کشته شدن محسن عادلی در اعتراضات سراسری و تلاش مقامات دولتی برای پنهان کردن حقیقت

چهارشنبه, 20ام دی, 1396
اندازه قلم متن

در حالی که فرمانده انتظامی دزفول ادعا کرده بود مرگ محسن عادلی ارتباطی به اعتراضات اخیر ندارد، کمیته پیگیری بازداشت‌های دی ماه ۱۳۹۶ روز نوزدهم دی ماه اعلام کرد محسن عادلی دربالایی بر اثر شلیک مستقیم گلوله در این اعتراضات جان باخته و نام برادر دیگر او نیز در میان مجروحان دیده می‌شود.

ماجرای محسن عادلی از آنجا آغاز شد که روز شانزدهم دی ماه ویدیوهایی در شبکه‌های اجتماعی از مراسم تشییع جنازه جوانی به نام محسن عادلی دربالایی منتشر شد و افرادی او را از کشته شدگان اعتراضات اخیر می‌دانستند.

به دنبال پیگیری‌های کمپین یک خبرنگار محلی دزفولی روز هجدهم دی ماه به گزارشگر کمپین گفت محسن عادلی دربالایی، اهل و ساکن دزفول روز یازدهم دی ماه ناپدید شده و جنازه‌اش پس از دو روز از سوی نیروی انتظامی این شهرستان به خانواده‌ تحویل داده شده است. این خبرنگار محلی به کمپین گفت ماموران نیروی انتظامی علت مرگ محسن عادلی را «خودکشی در بازداشتگاه» اعلام کرده‌اند.

پس از انتشار این خبر از سوی کمپین در یک توییت و بازتاب در دیگر رسانه‌ها، فرماندار دزفول با تکذیب خبر، به خبرگزاری ایلنا گفت در حوادث اخیر هیچ فردی در شهرستان دزفول در هنگام بازداشت فوت نشده است، ارسلان جعفری شهنی فرماندار دزفول همچنین ادعا کرد شهرستان دزفول در حوادث اخیر خیلی ناآرام نبوده است.

عیسی‌زاده معاون سیاسی فرمانداری دزفول نیز با تکرار گفته‌های فرماندار اعلام کرد هیچ فردی در حوادث اخیر در بازداشتگاه‌های دزفول فوت نکرده است.

در حالی که دو مقام دولتی با بازی با کلمات صرفا خبر فوت در بازداشتگاه را تکذیب کردند و به واقعیت کشته شدن این شهروند دزفولی به ضرب مستقیم گلوله در اعتراضات اشاره‌ای نکردند، فرمانده انتظامی دزفول به کلی منکر موضوع شد و با تکرار عدم بازداشت محسن عادلی در اعتراضات، ادعا کرد مرگ «این فرد» اصلا ربطی به حوادث اخیر نداشته است.

اما حدود یک ساعت بعد و در شب نوزدهم دی ماه ۱۳۹۶، کمیته پیگیری بازداشت‌های دی ماه ۹۶ اعلام کرد محسن عادلی فرزند علی قاسم عادلی بزرگ طایفه «دربالایی» بر اثر اصابت مستقیم گلوله به شهادت رسیده است، نام برادر دیگر محسن عادلی نیز در بین مجروحین دیده می‌شود.

این کمیته همچنین در توییتی اعلام کرد طی اعتراضات اخیر شهرستان دزفول ۱ کشته و چهار مجروح و همینطور ۲۴۰ نفر از شهروندان دزفولی بازداشت شده‌اند که تا امروز ۲۱۰ نفر آزاد شده و ۳۰ نفر کماکان در بازداشت بسر می‌برند.

کمیته پیگیری بازداشت‌های دی ماه ۹۶ از گروهی از روزنامه‌نگاران و فعالان حقوق بشر داخل ایران تشکیل شده که در اعتراضات سال ۱۳۸۸ نیز در زمینه پیگیری بازداشت‌ها و کشته‌شدگان فعال بوده‌اند.

خبرنگار محلی شهرستان دزفول که ابتدا خبر خودکشی محسن عادلی را به اطلاع کمپین رسانده بود، گفت این سناریویی بوده که نیروی انتظامی در شهر شایعه کرده و به دلیل این که جنازه را پس از دو روز به خانواده‌اش تحویل داده‌اند، در میان جمعی از مردم قوت گرفته است.

این خبرنگار که به دلایل امنیتی نخواست نامش فاش شود با تقبیح دروغگویی و بازی با کلمات از سوی مقامات دولتی و انتظامی این شهر و تلاش برای مخفی کردن قتل یک شهروند، گفت: «یک هفته است این خبر در سطح شهر به شکل‌های مختلف می‌چرخد و فرماندار و معاونانش به جای اعلام عمومی اصل خبر فقط بخشی را تکذیب می‌کنند و اصل واقعیت را نمی‌گویند، خوشبختانه با همه تلاشی که برای مخفی کاری کرده اند، الان واقعیت مشخص شده است.»

این خبرنگار محلی به کمپین گفت به دلیل سختی ارتباط در شهرستان‌ها و جو امنیتی و تهدیدآمیزی که در دزفول ایجاد شده، خانواده‌های کشته‌شدگان و مجروحان و بازداشت شدگان نمی‌توانند به خوبی اطلاع‌رسانی کنند و تلاش مقامات برای مخفی‌کاری نیز بازار شایعات را در این شهر داغ کرده است: «الان کمیته پیگیری بازداشت‌ها گفته ۲۱۰ نفر بازداشت هستند که احتمالا درست است ولی در شایعات

سطح شهر حرف از پانصد و هزار بازداشتی و کلی مجروح است، دلیلش هم این است که نمی‌آیند به خوبی اطلاع‌رسانی کنند و به جایش فضا را امنیتی می‌کنند و هر خبری را تکذیب می‌کنند، به خانواده‌ها هم کاری کردند که جرات نمی کنند حرف بزنند و به خبرنگاران نزدیک شوند.»

با اضافه شدن محسن عادلی، آمار کشته شدگان اعتراضات خیابانی دی ماه در شهرهای ایران به ۲۲ تن رسیده است. این آمار به جز دو مورد سینا قنبری و وحید حیدری است که تا کنون در بازداشتگاه‌های تهران و اراک جان خود را از دست داده‌اند و دلیل مرگ آنان از سوی مقامات خودکشی اعلام شده‌ است.


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.