شرکت مخابراتی “ام تی ان” با دادن رشوه به ایران موفق شده قرارداد با “ایرانسل” را «بدزد»

یکشنبه, 28ام خرداد, 1391
اندازه قلم متن

شرکت “ترک‌سل” به دادگاهی در واشنگتن شکایت برده است که “ام تی ان” با دادن رشوه به ایران موفق شده قرارداد با “ایرانسل” را «بدزد»

ایران برای “ام تی ان” یکی از پرسودترین بازارها محسوب می‌شود. نه درصد از در‌آمد سالانه این شرکت یعنی چیزی حدود ۱،۳ میلیارد از سرمایه‌گذاری در ایران است.

بر اساس گزارشی از رویترز شرکت مخابراتی “ام تی ان” آفریقای‌جنوبی با “رشوه” توانست ترک‌سل رقیب خود در ایران را از میدان بدر کند. این شرکت متهم است که به مقام‌های ایرانی قول تجهیزات نظامی و هسته‌ای داده است.

شرکت “ام تی ان” در سال ۲۰۰۴موفق گردید، برنده‌ی مناقصه‌یشرکت اپراتور خصوصی تلفن همراه ” ایرانسل” در ایران شود. آن زمان روسای این شرکت تصور می‌کردند به یکی از بزرگترین موفقیت‌های خود در تاریخ فعالیت این شرکت دست یافته‌اند و بازاری ناب و پر رونق را به چنگ آورد‌ه‌اند: بازار تلفن‌های همراه ایران!

حالا با گذشت هفت سال ورق برگشته است. بنا به گزارش رویترز با رو شدن برخی حقایق پشت پرده معامله این شرکت با ایران، جنجالی شرم‌آور برای این شرکت به راه افتاده است. آن‌هم درست زمانی که غرب در تلاش مهار جاه‌طلبی‌های هسته‌ای ایران است.

شرکت “ترک‌سل” به دادگاهی در واشنگتن شکایت برده است که “ام تی ان” با دادن رشوه به ایران موفق شده قرارداد با “ایرانسل” را «بدزد». ترک‌سل مدعی خسارتی معادل ۴،۲ میلیارد دلار شده است. “ام تی ان” اتهامات ترک‌سل را رد کرده و آن را «اخاذی» خوانده است. پلیس ویژه آفریقای جنوبی موسوم به «عقاب‌ها» اکنون در حال تحقیق در این باره است.

ایران برای “ام تی ان” یکی از پرسودترین بازارها محسوب می‌شود. نه درصد از در‌آمد سالانه این شرکت یعنی چیزی حدود ۱،۳ میلیارد از سرمایه‌گذاری در ایران است.

اتکای “ترک‌سل” به کریس کیلووان مدیر اجرایی سابق این شرکت است که پیش‌تر هدایت کننده اصلی مناقصه با ایران بود و اکنون ۷۰۰۰برگ سند و مدرکدرباره‌ی چگونگی برنده شدن این شرکت در مناقصه‌ی سال ۲۰۰۴ایرانسل را دراختیار شرکت “ترک سل” قرار داده است.

“ام تی ان” که بزرگترین شرکت مخابرات آفریقای جنوبی است کیلووان را کارمند اخراجی نامیده که حرف‌های نامعقول می‌زند. این مدیر سابق درسه روز روند دادگاه شرح ماجرایی مفصل را ارائه کرد که روشنگر چگونگی تلاش‌های یک
شرکت ایرانسل در رشوه‌دهی شرکت ام تی ان به مقامات ایرانی چه نقشی داشته است؟

شرکت ایرانسل در رشوه‌دهی شرکت ام تی ان به مقامات ایرانی چه نقشی داشته است؟

شرکت چندملیتی برای بردن مناقصه در ایران بود.

رشوه‌ای کلان به ایران

به گفته او “ام تی ان” به ایران وعده در اختیار قرار دادن سخت‌افزار نظامی، تلاش برای تاثیر بر رای آفریقای جنوبی در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و پرداخت رشوه در پوشش هزینه مشاوره بوده است. اکنون شرکت “ام تی ان” باید در مقابل همه این اتهامات پاسخگو باشد. محاکمه‌ای که ممکن است سال‌ها به طول انجامد.

کریس کلیووان در دادگاه اعتراف کرده که مبلغ ۲۰۰ هزاردلار از حساب شخصی خود به یوسف سالوجی سفیر آفریقای جنوبی در تهران داده تا او را در این زمینه یاری کند و از آن جایی‌که شرکت “ام تی ان” از پرداخت این مبلغ به او سر باز زده، او تصمیم به همکاری با شرکت “ترکسل” گرفته است.

سالوجی که اکنون سفیر آفریقای جنوبی در امان است، حاضر به پاسخگویی در این زمینه نشد و سایر مقام‌های آفریقای جنوبی اتهامات کیلووان را رد کردند.

رویترز متن کامل شهاد‌ت‌نامه کیلووان را مرور کرده است: بخش‌هایی که هنوز انتشار علنی پیدا نکرده‌اند، به همراه حجم زیادی از مدارک منحصر به فرد.

به نوشته رویترز اعتراف‌های فاجعه‌بار مدیر اجرایی سابق “ام تی ان” درست زمانی رو می‌شود که غرب تلاش می‌کند با تحریم‌های شدید جلوی برنامه هسته‌ای ایران را بگیرد.

معامله با ایران به‌رغم همه محدودیت‌ها

پرونده ترکسل –ام تی ان نشان می‌دهد که همواره شرکت‌هایی وجود دارند که به‌رغم همه محدودیت‌ها و با وجود انزوای یک کشور در عرصه جهانی بازهم به معامله با آن تمایل دارند. این شامل برخی دولت‌ها هم می‌شود. آفریقای جنوبی یک نمونه بازر است.

کریس کیلووان در دادگاه گفته است که سالوجی سفیر وقت آفریقای جنوبی به او تاکید کرده به هیچ عنوان از تلاش کنار زدن ترکسل ناامید نشود، حتی اگر در ظاهر امر چنان به نظر رسد که ترکسل در حال برنده شدن است. او شهادت داده که با مقام‌های ایران تماس و دیدار کرده تا برایش روشن شود که کجای کار می‌لنگد و او برای بردن مناقصه چه قدمی باید بردارد.

برای کیلووان به زودی روشن می‌شود که اگر بخواهد ترکسل را از سر راه بردارد باید برای پاسخگویی به فهرستی بلندبالا از انتظارات و درخواست‌های دشوار مقام‌های ایرانی آماده باشد.

تلاش‌های “ام تی ان” در برآوردن تقاضاهای ایران

کیلووان در دادگاه گفته است که سال ۲۰۰۴میلادی او و دو دیپلمات آفریقای جنوبی نشستی محرمانه با مقام‌های صاایران داشتند. در این نشست به آن‌ها انتقاد شده که در تامین تجهیزات مخابراتی نظامی کوتاهی کرد‌ه‌اند. تجهیزاتی که یک سال پیش از آن‌ها خواسته شده بود. به گفته کیلوووان مدیران صاایران از وی خواسته‌اند که این را به گوش دولت‌اش برساند. رویترز اضافه کرده است که “ام تی ان” رابطه تنگاتنگی با کنگره ملی ‌آفریقا دارد. بسیاری از مدیران این شرکت از جمله رئیس آن سیریل رامافوسا از فعالان سابق آن بوده است.

براساس گفته‌های کیلووان “ام تی ان” تلاش‌هایی را برای دیدارهایی در سطح مقام‌های ایران و ‌آفریقای جنوبی آغاز کرد. نتیجه این تلاش‌ها سفر موسیوا لکوتا، وزیر دفاع آفریقای جنوبی در ماه اوت سال ۲۰۰۴به ایران بود. در این دیدار دو تن از مدیران ارشد “ام تی ان” هم او را همراهی کردند و هدف این دیدار اطمینان دادن به مقام‌های ایرانی در این رابطه بود که به تقاضاهای آن‌ها جامه عمل پوشانده خواهد شد.

خانم چارنلی که سال ۲۰۰۷از پست خود در “ام تی ان” کناره گرفت به رویترز گفته است که «ادعاهای ترکسل بکلی بی‌پایه و اساس است. نه من و نه ام تی ان در موقعیتی قرار نداشتیم که بتوانیم مقام‌‌های بلندپایه آفریقای جنوبی و یا ایران را تحت تاثیر قرار دهیم و اقدامی هم در این زمینه نکرده‌ایم.»

نشانه‌ای دال بر صحت اتهامات

موسیوا لکوتا، وزیر دفاع وقت آفریقای جنوبی

موسیوا لکوتا، وزیر دفاع وقت آفریقای جنوبی

رویترز نوشته است که یک خبرگزاری ایرانی پس از دیدار لکوتا از ایران گزارش داد که او در یک کنفرانس خبری گفته است که استفاده صلح‌آمیز از انرژی هسته‌ای حق ایران است. علی شمعخانی، وزیر دفاع وقت ایران هم در این زمینه گفت که هردو طرف درباره همکاری‌های نزدیک نظامی‌، اقتصادی و سیاسی توافق کرد‌ه و توافقنامه‌ای را برای گسترش این مناسبات امضا کرده‌اند.

لکوتا، وزیر دفاع وقت آفریقای جنوبی به رویترز گفته که در ماجرای “ام تی ان” مطلقا دخالتی نداشته است.

بنا بر شهادت کریس کیلووان در دادگاه سالوجی، سفیر وقت آفریقای جنوبی به او فهرستی از تجهیزاتی را نشان داده که ایران قصد دارد از آفریقای جنوبی بخرد: سیستم‌های رادار، نفربر زرهی، توپ‌های دوربرد ‌و هلیکوپترهایی مشابه هلیکوپترهای نوع “آپاچی” آمریکا.

ترکسل در تایید شهادت‌های کیلووان به مدارک متعددی ارجاع داده است، از جمله به آن‌چه در کامپیوتر او ثبت شده. این مدارک از جمله شامل فاکسی است که خانم چارنلی در نوامبر سال ۲۰۰۴به رئیس صاایران زده و در آن گفته که تلاش می‌کند نشستی در رابطه با هلیکوپترهای مورد تقاضای ایران میان پیمانکاردفاعیدولتی آفریقای جنوبیو طرف ایرانی سازمان دهد. این اتهام را نیز خانم چارنلی رد کرده و منکر چنین فاکسی شده است.

مدارک ترکسل در عین حال شامل توافقنامه‌ای میان “ام تی ان” و طرف ایرانی در سپتامبر ۲۰۰۵است که در آن آمده: «همکاری بینام تی انو سهامدارانایرانیباید درخطهمکاری‌هایدفاعی، امنیتیو سیاسی باشد.»

فشارهای مداوم ایران بر “ام تی ان”

بنا بر گفته‌های کیلووان آفریقای جنوبی هرگز تجهیزات نظامی به ایران نفرستاد. همین باعث فشار بیش از حد ایران به شرکت “ام تی ان” شد. این شرکت مخارج سفر حسن روحانی، سرپرست آن‌زمان هیات مذاکره‌کننده ایرانی به ‌آفریقای جنوبی در اواخر سال ۲۰۰۴ را داد و او با ام‌بکی رئیس جمهوری وقت آفریقای جنوبی دیدار کرد: «ما پول هتل، در کیپ تاون، شام و همه چیز را دادیم. برای آن‌ها هدیه خریدیم و اطمینان حاصل کردیم که ملاقاتی با ام‌بکی صورت خواهد گرفت.»

رویترز نوشته که به حسین روحانی برای پاسخگویی در این زمینه دسترسی پیدا نکرده است. یک سخنگوی رئیس جمهوری پیشین هم به رویترز گفته است که « ما قصد وارد شدن به چنین ادعاهایی را نداریم»

نوامبر سال ۲۰۰۵ بالاخره قول امضای قرارداد به “ام تی ان” داده می‌شود اما به گفته کریس کیلووان جلوی آن گرفته می‌شود تا رای آفریقای جنوبی در نشستی که قرار بود هفته پس از آن در وین در رابطه با برنامه هسته‌ای ایران برگزار شود روشن گردد.
از: دویچه وله


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.