بازگشت به صفحه اول

از بی بی سی

 
 
 

با اعلام نام محمود احمدی نژاد به عنوان برنده انتخابات رياست جمهوری ايران، جک استرا وزير خارجه بريتانيا روند اين انتخابات را از لحاظ معيارهای بين المللی دارای "نارسايی" توصيف کرد و گفت اين انتخابات با توجه به شکاياتی که مبنی بر دخالت گسترده نيروهای مسلح در دور نخست آن صورت گرفت، حتی پيش از برگزاری دور دوم چهره مخدوشی پيدا کرده بود.

 

وی اقدام شورای نگهبان در رد صلاحيت بسياری از داوطلبان نامزدی در انتخابات، از جمله زنان را محدود کننده حق انتخاب مردم ايران دانست و گفت اگر مردم ايران بخواهند در تعيين سرنوشت کشورشان کاملاً آزاده دست به انتخاب بزنند بايد اين امکان به آنان داده شود که بتوانند به نامزدهايی با ديدگاههای سياسی متفاوت و گوناگون رأی دهند نه اينکه به تعدادی نامزد دستچين شده.

آقای استرا در عين حال ابراز اميدواری کرد که ايران در دوران رياست جمهوری محمود احمدی نژاد گامهای اوليه را بسوی رفع نگرانيهای جامعه جهانی در مورد برنامه اتمی اين کشور و همچنين سياستهای آن در قبال تروريسم، حقوق بشر و روند صلح خاورميانه بردارد.

وی اعلام کرد که دولت بريتانيا و متحدان اروپايی اش برای تشويق ايران بسوی برآورده کردن اين خواستها بکوشند، به گونه ای که ايران بتواند در جامعه جهانی جايگاهی را که مستحق آن است بازيابد.

واکنش آمريکا

جوان مور، يکی از سخنگويان وزارت امور خارجه آمريکا نيز پيش از وزيرخارجه بريتانيا، نتيجه انتخابات رياست جمهوری ايران را "از ابتدا مخدوش" خوانده و گفته بود اين انتخابات نشان داد که اين کشور خارج از جريان آزادی و دموکراسی که در کشورهای ديگر منطقه از جمله عراق و افغانستان رايج است حرکت می کند.

اظهارات اين مقام آمريکايی واکنش وزارت امورخارجه ايران را به همراه داشت که از دولتمردان آمريکايی خواست به رأی مردم ايران احترام گذاشته، از دخالت در امور ايران پرهيز کنند.

حميدرضا آصفی، سخنگوی وزارت امورخارجه ايران در پاسخ به سخنان اين سخنگوی وزارت خارجه آمريکا گفت: "حضور گسترده مردم ايران در دو دور انتخابات حاکی از علاقمندی آنان به تعيين سرنوشت خود و مخالفت آشکار با سياستهای آمريکاست".

اين سخنگوی آمريکايی گفته است که کشورش دولت جديد ايران را بر اساس عملکرد آن مورد قضاوت قرار می دهد اما همچنان ترديد دارد که ايران به برآوردن خواسته های مردم خود يا رفع نگرانيهای جامعه بين الملل علاقمند باشد.

وی گفته است که به اعتقاد دولت آمريکا، مردم ايران حق دارند برای خود تصميم بگيرند و آينده خود را تعيين کنند.

در مقابل اين اظهارات، آقای آصفی گفته است که دولتمردان آمريکا از ابتدا رويکردی مداخله‌ جويانه نسبت به انتخابات ايران داشته‌ و در مسيری کاملاً غلط حرکت کرده‌ اند، چراکه به گفته وی، "پيش از اين کليه مسئولان آمريکايی از نمايشی و قابل پيش‌ بينی بودن نتايج انتخابات صحبت کرده بودند، اما اکنون سخنگوی وزارت امورخارجه آمريکا در تناقضی آشکار اعلام می ‌کند اين پيروزی اتفاقی غيرمنتظره بود".

سخنگوی وزارت خارجه ايران به مقامات آمريکايی توصيه کرده که ياد بگيرند با احتياط تر و با اطلاعات کامل سخن بگويند و از سطحی نگری پرهيز کنند تا ناچار به اصلاح مواضع خود نباشند.

جورج بوش، رئيس جمهور آمريکا نيز در آستانه دور اول انتخابات رياست جمهوری ايران در هفته پيش، با صدور بيانيه ای نحوه برگزاری انتخابات رياست جمهوری در ايران را مورد انتقاد قرار داده و گفته بود که روند برگزاری انتخابات ايران با معيارهای اوليه دموکراسی منطبق نيست.

وی افزوده بود که قدرت در ايران در دست معدود افراد غيرمنتخب قرار دارد که قدرت خود را از طريق انتخاباتی غيردموکراتيک تثبيت می کنند.

همچنين، کاندوليزا رايس، وزير خارجه آمريکا در آستانه سفر به منطقه خاورميانه، ضمن اشاره به رد صلاحيت نامزدهای انتخاباتی در ايران گفته بود مسئله غم انگيز در ايران اين است که اين کشور به جای پيشروی به جلو، به عقب حرکت می کند.

خانم رايس گفته بود در شرايط کنونی، دشوار بتوان نتايج انتخابات ايران را مشروع دانست.

در آن زمان، حميدرضا آصفی، سخنگوی وزارت امور خارجه ايران در واکنش به اظهارات جورج بوش و کاندوليزا رايس گفت در انتخابات ايران هفت نامزد به رقابت پرداخته اند در حالی که انتخابات رياست جمهوری آمريکا با شرکت دو يا سه نامزد برگزار می شود.

آقای آصفی گفت در حالی که متحدان اصلی آمريکا رژيمهای ديکتاتوری اند، اين کشور نمی تواند در مورد دموکراسی ابراز نگرانی کند.

 

 
 
بازگشت به صفحه اول

ساير مطالب مربوط به انتخابات