بازگشت به صفحه اول

از ايران امروز

 
 

 

ديدگاه دو عضو جبهه مشاركت و نهضت آزادی درباره انتخابات رياست جمهوری

"راه دمكراسی از صندوق‌های رای می‌‌گذرد"

● علی‌مزروعی: جبهه مشاركت با سه هدف پا به صحنه انتخابات گذاشت و معتقد است اين اهداف در هر مرحله‌اي محقق شود، نوعي تمرين براي تحقق دمكراسي در ايران است. اين اهداف عبارتند از: "جلوگيري از يكپارچگي حاكميت"، "برگزاري انتخابات آزاد و رقابتي" و "تداوم و ارتقاي گفتمان اصلاح طلبي در كشور"
● ابوالفضل بازرگان: شروط لازم نهضت آزادي براي مشاركت مردم، برگزاري انتخابات آزاد و رقابتي، رعايت حقوق و آزادي‌هاي اساسي ملت، توقف نظارت استصوابي و پايان دادن به اقدامات فراقانوني است.

 

ايرنا: "رجبعلي مزروعي" و "ابوالفضل بازرگان" دو فعال سياسي روز يكشنبه استراتژي حزب "جبهه مشاركت ايران اسلامي" و "نهضت آزادي ايران" را در انتخابات نهمين دوره رياست جمهوري تشريح كردند.
اين دو فعال سياسي به فراهم ساختن شرايط براي برگزاري انتخابات آزاد و رقابتي در ‪ ۲۷‬خرداد ‪ ۸۴‬تاكيد كردند و از ديدگاه تشكل خود فرايند حضور در انتخابات را تبيين و به مشاركت حداكثري ملت در انتخابات صحه گذاشتند.
"مزروعي" عضو شوراي مركزي جبهه مشاركت ايران اسلامي در اين ميزگرد كه با عنوان "بررسي شرايط حضور در انتخابات" در دفتر اين تشكل در تهران برگزار شد، صحنه سياسي ايران را به نوعي بازي شطرنج تشبيه كرد.
عضو شوراي مركزي جبهه مشاركت ايران اسلامي گفت: راهبرد اصلاح طلبي و رسيدن به دمكراسي، از درون صندوق‌هاي راي مي‌گذرد و جبهه مشاركت ايران اسلامي حضور در انتخابات را به عنوان تنها راه گذار به سوي دمكراسي در شرايط ايران امروز مي‌داند.
وي اظهارداشت: اين تشكل با سه هدف پا به صحنه انتخابات گذاشت و معتقد است اين اهداف در هر مرحله‌اي محقق شود، نوعي تمرين براي تحقق دمكراسي در ايران است.
"مزروعي"، "جلوگيري از يكپارچگي حاكميت"، "برگزاري انتخابات آزاد و رقابتي" و "تداوم و ارتقاي گفتمان اصلاح طلبي در كشور" را سه هدف عمده تشكلش براي ورود به صحنه انتخابات رياست جمهوري ذكر كرد.
او گفت: براي نخستين بار در تاريخ، ملت هوشمند ايران راه رسيدن به دمكراسي را انتخاب كرد زيرا با نگاههاي انقلابي هيچ نوع دمكراسي محقق نمي‌شود. به عبارتي از لوله تفنگ دمكراسي بيرون نمي‌آيد بلكه دمكراسي فقط از راه گفت و گو، مدارا و صبر محقق مي‌شود.
عضو شوراي مركزي جبهه مشاركت ايران اسلامي، افزود: بايد از فرصت بزرگ انتخابات براي ارتقا و تداوم گفتمان اصلاح طلبي استفاده شود.
"مزروعي" بابيان اينكه "بايد از يكپارچگي حاكميت به دست محافظه كاران جلوگيري كنيم"، گفت: در چند سال گذشته بخشي از شوراها و مجلس در اختيار محافظه كاران قرار گرفته و اگر قوه مجريه نيز به دست محافظه كاران افتد، كشور به تفكرات گذشته رجعت مي‌كند.
عضو شوراي مركزي جبهه مشاركت ايران اسلامي گفت: هيچ وقت ايران با چنين وضعيتي روبرو نبوده است. كشور در محاصره آمريكاييان است و براي عبور از اين وضعيت فقط به پشتوانه مردمي نياز داريم و به همين دليل انتخابات فراروي مهمتر از انتخابات گذشته است.
"مزروعي" در خصوص تضمين‌هايي كه در صورت حضور نامزد مورد حمايت جبهه مشاركت ايران اسلامي در قدرت ارائه خواهد شد، گفت: عرصه سياست، شركت بيمه نيست كه كسي تضمين دهد.
"تضمين اينكه مصطفي معين بتواند برنامه‌هاي خود را اجرايي كند، ما و شما و همه كساني كه به او راي مي‌دهند، هستند. تضمين او آرايش سياسي و عزم عمومي است. آقاي معين چنانچه بتواند از ملت راي بگيرد و دولت اصلاحات را چهار سال ديگر تداوم بخشد، كار بزرگي انجام داده است."
وي در خصوص مولفه‌هاي آزاد بودن انتخابات نيز گفت: آزاد بودن يك انتخابات به تعدد نامزدها نيست، بلكه انتخابات زماني آزاد تلقي مي‌شود كه نامزدهاي انتخابات هر كدام يك جريان فكري را نمايندگي كنند.
عضو شوراي مركزي جبهه مشاركت ايران اسلامي در خصوص حضور مردم در ميتينگ‌ها و تظاهرات خياباني گفت: ما تا وقتي نتوانيم، امنيت را براي كساني كه در اين نوع مراسم شركت مي‌كنند، تامين كنيم، نمي‌توانيم ريسك اين كار را بپذيريم.
"مزروعي" اعتراضات خياباني را "حق شهروندي" دانست و گفت: اين حق در قانون اساسي مورد تاكيد قرار گرفته و چنانچه شرايط آن فراهم باشد، بايد از آن استفاده شود.
عضو شوراي مركزي جبهه مشاركت ايران اسلامي همچنين در مورد "شرايط تغيير قانون اساسي" گفت: موضوع تغيير در قانون اساسي بايد توسط نخبگان مورد بحث قرار گيرد تا به مطالبه ملت تبديل شود و سپس بر اساس سازوكار قانوني به آن دست يافت.
"مزروعي" مثال زد كه "اصل ‪ ۴۴‬قانون اساسي كه مربوط به اقتصاد است، امروز به هيچ عنوان جواب نمي‌دهد. بايد اين اصل تغيير كند.
وي همچنين از "رابطه با آمريكا" سخن گفت و تاكيد كرد: منافع ملي بايد تعريف درستي شود و از حالت غير شفاف كنوني خارج شود.

"ابوالفضل بازرگان" عضو "نهضت آزادي ايران" نيز در اين ميزگرد با تعريفي از جنبه‌هاي حضور مردم در انتخابات گفت: حضور در انتخابات داراي دو وجهه حضور مردم و حضور احزاب، گروهها و نامزدها است.
او ضرورت مشاركت را نيز تعريف كرد و گفت: مشاركت به دليل تمرين و تقويت فرايند دمكراسي در كشور لازم است و حضور گسترده مردم در انتخابات نوعي همبستگي ملي ايجاد مي‌كند و در شرايط فعلي براي دفع تهديدها و عبور از بحرانها ضروري است.
اين عضو نهضت آزادي گفت: شروط لازم نهضت آزادي براي مشاركت مردم، برگزاري انتخابات آزاد و رقابتي، رعايت حقوق و آزادي‌هاي اساسي ملت، توقف نظارت استصوابي و پايان دادن به اقدامات فراقانوني است.
"بازرگان" افزود: حضور و مشاركت در انتخابات الزاما به معني اين نيست كه همه مراحل حضور و مشاركت تحقق يابد. هر فرد و گروهي مي‌تواند بخشي از اين روند را طي كند.
اين عضو نهضت آزادي گفت: نهضت آزادي با همه قوا در انتخابات شركت مي‌كند و مردم را به مشاركت گسترده دعوت مي‌كند، اما اين مشاركت بايد دوطرفه باشد.
وي مدعي شد: مردم به شدت دلسرد هستند و موانع قوي در سر راه مشاركت وجود دارد.
وي نخستين مانع فراروي مشاركت مردم را موضوع "رد صلاحيت‌ها" دانست و گفت: در قدم نخست بايد اين موضوع حل شود.
"بازرگان" افزود: چنانچه مشاركت گسترده نباشد، اصلاح طلبان بيشترين ضربه را خواهند خورد و چنانچه فرايند انتخابات آزاد محقق نشود، نامزد مورد حمايت نهضت آزادي ايران در فرايند ثبت نام وارد نمي‌شود.

 

 
 
بازگشت به صفحه اول

ساير مطالب مربوط به انتخابات