آیدا قجر: حداد جونیور و نفرت از بهایی ها


فریدالدین حدادعادل، بزرگ‌ترین فرزند غلامعلی حدادعادل، چهره خبرساز توییتر شد. او که رئیس مدرسه فرهنگ است، دو روز پیش از کاربران توییتر خواست اگر دانش‌آموز نخبه علوم انسانی که شرایط مناسب تحصیلی ندارند را می شناسند، معرفی کنند تا در مدرسه فرهنگ ثبت نام شوند. یک کاربر از او پرسید که این موضوع شامل مناطق محروم و بهاییان هم می شود. فریدالدین حدادعادل نوشت در منطقه محرومی چون سیستان شعبه داریم ولی: «بهایی هرگز. این‌قدر هنوز حقیر نشدیم که به خدام ملکه سرویس بدیم! چطور بخودتون جرات پرسیدن چنین سوالی دادین؟» او در توییت دیگری درباره علت مخالفت با پذیرش بهاییان نوشت: «کودک معصوم رشد کرد، مدرسه رفت، به دین و کشور و انقلاب لطمه زد و من و همکارانم با حسرت نگاه کنیم و غصه بخوریم!».


مخالفت با ثبت نام بهاییان یک واکنش توییتری نیست، سابقه ای بیش از سه دهه دارد. از نخستین روزهای پس از انقلاب، اساتید بهایی جزو نخستین گروه های اخراج شده از دانشگاه ها بودند. از سال ۶۲، دانشجویان بهایی هم محروم از تحصیل تلقی شدند. این رویکرد در مصوبه بهمن ۶۹ شورای عالی انقلاب فرهنگی، به صورت یک قانون درآمد: «در دانشگاه ها، چه در ورود و چه در حین تحصیل، چناچه احراز شد بهایی ند، از دانشگاه محروم شوند.»

بهاییان اخراج شده از دانشگاه، در سال ۶۶ دانشگاه مجازی علمی را برای آموزش جوانان بهایی راه اندازی کردند ولی حکومت جمهوری اسلامی علیرغم برخورد نرم اولیه، سال ۷۷ به منزل صدها بهایی مرتبط با این موسسه حمله برد و اقدام به بازداشت آنها و مصادره اموال آموزشی و کمک آموزشی کرد. از آن دوران تاکنون فعالیت این موسسه با محدودیت های بسیاری مواجه شده و جوانان بهایی که به دلایل اعتقادی از ورود به دانشگاه محروم و یا اخراج می شوند، با بحران تحصیل مواجه هستند. از سال ۹۵، کمپین «آموزش جرم نیست» برای اطلاع رسانی درباره وضعیت بهاییان و مبارزه با تبعیض آموزش تشکیل شده است. روند اخراج دانشجویان بهایی در دولت حسن روحانی نیز با تغییر خاصی مواجه نشده است. در طول پنج سال گذشته حداقل ۳۰ دانشجوی بهایی اخراج و هزاران نفر از ورود به دانشگاه محروم شده اند.

امکان تحصیل بهاییان در سطوح پایین تر آموزشی سلب نشده ولی مرداد ۹۲، آیت الله خامنه ای در واکنش به سوالی درباره تماس دانش آموزان مسلمان با دانش آموزان بهایی مانند دست دادن یا استفاده از وسایل مشترکی چون آفتابه دستشویی، شیر آب آشامیدنی، صابون و …، فتوا داد: «همه پیروان فرقه گمراه بهائیت محکوم به نجاسته ستند و در صورت تماس آنها با چیزی، مراعات مسئله طهارت در رابطه با آنها، نسبت به اموری که مشروط به طهارت است، واجب است.»

شعار نویسی روی بدن یکی از بهاییان اعدام شده در اوایل انقلاب

وجود برخوردهای مذهبی سختگیرانه که بهاییان را نجس و گمراه می داند، در طول دهه های گذشته بسترساز برخوردهای فیزیکی و قتل بهاییان بوده است. قتل بهاییان یا به طور سازماندهی شده و سیستماتیک توسط حکومت انجام شده است و یا توسط برخی شهروندان مسلمان که حکومت را پشتیبان خود می دانند.

واکنش‌ها به او تنها محدود به جبهه‌گیری‌اش مقابل ثبت‌نام بهاییان برنمی‌گردد. برخی از کاربران از تجربه‌های خودشان در طول تحصیل در این مدرسه نوشته‌اند. کاربری به اسم «شیدا ملکی» در پاسخ به دعوت مدیر مدرسه «فرهنگ» هشدار داد که اگر دانش‌آموز نخبه‌ای در حوزه علوم انسانی می‌شناسید، بهتر است نزدیک این دبیرستان نشود تا «انسانیت‌اش» توسط کادر مدرسه زیر سوال نرود.

ملکی سال ۱۳۸۳ دانش‌آموز سال سوم این دبیرستان بوده اما در تلاش است تا آن سال‌ها را فراموش کند. او از برخورد کادر آموزشی با خودش یاد کرده است. برخی دیگر از کاربران نیز که در این مدرسه تحصیل کرده بودند یا گذرشان به آن سمت افتاده بود، از برخوردهای کادر این مدارس و «شست‌وشوی مغزی» یاد کرده یا گلایه داشتند.

سابقه تاسیس مدرسه «فرهنگ» که اکنون ده‌ها شعبه در ایران دارد، به سال ۷۱ باز می گردد. غلامعلی حدادعادل با الگوبرداری از مدارس «علوی» و «رفاه»، مدرسه‌ «فرهنگ» را پایه‌گذاری کرد تا به شکل تخصصی به حوزه «علوم انسانی» با دغدغه «ایرانی» و «اسلامی»‌ بپردازد. در ابتدای امر، هیات امنایی متشکل از علی لاریجانی، علیرضا شافعی، محسن رفیق‌دوست و ابوالفضل توکلی‌بینا شکل گرفت و اساس‌نامه‌ای تنظیم شد که به روایت فرید‌الدین حدادعادل، تنها تفاوت‌اش با مدرسه رفاه، فقدان حمایت مالی از جانب بازاریان بود.

رئیس شعبه پسرانه این مدرسه غیرانتفاعی فریدالدین حداد عادل، نخستین فرزند غلامعلی است و ریاست شعبه دختران آن را عفت ماهروزاده، همسر غلامعلی برعهده دارد. در شعبه دخترانه این مدرسه، بشری خامنه‌ای، دختر رهبر جمهوری اسلامی که عروس محمدی‌گلپایگانی است و همین‌طور، زهرا حدادعادل همسر مجتبی خامنه‌ای به تدریس معارف اسلامی و ادبیات مشغول‌اند. فاطمه داوودی، همسر فرید‌الدین و بنت‌الهدی حدادعادل دیگر فرزند غلامعلی نیز در این مدارس نقش دارند.

گروهی دیگر از کاربران نیز درآمد حاصل از مجموعه مدارس‌داری خانواده حدادعادل را مورد پرسش قرار دادند. هرچند او به «همه آقازاده‌ها و غیرآقازاده‌ها» پیشنهاد کرد برای «ارتقای همه جانبه کشور» به کار در مدرسه مشغول شوند. اگرچه مجموعه مدارس «فرهنگ» در امپراطوری خانواده حدادعادل قرار دارد و بیشتر از ۲۰ سال است با دغدغه اسلامی کردن علوم انسانی، از مهد تا دانشگاه‌، دانش آموز و دانشجو تربیت می‌کند.

از راست به چپ : فریدالدین حداد عادل، سید حسن نصرالله، غلامعلی حداد عادل و طیبه ماهروزاده همسر غلامعلی حداد عادل

به گفته فریدالدین حدادعادل در معرفی مدرسه «فرهنگ» در شماره ۵۶ نشریه همشهری جوان، این مدرسه در تلاش جذب «افراد متدین» است. به عنوان نمونه افرادی چون کاظم جلالی، نماینده شاهرود در مجلس، سعید آلادپوش خبرگزاری مهر، حسن‌تاش از وزارت نفت از جمله افرادی هستند که در این مدرسه تدریس کرده‌اند. او همچنین از اکبری، رییس پژوهشگاه دانشگاه امام صادق نیز به عنوان یکی از مدرسان اسم برده است و در مصاحبه‌ای دیگر یادآور شده است که مسوولان حزب‌الله لبنان و جهاد اسلامی فلسطین نیز از مدرسه پسرانه «فرهنگ» بازدید کرده‌اند.

فریدالدین حدادعادل علاوه بر نقش آفرینی در مدارس فرهنگ، در حوزه رسانه هم فعال بوده است. او از چهره های اصلی هفته نامه پنجره بود که از مهم ترین نشریات تحلیلی طیف تندرو محسوب می شود. او همچنین عضو شورای سیاست‌گذاری خبرگزاری‌های مهر، هفته‌نامه همشهری جوان و نشریه مثلث بوده است. مسئولیت آموزشی دیگرش هم معاونت آموزشی دانشکده علوم سیاسی دانشگاه «امام صادق» است. آقازاده‌ای که درباره‌اش می‌نویسند: «کم‌کم آقا می‌شود.»

آقازاده حدادعادل در این سال ها به واسطه خویشاوندی با آقازاده آیت الله خامنه ای، در عالم سیاست هم نقشش برجسته تر شده است. او عضو شورای مرکزی جمعیت رهپویان انقلاب اسلامی است. خویشاوندی او و مجتبی خامنه ای، سیاسی هم است: «خیلی دید سیاسی ما نزدیک است. چون ایشان [مجتبی خامنه ای] نگاه و بینشش کاملا با رهبری همگون و همسو است و ما از این حیث احساس آسودگی خاطر و اطمینان صد در صد داریم. هرجا تکلیف باشد و دستور رهبری، ایشان به وظیفه خود عمل می‌کند.»

توییت های اخیر فریدالدین حدادعادل هم در راستای عمل به دستور اخیر آیت الله خامنه ای بود: «یکی از اصلی ترین و موثرترین سنگرهایی که در آن آتش به اختیار معنایی خوب و امیدبخش می‌دهد مدرسه‌داری است.» او یک آتش به اختیار است که می گوید دستور رهبر جمهوری اسلامی برای انجام کارهای خودجوش فرهنگی و تمیز را انجام داده است. کارش خودجوش نبوده و محصول رانت خانوادگی و نزدیکی به قدرت است ولی احتمالا از نظر رهبری تمیز است، چون علیه بهاییان است.
از: ایران وایر

دیدگاهی بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

خروج از نسخه موبایل