بازگشت به صفحه اول

از راديو زمانه

 
 

۳۰ سال پیش در چنین روزی

دکتر صدیقی: مردم وطن‌پرست به حمایت از بختیار برخیزند

سعید بشیرتاش، ابراهیم نبوی

پنج‌شنبه بیست و هشتم دی‌ماه ۱۳۵۷ برابر هجدهم ژانویه ۱۹۷۹ میلادی

آیت‌الله خمینی: شاه با جیب انباشته از دست ما گریخت

آیت‌الله خمینی در پیامی ضمن تبریک به ملت ایران جهت خروج شاه از کشور که طلیعه دست یافتن به آزادی و سرلوحه سعادت است‌، خواستار گسترش تظاهرات و حفظ وحدت کلمه تا برقراری حکومت اسلامی شده و از کسانی که گرایش به مکاتب انحرافی دارند خواست که به آغوش اسلام برگردند.

آیت‌الله در این پیام گفت: «خروج شاه خائن را که طلیعه پیروزی ملت و سرلوحه سعادت و دست یافتن به آزادی و استقلال است به شما ملت فداکار تبریک عرض می‌کنم.»

وی افزود: «اگرچه شاه با جیب انباشته از ذخائر ملت از دست ما گریخت، ولی با خواست خداوند متعال به زودی به محاکمه کشیده خواهد شد و انتقام مستضعفین گرفته خواهد شد... او رفت و به هم‌پیمان خود اسرائیل، دشمن سرسخت اسلام و مسلمین پیوست.»

آیت‌الله خمینی در این پیام از مردم ایران خواست که «‌به تظاهرات و شعارهای پرشور علیه رژیم سلطنتی و دولت غاصب ادامه دهند.»

و اعلام کرد «دولت موقت برای تهیه انتخابات مجلس موسسان به زودی معرفی می‌شود و به کار مشغول خواهد شد.»

آیت‌الله در بخشی از پیام خود گفت: «من از جمیع اشخاصی که انحراف داشته‌اند و یا گرایش به بعضی مکتب‌های انحرافی داشته‌اند تقاضا دارم که به آغوش اسلام که ضامن سعادت آنان است برگردند که ما آنان را برادرانه می‌پذیریم. در این موقع حساس که کشور جنگ‌زده ما بیش از هر زمانی به اتحاد و اتفاق احتیاج دارد باید سعی شود که از هر اختلافی احتراز شود.»

وی پیام خود را چنین به پایان رساند: «سلامت و سعادت همگان را از خداوند متعال خواستارم و وحدت کلمه را همیشه خصوصاً تا برانداختن رژیم و استقرار حکومت اسلامی امیدوار.»


دکتر قطب‌زاده

اخبار نوفل لوشاتو: تا چند روز دیگر ایران اصلاح خواهد شد

روزنامه اطلاعات از قول خبرگزاری‌ها نوشت: آیت‌الله خمینی گفته‌اند، دولت موقتی که ایشان دستور آن را می‌دهند، به زودی مبادرت به تدوین قانون اساسی جدیدی خواهد کرد. صادق قطب‌زاده یکی از نزدیکان حضرت آیت‌الله گفته است که امیدواراست انتخابات آزاد تا دو ماه دیگر در ایران برگزار شود. وی در‌باره استقبالی که سادات در اسوان از شاه به عمل آورد، همین‌قدر گفت که رییس جمهور مصر از قماش شاه ایران است.

دکتر یزدی یکی دیگر از اطرافیان آیت‌الله گفته است که هیچ پایگاه نظامی آمریکایی در خاک جمهوری اسلامی ایران وجود نخواهد داشت. وی در‌باره دولت منتخب آیت‌الله گفت که شرکت کریم سنجابی در دولت جدید منوط به دستور حضرت آیت‌الله خمینی است.

این در حالی است که او دو روز پیش گفته بود که حضرت آیت‌الله خمینی مشارکت جبهه ملی را در دولت جدید رد کرده‌اند. در باره بازگشت حضرت آیت‌الله به تهران به نظر می‌رسد که رهبر شیعیان همچنان منتظرند ببینند ارتش چه روشی پیش خواهد گرفت.

به موازات این حالت صبر و انتظار از روز سه‌شنبه شخصیت‌های مهم یکی پس از دیگری به دیدار حضرت آیت‌الله خمینی می‌آیند.

پس از داریوش فروهر «مرد شماره دو» و سخنگوی جبهه ملی که سه‌شنبه شب (‌26 دی) به حضور رهبر شیعیان رسید و قرار است امروز نیز بار دیگر با ایشان دیدار کند، حسن نزیه «رییس کانون وکلا» با حضرت آیت‌الله ملاقات کرد و در پایان این دیدار به خبرگزاری فرانسه اظهار داشت که آیت‌الله به وی گفته‌اند تا چند روز دیگر همه کارها در ایران اصلاح خواهد شد.


دکتر صدیقی

دکتر صدیقی: مردم وطن‌پرست کشور به حمایت از بختیار برخیزند

روزنامه اطلاعات مصاحبه‌های کوتاهی با آیت‌الله طالقانی و دکتر صدیقی در‌باره دولت دکتر بختیار کرد. آیت‌الله طالقانی گفت: «هر حکومتی که در ایران تشکیل بشود باید در چارچوب مبارزه کنونی به رهبری امام خمینی باشد. در غیر این صورت مورد قبول ملت ایران نیست. اصولاً در رژیمی که از طرف ملت ایران و قوانین اسلام قانونی نیست بالطبع مجالس قانونگذاری آن تحمیلی و فرمایشی است.»

اما دکتر صدیقی در‌باره شخص دکتر بختیار و وضع کشور گفت: «دکتر بختیار آن‌گونه که من می‌شناسم، دارای دو ویژگی عمده است که شخصیت او را از بسیاری رهبران ملی ممتاز می‌کند. بختیار دارای آن‌چنان شجاعتی است که در این شرایط در زمانی که همه به فکر قهرمان شدن و کسب وجاهتند پا به میدان می‌گذارد.»

وی در ادامه گفت: «ویژگی دوم او عشق و علاقه‌ای است که به میهن دارد. علاقه او به استقلال ایران مسأله‌ای است که در طول سالیان دراز هرگز دچار تزلزل نشده است. و فکر می‌کنم در این برهه از تاریخ این پیروزی ملت است که آدمی مثل دکتر بختیار مأمور تشکیل کابینه می‌شود.»

وی افزود: «بختیار این شهامت را داشته که به میدان بیاید و وظیفه ما و همه رهبران ملی کمک به اوست. باید مملکت را نجات داد. صحبت سر شخص دکتر بختیار، جبهه ملی، یا بنده و شما و حتا اعلی‌حضرت شاه نیست، بلکه بحث بر سر مملکتی است که وظیفه حفظ و صیانتش به عهده ماست.»

ایشان در پایان گفت: «شاید خیلی‌ها در حال حاضر خود را با آنچه ظاهر است تطبیق می‌دهند اما باید درون مسایل را نیز ارزیابی کرد. من معتقدم کار خوب خیلی زود معلوم می‌شود. من مطمئنم مردم وطن‌پرست کشور ما، او را درک می‌کنند و به حمایتش بر‌می‌خیزند.»

هیأت نمایندگی ایران در سازمان ملل به انقلاب پیوست

اعضای هیأت نمایندگی ایران در سازمان ملل ضمن اعلام همبستگی خود با انقلاب ایران اعلام کردند که اشرف پهلوی، خواهر شاه و رییس هیأت نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد، دیگر هیچ مسئولیتی ندارد.

همچنین رادیو ایران نام هشت سفیر برکنار شده را که به گفته رادیو ایران «انتصاب آنان برخلاف مقررات وزارت خارجه بوده است» قرائت کرد.

اسامی پرویز راجی (‌سفیر ایران در لندن)، بهرامی (‌سفیر ایران در پاریس)، اردشیر زاهدی (‌سفیر ایران در واشنگتن)، فریدون هویدا (‌سفیر ایران در سازمان ملل متحد) و سفرای ایران در ایتالیا، استرالیا، هند و سوریه، هشت سفیر برکنار شده‌ای هستند که نامشان از رادیو اعلام شد.

همچنین در همین روز گروهی که خود را «نمایندگان حکومت اسلامی ایران» می‌خواندند، سفارت ایران در بن را اشغال کردند و با سفیر ایران در بن مذاکراتی انجام دادند. ظاهراً سفیر مذکور با مهاجمان مخالفتی نکرد.


فریدون و امیرعباس هویدا

کارتر از خمینی خواست از بختیار حمایت کند

کارتر از آیت‌الله خمینی خواست که از دولت قانونی بختیار پشتیبانی کند. جیمی کارتر، رییس جمهور آمریکا طی پیامی ضمن این درخواست ابراز امیدواری کرد که آرامش و ثبات به زودی به ایران بازگردد.

اما آیت‌الله خمینی ساعاتی بعد درخواست کارتر را در اعلامیه‌ای رد کرد و گفت: «ثبات و آرامش هنگامی به ایران بازمی‌گردد که خارجی‌ها از مداخله در امور داخلی این کشور دست بردارند. در اعلامیه آمده است که قانونی بودن یا غیرقانونی بودن دولت ایران به پرزیدنت کارتر ربطی ندارد.»

بختیار: هیچ اختناقی را در تلویزیون تحمل نمی‌کنم

شاپور بختیار در گفت و گو با خبرنگار تلویزیون ملی ایران گفت: «هیچ اختناقی را در تلویزیون تحمل نمی‌کنم.» به گزارش هفته‌نامه «ایرانشهر» بیش از هشت هزار نفر از کارکنان رادیو و تلویزیون هنوز در اعتصاب به سر می‌برند و فقط عده معدودی در بخش جنوبی این موسسه کار می‌کنند.

روز سه‌شنبه در مورد این اعتصاب، خبرنگار رادیو تلویزیون مصاحبه‌ای با شاپور بختیار به عمل آورد. بختیار در مورد خواست‌های اعتصابیون به خبرنگار تلویزیون گفت:

«اگر خواستار از میان برداشتن سانسور و آزادی‌های دموکراتیک هستید، این کار عملی شده یا عملی خواهد شد، در آینده بسیار نزدیک. کسانی که نمک پرورده این دستگاه بودند، اکنون پیشاپیش دیگران دست به تظاهر می‌زنند.»

بختیار افزود: «این امر مربوط به هشت هزار کارمند باوجدان رادیو تلویزیون نیست. در هر دستگاهی عناصر فاسد هستند و داد و فریاد می‌زنند. این‌ها بیش از سایرین در این مدت اختناق توانسته‌اند بهره‌برداری کنند. من نسبت به این قبیل اشخاص اعتراض دارم. اما اگر سوء تفاهمی نسبت به سایرین شده با کمال تواضع پوزش می‌طلبم.»

بختیار سپس درباره کنترل دولت بر رادیو و تلویزیون گفت: «حداکثر آزادی را خواهم داد و بهتر است خودتان کنترل بکنید تا من. رادیو تلویزیون با پول دولت و از مالیات مردم اداره می‌شود و این با مطبوعات فرق می‌کند که خودشان سرمایه‌گذاری کرده‌اند و خود آن‌ها برای مردم ارائه می‌کنند.»

شاپور بختیار گفت: «من هیچ اختناقی را در رادیو و تلویزیون تحمل نمی‌کنم. ولی یک دولتی که این آزادی را می‌دهد، بر علیه آن به وسیله یک دستگاه دولتی صحبت کردن به نظر من منطق ندارد.»

بختیار همچنین درباره سایر اعتصابات گفت: «در یک جامعه سالم مزد در برابر کار است. من نمی‌توانم تمام کم کاری را بگردن این عناصر بیندازم. من چون ده روز است مشغول شده‌ام بنابراین دستور داده‌ام که حقوق این ماه را به آنان بپردازند. در عین حال امکان ندارد از اول بهمن‌ماه کسی که کار نمی‌کند، حقوق بگیرد، به هر قیمتی که تمام بشود. فقط هر کس کار بکند حقوق خواهد گرفت.»


دکتر ابراهیم یزدی

درگیری‌ها در کرمان، اهواز، تهران‌...

به گزارش هفته‌نامه ایرانشهر، فرماندار نظامی اهواز حمله امروز سربازان حکومت نظامی به مردم اهواز را تائید کرد و گفت که سربازان به علت خروج شاه ناراحت بودند و به این دلیل به روی مردم آتش گشودند.

ایرانشهر نوشت که نیروهای ارتش هرجا عکس آیت‌الله خمینی را می‌دیدند روی مردم آتش می‌گشودند یا به خانه‌ها و مغازه‌ها حمله کرده و آن‌ها را خراب می‌کردند و شیشه‌ها و درها را می‌شکستند.

در تهران، کارکنان آتش‌نشانی تهران گفته‌اند به توصیه آیت‌الله طالقانی به اعتصاب خود پایان داده، برای کمک به مردم بر سر کارهای خود بازگشته‌اند، ولی هیچ‌گونه تأمین جانی ندارند.

در کرمان، سرهنگ «مارتین برکویچ» رییس شرکت پارس جردن کرمان روز یک‌شنبه در خانه مسکونی خود در خیابان چهارم آبان کرمان کشته شد.

نامبرده افسر سابق نیروی هوایی آمریکا بود که چندی به عنوان مستشار نظامی آمریکا در ویتنام کار کرده بود. روی دیوارهای اتاق مقتول نوشته شده بود «به کشورت برو» (‌این نوشته مبنی بر بازگشت آمریکایی مذکور پس از کشتن وی نوشته شده بود.)

از سوی دیگر کارکنان اعتصابی سازمان هواپیمایی کشوری در ضمن بیانیه‌ای اعلام کردند «پرواز و رفت و آمد کلیه هواپیماهای اسرائیلی و نظامی آمریکایی به فرودگاه‌ها و برفراز آسمان کشور محکوم است و آن را خیانت به ملت ایران می‌دانند. سازمان هواپیمایی کشوری بایستی منحصراً به وسیله متخصصین و افراد ایرانی اداره شود و دست خارجیان تحت هر عنوان از این سازمان کوتاه گردد. این سازمان بایستی از وزارت جنگ منتزع گردد. این سازمان بایستی به وسیله مدیران صالح و خوشنام اداره شود و مدیران ناصالح و نالایق و ریاکار آن برکنار شوند.»

درگیری در سایر شهرها نیز ادامه داشت...

سخنرانی حبیب‌الله پیمان در لندن

دکتر حبیب‌الله پیمان در جلسه‌ای که چند صد ایرانی در آن حضور داشتند، در لندن یک سخنرانی دو ساعته ایراد کرد. دکتر پیمان در سخنرانی خود درباره مراحل فعلی انقلاب ایران و ضرورت تغییرات زیر‌بنایی در آن از دیدگاه ایدئولوژی اسلامی سخن گفت و به سوالات حاضران پاسخ داد.

او روی نقش آیت‌الله خمینی در گرایش جنبش از حالت مسالمت‌طلبانه به حالت انقلابی آن تأکید کرد و اضافه نمود که به این ترتیب خواست‌های جنبش از آزادی‌های دموکراتیک به مراتب فراتر رفته و تغییرات وسیع زیربنایی را می‌طلبد.

به نوشته هفته‌نامه ایرانشهر دکتر پیمان در گذشته در نهضت مقاومت ملی و جبهه آزادی‌بخش ملی ایران (‌جاما) فعالیت داشته و آثار متعددی منتشر کرده است که برخی از آن‌ها برای گذشتن از سد سانسور به نام حبیب‌الله پایدار منتشر شده است.

----

۳۰ سال پیش در چنین روزی

پیام تاریخی بختیار: ایران در خطر است

سعید بشیرتاش، ابراهیم نبوی

چهارشنبه بیست و هفتم دی‌ماه ۱۳۵۷ برابر هفدهم ژانویه ۱۹۷۹ میلادی

پیام تاریخی بختیار به ملت ایران: ایران در خطر است

شاپور بختیار، نخست وزیر پس از عزیمت شاه به خارج و ورود به نخست وزیری طی پیامی خطاب به «هم‌میهنان عزیز» گفت:

«همان‌طوری که در برنامه دولت به طور مشروح بیان داشتم اینجانب در بحرانی‌ترین دقایق حیات کشور قبول مسئولیت اداره آن را نمودم و بر‌عکس دولت‌های پیشین، محور فعالیت خود را بر اساس حکومتی دموکراتیک که در آن کلیه افراد کشور آزادانه بتوانند ابراز عقیده نموده و در امور مربوط به خود و هم‌میهنشان فعالیت داشته باشند استوار نمودم. تمام حقوق و سنت‌های بر باد رفته مشروطیت را زنده کردم و در مدت ده روز زمامداری با وجود شرایط بسیار دشوار، آنچه را مترقی‌ترین احزاب سیاسی می‌توانند ارائه دهند من توانستم به ملت ایران تقدیم نمایم.»

بختیار در ادامه افزود: «آنچه را باید به عرضتان برسانم آن است که ملت ایران در یک پرتگاه بود و نبود قرار گرفته و نتیجه ۲۵ سال اختناق و فساد، خشم شما هم‌میهنان عزیز را برانگیخته است. در این ساعات سرنوشت‌ساز باید با منطق و خونسردی به آینده کشور، که آینده خودتان است، توجه کنید و کینه‌توزی و خودخواهی را کنار بگذارید. وقت آن است که ملت ایران ثابت کند استحقاق آزادی و دموکراسی را دارد. وقت آن است که ما به جهانیان بفهمانیم که کشور ما می‌تواند یک کشور آزاد، مستقل و دموکرات باشد.»

شاپور بختیار در ادامه‌ی پیامش گفت: «ما نباید به حقوق مردمی که با ما اختلاف عقیده و اختلاف سلیقه دارند تجاوز نماییم. ما نباید کاری انجام دهیم که افراد این آب و خاک در مقابل یکدیگر قرار گیرند. ما نباید کاری بکنیم که خدای نخواسته زمزمه‌های شومی از بعضی از نقاط کشور به گوش برسد. من به اتکای قانون و به عنوان یک نخست وزیر مسئول از تمام اختیارات و امکانات خود برای جلوگیری از هرج و مرج و تجاوز به حقوق مردم عمل خواهم کرد.»

در ادامه‌ی پیام نخست وزیر ایران آمده است: «در عین حال که به شما اطمینان می‌دهم در اسرع وقت متجاوزین به حقوق ملت مجازات خواهند شد، از شما می‌خواهم همان‌طور که آیات عظام انتقام شخصی و تخریب را محکوم نموده‌اند، شما نیز به عنوان ایرانیانی پاک‌نهاد و روشن‌دل گوش به تحریکات عناصر مشکوک و غیر مسئول فرا ندهید و همواره به فکر آینده خود و فرزندان خود باشید. بسیار طبیعی به نظر می‌رسد که تحویل یک جامعه با نظام استبدادی به یک جامعه مترقی و دموکرات، بدون برخورد میسر نخواهد بود ولی ما به اندازه کافی قربانی داده‌ایم...»

وی در پایان پیام خود با تأکید این‌که ایران را در خطر می‌بیند، گفت: «من در انجام وظایف نخست وزیری که ثبات و موجودیت کشور را تضمین می‌نماید لحظه‌ای به خود تردید راه نخواهم داد. من به عنوان یک ایرانی مبارز که وطن خود را در خطر یافته قبول مسئولیت نمودم. باشد که دعای خیر شما و گذشت زمان مرا از بوته امتحان روسفید و سربلند بیرون آورد.»


بختیار به ارتش: جز برای دفاع از خود تیراندازی نکنید

در حالی که تیمسار قره‌باغی و دیگر فرماندهان نظامی در شورای امنیت ملی ضمن ابراز نگرانی از اوضاع خواستار برخورد جدی‌تری با انقلابیون بودند، شاپور بختیار به نیروهای مسلح کشور دستور داد، به روی هیچ‌کس تیراندازی نکنید مگر در دو مورد:

اول این‌که «اگر به سوی شما یا مواضع حساس مانند کلانتری، ژاندارمری، پادگان و غیره... تیراندازی شود.» و دوم این‌که «پرچمی جز پرچم ایران در محلی به اهتزاز در‌آید.»


آیت‌الله شریعتمداری

آیت‌الله شریعتمداری: نمی‌توان بدون اجازه مراجع تقلید افراد را مجازات کرد

آیت‌الله شریعتمداری با صدور اطلاعیه‌ای به تاریخ ۲۵ دی‌ که در نشریات ۲۷ دی به چاپ رسید، اعلام کرد بدون اجازه حکام شرع و مراجع تقلید، هیچ‌کس نمی‌تواند در مجازات مردم اقدام کند. وی در این اطلاعیه صحبتی از نقش دادگستری کشور در امور قضا نکرده است. در این اعلامیه آمده است:

«در این موقع حساس که موج خروشان آزادی‌خواهی و استقلال و رهایی از نظام طاغوتی و استبداد به اوج خود رسیده و جامعه مسلمان ایران یکپارچه به سوی برقراری حکومت عدل و نظام عادلانه اسلام پیش می‌رود یاد‌آوری نکاتی چند به عموم مسلمانان ضروری می‌نماید.
شنیده می شود که دست‌هایی مرموز در صدد بر‌آمده‌اند که جوانان غیور مسلمان ما را به انتقام‌جویی از افرادی وادارند که به آنان اسم سازمانی و یا اعوان و انصار ظلمه داده‌اند و از این طرق مردم را تحریک به آتش زدن منازل و حتا کشتن چنین اشخاصی و چه بسا زنان و کودکان بی‌گناهی می‌نمایند.»

در ادامه‌ی این اعلامیه آمده است: «عموم مردم مسلمان باید بدانند که در مسیر نهضت اسلامی تمام اعمال و کردار انقلابی باید مطابق موازین شرع و قانون حق بوده و هیچ‌کس نمی‌تواند بدون اجازه حکام شرع و مراجع تقلید مستقیمن در تنبیه و مجازات افراد اقدام نماید.»

در پایان اعلامیه می‌خوانیم: «البته حساب کسانی که سالیان دراز بر مردم مظلوم و دربند کشیده ما تعدی و ظلم روا داشته از دیگران جداست و مسلمن باید به مراجع تقلید معرفی شوند تا ترتیب مجازات و عقوبتشان داده شود. این‌که تأکید می‌کنیم که باید حاکم شرع دستور مجازات خاطیان و جنایتکاران را بدهد بدین علت است که خدای ناکرده در اثر عدم تشخیص گناه و میزان عقوبت، کمترین بی‌عدالتی و ظلم حتا در مورد دشمنان ما نیز صورت نگیرد.»

در هفته گذشته به علت قتل‌های زیادی که انقلابیون از افراد منتسب به ساواک یا نیروهای مسلح و خانواده‌های آن‌ها کردند، آیات عظام خمینی، مرعشی، گلپایگانی، روحانی، طالقانی و دیگران با صدور اطلاعیه‌هایی مردم را به آرامش و خودداری از انتقام‌جویی دعوت کردند.


آیت‌الله خمینی

آیت‌الله خمینی رفتن شاه را به مردم تبریک گفت

به نوشته هفته‌نامه ایرانشهر، آیت‌الله خمینی به محض پخش خبر خروج شاه از ایران طی یک مصاحبه مطبوعاتی، از رفتن شاه به عنوان یک پیروزی مقدماتی نام برد و آن را به «ملت قهرمان ایران» تبریک گفت.

آیت‌الله ضمن صدور اطلاعیه‌ای که امروز منتشر شد، سلطنت پهلوی را با خروج شاه «پایان یافته» اعلام کرد و از نظامیان خواست از حمایت «شاه مخلوع» دست بردارند. آیت‌الله خمینی در اطلاعیه خود بر موارد زیر تأکید کرد:

۱. از قرار اطلاع مأمورین دولت شاه شب‌ها گندم انبارها و سیلوها را با کامیون‌ها می‌برند و می‌خواهند قحطی مصنوعی به وجود آورند. وظیفه حتمی مردم تهران و شهرستان‌ها است که از این عمل شدیداً جلوگیری کنند و عده‌ای از معتمدین را به نظارت بگمارند که این عمل غیرانسانی دولت را خنثی کند. غفلت از این امر مسئولیت شرعی دارد.

۲. از قرار مسموع دولت آمریکا در صدد است که اسلحه و مهماتی را که در ایران است و در مقابل نفت به مردم ایران تحمیل کرده است یا به سرقت ببرد اگر تا کنون نبرده باشد، چنان‌چه بعضی خبرنگاران پافشاری کرده‌اند، و یا منفجر کنند.

بر افسران و درجه‌داران ارتش و سایر نیروهای سه‌گانه است که از آن جلوگیری کنند و بر ملت است که با ارتش در این امر همکاری کنند و نگذارند بیش از این مال ملت را نابود و یا چپاول کنند. افسران محترم بدانند که مسامحه در این امر جنایت به کشور و اسلام است.

۳. کشاورزان محترم همت کنند و از اقدام برای کشت خصوصاً دیمی غفلت نکنند، ممکن است مفسدین قحطی مصنوعی ایجاد کرده و کشور را در مضیقه قرار دهند.

۴. بانک‌های اسلامی به کشاورزان به منظور ادامه کشاورزی قرض‌الحسنه بدهند و مسلمانان در این امر حیاتی با این بانک‌ها تشریک مساعی نمایند تا جلوی توطئه شیطانی گرفته شود.

۵. به جمیع بانک‌های خارج از کشور اعلام می‌شود که سپرده‌های شاه و بستگان او و سایر دزدان اموال ملت محروم که صورت بعضی از آنان تهیه شده است، از آن ملت است که اینان اختلاس نموده از کشور خارج کرده‌اند. بانک‌ها این وجوه سپرده شده را نباید به آنان تحویل دهند که به زودی مقامات صالحه علیه آنان اقامه دعوی خواهند کرد.

۶. به وکلای غیرقانونی مجلسین اخطار می‌شود که از رفتن به مجلسین احتراز کنند و در صورت تخلف مورد مواخذه ملت شریف قرار خواهند گرفت.

۷. از دانشگاهیان محترم انتظار دارم اکنون که دانشگاه‌ها این دژهای مبارزات دانشجویان فداکار را باز کرده و به شعارهای ضد رژیم فاسد و تظاهرات علیه دولت غاصب شاه و علیه شورای غیرقانونی سلطنتی ادامه دهند و استادانی را که با دستگاه ظلم و اختناق رابطه دارند یا طرفدار رژیم فاسد هستند نیز نپذیرند و آنان را به جرم ضربه به حیثیت دانشگاه و دانشجو به دانشگاه‌ها راه ندهند.

۸. به کسانی که در شورای سلطنتی غیرقانونی به عنوان عضویت داخل شده‌اند اخطار می‌کنم که این عمل غیرقانونی و دخالت آنان در مقدرات کشور جرم است و بی‌درنگ از این شورا کناره‌گیری کنند. در صورت تخلف مسئول پیشامدها هستند.

۹. اعضای شورای انقلاب اسلامی در داخل کشور هستند و به زودی معرفی خواهند شد.


علی‌رضا نوری‌زاده در کنار اسماعیل نوری‌علا

دیشب که شهر‌ها همه گل بود...

امروز روزنامه اطلاعات ۲۷ دی‌ماه ۱۳۵۷ شعری از علیرضا نوری‌زاده، نویسنده و روزنامه‌نگار معتبر ایرانی را منتشر کرد. در این شعر که به مناسبت رفتن شاه منتشر شده است، شاعر احساس‌های خود را به کلمه آورده است:

دیشب
وقتی چراغ‌ها همه روشن شد
من چشم‌های سبز کبودت را
از پشت خواب خونی شهرم
دیدم

وقتی تو بی‌دریغ
از شهر ما گذشتی و رفتی
ما بردگان ننگ و جنون بودیم
حتی برای تو
ما اشک‌های خود را پنهان کردیم
دیشب ولی
در کوچه‌ها تمام صداها
سرشار از سرود تو می‌شد
ـ گل‌های سرخ پرپرمان را ای واژه‌های شاعر تاریخ
از نو کفن کنید ـ
آن‌ها میان باد نشستند
آن‌ها به دست باد شکستند
دیشب
وقتی که شهر
شیرین شد
و کوچه‌ها، تمامی آن کوچه‌های خون
گل داد
نور داد
بر بام شهر
تو ایستاده بودی
و با صدای عاشق و سرشارت
افسانه‌های گمشده را می‌خواندی
دیگر کسی تصویر مهربانت را در پشت ترس و بهتش
پنهان نمی‌کند
مردم شکوهمند ترنم
از رستن و رهایی و فریادند
و درنگاه شهر
آن چشم‌های سبز گذر دارد ـ
اینک تمام مردم شهرت
پیروز و سربلند و «مجاهد»
اینک تمام مردم شهرت
سرشار و پرغرور و «فدایی»
در دست‌هایمان
در حرف‌هایمان
در شعر‌هایمان
حتی در روزنامه‌هامان
چیزی شکفته است
چیزی چنان تو زیبا
خونین ولی معطر
چیزی شکفته است
و در میان این‌که آواز
می‌بینم
«دامون» و «عاطفه»
چشم انتظار آمدنت
بر جاده‌های شرق اساطیری
ایستاده‌اند
دیشب
وقتی چراغ‌ها همه روشن شد
من چشم‌های سبز کبودت را
دیدم

تهران سه‌شنبه شب، ۲۶ دی‌ماه


علی‌رضا نوری‌زاده، روزنامه‌نگار

شعر علیرضا نوری‌زاده در روزنامه اطلاعات در صفحه‌ای با تصاویر مجسمه در حال سقوط شاه، تظاهرات مردم، تصویری از جوانی که عکس آیت‌الله خمینی را به دست گرفته است منتشر شد.

علیرضا نوری‌زاده پس از انقلاب، مدتی به کار روزنامه‌نگاری پرداخت و آن‌گاه به دلیل بحران سیاسی دهه شصت از کشور خارج شد و به لندن رفت و در حال حاضر حدود سی سال است در آنجا زندگی می‌کند و به روزنامه‌نگاری ادامه می‌دهد.

 

 
 

بازگشت به صفحه اول

ساير مطالب مربوط به دکتر بختيار