هزاران کیلو وات انرژی خورشیدی در ایران هدر میرود

جمعه, 16ام تیر, 1391
اندازه قلم متن

جهان به سمت استفاده از انرژی‌های تجدید‌پذیر می‌رود، تا جایی که برخی برآورد کرده‌اند که در سال ۲۰۹۰ چرخش محسوس کشورهای جهان به این منابع را شاهد خواهیم بود.

خورشید، منبع بی‌دریغ انرژی برای ایران، سهم اندکی در انرژی مصرفی این کشور دارد. داود فدایی، رئیس انجمن صنایع خورشیدی، با برشمردن علل این بی‌توجهی پتانسیل انرژی خورشیدی در ایران را تشریح می‌کند.

جهان به سمت استفاده از انرژی‌های تجدید‌پذیر می‌رود، تا جایی که برخی برآورد کرده‌اند که در سال ۲۰۹۰ چرخش محسوس کشورهای جهان به این منابع را شاهد خواهیم بود. همچنین تخمین زده شده که در سال ۲۱۰۰ حجمی معادل ۳۰ تا ۸۰ درصد از انرژی اولیه مورد نیاز دنیا از انرژی‌های تجدیدپذیر تأمین خواهد شد.

در میان منابع انرژی‌های تجدیدپذیر انرژی خورشیدی جایگاه ویژه‌ای دارد. به‌ویژه در کشورهای آفتاب‌خیز می‌توان گستره‌ای چشم‌گیر از نیاز به انرژی را از این طریق تأمین کرد.

انرژی خورشیدی را می‌توان به صورت حرارتی و نوری (فناوری فتوولتائیک) مورد استفاده قرار داد. از سیستم‌های گرماخورشیدی می‌شود در مقاصد گوناگون، از جمله سیستم‌های حرارتی و برودتی، تهیه آب گرم ، آب‌شیرین‌کن یا آب مقطرگیری، سرمایش یا گرمایش ساختمان، انتقال و پمپاژ آب، سیستم تولید فضای سبز یا گلخانه، خشک‌کن و اجاق‌های خورشیدی، خوراک‌پز، سردکن‌ها یا چیلرهای جذبی و نیروگاه‌های خورشیدی استفاده کرد. با استفاده از سیستم فتوولتائیک نیز می‌توان انرژی خورشیدی را به انرژی الکتریکی تبدیل کرد.

پتانسیل انرژی خورشیدی در ایران

ایران نیز به دلیل قرار داشتن بر کمربند تابش خورشیدی در میان کشورهایی قرار دارد که از چنین پتانسیلی برخوردارند. در ۹۰ درصد از خاک این کشور بیش از ۳۰۰ روز آفتاب مؤثر وجود دارد و میزان تابش خورشیدی در آن بین ۱۸۰۰ تا ۲۲۰۰ کیلووات ساعت بر متر مربع است. دو منطقه در جهان یعنی صحرای استرالیا و کویر مرکزی ایران بیشترین میزان تابش خورشید در طول سال را دارا هستند.

دکتر داود فدایی، رئیس انجمن صنایع خورشیدی ایران در گفت‌وگو با دویچه‌وله در مورد پتانسیل استفاده از انرژی خورشیدی در ایران توضیح می‌دهد: «ما در اکثر نقاط کشورمان به ازای هر متر مربع بیش از ۵ کیلووات ساعت انرژی رایگان از خورشید دریافت می‌کنیم و اگر بخواهیم احساسی نسبت به این مقدار انرژی داشته باشیم می‌توانیم این مثال را بزنیم، اگر یک لامپ ۲۰ وات را ۱۰ ساعت در روز روشن کنیم، مقدار انرژی مصرفی آن برابر خواهد بود با ۲۰۰ وات‌ساعت انرژی. در حالی که ما در هر متر مربع داریم حدود ۵ هزار وات‌ساعت انرژی رایگان دریافت می‌کنیم. یعنی من به راحتی می‌توانم ۲۵عدد از این لامپ‌ها را در خانه‌خودم فقط با یک متر مربع از سطح، دریافت کنم.»

به گفته این کارشناس انرژی خورشیدی، ۲۸۰۰ تا ۳۸۰۰ وات‌ساعت انرژی در هر متر مربع به صورت میانگین در ایران در سطح زمین تولید می‌‌شود. او می‌گوید: «ما می‌توانیم در بسیاری از مناطق کویری‌ نیروگاه‌های خورشیدی نصب کنیم و در تمامی این مناطق بی‌سکنه می‌توانیم از خورشید انرژی تأمین کنیم. هر جا که انرژی باشد آبادانی هم می‌تواند باشد، آب را می‌توانند استحصال و پمپ کنند و زندگی در مناطق کویری از سر گرفته می‌شود.»

دکتر فدایی معتقد است‌، پتانسیل انرژی خورشیدی در ایران آنقدر بالا است که می‌توان با بهره‌گیری درست از این انرژی آن را به کشورهای دیگر نیز صادر کرد. رئیس انجمن صنایع خورشیدی ایران تصریح می‌کند: «در کشور ایران ۵۰۰ هزار فرصت شغلی را می‌توان به صورت مستقیم و غیرمستقیم ایجاد کرد. ایران می‌تواند به این طریق هم اشتغال و هم انرژی تولید کند و این انرژی را به همسایگانمان نیز صادر کند. به‌عنوان مثال ما در بخش خراسان در طول سال ‌بین۴۵۰۰ تا ۵۲۰۰ وات‌ساعت در هر متر مربع انرژی داریم و این را می‌توانیم در نیروگاه‌ها تولید و به افغانستان صادر کنیم. همین مقدار را ما در غرب کشورمان هم داریم. می‌توانیم آن را به عراق و کشورهای دیگر صادر کنیم. یعنی می‌خواهم بگویم، اگر واقعا به انرژی خورشیدی یک اپسیلون توجه شود ، کشور ما نیاز به هیچ گونه نیروگاه دیگری برای تولید برق و انرژی در داخل کشور ندارد.»

عضویت رسمی ایران در آژانس بین‌المللی انرژی‌های تجدیدپذیر

خبرگزاری ایسنا روز یکشنبه ۲۱ خرداد از عضویت رسمی ایران در آژانس بین‌المللی انرژی‌های تجدیدپذیر خبر داد.

ایسنا از قول رئیس سازمان انرژی‌های نو در ایران نوشت، با توجه به اینکه برنامه کشورها تأمین بیش از ۲۰ درصد انرژی تا سال ۲۰۲۰ از انرژی‌های تجدیدپذیر است عضویت ایران در این آژانس امتیازات فراوانی برای کشور به همراه خواهد داشت.
از: رادیو فردا


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.