اعتیاد ۹.۳ درصدی زنان در ایران

شنبه, 5ام بهمن, 1392
اندازه قلم متن

etiad
دلایل استفاده از مواد مخدر در میان زنان/ تریاک و شیشه پرطرفدارترین مخدرها

مشاور دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر در امور زنان و خانواده با تشریح فعالیتهای این ستاد در کاهش اعتیاد زنان، به آمار ۹.۳ درصدی اعتیاد زنان، بالابودن جرائم مرتبط با مواد مخدر در میان زنان، پایین آمدن سن مصرف مواد مخدر تا ۱۵ سالگی، توسعه همکاری با سازمانهای مردم نهاد،هنرمندان و علما، اشاره کرد و گفت:

بیشترین زنان معتاد در رده سنی ۲۰ تا ۳۶ هستند که بیتشر گرایش آنها به استفاده از مواد مخدر تریاک، شیشه، الکل و کراک افغانی است.

زهرا بنیانیان در گفتگو با خبرنگار مهر درباره تعداد زنان معتاد زندانی افزود: از ۷ هزار و ۳۷۷ زن زندانی در کشور ۶۰ درصد آنها به دلایل مرتبط با جرایم اعتیاد و مواد مخدر به زندان راه پیدا کردند که بیشتر آنها خود از این مواد مخدر استفاده می کردند.

بیشترین جرم زنان زندانی، جرایم مرتبط با مواد مخدر است

وی با بیان اینکه بیشترین سوء استفاده از زنان در حوزه جابجایی مواد مخدر است، توضیح داد: بیشترین جرم زنان ،مرتبط با مواد مخدر است که در نهایت آنها به زندان راه پیدا کرده و عموماً نیز بازگشت به زندگی این گروه از زنان با توجه به نگاه و فرهنگ عمومی جامعه سخت تر از مردان است.

به گفته بنیانیان، جرم زنان زندانی در جرائم دیگری همچون سرقت و یا موارد منکراتی به مراتب کمتر از مواد مخدر است، بگونه ای که تنها ۱۲ درصد زنان به جرم سرقت و ۱۰ درصد زنان به دلایل منکراتی راهی زندان می شوند و ۶۰ درصد آنها در نتیجه جرائم مرتبط با مواد مخدر به زندان می روند.

وی با بیان اینکه در چنین شرایطی سازمانهای اجتماعی و مردم نهاد باید این زنان آسیب دیده را را به سمت زندگی سالم هدایت کنند، تصریح کرد: ضروری است تا نگرش جامعه در مورد زنان قربانی تغییر پیدا کند.

تریاک، شیشه، الکل و کراک افغانی پرطرفدارترین مواد مخدر در میان زنان معتاد

وی درباره این که بیشترین گرایش زنان به مصرف کدام یک از مواد مخدر است، گفت: تریاک، شیشه، الکل، کراک افغانی، هروئین، حشیش و اکستازی به ترتیب در اولویت مواد مخدر مورد نظر زنان ایرانی است که بیش از ۵۵ درصد از زنان از تریاک، ۲۶.۲۲ درصد شیشه، ۲۲.۶۳ الکل و ۱۵.۹۴ درصد از کراک افغانی استفاده می کنند.

مشاور دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر در امور زنان و خانواده تصریح کرد: ۱۲ استان خوزستان، کرمان، مازندران، آذربایجان غربی، لرستان، سیستان، فارس، کرمانشاه، تهران، البرز، قم و خراسان رضوی بالاترین میانگین استفاده از مواد مخدر را در میان زنان ایرانی دارند.

پنهان کردن اعتیاد زنان در شهرهای کوچک

وی با بیان اینکه اعتیاد زنان در روستاها به مراتب کمتر از شهرها است تصریح کرد: در طرح شیوع شناسی سال ۹۰ تعداد زنان معتاد شهرها ۹.۷ درصد و روستاها ۵.۴۱ درصد بوده است. البته باید گفت که هر اندازه شهرها کوچک می شوند اعتیاد زنان نیز به همان میزان پنهان می شود. بسیاری از زنان شهرهای کوچک و یا روستاها برای ترک اعتیاد خود مهاجرت می کنند.

۲۰ تا ۳۶ سالگی بیشترین درصد زنان معتاد

بنیانیان بیشترین زنان معتاد را در رده سنی ۲۰ تا ۳۶ سال عنوان کرد و گفت: ۶۸ درصد از معتادان را کسانی تشکیل می دهند که در سن ۲۰ تا ۳۹ سال یعنی در اوج بهره وری و فعالیتهای ا قتصادی و اجتماعی هستند.

۱۵ تا ۱۹ سن شروع استفاده از مواد مخدر

وی ادامه داد: نکته قابل توجه آن است که بیش از ۵۰ درصد از زنان معتاد سن شروع مصرف مواد مخدر بین ۱۵ تا ۱۹ سال یعنی در میان دختران دبیرستانی و دیپلمه عنوان کرده اند.بنابراین سن ۱۵ تا ۱۹ سال باید از سوی دستگاه ها به عنوان سنی بحرانی معرفی شود تا بتوان برنامه ریزی های ویژه برای آگاه سازی و اطلاع رسانی در میان دختران نوجوان و جوان انجام داد.

مشاور دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر در امور زنان و خانواده درباره تعا آموزش و پرورش تصریح کرد: ستاد مبارزه با مواد مخدر تفاهم نامه هایی را با این وزارتخانه برای توزیع بروشورهای مختلف، حضور مشاوران زن در دبیرستان ها به امضا رسانده است که از امسال به بعد برنامه های ما بسیار جدی تر در مدارس اجرا می شود.

۶۲درصد زنان معتاد متاهل هستند

بنیانیان ۶۲درصد از معتادان زن را زنان متاهل عنوان کرد و گفت: با وجود این آمار باید گفت که نمی توان یک شبه شاهد اتفاقات خوشایندی بود. برنامه های ما باید به سه دوره برنامه های کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت تقسیم شود. در برنامه های کوتاه مدت ما تعداد کمپهای زنان را برای ترک اعتیاد افزایش داده ایم اما هنوز کافی نیست. باید کمپ های ترک اعتیاد زنان به ویژه در شهرهای کوچک که افراد اعتیاد خود را پنهان می کنند، توسعه یابد.

۸۳ درصد زنان معتاد، قبل از استفاده از مواد مخدر از قلیان یا سیگار استفاده می کردند

مشاور دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر در امور زنان و خانواده درباره شیوع استفاده از قلیان در میان دختران بیان کرد: قلیان از مصادیق اعتیاد نیست اما در نظرسنجی که از افراد معتاد انجام شده ۸۳.۶۸ درصد از زنان گفته اند که قبل از اعتیادشان به مواد مخدر، سیگار کشیده و یا قلیان مصرف کرده اند.

۳ درصد معتادان زن بیسواد و ۱۷ درصد لیسانسه هستند

بنیانیان در توضیح میزان سواد زنان معتاد گفت: در آمارهای به دست آمده ۳ درصد از زنان معتاد بی سواد مطلق، ۱۵ درصد سواد ابتدایی، ۱۵ درصد راهنمایی، ۴۱ د رصد دیپلمه، ۹ درصد فوق دیپلم، ۱۰ درصد مدرک کارشناسی دارند که این آمار نشان دهنده آن است که اعتیاد دیگر تنها به سراغ افراد بیسواد و ناآگاه نمی رود بلکه اعتیاد تمام آحاد جامعه به ویژه افراد تحصیل کرده را تهدید می کند.

تشکیل اداره کل بانوان ویژه زنان معتاد

وی همچنین از تشکیل اداره کل بانوان در ستاد مبارزه با مواد مخدر ویژه زنان معتاد و خانواده های آسیب دیده شان خبر داد و گفت: به دلیل اهمیت موضوع اعتیاد و نقش و جایگاه زن در تربیت فرزندان، تشکیل اداره کل بانوان بسیار ضروری به نظر می رسید که خوشبختانه این اداره کل در ستاد مبارزه با مواد مخدر در حال شکل گیری است و ضروری است تا همه دستگاهها و ادارات نیز در ارتباط مستقیم باشند تا بتوان اقدامات قابل توجهی را برای کاهش اعتیاد زنان انجام داد.

کسب لذت و کنجکاوی مهمترین دلایل استفاده از مواد مخدر

وی با اشاره به اینکه یک میلیون و ۳۲۵ هزار نفر معتاد در کشور وجود دارد، توضیح داد: ۹.۳ درصد از این آمار مربوط به زنان است که مهمترین علل گرایش زنان به مصرف مواد مخدر کسب لذت، کنجکاوی، تفریح، اختلافات روحی روانی، در دسترس بودن مواد مخدر، اصرار دوستان، کاهش علائم بیماری، اختلافات خانوادگی و رفع مشکلات جنسی اعلام شده است.

بنیانیان ادامه داد: هر کدام از این علل نیازمند آسیب شناسی است و باید راهکارهای عملیاتی هر کدام شناسایی شود بنابراین ما در قدم اول اطلاع رسانی و ارائه دانش لازم در ارتباط با مواد مخدر و عواقب استفاده از آن را در دستور کار خود قرار دادیم که در این حوزه نیازمند کمک رسانه ها به ویژه صدا و سیما هستیم.

وی در توضیح عواقب اعتیاد زنان، گفت: عواقب اعتیاد زنان به مراتب بیشتر از مردان است، چرا که زن معتاد مجبور است با ابزار مختلف پول و یا مواد مخدر خود را تهیه کند و گاه در این میان دست به فعالیتهای نامشروع می زند که این خود خطری برای جامعه است. چرا که افزایش روابط نامشروع منجر به افزایش بیماری های مقاربتی و هم برای زن و هم برای مرد می شود. از سوی دیگر این فرد معتاد نمی داند با فرزند آینده خود چگونه رفتار کند و به نوعی ممکن است در تربیت فرزندش دچار انحراف شود و در نهایت نسل آینده کشور به خطر می افتد. حس انتقام از دیگر عواقب اعتیاد زنان است چرا که آنها دائما فکر می کنند قربانی شرایط جامعه ای که در آن زندگی کرده ،شده واند همواره در صدد گرفتن انتقام از جامعه هستند.

آموزش و اقدامات پیشگیرانه مهمترین برنامه های ما برای کاهش اعتیاد زنان است

مشاور دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر در امور زنان و خانواده درباره برنامه های ستاد مبارزه با مواد مخدر برای کاهش اعتیاد زنان توضیح داد: یکی از راهکارهای ما اقدامات پیشگیرانه است چرا که فکر می کنیم هزینه و اجرای آن بسیار کمتر از درمان اعتیاد است. در حوزه پیشگیری و درمان تاکید اصلی ما اجتماع ــ محور است؛یعنی از یک سو تلاش می کنیم تا دستگاهها و ارگانهای مختلف را مجبور به ارائه راهکارهای پیشگیرانه کرده و از سوی دیگر مردم را برای جلب مشارکت همسو با برنامه های خود کنیم. به همین دلیل لازم است برنامه های آموزشی مناسبی را مدون کرده و در اختیار اقشار و گروه های مختلف قرار دهیم.

تبلیغ قرصهای لاغری در ماهواره از دلایل اعتیاد زنان است

وی با ذکر این نکته که در حال حاضر اعتیاد دیگر طبقه خاصی را نمی شناسد و بسیاری از افراد مرفه جامعه صرفا برای لذت کنجکاوی به سمت اعتیاد می روند، تصریح کرد: همچنین بسیاری از زنان تحت تاثیر تبلیغات ماهواره ای برای لاغری و یا جوانی پوستشان از داروهای اعتیاد آور استفاده کرده و بسیاری از آنها با این روش معتاد می شوند. این در حالی است که برای هر بیماری و یا مشکلی راه درمانی وجود دارد و به عنوان مثال نمی توان صرفا با استفاده از دارو لاغر شد.
بنیانیان در پایان خطاب به زنان ایرانی گفت: زن نیروی مولد، نگهدار، ظرفیت ساز و رشد دهنده منابع انسانی و رکن خانواده است. لازم است زنان نگاهی دوباره به خود و توانایی هایشان داشته باشند تا بتوانند حضور خود را در عرصه های مختلف پررنگ تر کنند.


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.