ملت ها نزدیک ترین تجربه ی آزادی چند نشریه ی توقیف شده با حکم حکومتی و چند روزنامه نگار زندانی است. برای بعضی ملت ها حریم خصوصی بی قید و شرط است، مثل آزادی خوابیدن کنار دریا با بیکینی، برای بعضی ها پوشیدن روپوش بالای زانو و روسری رنگی که یک کم عقب رفته باشد کلی آزادی است.

وقتی سقف آزادی کوتاه باشد، آدم های دراز سرشان آنقدر به سقف می خورد که حذف می شوند، آدمهای کوتوله اما راحت جولان می دهند، بعضی از آدمهای دراز هم برای بقا انقدر سرشان را خم می کنند که کوتوله می شوند. آن وقت سقف ها هی پایین تر و پایین تر می آید و مردم هی بیشتر و بیشتر قوز می کنند. قهرمان شان می شود آقای خاتمی، آزادی شان می شود راه رفتن توی پارک با دختر همسایه، زندگی شان می شود همینی که می بینید


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

۹ نظر

  1. این دزدیه ادبی‌ نمونهٔ کوچکی از همون بلا ایه که ملی‌ مذهبی‌ها ساله ۵۷ برسر مردم آوردن.

  2. با تشکر از مسئولیت پذیری شما این لینک مطلب اصلی است که در سال ۲۰۱۲ منتشر شده:
    http://nesvan.wordpress.com/2012/03/06/%D8%B3%D9%82%D9%81-%D8%A2%D8%B2%D8%A7%D8%AF%DB%8C/
    و این هم لینک مطلب وبلاگ نویس در مورد نقل این مطلب با نام نسرین ستوده
    https://nesvan1.wordpress.com/2013/11/14/%DA%AF%D9%84%D8%A7%DB%8C%D9%87-%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D9%BE%D8%B1%D8%A7%DA%A9%D9%86%D8%AF%D9%87-%DB%8C-%DB%8C%DA%A9-%D9%88%D8%A8%D9%84%D8%A7%DA%AF-%D9%86%D9%88%DB%8C%D8%B3-
    %D9%86%D8%B3%D8%A8%D8%AA%D8%A7/

  3. خواننده گرامی
    با تشکر فراوان از تذکر شما. این مطلب را یکی از افراد محترم و مورد اعتماد برای ما فرستاده بود. ما تحقیق خواهیم نمود. اگر اشتباه باشد مطلب را حذف نموده و از خوانندگان پوزش خواهیم طلبید.
    سایت ملیون ایران

  4. این متن از وبلاگ نسوان مطلقه معلقه است و هیچ ربطی به خانم ستوده نداره. اگر دقت کنید خانم ستوده هیچگاه از کشور خارج نشده که کسی برای خداحافظی با ایشون اومده باشه. کار بسیار اشتباهی می کنید به نام افراد مشهرو مطالب دیگر (هر چند مفید و جالب) رو منتشر می کنید.

  5. خواننده گرامی
    با تشکر فراوان از تذکر شما. این مطلب را یکی از افراد محترم و مورد اعتماد برای ما فرستاده بود. ما تحقیق خواهیم نمود. اگر اشتباه باشد مطلب را حذف نموده و از خوانندگان پوزش خواهیم طلبید.
    سایت ملیون ایران

  6. ظاهرا این متن نوشته خانوم ستوده نیست!

    https://nesvan1.wordpress.com/2013/11/14/گلایه-های-پراکنده-ی-یک-وبلاگ-نویس-نسبتا/

  7. matne por maghzi bood dorood bar khanome sotoode ama dar pasokhe Leyla bayad begooyam har an kas ke zarei sharaf va shour dashte bashad midanad ke ham Khatami va ham rouhani dar sharayete tangnaye regim va baraye nejate an az sooye sultan Khamenei be meydan amadand va hargez afee kabootar nemizayad
    marg bar dictator dar har pooshesh che akhoondi che eslah talab va che shahi
    zende bad azadi

  8. خانم ستوده. کاملا موافقم. جبر جغرافیا، جبر تاریخ، دینهای متفاوت، سنت و … همه و همه دست به دست هم می دهند و سقف خواسته ها و آزادی ها و رفاه ملتی را تعیین می کنند. فقط یک چیزی عرض کنم، داستان چیست که همه به خاتمی نازنین می تازند. قدر و قیمت خاتمی را تاریخ به شما نشان خواهد داد خانم ستوده عزیز!

لینک از سایتهای دیگر به این مطلب

  1. نسرین ستوده: سقف بلند سقف کوتاه | باغ در باغ