بازگشت به صفحه اول

از روز

 
 

نگاه روز

چراغ ها روش می شود

مهرداد شیبانی

۲۶ تیر ۱۳۸۴

نویسنده سرمقاله "شرق آنلاین" سیاست "چراغ خاموش" اقتدارگرایان برای برکرسی نشاندن احمدی نژاد را بر اساس سخنان سردارذوالقدرمی شکافد وبدقت نشا ن می دهد که این سیاست"پیچیده" و "چندلایه" چگونه اعمال شده است. و این درحالی است که مصباح یزدی این پیروزی را ناشی از نماز شب مومنان می داند و احمد جنتی در نماز جمعه تهران می گوید که شورای نگهبا ن هم انتظارپیروزی کس دیگری را می کشیده است. درمجلس شورا ی اسلامی هم احمدِی نژاد جوری درمقابل دوربین های تلویزیونی مورد عتاب وخطاب حداد عادل قرارمی گیرد که سایت بازتاب متعلق به فرمانده اسبق سپاه یعنی آقای محسن رضایی که نام اودرپست های کلیدی کابینه جدید دیده می شود، شدیدا به این امراعتراض می کند. بازتاب علت عصبانیت رئیس مجلس را عدم مشورت احمدی نژاد با او برای تعیین کابینه می داند. پس آن هشتاد نفری که کابینه را بررسی کرده اند، کیستند؟ آیا واقعیت دارند؟ این هم بخشی از سناریوی چراغ خاموش نیست که بیست وهفت سال است در حال اجراست وموفق شده "جمهوری ا سلامی" را به تدریج به سیستمی مبدل کند که اکبر گنجی آن را "سلطنت" می خواند؟ هرچه هست، تشکیل کابینه درمرکز قدرتمندی که اموررا هدایت می کند در حال تعیین است تا روز سیزدهم مرداد که رئیس جمهور ششم سوگند می خورد در اختیارش گذاشته شود. می توان در انتظار چهره های ناشناسی بود که حلقه امنیتی- نظامی مورد نیاز برای عبور به سیستم "پرویز مشرف" ایرانی راهموار کنند. سیستمی که برخی از چراغ های روی صحنه خود را روشن کرده است تا مسیر آینده را در داخل وخارج نشان دهد.

درداخل کشور، سرکوب تجمع مقابل دانشگاه به خشونت و بی پروایی هژده تیر بود. اعلامیه منتشره از سوی نیروی انتظامی دراین باره رنگ وبوی دهه شصت را دارد:" تجمع مذ کور غیرقانونی، فاقد مجوزوهدایت شده ازسوی شبکه های ضد انقلاب خارج از کشوربوده و درآن تعدادی از عناصر معلوم الحال شرکت داشتند." این سیاستی است که د رمقابله با مساله اکنون جهانی شده اکبرگنجی هم ادامه می یابد. اسقف توتو که همراه با چندین چهره برجسته جهانی برنده جایزه صلح نوبل و شخصیت هایی مانند نوام چامسکی خواستار آزادی اکبر گنجی شده است،می گوید:"باعث تاسف است که باید این همه اعتراضات بین المللی رادامن بزنیم، اما ناچاربهای آزادی، هشیاری ومبارزه دائم است." مبارزه دائمی که اکنون مهمترین چهره های بین المللی به آن پیوسته وپاسخی هم نگرفته اند. همانطورکه آخرین تلا ش های خاتمی هم بی ٍثمرمی ماند و دادستان تهران که حالا توسط معاونش اعلام موضع می کند، آب پاکی روی دستش می ریزد و همه چیز رابه قانونی حواله می دهد که خاتمی خواست آن را نهادینه کند، اما مرکز قدرت ازآن توری برای اسارت کل جنبش اصلاح طلبی ساخت. اعلامیه تازه دادسرای عمومی وانقلاب هم می گوید "مدد جو" اکبر گنجی "با بهره مندی از امکانات رفاهی ودرمانی بدون هیچ گونه نگرانی مشغول سپری کردن ایام محکومیت می باشد." اکبر گنجی هم در حال نفی تئوریک نقش" قهرمان"، در نامه آخرش درعمل به اقدامی قهرمانی دست زده است. او همچنان سیاست مرگ یا آزادی رادنبال می کند. او به درخواست چند چهره سرشناس برای پایان اعتصاب غذا پاسخ منفی می دهد و در نامه آخر عملا راه را برهم نوع مصالحه می بندد. دوران جدید بناچار با مرگ یا آزادی اکبر گنجی شروع می شود.سخن گفتن از مرگ برای کسانی از قماش نمایندگان مجلس که تراژدی گنجی را"ننه من غریبم بازی" می خوانند، یا چون فرمانده جدید نیروی انتظامی به"شلیک گلوله" می اندیشند، آسان است. سخنانی که یاد آور تفکر بانیان دوران وحشت بزرگ است که گنجی در نامه خود از قربانیان آن که در تابستان شصت وهفت دسته دسته اعدام شدند، معذرت می خواهد. کشتار بی سابقه ای که در آستانه هفدهمین سال آن هستیم. برای ما حتی گمان لحظه ای که اکبرنیست ، هولناک است. هولناک.هولناک. و برای مقابله با استقرار این سیاست که حتی هاشمی رفسنجانی هم از آن درهراس است، تشکیل "جبهه واحد اصلاح طلبان" طلب می شود. هدایت آقایی عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران می گوید:"اصلاح طلبان برای جلوگیری از خطر واپسگرایی وارتجاع، بایدمتحد شوند ودر مرز بندی باجناح مقابل خود و برای جلوگیری از هجوم و گسترش ارتجاع یک جبهه واحد تشکیل دهند."

در خارج از کشورهم، می توان چراغ روش در مورد پرونده هسته ای را دید. کسانی که صحنه رادر اختیار گرفته اند، بر ادامه غنی سازی تاکید مکرر دارند و هر روز آن را به شکلی اعلام می کنند. علی آقا محمدی که سه شغل "بی اهمیت" در جمهوری اسلامی دارد- قائم مقام صدا وسیما، مدیر مسئول روزنامه هموطن سلام، سخنگوی شورای امنیت ملی- در این مقام آخری می گوید:"اگر تمام امکانات دنیا را در اختیار ایران قرار دهند از حفظ چرخه سوخت دست نمی کشیم." وسیروس ناصری هم به استقبال پیشنهاد جدید اروپا می رود:"اگردرپیشنهاد اروپا غنی سازی نباشد، ایران نخواهد پذیرفت." این درحالی است که به نوشته روزنامه فاینشنال تایمز سه کشور بزرگ اروپایی طرف مذاکره به جمهوری اسلامی پیشنهاد خواهند کرد به "تلاش هایش برای تولیه مستقل سوخت هسته ای پایان دهد" و برق هسته ای خود را از اروپا تامین کند. یعنی همان توقف همیشگی غنی سازی وتعطیل چرخه سوخت هسته ای. واگر این پیشنهاد پذیرفته نشود؟ کسینجر پاسخ را می دهد:"درصورت شکست مذاکرات هسته ای با اروپا از اقدام نظامی علیه ایران نباید صرفنظر کرد." اقدامی که خبرگزاری اقتدارگرایان به نام فارس، پاسخ آن را چنین می دهد: "ایران هرگونه تجاوزی به خاک مقدس خود را با تمام قوا پاسخ خواهد داد و کشور را به جهنم سوزانی برای متجاوزان تبدیل خواهدکرد." کشوری که همین حالا هم طبق گزارش جدید سازمان توسعه وهمکاریهای اقتصادی دررتبه هفتاد و سوم جهان از نظرریسک سرمایه گذاری قراردارد وکنار نامیبیا در آفریقا ایستاده است. و برای پنجمین سال پیاپی هم در رده آخر جهانی سازی جا می گیرد. احمد سرابی، وبلاگ نویس جوان پس ازآزادی از زندان جلوی در خانه اش توسط مامورین ربوده و به زندان برگردانده می شود. پدر یزرگی را هنگام فروش نوه اش دستگیر می کنند و....

و سرانجام روابط عمومی تحکیم وحدت با اطلاعیه ای خبر نا آرامی های چند روز اخیر مهاباد را تائید می کند. خبرها حاکی است، بدنبال کشته شدن جوان بیست وپنج ساله ای بنام کمال قادری توسط نیروی انتظامی در شهر مهاباد، این شهر دچار نا آرامی شده است.

 

 
 
بازگشت به صفحه اول

ساير مطالب مربوط به انتخابات