صدها شیء باستانی ایران به کشور بازگردانده شد

جمعه, 5ام دی, 1393
اندازه قلم متن

shay-bastani

بر اساس گزارش‌ها در رسانه‌های ایران، پس از حکم دادگاهی در بلژیک، ۳۴۹ قطعه شی از ایران باستان با قدمت ۳۵۰۰ سال شامگاه پنج‌شنبه، چهارم دی‌ماه، پس از ۵۰ سال به ایران بازگردانده شد.

به گفته رئیس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری ایران، این اشیا در منطقه خوروین ساوجبلاغ در عملیات اکتشاف «غیرقانونی» کشف و ۵۰ سال پیش از ایران خارج شده است.

ناحیه «خوروین» از توابع شهرستان ساوجبلاغ در اطراف تهران و استان البرز است.

به گزارش خبرگزاری دولتی ایرنا، مسعود سلطانی‌فر، رئیس سازمان میراث فرهنگی، گفت که جمهوری اسلامی ایران در سال ۱۳۶۰ پس از اطلاع از محل نگهداری این اشیا در شهر گنت بلژیک، اقداماتی حقوقی را آغاز کرده که ۳۳ سال طول کشیده است.

به گفته آقای سلطانی‌فر، هیئتی از ایران روز دوشنبه گذشته این اشیا را از موزه «سنکانتر» در بروکسل تحویل گرفته و پنج‌شنبه شب آنها را با هواپیمای اختصاصی به ایران بازگردانده است.

محسن محبی، رئیس مرکز امور حقوقی بین‌المللی ریاست جمهوری، روز دوم دی‌ماه گفته بود که دادگاه استیناف در شهر «لی‌یژ» بلژیک پس از ۳۵ سال به بازگشت این اشیای عتیقه ایرانی رای داده است.

آن طور که در رسانه‌های ایران گزارش شده، اشیاء یاد شده در سال ۱۳۴۴ به دست زنی فرانسوی که قریب به ۱۸ سال در ایران زندگی می‌کرد و با کمک یک دیپلمات بلژیکی به‌تدریج از ایران خارج شده است.

بر اساس این گزارش‌ها، پس از طرح دعوی از طرف جمهوری اسلامی، دادگاه بدوی قرار توقیف این اشیا را صادر کرد، اما زن فرانسوی با ادعای مالکیت اشیاء تاریخی به این قرار توقیف اعتراض کرده و قاضی بلژیکی در شهریور ۱۳۶۱ اشیاء عتیقه را تا پایان دادرسی و تعیین تکلیف مالکیت آنان، در اختیار موزه «سنکانتر» بروکسل قرار داده است.

به گفته رئیس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری ایران، این اشیا شامل ۲۲۱ شیء سفالین و ۱۲۸ شی‌ء برنزی است و پس از انتقال به موزه ملی ایران در مراسمی رونمایی خواهند شد.

آقای سلطانی‌فر همچنین گفت که در کاوش‌هایی که پیشتر در این منطقه انجام شده ۲۲۸ قطعه دیگر از اشیاء تاریخی کشف شده است که هم اکنون در موزه ملی ایران نگهداری می‌شود.

او همچنین تاکید کرد که پرونده‌های مربوط به الواح هخامنشی و اشیای تاریخی چغامیش خوزستان در دادگاه‌های آمریکا و اروپا در حال پیگیری است.

ده‌ها هزار قطعه از گل‌نبشته‌های هخامنشی که در دهه ۱۹۳۰ میلادی، در کاوش‌های باستان‌شناسی در پارسه، تخت جمشید یافت شدند در همان سال‌ها برای پژوهش و بررسی به دانشگاه شیکاگو در آمریکا فرستاده شدند‌.

گل‌نبشته‌های هخامنشی به امانت داده شده به دانشگاه شیکاگو اکنون نزدیک به یک دهه است که در گیرودار یک دعوی حقوقی در دادگاه فدرال ایالات متحده بر سر اخذ غرامت قربانیان یک حملهٔ تروریستی گرفتار شده‌اند.

همچنین بر اساس گزارش‌ها بخشی از اشیای تاریخی متعلق به چغامیش خوزستان که در سال ۱۳۴۲ به مدت سه سال به موسسه شرق‌شناسی شیکاگو امانت داده شده هنوز پس از حدود ۳۹ سال به ایران بازنگشته است.

دولت آمریکا در مهرماه ۹۲ در اقدامی «نمادین» و برای نمایش حسن نیت خود، یک جام شیردال ایرانی متعلق به قرن هفتم پیش از میلاد متعلق به کشور ایران را به دولت ایران تحویل داد.
از: رادیو فردا


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.