بازگشت به صفحه اول

از اخبارروز

 
 

 

نخبگان دردرك خواسته مردم ناتوان بودند

اظهارات عبدالله مومنی دبير دفتر تحکيم درباره نتايج انتخابات
 

سه شنبه ۷ تير ١٣٨۴ – ٢٨ ژوئن ٢٠٠۵

دبير تشكيلات دفتر تحكيم وحدت (طيف علامه) گفت: انتظار ما از مديريت اجرايی كشور اين است كه حقوق شهروندی افراد جامعه به رسميت شناخته شود ومنزلتی برای حق دگر انديشی و حق مخالفت و حق اعتراض به حكومت قائل شود.
«عبدالله مؤمني» در گفت‌وگو با خبرنگار سياسی خبرگزاری دانشجويان ايران(ايسنا) اظهار داشت: به هر حال كسی كه برنده‌ی انتخابات شده بايد در راستای عملی شدن برنامه‌هايی كه به مردم وعده داده است قدم بردارد. وعده‌ی مبارزه با رانت خواری و رفع فقر و فساد و تبعيض كه از طرف كانديدای پيروز در انتخابات داده شد، مساله‌ای است كه قشرها و طبقه‌های اجتماعي‌ای منتظرند ببينند چقدر صادقانه در اين باره عمل مي‌شود.
وی افزود: مشكل اصلی اين انتخابات به ناتوانی و عدم درك نخبگان و فعالان سياسی و روشنفكران از ذائقه‌ی عمومی مردم بر مي‌گردد. ذائقه‌ی مردم در اين انتخابات نشان داد كه آنچه حائز اهمين و اولويت است با حساسيت‌های روشنفكران و نخبگان متفاوت است. در اين انتخابات كانديداهايی توانستند رای بيشتری را از آن خود كنند كه شعارهايی مبتنی بر امور معيشتی مردم داشتند و مردم نشان دادند كه حوزه‌ی ‌زندگی شخصی و سفره‌ی منزلشان واجد اهميت بيشتری است.
وی افزود: شكست كانديدای اصلاح طلبان به معنای بی تفاوتی يا بی اعتنايی مردم به ايده‌های تحول خواهانه و دموكراسی خواهانه نيست بلكه بخشی از اين شكست به اين مساله برمي‌گردد كه اين عده ‌از افراد جامعه كه خواستار حقوق بشر و دموكراسی هستند عملا امكان تحقق اين برنامه‌ها را در قالب وضع موجود نداشتند. مشكل اصلی اصلاح‌طلبان نبود برنامه‌ی جدی اقتصادی برای بهبود وضعيت رفاهی مردم و كارنامه‌ی منفي‌ای كه از نظر عموم در اين باره داشتند و ناكامی برنامه‌های سياسي‌شان در طول هشت سال گذشته بود.
مؤمنی گفت: جايگاه و پايگاه گروه‌های سياسی و اجتماعی در اين انتخابات تحليل رفت و مردم نسبت به جريانات سياسی تابلودار و توسعه يافته‌ بی اعتنا بودند و عملا برنامه‌های سياسی كه احزاب و گروه‌های سياسی مطرح كرده بودند با بی تفاوتی روبرو شد. كما اين كه اشخاصی كه برنامه‌های ملموس مطرح كرده بودند به نوعی توانايی بيشتری برای جذب افكار عمومی داشتند.
اين فعال دانشجويی با بيان اينكه «من در اين انتخابات پيروز نمي‌بينم» گفت: در اين انتخابات ما شاهد حضور فردی با ويژگي‌های مديريتی كارآمد و توانمندی بالا برای اداره‌ی قوه‌ی مجريه نبوديم.
وی گفت: اين انتخابات يك هشدار بود كه اصلاح طلبان نمي‌توانند مردم را مؤتلف دائمی و پايدار خود بدانند و اينگونه نيست كه اگر با هر شيوه و مكانيزمی كه در عرصه‌ی سياسی حاضر شوند پايگاه اجتماعی خواهند داشت و عقبه‌ی اجتماعی آن‌ها همان مردمی هستند كه در دوم خرداد هفتاد و شش به آن‌ها رای دادند.
دبير تشكيلات دفتر تحكيم وحدت(طيف علامه) افزود: اصلاح طلبان بايد جايگاه خود را بازسازی كنند و مطالبات مردم را شناسايی كنند و از طريق تقويت جريانات اجتماعی و سازمان‌ها و نهاد‌های مدنی هم در برقراری ارتباط با مردم مؤثر باشند و هم حكومت را وادار به پذيرش مطالبات مردمی كنند.
اين فعال دانشجويی با انتقاد به بخشی از روند انتخابات گفت: يكی از دلايل اصلی دانشجويان منتقد شركت در انتخابات بحث فراهم نبودن بستر مناسب و مساعد برای حضور همه‌ی گرايش‌ها و سلائق سياسی در عرصه‌ی انتخابات بود. مثلا نمي‌توان نقش داور بی طرف را بازی كرد و به عنوان يك نهاد قانونی جانبداری نسبت به برخی از كانديداها نشان داد.
وی در ادامه افزود: امروز عملا يكدست شدن اتفاق افتاده و دوره‌ی كار شكنی و مشكل آفرينی برای ديگر نهاد‌ها به پايان رسيده است. اگر قرار باشد كه تصميمی صورت عملی بگيرد قطعا مورد حمايت ديگر بخش‌ها و ارگان‌ها و نهاد‌ها هست.
مومنی گفت: رييس جمهور منتخب اگر بتواند شرايط را تسهيل كند به گونه‌ای كه حق آزادی فعاليت گروه‌های منتقد به رسميت شناخته شود در راستای گشايش فضای سياسی قدم برداشته و اگر قرار باشد همچون گذشته با اين شيوه‌های فعاليت مخالفت كند انتظار گسترش دموكراسی و آزادي‌های فردی و اجتماعی سخن گفتن بيهوده به نظر مي‌رسد و اين اقدام منجر به ايجاد يك روحيه‌ی مقاومت و مبارزه طلبی در بين فعالان سياسی مي‌شود كه وضعيت را از حالت عادی خارج مي‌كند و يا منجر به انزوا و گوشه‌گيری مخالفان سياسی مي‌شود كه با توجه به شرايط داخلی و خارجي، كليت نظام سياسی را تهديد مي‌كند و عاقلانه و منطقی است كه رييس جمهور منتخب فضا را به سمت گسترش آزادي‌های سياسی و مدنی پيش ببرد.
اين فعال دانشجويی گفت: گروه پيروز انتخابات بايد در راستای تحقق وعده‌ها كه به مردم داده گام بردارد و به تحقق آن‌ها پايبند باشد و گروه شكست خورده نيز بايد نقاط ضعف خود را شناسايی كند و از مطلق انگاری و ناديده گرفتن نقاط ضعف خود دوری كند و با بازسازی و بازتعريف خود در مسائلی كه موجب شده اصلاحاتی كه در سال‌های گذشته با بيشترين پايگاه مردمی همراه بوده به جايی كشيده شود كه در مقايسه با كانديدای اقتدارگرايانی كه از تن دادن به قواعد دموكراسی رويگردان بودند طی يك بازی دموكراتيك شكست بخورند و پايگاه خود را از دست دهند.
مؤمنی گفت: در سال‌های قبل ما شاهد مرجعيت نخبگان و روشنفكران و فعالان سياسی منتقد بوديم و مردم و افكار عمومی خيلی متأتر از تصميم گيري‌ها و مسائلی كه از طرف نخبگان در فضای عمومی جامعه مطرح مي‌شد بودند. اما بر نخبگان و فعالان سياسی و روشنفكران مشتبه شد كه مردم به عنوان سرمايه‌ی اعتقادی همچنان پشتوانه‌ی آنها هستند و انفعال روشنفكران يا به نوعی محتاط كاری يا محافظه كاری بخشی از منتقدان نمي‌تواند تأثيری بر روند اعتماد مردم بگذارد و فكر مي‌كردند كه اگر هر طوری تصميم بگيرند مردم اعتماد خود را به آنها اعطا خواهند كرد.
دبير تشكيلات دفتر تحكيم وحدت(طيف علامه) افزود: شكافی كه ميان جامعه و نخبگان به وجود آمده محصول عدم اعتماد و اعتقاد نخبگان و فعالان سياسی و رشنفكران به مردم و عدم تحليل صحيح از شرايط جامعه و مطالبات مردم است.
وی با اشاره به كاركرد مرجعيت و حلقه‌ی واسطه بودن نخبگان ميان مردم و حكومت گفت: به نظر مي‌رسد نخبگان از كاركرد ساقط شده‌اند و راه‌حل احيای نقش نخبگان در جامعه اين است كه بپذيرند در درك خواسته‌های مردمی ناتوان بودند و بايد با ارتباط بيشتر خود با افكار عمومی و تأكيد بر مطالبات به حق مردم سعی كنند اين اعتماد از دست رفته را بر گردانند.
اين فعال دانشجويی گفت: نخبگان و فعالان سياسی كه در داخل دانشگاه فعاليت دارند، نگاهشان معطوف به ساختار قدرت برای تصاحب قدرت نيست و هدفشان دموكراتيك كردن ساختار قدرت بوده و فكر مي‌كردند كه از طريق حمايت از يك كانديدايی مي‌توانند بستر لازم را برای گذار مسالمت آميز به سمت اصلاحات ساختاری فراهم كنند و چون به نوعی حضور يكی از كانديداها را مانع گذار مسالمت آميز به سمت اصلاحات ساختاری مي‌دانستند حمايت خود را اعلام كردند.
مومنی افزود: در حال حاضر طيف روشنفكر و نخبگان و دانشگاهيان چشم داشتی به قدرت ندارند. تمام دغدغه‌ی اين جريانات بحث منافع و ايجاد فضايی است كه كشور بتواند فضا را به سمتی ببرد كه مردم بر سرنوشت خود حاكم باشند. حكومت بايد در اين مرحله احساس امنيت و آرامش روانی برای نخبگان و فعالان سياسی به وجود آورد.
وی تأكيد كرد: با توجه به اينكه نگراني‌هايی درباره‌ی عملكرد رييس جهور منتخب مطرح شده است، در راستای زدودن اين شائبه‌ها بايد امنيت و آرامش خاطری مبتنی بر يك شيوه‌ی عقلانی برای فعالان سياسی و كنشگران حوزه‌ی عمل سياسی فراهم شود.

 

 
 
بازگشت به صفحه اول

ساير مطالب مربوط به انتخابات