طرح تفکیک جنسیتی دانشگاهها و اعتراضات دانشجویی

 

جمعه, ۱۵ مهر, ۱۳۹۰

درحالیکه چندی پیش محمود احمدی نژاد با ارسال نامه ای به وزیر علوم، خود را مخالف اجرای طرح تفکیک جنسیتی در دانشگاهها و مراکز آموزش عالی کشور نشان داده و به صورت نمایشی خواستار توقف اجرای آن شده بود، اما آخرین گزارش ها از دانشگاههای کشور، حاکی از شدت یابی این عملیات در دانشگاهها و در آخرین مورد آن دانشگاه مازندران بود، که مسولین حراست و انتظامات دانشگاه، با بهانه های مختلف به دانشکده فنی مهندسی و فیزیک حمله برده و به اجرای طرح تفکیک پرداختند.

دانشجونیوز: پس از اعلام آمادگی «احمدپور»، رئیس انتصابی دانشگاه مازندران برای اجرای طرح تفکیک جنسیتی و اجرای این طرح در دانشکده های مختلف، فضای دانشگاه از آغاز ترم جدید امنیتی شد، بطوریکه همواره خودروهای نیروی انتظامی در اطراف دانشگاه مستقر شده و به گشت زنی می پردازند و محوطه داخلی دانشگاه نیز، با استقرار ماموران حراست و لباس شخصی ها و بسیج، فضای امنیتی- پادگانی به خود گرفت.

بنابر این گزارش، در روزهای سه شنبه و چهارشنبه هفته جاری تعداد زیادی از اعضای حراست دانشگاه مازندران بصورت دسته جمعی در ساعات میانی روز، وارد راهروها و کلاس های درس شده و برخی از دانشجویان را مورد پرس و جو قرار دادند و کارت دانشجویی آنان را مورد بازرسی و ضبط قرار دادند.

یکی از دانشجویان این دانشگاه می گوید: “در دو سال و نیم اخیر فضای این دانشگاه بسیار بسته بوده و هیچ نشریه مستقلی در دانشگاه وجود ندارد که در اوقات بیکاری آن را مطالعه کنیم، به هیچ تشکل مستقلی هم اجازه فعالیت داده نمی شود و دانشجویان منتقد نیز بارها بازداشت و یا از تحصیل محروم شده اند.”

وی همچنین به مشکلات صنفی دانشجویان اشاره کرده و می افزاید: “کیفیت غذا بسیار نازل است و مهم تر از همه اینکه در ترم جاری قیمت غذا در سلف خوابگاه و پردیس با بیش از صد درصد افزایش مواجه بوده که مسلما اکثریت دانشجویان که وضع مالی چندان مناسبی ندارند، با این افزایش ناگهانی کنار نخواهند آمد.”

این دانشجوی معترض در این گفتگو به نارضایتی گسترده دانشجویان از اجرای طرح تفکیک جنیستی در دانشگاه اشاره کرده و می گوید: “در ضمن اجرای طرح تفکیک جنسیتی نیز باعث عصبانیت بسیاری از اساتید و دانشجویان شده بطوریکه اساتید – حتی اساتید معارف – نیز با این طرح مخالفند.”

دانشگاه زنجان و تداوم اعتراض دانشجویان

در اعتراض به روند تفکیک جنسیتی که در دانشگاهها در حال عملیاتی شدن است، روز سه شنبه ۱۲ مهر، صدها تن از دانشجویان دانشگاه زنجان در اعتراض به اجرای این طرح، در محوطه دانشگاه دست به تجمع گسترده زدند.

دانشجو نیوز اعلام کرده بود که دانشجویان این دانشگاه در محوطه دانشکده فنی تجمع کرده و شعارهایی در اعتراض به ایجاد محدودیت های جدید توسط مسئولین سر داده و فریاد می زدند “دانشجو می میرد، ذلت نمی پذیرد.”

بر اساس این گزارش، فرجی، نماینده نهاد رهبری در میان تجمع کنندگان حضور یافته با ادعای اینکه “رسیدگی به اعتراض دانشجویان وظیفه شرعی و عقلی است” گفته بود: “سه سال است که مسئولین مشغول بررسی طرح جداسازی هستند و این طرح به نفع خود دانشجویان است.”

دانشجویان معترض دانشگاه زنجان اعلام کردند که اگر تا شنبه (شانزدهم مهر)، طرح جداسازی متوقف نشود، یکشنبه هفته آینده دوباره تجمع اعتراضی برگزار خواهد شد.

دانشگاه خواجه نصیر

بنا به گزارش های رسیده به جرس و همچنین اظهارات دانشجویان دانشگاه صنعتی خواجه نصیر الدین طوسی، سال تحصیلی جدید درحالی آغاز شده است که این دانشگاه نیز همچون تعدادی از دانشگاههای دیگر کشور، برخلاف ادعای دولتی ها، مشمول طرح «تفکیک جنسیتی» شده است.

بر اساس این گزارش، طی دو هفته گذشته، درحالی که دانشجویان برای ثبت نام در کلاس های ترم جدید تحصیلی به سایت آموزشی این دانشگاه (گلستان) مراجعه کرده بودند، متوجه شدند که تمامی دروس عمومی، ریاضیات عمومی و آزمایشگاه ها به صورت «تک جنسیتی» ارائه شده است و در صورت انتخاب این دروس با پیغام خطا مواجه می شدند.

در نتیجۀ این اقدام، بسیاری از دانشجویان دختر این دانشگاه، به دلیل عدم ارائه یا نامناسب و محدود بودن ساعات ارائه دروس قادر به انتخاب نشدند.

دانشگاه مشهد

طی هفته گذشته نیز، مسئولین دانشگاه مشهد در تصمیمی جنجال برانگیز اعلام کردند که بسیاری از کلاس های دروس «پایه»، «تمام واحد های دانشگاهی و کارگاهی» و همچنین «اکثر واحد های تخصصی» این دانشگاه تک جنسیتی می باشد و کلاس های جداگانه برای پسران و دختران در این دانشگاه برگزار خواهد شد.

مرداد ماه امسال، شورای صنفی دانشکده مهندسی دانشگاه فردوسی مشهد با ارسال نامه ای به محمود احمدی نژاد، خواستار توقف اجرای طرح تفکیک جنسیتی در کلاس های این دانشکده شد و این نامه که به امضای پانصد دانشجوی این دانشکده رسیده بود، رونوشت آن به نمایندگان مجلس و مسئولین دانشگاه ارسال گردید.

این دانشجویان خاطرنشان کرده بودند که تبعات آموزشی اجرای طرح تفکیک جنسیتی به دلایل زیادی موجب افت کیفیت تحصیلی خواهد شد، از جمله:

۱- عدم امکان انتخاب اساتید مجرب با سطح علمی بالاتر به دلیل محدودیت‌های جنسیتی گروه‌های درسی

۲- کاهش بازدهی دانشجویان و تداخل کلاس‌ها به دلیل محدودیت جنسی گروه‌های درسی با ساعت مناسب

۳- کمبود امکانات آزمایشگاهی و کارگاهی برای گروه‌های درسی تفکیک شده

دانشگاه آزاد ورامین

درپی اجرایی شدن تدریجی طرح تفکیک جنسیتی دانشجویان همزمان با شروع سال تحصیلی جدید در دانشگاه ها در ایران، دانشگاه آزاد واحد ورامین – پیشوا نیز میزبان اجرای این طرح شد و از آغاز سال تحصیلی جدید «طرح تفکیک‌جنسیتی»، در ۶۴۷ کلاس این واحد دانشگاهی اجرا شد و دانشجویان دختر و پسر این دانشگاه در کلاس ها و محیط های آموزشی تفکیک گردیدند.

دانشجونیوز گزارش داده بود که پس از تاکید و پافشاری مقامات سیاسی و دانشگاهی حکومت، بر “اسلامی تر شدن دانشگاه ها” و اجرای سیاست جدا سازی دانشجویان دختر و پسر در دانشگاه ها، دانشگاه آزاد ورامین نیز با اجرای طرح تفکیک‌جنسیتی در ۶۴۷ کلاس این واحد دانشگاهی به جمع دهها دانشگاهی پیوست که اجرای این طرح را از سال جدید در دستور کار خویش قرار داده اند.

رئیس این دانشگاه طی سخنانی در جلسه ستاد امر به معروف و نهی از منکر شهرستان ورامین – که در بیت امام جمعه و نماینده ولی فقیه شهرستان ورامین برگزار شد – تاکید کرده بود: “دانشگاه آزاد واحد ورامین – پیشوا برای انجام طرح تفکیک‌جنسیتی عزم جدی را به کار گرفته است.”

در بخشی از این جلسه سید مرتضی محمودی گلپایگانی، نماینده رهبری در شهرستان ورامین نسبت به “احیا امر به معروف و نهی از منکر” تأکید کرده و از بسیج خواسته است تا به‌طور جدی وارد این عرصه شود.

 

ادامه دارد

گفتنی است طرح «تفکیک جنسیتی» که پس از روند «تک جنسیتی کردن» رشته های دانشگاهی در حال اعمال شدن است، تاکنون علاوه بر دانشگاههای فوق الذکر، مراکزی چون امیرکبیر، شریف، علامه طباطبایی، یزد، دانشگاه علمی- کاربردی، بین المللی قزوین و ده ها دانشگاه دیگر را نیز دربر گرفته، که موجب اعتراض و خشم دانشجویان نسبت به این تحقیر و توهین شده است.

نمایش احمدی نژاد

عملیاتی شدنِ این طرح که در راستای تلاشِ چند سال اخیر دولت محمود احمدی نژاد برای اِعمال محدودیت و فشار بیشتر بر دانشجویان و استادان و حاکمیت فضای اختناق در دانشگاهها صورت می گرفت، اما اوایل تابستان امسال، چهره ای دیگر به خود گرفت.

درحالیکه وزرای علوم و بهداشت منتصب احمدی نژاد، با تاکید بر “لزوم اسلامی تر کردن دانشگاههای کشور”، از طرح تفکیک جنسیتی و همچنین اخراج و بازنشستگی و برخورد امنیتی و حذفی با استادان حمایت کرده و تکمیل آنرا از اهداف خود اعلام کرده بودند، رئیس دولت طی مانوری نمایشی روز چهارشنبه پانزدهم تیرماه امسال اعلام کرد که وزرای علوم و بهداشت، از ادامه روند جاریِ “بازنشستگی استادان” و “اجرای طرح تفکیک جنسیتی” خودداری کنند.

وی ادعا کرد که این طرح “سطحی” و “غیرکارشناسی” و “غیر عالمانه” است.

اما هنوز این نمایش تبلیغاتی رئیس دولت روی خروجی خبرگزاری ها قرار داشت، که مشاور عالی وزیر علوم با بیان اینکه “نمی‌دانم نامه منتشر شده در رسانه‌ها به نقل از رئیس جمهور تا چه حد صحت دارد؛ چرا که چنین نامه ای هنوز به وزارت علوم نرسیده است”، مدعی گردید: “نامه منتشر شده در رسانه‌ها غیر متداول است، زیرا وقتی رئیس جمهور نامه‌ای به وزارت علوم می‌نویسد اول باید به وزارت علوم برسد. ”

این مقام ارشد وزارت علوم، با بیان اینکه نامه منتشر شده در رسانه‌ها غیر متداول است گفته بود: “وقتی رئیس جمهور نامه‌ای به وزارت علوم می‌نویسد اول باید به وزارت علوم برسد، لذا وضعیت آن مشخص نیست.”

وی خطاب به روسای دانشگاه‌ها تاکید کرده بود: “شما روسای دانشگاه‌ها واقف هستید که موضوع اسلامی شدن دانشگاه‌ها چیست. بزرگترین دغدغه اسلامی کردن دانشگاه‌ها توسط هر کس که در طول این مدت از زمان امام تا بزرگان بعدی مطرح شده بحث محتوا بوده است.”

در زمین دشمن بازی می کنید

کامران دانشجو، وزیر علوم نیز، در گفتگو با رسانه ها گفته بود: “ما چیزی به عنوان تفکیک جنسیتی نداریم. این واژه به ما تعلق ندارد، این واژه برای آن طرف آب است. این واژه را استفاده می کنید و در زمین دشمن بازی می کنید.”

وی با تاکید بر اینکه “همزمان با بازنگری در محتوای رشته های علوم انسانی برای اسلامی کردن دانشگاه ها، ظواهر و نمادها نیز باید تغییر کند”، گفته بود “از اول مهر ماه امسال دانشجویان (دختر و پسر) در کلاس های درس باید در دو ردیف جداگانه بنشینند و مسئول اجرای این آئین نامه بر اساس مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی، روسای دانشگاه ها و مدارس عالی هستند. در حال حاضر هم برخی از روسا می خواهند این کار را انجام دهند، که حق دارند.”

او با ادعای اینکه اسلامی شدن دانشگاه ها دو رکن دارد، گفته بود: “رکن اول محتوای دروس است که اصل آن با علوم انسانی است و بحث بعدی ظواهر و نمادها است و در این زمینه همزمان با محتوا باید به بحث ظواهر و نمادها ورود پیدا کنیم.” وی تاکید کرد که “رهبری نیز بر اسلامی کردن دانشگاه ها تاکید دارند.”

در همین راستا، مشاور عالی وزارت علوم طی مصاحبه ای در اواخر بهار ادعا کرده بود “دانشگاه‌های تک جنسیتی از رشد علمی بیشتری برخوردارند و دانشجویان دختر و پسر آرامش روانی بیشتری دارند.”

باعث تاسف است

فریده ماشینی، رئیس کمیسیون زنان جبهه مشارکت، عضو مجمع زنان اصلاح طلب، در واکنش به این اقدامات دولت، طی گفتگویی با جرس گفته است: “محیط دانشگاهی مان همیشه جز بهترین محیط ها برای رشد جوانان اعم از دختر و پسر بوده است. با این طرح ها و برنامه ها ما بی اعتمادی نسبت به نسل جوان را القا می کنیم. یعنی شما می خواهید به دختر و پسر جامعه ات بگویی که من نگرانم چون شما نمی توانید خودتان را کنترل کنید، چون شما قادر نیستید که وقتی کنار یک دختر، یا دختر کنار یک پسر می نشیند خودت را کنترل کنی. اتفاقا مضرات این بی اعتمادی خیلی بیشتر از چیزهای دیگری است که در جامعه اتفاق می افتد. دائم ما را ارجاع می دهند به گفته های گذشتگان ما که محدودیت تنها راهکار نیست بلکه ایجاد مصونیت است که اهمیت دارد.”

 

 

بازگشت به صفحه اول

ساير مطالب مربوط به متفرقه 

 

ارسال به: Balatarin بالاترین :: Donbaleh دنباله :: Twitthis تویتر :: Facebook فیس بوک :: Addthis to other دیگران