سیاست ارعاب با حمله به علوم انسانی آغاز شد

شنبه, 14ام مرداد, 1391
اندازه قلم متن

گفتگو با مهرزاد بروجردی، استاد علوم سیاسی در دانشگاه سیراکیوز و رییس آینده انجمن بین‌المللی ایران‌شناسی

نهمین کنفرانس ایران‌شناسی درحالی در استانبول ترکیه برگزار می‌شود که روزنامه کیهان و رسانه‌های نزدیک به حکومت جمهوری اسلامی از پیش از افتتاح این کنفرانس، آن را کنفرانسی برای القا راهکارهای بهبود روابط ایران و اسرائیل خوانده بودند.

روزنامه‌ کیهان در شماره روز ۲۴ تیرماه خود کنفرانس ایران‌شناسی استانبول را « پاتوق جاسوسان آکادمیک- خصوصا اسرائیلی‌ها- در حوزه علوم انسانی» نامید.

معاون پژوهشی وزیر علوم به خبرگزاری فارس گفته بود که بیشتر مسوولان و گردانندگان کنفرانس ایران‌شناسی استانبول را کسانی که او دشمنان نشاندار ملت ایران می‌خواند، اداره می‌کنند و اضافه کرده بود که کل این کنفرانس توسط جریان انگلیسی، آمریکایی و صهیونیستی اداره می‌شود.

بعضی از کارشناسان اتهام‌های رسانه‌های نزدیک به دولت به شرکت‌کنندگان در این کنفرانس را در راستای حمله به علوم انسانی و محدودیت برای اساتید و پژوهشگران آن می‌دانند.

کنفرانس ایران‌شناسی را انجمن بین‌المللی ایران‌شناسی برگزار می‌کند و این کنفرانس دو سال یکبار برگزار می‌شود. نهمین کنفرانس بین‌المللی ایران‌شناسی تا ۱۴ مرداد، ۵ اوت در شهر استانبول ترکیه ادامه دارد.

رادیو فردا در این باره با مهرزاد بروجردی، استاد علوم سیاسی در دانشگاه سیراکیوز و رییس آینده انجمن بین‌المللی ایران‌شناسی گفت‌وگو کرده است.

– آقای بروجردی در روز نخست کنفرانس ایران‌شناسی در استانبول چه گذشت؟

مهرزاد بروجردی:« کنفرانس صبح روز پنجشنبه ساعت ۹ صبح به وقت استانبول آغاز شد. تا اینجا هم به خوبی برگزار شده و دوستان شرکت کننده همه از کشورهای مختلف حاضر هستند و در پنل‌های مختلف شرکت می‌کنند.»

– کمی درباره اهداف این کنفرانس برای ما توضیح می‌دهید؟ قرار است پنل‌ها به چه صورت باشند و این کنفرانس به چه نتیجه‌ای می‌خواهد برسد؟

مهرزاد بروجردی:« این کنفرانس در اصل مهم‌ترین کنفرانس ایران‌شناسی است که در خارج از ایران هر دو سال یکبار برگزار می‌شود و افرادی که درباره ایران کار تحقیقاتی می‌کنند، از کشورهای مختلف می‌آیند.

انجمن بین‌المللی ایران‌شناسی چون یک سازمان غیر سیاسی است و از ابتدای پیدایش به سازمان یا دولتی وابستگی نداشته است، هدفش صرفا مطالعات ایران‌شناسی و تبادل نظر است و موضوعاتی که در این کنفرانس مطرح می‌شود از ایران باستان تا شرایط امروز ایران را شامل می‌شود. بنابراین هیات برگزار کننده تعیین نمی‌کند که چه موضوعاتی در این کنفرانس مطرح شود. زمانی که مقاله‌ها قبول می‌شود، اینجا داد و ستد فکری در طول کنفرانس صورت می‌گیرد.»

– پیش از برگزاری کنفرانس ایران‌شناسی در استانبول، رسانه‌های نزدیک به حکومت جمهوری اسلامی اتهام‌هایی را در مورد این کنفرانس مطرح کرده بودند. از جمله اتهام‌هایی به شرکت‌کنندگان زده بودند. روزنامه کیهان نوشته بود کنفرانس‌هایی تحت پوشش سمینارهای آکادمیک برگزار می‌شوند که اهداف اصلی‌شان القاء راهکارهای بهبود روابط ایران و اسراییل است. درباره این اتهامات بگویید؟

بله متاسفانه اتهام‌های روزنامه کیهان هست که آدم نمی‌داند در مورد آن چه بگوید. برگزار کنندگان این کنفرانس را به همه نوع لقب از صهیونیست و بهایی گرفته تا سلطنت‌طلب و منافق و کمونیست متهم کرده‌اند. نمی‌دانم چطور همه این گروه‌های مختلف دست‌اندرکار چنین کنفرانسی باشند.

متاسفانه سیاست ارعاب که یک عده در حاکمیت دنبال می‌کنند، با حمله به علوم انسانی شروع شد. این هم فاز دوم آن است. این سیاست ارعاب سبب شد تعدادی از اساتید ایرانی که قرار بود در این کنفرانس شرکت کنند و حتی قرار بود درمورد مسایل غیر سیاسی مثلا آرشیتکت ایرانی در قرن ۱۸ صحبت کنند، نتوانند به این کنفرانس بیایند.

هدف ما از برگزاری این کنفرانس در استانبول این بود که بخاطر مشکلات تهیه ویزای آمریکا یا کانادا برای همکاران ایرانی این کنفرانس را در جایی برگزار کردیم که آنها نیازی به تهیه ویزا نداشته باشند. ما امیدواریم در آینده فرصت‌های دیگری پیش بیاید که بتوانیم تعامل فکری با همکاران و اساتید دانشگاه در ایران داشته باشیم.

– آقای بروجردی اشاره کردید به تعدادی از اساتید و شرکت‌کنندگان که از ایران در کنفرانس شرکت نکردند. وزارت علوم هم اطلاعیه‌ای صادر کرده و در آن از دانشگاهیان خواسته در این کنفرانس شرکت نکنند. با توجه به این مسایل در کل تعداد شرکت‌کنندگان از ایران چقدر است؟

قرار بود جمعا حدود ۲۵۰ نفر در این کنفرانس مقاله ارائه کنند. فکر می‌کنم حدود ۵۰ یا ۶۰ نفر از ایران نتوانستند شرکت کنند. بنابراین حدود ۲۰۰ نفر از کشورهای مختلف در اینجا هستند و قرار است مقالاتی ارائه دهند و تعدادی از آنها سخنرانی دارند. به هرحال بیش از ۴ پنل بخاطر شرکت نکردن اساتید از ایران لغو شد. کنفرانس کماکان ادامه دارد و لغو شدن ۴ پنل از بین ۱۲۵ پنل این کنفرانس، برای ما آنچنان مشکل‌ساز نخواهد بود.
از: رادیو فردا


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.