تایمز: حکومت ایران به حد کافی پول ندارد که سقوط درآمد ارزی را جبران کند

سه شنبه, 27ام تیر, 1391
اندازه قلم متن

روزنامه «تایمز» از قول محمد صاحب یک شرکت ایرانی که کار آن وارد کردن مواد خام برای صنایع پلاستیک سازی ایران است می نویسد: «مسئولان حکومت دروغ می گویند ، آنها به حد کافی پول ندارند که بتوانند کاهش صادرات نفت و سقوط درآمد ارزی ایران را جبران کنند.»

روزنامه بریتانیایی «تایمز» در مقاله ای به پیامدهای تحریم ها بر اقتصاد ایران پرداخته و می نویسد که بهای مواد غذایی و سایر اقلام اساسی به شدت افزایش یافته و همزمان فعالیت های اقتصادی و تجاری به ویژه برای بخش خصوصی و سرمایه های کوچک دشوار شده است.

پس از به اجرا درآمدن تحریم نفت ایران توسط اتحادیه اروپا بار دیگر مقامات و رسانه های وابسته به دولت ایران شعارهای خود در زمینه بی اثر بودن و مقابله با این تحریم ها را تکرار کردند. یکی از روزنامه های دولتی چاپ تهران در تیتر اصلی خود نوشته بود: «ایران با ذخایر ارزهای خارجی خود با تحریم ها مقابله خواهد کرد.»

رییس بانک مرکزی ایران اعلام کرد که این کشور حدود ۱۵۰ میلیارد دلار ارز خارجی دارد و با اتکای به این ذخایر می تواند با فشارهای ناشی از تحریم ها مقابله کند.

روزنامه «تایمز» از قول محمد صاحب یک شرکت ایرانی که کار آن وارد کردن مواد خام برای صنایع پلاستیک سازی ایران است می نویسد: «مسئولان حکومت دروغ می گویند ، آنها به حد کافی پول ندارند که بتوانند کاهش صادرات نفت و سقوط درآمد ارزی ایران را جبران کنند.»

شرکت وی سابقا این مواد خام را از اروپا وارد می کرد ولی اکنون ناگزیر است با کشورهایی نظیر ترکیه، چین و مالزی معامله کند.

هدف تحریم های آمریکا و اتحادیه اروپا وادار کردن حکومت ایران به تجدید نظر در برنامه های هسته ای آن کشور است. مهمترین بخش از این تحریم ها که در سی و یک دسامبر سال گذشته توسط دولت آمریکا تصویب شد، ممنوع کردن مناسبات مالی با بانک مرکزی ایران است.

محمد بازرگان ایرانی در شهر تهران می گوید: «هر روز وضعیت بدتر و بدتر می شود. قبل از اجرای این تحریم ها دریافت اجازه واردات و یا تایید نامه های اعتباری از بانک های ایرانی فقط چند روز طول می کشید. اما اکنون کسب اجازه واردات دو تا سه هفته طول می کشد. ترخیص کالاها نیز بسیار طولانی شده، به عنوان مثال ترخیص آخرین محموله وارداتی شرکت ما در بندرعباس حدود دو ماه طول کشید.»

روزنامه «تایمز» یادآوری می کند که بخش زیادی از این تاخیر ناشی از کاهش شدید ارز خارجی در ایران است. در یک سال اخیر حجم قابل توجهی از صادرات نفت ایران کاهش یافته است و این در حالی است که حدود ۸۰ درصد از درآمد دولت ایران از محل فروش نفت تامین می شود.

کارشناسان معتقدند که از اوایل سال جاری میلادی تاکنون صادرات نفت ایران حدود ۳۵ درصد کاهش یافته و تحت تاثیر آن ۱۰ میلیارد دلار از درآمد خارجی ایران کاسته شده است. ایران که از سال ۱۹۸۹ در میان کشورهای عضو اوپک مقام دوم را داشت اکنون از نظر میزان صادرات پس از عراق و در مقام سوم قرار گرفته است.

در چنین شرایطی بازرگانانی مثل محمد از وضعیتی که به وجود آمده به شدت ناراضی هستند و می گویند فقط موسسات دولتی و به خصوص آنهایی که وابسته به سپاه پاسداران هستند در این شرایط می توانند فعالیت کنند. گفته می شود که موسسات وابسته به سپاه پاسداران حدود ۳۰ درصد از تمام فعالیت های اقتصادی کشور، از راه و ساختمان گرفته تا انرژی و حتی تجارت و فروش از طریق اینترنت را در کنترل خود دارند.

محمد می گوید: «این تحریم ها فقط بخش خصوصی را تحت تاثیر قرار می دهند . سپاه و نهادهای وابسته به آن با بانک مرکزی روابط نزدیکی دارند و از دلارهای ارزان استفاده می کنند. در عین حال آنها می توانند جواز لازم برای واردات هر نوع کالایی را دریافت کنند.»

روزنامه «تایمز» در ادامه این گزارش به وضعیت اقتصادی و معیشتی مردم و لایه های کم درآمد می پردازد. تحت تاثیر کاهش ارزش برابری ریال با ارزهای معتبر جهان قیمت بسیاری از کالاهای اساسی و اقلام خوراکی افزایش یافته است.

جواد صاحب یک مغازه کوچک لوازم تحریر در تهران می گوید: «موسسات وابسته به دولت و سپاه تمام دلارهای با نرخ دولتی را در اختیار دارند و این به آنها امکان می دهد که از شرایط موجود به شدیدترین شکل ممکن بهره برداری کنند.»

همسر جواد به نام فاطمه یک وکیل قراردادی است و با ساعات کار طولانی فعال هزینه های اصلی خانواده را تامین می کند. فاطمه می گوید که تحت تاثیر شرایط بد اقتصادی، تعداد دعاوی حقوقی بر سر اختلافات مالی کوچک افزایش یافته و به همین خاطر فعلا وکلایی نظیر وی کار زیادی دارند.

هزینه تامین مواد غذایی و سایر اقلام اساسی برای خانواده های معمولی و کم درآمد در ایران به نسبت یک سال پیش تقریبا سه برابر شده است. تحت تاثیر این وضعیت نه تنها مشاجرات و اختلافات خانوادگی بلکه روی آوری به روشهای غیرقانونی و کارهای خلاف نیز افزایش یافته است.

بسیاری از خانواده های ایرانی ناگزیر شده اند که از میزان خرید اقلام خوراکی گرانتر نظیر گوشت و یا میوه بکاهند و به جای آن به مواد ارزانتری نظیر نان و حبوبات روی بیاورند.
از: رادیو فردا


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.