بازگشت به صفحه اول

ا ز ايران امروز

 
 
احمد زيدآبادی در ميزگرد "حقوق بشر" گذار از جهان تكليف":
بدون آزادي بيان، دمكراسي تحقق نمي‌‏يابد
  • حاتم قادري: در صورتي مي‌‏توان دعوي مطابقت دين با حقوق بشر را پذيرفت، ‌‏كه حتي گفته شود انسان‌‏ها حق بت‌‏پرستي هم دارند
  • حجت الاسلام فاضل ميبدی: اين فکر که عزتمندی انسان به خاطر ايمان اوست با حقوق بشر مغايرت دارد.انسان از آن جهت عزتمند است كه انسان است
  • ميبدی :چگونه است كه شيوه حكومتي دنياي مدرن از جمله پارلمان و انتخابات رياست جمهوري را مي‌‏پذيريم،اما حقوق بشر را نمي‌‏‏پذيريم، در حاليكه اين شيوه حكومت تنها در صورت تأمين حقوق بشر امكان به اجرا درآمدن دارد
  •  
    زيدآبادي, گفت: تا زماني كه آزادي بيان تحقق نيابد, فساد از جامعه رخت نمي‌‏بندد.
    به گزارش خبرنگار "ايلنا", اين روزنامه‌‏نگار و تحليل‌‏گر مسائل سياسي طي سخناني در سمينار "حقوق بشر, گذار از جهان تكليف" كه توسط انجمن اسلامي دانشكده مديريت دانشگاه تهران برگزار شد, آزادي بيان را لازمه حقوق بشر دانست كه بدون تامين آن دموكراسي تحقق نمي يابد و با بيان اينكه آزادي رسانه‌‏ها، تبلور آزادي بيان است, افزود: بدون آزادي بيان، امكان توليد هيچ فكر و انديشه‌‏اي در جامعه نخواهد بود.
    وي تصريح كرد: در جامعه‌‏اي كه آزادي بيان وجود دارد, امكان كنترل فساد نيز هست. چرا كه هر فردي احساس ‏كند در زير نگاه روزنامه‌‏‏نگاران و اهل قلم قرار دارد، به همين دليل از ريسك انجام فساد پرهيز مي‌‏كند.
    اين روزنامه‌‏نگار با تأكيد بر اينكه حتي اگر يك نهاد از انتقاد مصون باشد، فساد گسترش مي‌‏يابد, بدون تحقق آزادي مطبوعات مبارزه با فساد را امكان‌‏پذير ندانست.
    به گفته وي, تحريم نقد و آزادي بيان عامل به خطر افتادن امنيت ملي است.
    زيدآبادي, با بيان اينكه آزادي بيان در هيچ نقطه‌‏اي از دنيا مطلق نيست و حدودي دارد، چرا كه اگر انديشه مسموم در جامعه گسترش يابد، باعث مسموم شدن كل جامعه مي شود, تصريح كرد: اما اين عامل نبايد سبب شود كه به صورت غيرمنطقي بر فضاي رسانه‌‏اي سانسور حاكم شود، به طوري كه روزنامه‌‏ها به خود سانسوري بپردازد.
    وي افزود: سانسور به قدري گسترش يافته كه حتي انتشار مطلبي در مورد روز عاشورا، اهانت به مذهب و دين تلقي مي‌‏شود, اين امر سوء استفاده از قدرت نيست؟

  • حاتم قادري: در صورتي مي‌‏توان دعوي مطابقت دين با حقوق بشر را پذيرفت، ‌‏كه حتي گفته شود انسان‌‏ها حق بت‌‏پرستي هم دارند
    گزاره‌‏هايي مانند مطابقت حقوق بشر با اسلام، بايد مورد بازبيني قرار بگيرند.
    به گزارش خبرنگار "ايلنا", اين استاد دانشگاه در سمينار "حقوق بشر" گذار از جهان تكليف" كه توسط انجمن اسلامي دانشجويان دانشكده مديريت دانشگاه تهران در اين دانشكده برگزار شد, با عنوان "حقوق بشر از ذهن تا عمل" سخنراني كرد، به طرح ديدگاه‌‏هايش در مورد بشر و حقوق پرداخت.
    وي با بيان اينكه دو ديدگاه كلان در مورد انسان وجود دارد، ديدگاهي ديني، معتقد است انسان مخلوق خداوند است و تعريف ثابتي از انساني دارد و روايتي كه در علوم مطرح مي‌‏شد مبني بر اينكه بشر يك دوره تحولي تكاملي را طي مي‌‏كند، تعريف بشر و بشريت را براساس اين دو ديدگاه مهم دانست و گفت: عقل, روح, توليد نسل و صورت و چهره آدمي به عنوان شاخصه مميزه انسان‌‏ها جهت تعريف بشر در علوم، بيان مي‌‏شود كه به دليل ابهام در اين شاخصه‌‏ها، همچنان تعريف بشر نيز در ابهام مانده است.
    قادري با طرح اين سوال كه آيا انسان كه در رابطه ديالكتيكي با حقوق مي‌‏خواهم مورد بررسي قرار گيرد، سوژه‌‏اي ثابت است يا متحول و در حال تغيير؟، توجه به اين مساله را براي تعريف حقوق بشر الزامي دانست.
    وي ادامه سخنانش را به بررسي نسبت اديان و حقوق بشر اختصاص داد و با بيان اينكه تعبيري ‌‏وجود دارد در بين دينداران، مبني بر اينكه چون انسان مخلوق خداوند است و وضعيت يگانه و ثابتي را دارد با توجه به آن يگانگي داراي حقوق يكساني را نيز هستند كه به اين ترتيب نتيجه گرفته مي‌‏شود كه اين دين و حقوق بشر ملازمت وجود دارد.
    وي افزود: معمولاً در اديان يك گزاره صريح و يا كتمان شده وجود دارد كه معمولاً تصورش اين است كه يك فرقه ناجيه وجود دارد كه اين فرقه به يك مذهب با يك تعريفي از مذهبي بر مي‌‏گردد و اين امر از مهمترين موانع تحقق حقوق بشر است.
    اين استاد دانشگاه با تصريح, اينكه دينداران بايد به اين سئوال اساسي پاسخ دهند كه آيا انسان از نظر دين و با دين اسلام مي‌‏تواند محق باشد كه كافر و يا بت‌‏پرست باشد, ادامه داد: در صورتي مي‌‏توان دعوي مطابقت دين با حقوق بشر را پذيرفت، ‌‏كه حتي گفته شود انسان‌‏ها حق بت‌‏پرستي هم دارند.
    وي با اشاره به الهيات اديان، اين الهيات را ناظر به گروه, قوم، ملت ناجيه دانست و گفت: رستگاري دعوت اديان در نهايت مربوط مي‌‏شود به يك قوم ناجيه. بنابراين در اديان فرقه ناجيه بودن در ذات دين تنيده شده است، چرا كه دعوت پيامبران دعوت به خويشتن است نه يك دعوت عام.
    به گفته قادري اديان الهي معمولاً يا تكليف محور هستند و يا ايمان‌‏محور و بحث پاداش و عقوبت در اديان را مانع تحقق دموكراسي دانست و ادعا كرد: انسان‌‏شناسي اديان, در گذشته بر اين فرض بوده كه رستگاري و گناه و خير و شر يا موهبتي است از مواهب الهي و يا مربوط به كوشش‌‏هاي روحي انسان كه چنين انسان‌‏شناسي بر گرفته از اخلاق است و با نگاه امروز كه انسان‌‏ها متفاوت است.
    وي افزود: امروز اخلاقيات برخاسته از وضعيت فيزيولوژيكي وضعيت سياسي، اجتماعي و اقتصادي و بافتي كه انسان‌‏ها در آنها پرورش مي‌‏‏يابند و موقعيت‌‏هاي انسان در آن دچار يك وضعيت اخلاقي مي‌‏شود، است.
    به گفته اين استاد دانشگاه، اگر بخواهيم بين حقوق بشر و اديان نسبتي ايجاد كنيم، بايد بين هسته ايماني معناجويي خلقت و بين هسته كلي تكاليف و تكليف‌‏گرايي خلقت، تفاوت قائل شويم.

  • حجت الاسلام فاضل ميبدی: اين فکر که عزتمندی انسان به خاطر ايمان اوست با حقوق بشر مغايرت دارد.انسان از آن جهت عزتمند است كه انسان است
    استاد دانشگاه مفيد قم، گفت: حقوق بشر بهترين دستاورد مدرنيته است كه با فقه اسلام تعارضي ندارد.
    محمدتقي فاضل ميبدي, در سمينار "حقوق بشر, گذار از جهان تكليف" كه در دانشكده مديريت دانشگاه تهران برگزار شد, سخنانش را به بيان نسبت ميان دين و حقوق بشر اختصاص داد و با بيان اينكه يكي از خواستگاه‌‏ها و ملاك‌‏هاي صدور اعلاميه جهاني حقوق بشر، متعارض با دين قرون وسطايي حاكم بر كشورهاي اروپاي بوده است، خاطرنشان كرد: به دليل اين خواستگاه كه به صورت غير علني در متن اعلاميه وجود داد, پس از صدور آن برخي از عالمان دين بيان كردند كه نبايد اين اعلاميه را پذيرفت.
    وي افزود: امروز نيز برخي از عالمان دين در ايران بيان مي‌‏كند كه حقوق بشر امري غربي و در تقابل و تعارض با امر دين قرار دارد و نبايد در ايران به اجرا در آيد.
    ميبدي, با طرح اين سئوال كه آيا به واقع دين در تقابل با حقوق بشر است؟، بيان كرد: حقوق بشر براي اين آمده است تا حقوق هيچ انساني پايمال نشود و ارزش و كرامت انسان حفظ شود, از سويي ديگر روح متون اديان و قرآن در اين راستاست كه انسان در اين جهان عزتمند و سربلند باشد.
    وي با طرح اين مطلب كه آيا در متون دين و قرآن، انسان از آن جهت عزتمند است كه انسان است، يا از آن جهت كه مومن است و بايد ايمان داشته باشد، اعتقاد به عزتمندي انسان به دليل ايمانش را، مغاير با حقوق بشر دانست.
    وي تصريح كرد: در ديدگاه خداوند و پيامبر، انسان به جهت انسان بودن ارزشمند است و هيچگاه انسان فاقد ايمان، از درجه كرامت و عزت ساقط نيست.
    اين محقق با بيان اينكه در فقه اسلام تفاوت‌‏هايي در مورد حقوق زن و مرد,‌‏ ارباب و برده و ... وجود دارد كه اجتهاد پويا مي‌‏تواند اين قوانين را اصلاح كند, خاطرنشان كرد: فقه اسلام اين انعطاف را دارد كه يك اجتهاد مجدد در آن قرار گيرد و چون فقه اسلام براي انسان است و امروز بسياري از مسائل مربوط به انسان‌‏ها تغيير كرده است, با تعريف مجدد، به احكامي مطابق با حقوق بشر خواهيم رسيد.
    ميبدي, تصريح كرد: انساني كه در حقوق بشر مطرح است، يك مقام و مفهوم امروزي دارد، در حاليكه انساني كه در فقه مطرح است، معناي متفاوتي دارد, اما از آنجا كه فقه اسلام در بستر عقلانيت عمل مي‌‏كند, حقوق بشر با فقه اسلام تعارضي نخواهد داشت.
    وي افزود: عقل امروزي اين امكان را مي‌‏دهد كه نگاه جديدي به انسان داشته باشد و احكامي مطابق با حقوق بشر در مورد انسان‌‏ بيان كرد.
    ميبدي با بيان اينكه تا 15 سال پيش زنان نمي‌‏توانستند كانديدا و يا قاضي شوند، اما امروز اين احكام تغيير كرده است, تأكيد كرد: بنابراين امروز مي‌‏توان بين احكام و حقوق بشر تلازم ايجاد كرد.
    وي تصريح كرد: چگونه است كه شيوه حكومتي دنياي مدرن از جمله پارلمان و انتخابات رياست جمهوري را مي‌‏پذيريم،اما حقوق بشر را نمي‌‏‏پذيريم، در حاليكه اين شيوه حكومت تنها در صورت تأمين حقوق بشر امكان به اجرا درآمدن دارد.
  •  

     
     
    بازگشت به صفحه اول

    رجوع به مطالب مشابه