دو پرده از یک کودتا

پنجشنبه, 25ام خرداد, 1391
اندازه قلم متن

سپاه پاسداران پیش و پس از انتخابات ۸۸
“هر حرکتی برای انقلاب مخملی در ایران در نطفه خفه خواهد شد. اگر احزاب و گروه های سیاسی در ایران واقع بین باشند، اساساً نباید به سمت طراحی و اجرای چنین سناریوهایی قدم بردارند. همه باید رأی مردم را بپذیرند و به رأی مردم احترام بگذارند. مردم ایران مسلمان هستند و اسلام را می خواهند و خط امام و رهبری را همان اسلام ناب محمدی دانسته و هرگز از این مسیر فاصله نخواهند گرفت.”

این واژه ها سطرهای آخر گفت وگوی سرتیپ پاسدار یدالله جوانی رییس وقت اداره سیاسی سپاه پاسداران با هفته نامه صبح صادق ارگان سیاسی این نهاد نظامی بود که ۴ روز پیش از برگزاری دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، درست در ۱۸ خرداد ماه ۱۳۸۸ منتشر شد.

سردار جوانی در این گفت و گو که نشریه تحت نظر خودش با او انجام داد اصلاح طلبان را که حامی میرحسین موسوی و مهدی کروبی بودند به تلاش برای “براندازی خاموش” متهم و تاکید کرده بود که “برخی از گروه های دوم خردادی و به ویژه افراطی های آنها، معتقدند که باید به هر نحو که شده در انتخابات ریاست جمهوری دوره دهم پیروز شوند و به قدرت برگردند. این گروه ها بر این باورند که اگر در این انتخابات به قدرت برنگردند، ممکن است برای یک دوره طولانی به حاشیه رانده شوند و اساساً دیگر امکان بازگشت آنان به قدرت فراهم نگردد.”

رییس وقت اداره سیاسی سپاه در شرایطی که در همان هفته منتهی به انتخابات، بولتن داخلی (تحلیل روز) این نهاد نظامی برای “هادیان سیاسی” از پیشی گرفتن میرحسین موسوی بر احمدی نژاد در اغلب استان های کشور خبر داده بود استفاده طرفداران موسوی از رنگ سبز را از “دلایل محکم” و نشانه ای از “کلید خوردن انقلاب مخملی دانست.

او البته اضافه کرده بود که “کسانی پشت صحنه این رنگ قرار دارند که در پیشینه و سوابق خود، طراحی و اجرای سناریوی کوی دانشگاه در ۱۸ تیر و تحصن در مجلس ششم را داشته و معتقد به پیروزی اصلاحات از طریق جنبش اجتماعی و کشاندن هواداران به خیابان ها هستند. فراخوان عمومی از هواداران برای استفاده از رنگ سبز به صورت روسری، مانتو، کلاه، مچ بند، شال، تی شرت و گره زدن نوار سبز به آنتن و برف پاکن خودروها، اهدافی فراتر از ایجاد یک شور و نشاط انتخاباتی در جامعه و بین هواداران را دنبال می کند.”

این اظهارات یدالله جوانی محور اصلی گفتگوها و تحلیل ها و نظراتی بود که سایر فرماندهان سپاه نیز در دوهفته منتهی به انتخابات در رسانه ها مطرح می کردند؛ موضوعی که موجب نگرانی سه تن از کاندیداها مبنی بر دخالت این نهاد نظامی در انتخابات شده بود.

۲۱ خرداد،یک روز مانده به برگزاری انتخابات، موسوی نامه ای در ۴ بند به آیت الله خامنه ای رهبر جمهوری اسلامی نوشت که در یکی از مهمترین بنده های آن آمده بود: “شواهدی از مداخله «تعدادی از فرماندهان و مسئولان سپاه و بسیج در انتخابات» واصل گردیده است و به نظر می‌رسد این عمل در صورت صحت خبر علاوه بر نقض قوانین، شکاف بین فرماندهان و مسئولان رسمی و بدنه سالم و صادق نیروهای بسیج و سپاه را دامن می‌زند. از آنجا که دامنه اقدامات غیرقانونی فوق مشخص نیست و بخشی از اعضای شعب اخذ رای و ناظران از حامیان نامزد خاص آنان انتخاب شده‌اند احتمال تصرف در آراء مردم اذهان را می‌آزارد.”
پاسخ آیت الله خامنه ای به این نامه و ابراز نگرانی میرحسین موسوی سکوتی معنادار بود. ۲۲ خرداد انتخابات برگزار شد و گزارش های شمارش آرا و نتیجه ای که صدا و سیما از وزارت کشور پخش کرد همان شد که رهبر جمهوری اسلامی شهریور ماه سال ۸۷ درست در زمانی که تازه تنور انتخابات ریاست جمهوری دهم گرم شده بود در دیدار با اعضای دولت محمود احمدی نژاد گفته بود.

آیت الله خامنه ای گفته بود: “مثل کسی که ۵ سال دیگر بناست کار بکند، کار بکنید؛ یعنی تصور کنید که این یک سال به اضافه ۴ سال دیگر در ید مدیریت شماست.”

میرحسین موسوی همزمان با آغاز اعتراضات مردمی در تهران و سایر استانهای کشور نخستین بیانیه اش را منتشر کرد و خطاب به ملت ایران نوشت: “نتایجی که برای دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری اعلام شد بهت آور است مردمی که در صفهای طولانی اخذ رای شاهد ترکیب آرا بودند و خود می دانند که به چه کسی رای داده اند با حیرت تمام به شعبده بازی دست اندرکاران انتخابات و صدا و سیما نگاه می کنند. آنان اینک بیش از همیشه به دنبال آن هستند که بدانند چگونه و توسط چه کسانی و مقاماتی طرح این بازی بزرگ ریخته شده است. اینجانب ضمن اعتراض شدید به روند موجود و تخلفات آشکار و فراوان روز انتخابات هشدار می دهم که «تسلیم این صحنه آرایی خطرناک» نخواهم شد.”

روز۲۴ خرداد که برخوردهای نیروهای امنیتی و انتظامی و شبهه نظامی با مردم معترض افزایش یافت میرحسین موسوی بیانیه دیگرش را منتشر کرد که در آن تاکید کرده بود: “کسانی که با تخلفات بسیار نتایج غیر قابل باوری را برای انتخابات ریاست جمهوری اعلام کردند، اینک درصدد تثبیت آن نتایج و شروع دوره‌ای جدید از تاریخ کشور ما هستند. اینجانب در طول انتخابات به کرات از خطرات قانون گریزی سخن گفتم و تاکید کردم که چنین شیوه‌ای ممکن است به استبداد و دیکتاتوری بینجامد و امروز ملت ما در نقطه‌ای قرار گرفته است که این دورنما را لمس می‌کند.”

اعتراضات فروکش نکرد و به ویژه در تهران افزایش یافت. درست از نخستین ساعات بامداد شب ۲۴ خرداد نیروهای سپاه پاسداران و بسیج برای سرکوب اعتراضات وارد معرکه شدند. نخستین حمله شبانه به کوی دانشگاه صورت گرفت. مقامات رسمی اعلام کردند که در این سرکوب کسی کشته نشد اما برخی منابع دانشجویی از جمله دفتر تحکیم وحدت از کشته شدن چند دانشجو در حمله نیروهای سپاه، بسیج و انتظامی خبر دادند.

روز ۲۵ خرداد مردم معترض به نتیجه انتخابات در خیابان های پایتخت به نشانه اعتراض راهپیمایی کردند. در این روز تعداد زیادی از معترضان توسط سپاه پاسداران کشته شدند.

عبدالله عراقی جانشین کنونی فرمانده نیروی زمینی سپاه و فرمانده وقت سپاه محمدرسول الله تهران در گفت و گویی با روزنامه کیهان سرکوب اعتراضات پس از انتخابات ۸۸ توسط سپاه را تایید کرده و گفته است: “از ۲۵ خرداد تا ۲۵ مردادماه مسئولیت امنیت پایتخت برعهده سپاه و بسیج بود.” سرتیپ عراقی در این گفت و گو تاکید کرده که “دستور شلیک مستقیم” به مردم معترض را خود شخصا از طریق بیسیم به نیروهایش داده است.

سرکوب معترضان به نتیجه انتخابات همچنان توسط نیروهای سپاه و بسیج در تهران و سایر استان های کشور ادامه یافت و همزمان با افزایش تعداد کشته شده ها بسیاری از فعالان مدنی، سیاسی و روزنامه نگاران نیز بازداشت شدند و همگی توسط سپاه پاسداران؛ این موضوع همچنان ادامه دارد.

میرحسین موسوی در بیانیه شماره ۵ خود بار دیگر خطاب به ملت ایران نوشت: “اینجانب چون به صحنه می‌نگرم آن را پرداخته شده برای اهدافی فراتر از تحمیل یک دولت ناخواسته به ملت، که «تحمیل نوع جدیدی از زندگی سیاسی» بر کشور می‌بینم.”

پرده دوم کودتا

در آبان ماه سال ۸۸ فردی با نام سردار مشفق در “همایش سراسری روحانیون در شهر مشهد” چهره هایی همچون هاشمی رفسنجانی، محمد خاتمی، محمد موسوی خوئینی ها و میرحسین موسوی و همچنین احزاب اصلاح طلبی مانند مجمع روحانیون مبارز، مجمع نیروهای خط امام، مشارکت، مجاهدین انقلاب، کارگزاران، همبستگی و مردمسالاری را به برنامه ریزی برای براندازی علیه جمهوری اسلامی و تلاش برای “به زیر کشیدن آیت الله خامنه ای از تخت رهبری” متهم و در اظهاراتش تاکید کردکه «ما» با اطلاع از این مساله “تلاش آنها(اصلاح طلبان) را مختل کردیم و نگذاشتیم ادامه بدهند.”

او در اظهاراتش محمود احمدی نژاد را هم به عنوان نامزد رهبری از پیش از انتخابات معرفی کرده و از تشکیل ستادی برای شناسایی و مقابله با “فتنه” از چند ماه پیش از انتخابات خبر داده بود. این فرمانده سپاه پاسداران که از او به عنوان یکی از اعضای ارشد قرارگاه ثارالله نیز نام برده شد، اظهارات سرتیپ پاسدار یدالله جوانی را رمز گشایی و بصورت آشکار تری تکرار کرد.

البته پیش از وی محمدعلی جعفری فرمانده کل سپاه پاسداران نیز خلاصه ای از مشروح اظهارات و ادعاهای این مقام امنیتی سپاه را در شهریور ماه ۱۳۸۸ عنوان کرده بود. پس از انتشار گسترده اظهارات این مقام امنیتی سپاه، یدالله جوانی رییس اداره سیاسی سپاه پاسداران نیز آن را مورد تایید قرار داد و ادعاهای او را “روشنگری” خواند.

حزب مشارکت ایران اسلامی از جمله احزاب اصلاح طلب که پس از انتخابات ۸۸ تعداد زیادی از اعضای آن بازداشت شده و هم اکنون در زندان بسر می برند در مردادماه سال ۸۹ پس از انتشار گسترده سخنرانی این مقام امنیتی با انتشار نامه سرگشاده ای به رییس قوه قضاییه، اظهارات این فرمانده سپاه را تایید باور معترضان به انجام یک “کودتای انتخاباتی” توسط نهادهای نظامی تحت نظر رهبر جمهوری اسلامی خواند.

حزب مشارکت خطاب به صادق لاریجانی نوشته بود: “انتشار گسترده نوار سخنرانی سردار مشفق از فرماندهان ارشد قرارگاه ثارالله، پرده از کودتای انتخاباتی در دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری برداشت و صحّت ادّعای رهبران جنبش سبز را در مورد مهندسی این انتخابات به اثبات رساند.این فرد که بی پروا، مست از قدرت و جاهلانه از سازماندهی کودتا صحبت می کند صریحا به ارتکاب اعمالی اعتراف می کند که در همه مکاتب سیاسی جهان نامی جز کودتا نمی توان بر آن نهاد.”

اعضای این حزب اصلاح طلب تاکید کرده بود که “اینک که معلوم شده است فردی که به نام رئیس جمهور معرفی شده است در یک فرایند کودتا (و نه فقط تقلب) به این جایگاه رسیده است و هیچ مشروعیّت قانونی و شرعی ندارد بر شما است تا با احاله موضوع به دیوان عالی کشور، خواستار رسیدگی به این امر شوید.”

درخواست حزب مشارکت از رییس قوه قضاییه پاسخی از جانب وی در بر نداشت. در برابر ۷ تن از اعضای حزب مشارکت و سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی هم که از جمله بازداشت شدگان پس ازانتخابات ۸۸ بوده و با قید وثیقه آزاد شده بودند پس شکایت از این مقام امنیتی- سردار مشفق- به دلیل اتهامات و ادعاهایش به زندان بازگردانده شدند.

بهمن ماه ۱۳۸۹ محمدحسین صفارهرندی مشاور کنونی فرمانده کل سپاه پاسداران و سردبیر سابق کیهان به آنچه پس از انتخابات در دستور کار سپاه قرار و توسط این نهاد نظامی صورت گرفته بود اشاره کرد.

او طی یک سخنرانی در میان اعضای بسیج قزوین ضمن اعلام تعداد فعالین سیاسی و مدنی بازداشت شده پس از انتخابات ۸۸ گفت: “در فتنه سال گذشته عده ای وسیله دست خارجی شدند و عقبه بیرونی داشتند که با تلاش نیروهای اطلاعاتی بیش از سه هزار نفر شناسایی شدند که با تفهیم اتهام، کارآنها خاتمه یافت.”

رییس سابق اداره سیاسی سپاه پاسداران همچنین به دادگاه های نمایشی فعالان سیاسی، مدنی و مطبوعاتی اشاره کرده و مدعی شده بود که “۱۰۰ تن از گردانندگان اصلی جریان فتنه هم که مجرم بودند محکوم شدند که ریشه قضایا خشکانده شد.”

نزدیک به یک سال بعد در دی ماه ۱۳۹۰ او به صورت تلویحی کشتار مردم معترض علاوه بر بازداشت های گسترده معترضان و رهبران جنبش سبز برای کنترل اعتراضات توسط نهادهای نظامی ـ امنیتی را نیز تایید و اعلام کرد: “از ابتدای بالا گرفتن فتنه، گروهی معتقد بودند با دستگیری چند نفر، این مسئله حل می شود که این دیدگاه ساده انگارانه بود؛ زیرا مشخص بود که اتفاقات زیاد وابسته به بیانیه این دو نیست و خارج از اراده این‌هاست.”

در اسفند ۱۳۸۹ روزنامه کیهان که تحت نظر نماینده آیت الله خامنه ای اداره می شود اظهارات حسین سلامی، جانشین فرمانده کل سپاه در جمع نیروهای سپاه و بسیج بابل را منتشر کرده و از قول وی نوشت که این نیرو “با اتصال به ولایت فقیه فتنه های داخلی را سرکوب کرده است.”

این اظهارات جانشین فرمانده کل سپاه و سایر فرماندهان این نهاد نظامی مبنی بر سرکوب اعتراضات با بازداشت رهبران جنبش سبز مهدی کروبی، میرحسین موسوی و زهرا رهنورد نیز اوج گرفت و همچنان مدام مورد تاکید اعضای ارشد این نهاد نظامی قرار دارد با این حال اما نماینده آیت الله خامنه ای در سپاه پاسداران بطور تلویحی شکست سرکوب جنبش سبز را چند بار تایید کرده است.

او همزمان با بازداشت رهبران جنبش سبز گفته بود: “دو عامل برای برخورد با عناصر فتنه‌گر، بازدارنده بوده است. اول، توجه نکردن برخی از مردم به ذهنیت و عملکرد فتنه‌گران است. به هر حال عده‌ای قبل و بعد از انتخابات هوادار این افراد بودند و برای این‌که همه آنها متوجه قضایا بشوند، نیاز به زمان است که این زمان در ریزش این افراد بسیار موثر بود، به طوری که امروز افکار عمومی برای برخورد کاملا آماده است.”

نزدیک یکسال پس از این اظهارات که او از آن به عنوان یک “حقیقت تلخ” یاد کرد، وی شکست پروژه سپاه پاسداران در سرکوب اعتراضات و جنبش سبز را تایید کرد و گفت:” فتنه‌گران را می‌توان معرفی کرد ولی موسسان فتنه را نمی‌توان. برخی می‌گویند چرا موسوی و کروبی را محاکمه نمی‌کنند، دلیلش این است که آنها حریم و یک عده هوادار دارند که من نمی‌توانم اسم هواداران آنها را ببرم.”

و البته نگرانی سرداران سپاه با توجه به پروژه ای که پیش و پس از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری ۸۸ انجام داده اند همچنان تا سه سالگی جنبش اعتراضی سبز ادامه دارد و این موضوع هر ازچندگاهی توسط برخی اعضای آن بصورت هشدار ارایه می شود چنانکه نشریه رسمی سپاه پاسداران چندی پیش مجبور شد تا اظهارات رییس مطالعات سپاه را بازنشر کند که گفته بود “خاکستر فتنه داغ است”.
از: روز


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.