خطر ترامپ در راه اندازی جنگ علیه ایران نیست

«بدترین نتیجه انتصاب تندروهای جنگ طلب در کابینه ترامپ سیطره فضای امنیتی بر ایران است. این انتخاب، نقش نظامی‌ها در سیاست داخلی و خارجی را تقویت خواهد کرد و میانه روها را تحت فشار قرار خواهد داد و سکان هدایت سیاست خارجی بیش از پیش از چنگ دیپلمات‌ها خارج خواهد شد.»

خطر ترامپ در راه اندازی جنگ علیه ایران نیست؛ در نظامی کردن شرایط داخلی‌ست!

مجتبی نجفی
منبع: کانال تلگرام مصطفی تاج‌زاده

در مورد انتصاب پمپئو و جان بولتون به عنوان وزیر امور خارجه و مشاور امنیت ملی آمریکا توجه بیش از حد به مسئله حمله نظامی علیه ایران گمراه کننده است. اگر قرار است برخورد نظامی هم در خاورمیانه رخ دهد بعید است ایالات متحده مستقیم دخالت کند. تجربه جنگ عراق و هزینه‌های گزاف آن، تجربه جنگ افغانستان و ناتوانی ترامپ در عمل به وعده کاهش مخارج نظامی به خوبی نشان می‌دهد راه اندازی جنگ آمریکا علیه ایران عقلانی به نظر نمی‌رسد. به خصوص اینکه توان نظامی ایران امروز به مراتب از توان نظامی صدام ۲۰۰۳ بالاتر است و ابزارهای تهران برای عملیات‌های ایذایی علیه منافع واشنگتن در کشورهای مختلف خاورمیانه قابل مقایسه با رژیم صدام نیست.

هر چند که نفی کامل گزینه حمله نظامی و حتی جنگ‌های تصادفی و نیابتی درست نیست اما تمرکز بیش از حد بر این احتمال توجه به تبعات دیگر انتصاب تیم جنگ طلب کاخ سفید را کمرنگ می‌کند.

دولت ترامپ در زمینه سیاست خارجی از انسجام لازم برخودار نیست. چون به نظر نمی‌رسد بر خلاف دولتهای بوش و اوباما از دکترین سیاست خارجی منسجمی برخوردار باشد. اگر بوش تلاش می‌کرد ارزش‌هایی آمریکایی را در بستر جهانی شدن با سیاست تغییر رژیم‌های ناهمساز با نظم مورد نظر آمریکا اشاعه دهد، اوباما با رویکرد رئالیستی مبتنی بر تعامل و تبادل با دشمنان قدیمی و اشاعه پیمان‌های چندجانبه به دنبال اشاعه ارزش‌های آمریکایی در جهانی متکثر و چند فرهنگی بود. اما شعار «ابتدا آمریکا»ی ترامپ پر از تناقض است. او فلسفه روشنی در سیاست خارجی ندارد. در مورد پرونده‌های مختلف متناسب با ماهیت پرونده‌ها تصمیم گیری می‌کند.

سیاست ترامپ در مورد برجام از ایده کلی نشات می‌گیرد که قرار دادن ایران در فاز امنیتی را الویت اصلی می‌داند. برجام موضع ایران در خاورمیانه و جهان را تقویت کرد و به همان میزان اسرائیل و عربستان را تحت فشار قرار داد. ترامپ هدیه‌ای بود برای تل آویو و ریاض تا از روند عادی سازی روابط ایران با کشورهای مختلف جهان جلوگیری کند. اجرای برجام مشکلاتی داشت، با پیروزی ترامپ این مشکلات بیشتر شده و خواهد شد. ترامپ تمام تلاش خود را به کار گرفته تا برجام عقیم و ناکارآمد شود. این سیاست در زمانی که ایران با رکود اقتصادی روبروست و در داخل هم سطح نارضایتی و فاصله بین انتظارات و امکانات افزایش یافته می‌تواند تهران را با چالش‌های جدی مواجه کند به خصوص اینکه ایران در پرونده‌های مهمی در خاورمیانه درگیر است و طبیعتا درگیری در این پرونده‌ها مستلزم صرف هزینه‌های گزاف هم هست.

به نظر می‌رسد خروج ترامپ از برجام در ماه می ‌قطعی باشد. بازگشت دوباره تحریم‌ها و در کانون توجه قرار دادن ایران به عنوان خطر امنیت بین الملل، سیاستی است که ترامپ با بلوک عربستان اسرائیل دنبال می‌کند و از طرفی از فشارهای اروپا علیه برنامه موشکی ایران و نقش تهران در معادلات منطقه‌ای حداکثر استفاده را خواهد کرد.

اما بدترین نتیجه انتصاب تندروهای جنگ طلب در کابینه ترامپ سیطره فضای امنیتی بر ایران است. این انتخاب، نقش نظامی‌ها در سیاست داخلی و خارجی را تقویت خواهد کرد و میانه روها را تحت فشار قرار خواهد داد و سکان هدایت سیاست خارجی بیش از پیش از چنگ دیپلمات‌ها خارج خواهد شد. به عبارتی به نظامی گری و عقب نشینی دولت مدنی در عرصه سیاسی ایران بیشتر منجر خواهد شد.

اینکه هم صدایی از خارج از ایران خواستار دولت نظامی سپاهی شود و هم نماینده‌ای از مجلس چنین درخواستی را داشته باشد را باید جدی گرفت آن هم در شرایطی که دولت روحانی به هر دلیلی ناتوان از پاسخ به مطالبات مردمی است که از او در در برابر تندروها در انتخابات ریاست جمهوری ۹۶ حمایت کردند.

بخشی از سیاست تضعیف روحانی از طرف ارگان‌های وابسته به نظامیان در راستای همین هدف تقویت نظامی‌گری در سیاست ایران است. دخالت‌های آمریکا وسیاست‌های کاخ سفید در قبال ایران علیه جریانی است که توسعه و دموکراسی در ایران می‌خواهد. تیپ‌هایی مانند بولتون به هیچ وجه ممکن از تقویت صدای اصلاح در ایران، رشد جامعه مدنی و توسعه نهادهای دموکراتیک استقبال نمی‌کنند.

از: ایران امروز

 

دیدگاهی بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

خروج از نسخه موبایل