عبدالکریم لاهیجی در باره بیانیه وزارت امور خارجه امریکا و اردوگاه اشرف

جمعه, 20ام مرداد, 1391
اندازه قلم متن

گفتگوی رادیو فردا با آقای عبدالکریم لاهیجی در باره بیانیه وزارت امور خارجه امریکا و اردوگاه اشرف

وزارت امور خارجه آمریکا در بیانیه‌یی از تهدید دولت عراق برای وادار کردن ساکنان اردوگاه اشرف به تخلیه این اردوگاه ابراز نگرانی کرد ولی در عین حال از اعضای سازمان مجاهدین خلق حاضر در این اردوگاه خواست داوطلبانه به اردوگاه حریه بروند.

مشاور امنیت عراق روز سه‌شنبه گفته بود که مذاکرات بغداد با سازمان مجاهدین خلق برای تخلیه اردوگاه اشرف به بن‌بست رسیده است و به‌رغم پایان مهلت از پیش اعلام شده انتقال ساکنان این اردوگاه به اردوگاه حریه در نزدیکی بغداد هنوز به اتمام نرسیده است، بنابراین به گفته او عراق ساکنان اردوگاه اشرف را وادار به ترک این اردوگاه خواهد کرد.

گزارش مهرداد قاسم فر
یک روز پس از آن‌که دولت عراق به بن‌بست رسیدن مذاکراتش با مجاهدین خلق برای انتقال باقیمانده اعضایش از اردوگاه اشرف به اردوگاه موقت حریه خبر داد و مجاهدین را به انتقال اجباری تهدید کرد ایالات متحده آمریکا در بیانیه‌یی از این وضعیت ابراز نگرانی کرده است. وزارت امور خارجه آمریکا در عین حال از مجاهدین خلق خواسته است که بر اساس تفاهم‌نامه‌یی که میان عراق، سازمان ملل و مجاهدین خلق امضا شده هر چه زودتر باقیمانده نیروهایش را به اردوگاه موقت حریه منتقل کند.
پیشتر یکی از سخنگویان شورای ملی مقاومت به خبرگزاری فرانسه گفته بود مسأله بر سر ۱۲۰۰تن از ساکنان اردوگاه اشرف است و این اعضا تا شماری از خواسته‌هایشان از جمله آب آشامیدنی برآورده نشود اردوگاه اشرف را ترک نخواهند کرد.
با اینحال وزارت‌خارجه آمریکا می‌گوید که این ادعاها درباره غیرانسانی بودن وضعیت اردوگاه حریه با مشاهدات مقامهای آمریکایی که از این اردوگاه بازدید کرده اند و هم‌چنین گزارش ناظران سازمان ملل ‌متحد ناسازگار است. این بیانیه می‌افزاید طبق این گزارش و دیگر اطلاعات موجود شرایط زندگی در اردوگاه حریه حتی بالاتر از استانداردهای قابل‌قبول بین‌المللی است .

در همین باره از عبدالکریم لاهیجی نایب‌رئیس فدراسیون بین‌المللی جامعه های حقوق‌بشر مقیم پاریس می‌پرسم علت این ادعای مجاهدین خلق چیست؟

لاهیجی: آن چیزی که مسلم است سازمان مجاهدین به میل خودشون از کمپ اشرف نرفتند و نخواهند رفت و ناگزیر شدند. دوم این‌که مجاهدین می‌دانند که هیچ کشوری در دنیا به آنها پناهندگی دسته جمعی نمی‌دهد یعنی وضعیتی که الآن در عراق دارند و طی سالهای گذشته داشتند یک وضعیت استثنایی است و طی توافقی بین مجاهدین و دولت صدام حسین صورت گرفت بنابراین فکر می‌کنند که هر چه زمان بگذرد شاید به نفع آنها باشد از سوی دیگر می‌دانید که مجاهدین به دادگستری آمریکا شکایت کردند و خواستند که نام مجاهدین از لیست سازمانهای تروریستی حذف شود و از سوی دیگر هم دادگستری آمریکا سه ماه فرصت داده به وزارت‌خارجه آمریکا تا در این باره تصمیم بگیرد.

مجاهدین دارند یک مقدار هم دفع الوقت می‌کنند و فکر می‌کنند که اگر به این صورت طی سه ماهی که الآن بیشتر از دو ماهش در شرف انقضا هست وضعیت آنها مشخص نشود یعنی وزارت‌خارجه آمریکا هم‌چنان اصرار بورزد که نام مجاهدین در ردیف گروههای تروریستی هست با توجه به این‌که دادگاه اروپایی هم در سالهای گذشته به نفع آنها رأی داد فکر می‌کنند که دادگستری آمریکا ممکن است چنین رایی را به نفع آنها صادر کند که البته من به این‌صورت تصور نمی‌کنم.

آمریکا ضمن آن‌که از دولت عراق خواستار صبوری بیشتری برای دست‌یابی به راه‌حلی برای جابه‌جایی داوطلبانه مجاهدین از کمپ اشرف به کمپ حریه شده از رهبران مجاهدین هم خواستار از سر گیری فوری انتقال شده است وزارت امور خارجه آمریکا در عین حال در بیانیه‌اش با لحنی هشدار دهنده آورده است: تداوم ناسازگاریهای رهبری ساکنان اردوگاه اشرف و طرح پیش شرط و خواسته هایی پیش از دست‌یابی به هرگونه توافق برای جابه‌جایی ساکنان اشرف غیرقابل‌قبول است و چنین رویکردی تفاهم‌نامه میان عراق و سازمان ملل ‌متحد در این باره را به خطر می‌اندازد. از عبدالکریم لاهیجی حقوقدان می‌پرسم که این هشدار به چه معنا است.

لاهیجی: از نظر حقوقی دولت عراق بر اساس اصل حاکمیت بر تمام قلمرو خودش حاکمیت دارد بنابراین می‌تواند یک اردوگاه اشرف را تخلیه کند و اگر مجاهدین حاضر به تخلیه نشوند به‌زور تخلیه کند این مسأله حقوق و قانون است نه مجاهدین و نه هیچ شخص دیگری نمی‌تواند برای خودش حقوق ویژه قائل شود و اردوگاه را ترک نکند بنابراین الآن تنها حامی مجاهدین دولت آمریکا بوده و الآن مجاهدین این حامی را هم از دست دادند. بنابراین اگر برخلاف نظر دولت آمریکا مجاهدین بر ماندنشان اصرار بورزند و دولت عراق آنها را اخراج کند یعنی آنها را ناگزیر از تخلیه کند یعنی در هر حال منتقلشان کند به‌زور به اردوگاه جدید نه فقط این به عقیده من مجاهدین در این رودر رویی بازنده خواهند شد که در پرونده آنها در دادگستری آمریکا یک بازتابهای منفی خواهد داشت.

رادیو فردا: انتقال نیروهای مجاهدین از کمپ اشرف به کمپ موقت حریه بعد از آن صورت گرفت که پس از درگیری دولت عراق با مجاهدین در کمپ اشرف آمریکا و سازمان ملل تلاش کردند راهی مسالمت‌آمیز برای به جریان انداختن مسیر پناهندگی اعضای این سازمان از عراق به کشورهای دیگر بیابند.

—————————————————–
جامعه دفاع از حقوق بشر در ایران، عضو فدراسیون بین المللی جامعه‏ های حقوق بشر

E-mail: lddhi(at)fidh.net
یا lddhi.fidh(at)gmail.com
Skype: lddhi.fidh
Twitter:@fidh_fa
صفحه ایرانِ فدراسیون بین المللی جامعه های حقوق بشر
http://www.fidh.org/-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86,1320-
Iran Page (English):
http://www.fidh.org/-Iran,228-


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.