شیما بابایی: به حکم ناعادلانه‌ برای برداشتن روسری از سرم معترضم

پنجشنبه, 17ام خرداد, 1397
اندازه قلم متن

شیما بابایی یکی از دخترانی که به دلیل برداشتن روسری از سر به دو ماه حبس تعزیری و پرداخت یک میلیون تومان جریمه نقدی محکوم شده به کمپین حقوق بشر در ایران گفت او به حکم «ناعادلانه‌اش» اعتراض کرده و در حال حاضر علاوه بر انتظار برای نتیجه دادگاه تجدیدنظر پرونده حجاب، منتظر تشکیل دو دادگاه دیگر با اتهاماتی متفاوت برای خود و همسرش (داریوش زند) است.

شیما بابایی، ۲۴ ساله، ساکن تهران یکی از دخترانی است که برای برداشتن روسری از سر و فعالیت در کمپین «چهارشنبه‌های سفید» بازداشت شد. او در دادگاهی در تاریخ پنجم خرداد ماه ۹۷ در شعبه ۱۰۹۰ دادگاه ارشاد تهران به دو اتهام «اقدام به بی‌حجابی در انظار عمومی» و «نشر داده مبتذل در فضای مجازی» به دو ماه حبس تعزیری و یک میلیون تومان جریمه نقدی محکوم شده است. به گفته خانم بابایی منظور از نشر داده مبتدل در فضای مجازی نوشته‌ها و عکس‌های اوست که درباره حجاب در صفحات فیسبوک و اینستاگرامش منتشر کرده است. شیما بابایی همچنین دختر ابراهیم بابایی از زندانیان سیاسی سابق است که در اعتراضات پس از انتخابات ریاست جمهوری ۸۸ به مدت چهار سال در زندان اوین بود.

به گفته شیما بابایی او با شرکت در کمپین چهارشنبه‌های سفید چندین بار با برداشتن روسری از سرش در خیابان‌های تهران به حجاب اجباری اعتراض کرده بود و در بهمن ماه ۹۶ در ادامه جریان دختران خیابان انقلاب در مقابل برج میلاد روسریش را از سر برداشت اما بلافاصله پس از این حرکت بازداشت نشد. کمپین مجازی چهارشنبه‌های سفید توسط مسیح علی‌نژاد فعال حقوق مدنی ساکن نیویورک در تابستان ۹۶ آغاز شد و از آن پس بسیاری از دختران و زنان ایرانی و حتی مردان در اعتراض به حجاب اجباری روزهای چهارشنبه با پوشیدن روسری سفید به خیابان‌های تهران رفته و روسری را از سر برمی‌دارند.

خانم بابایی درباره نحوه احضار و بازداشتش درباره اتهام بی‌حجابی به کمپین گفت: «۲۴ مرداد ۹۶ به منزل ما تماس گرفتند و به مادرم گفتند که من باید فردا به پلیس امنیت اخلاقی جهت پاره‌ای از توضیحات بروم اما احضاریه‌ای برایم نفرستاده بودند. فردایش با همسرم به آنجا رفتیم. همسرم به داخل رفت و مامورانی به او گفتند که احضارم در ارتباط با کمپین چهارشنبه‌های سفید است. در مقابل حرف همسرم که گفت برایم احضاریه نفرستادند، آنها هم برگه احضاریه‌ای تحویلش دادند. طبق برگه احضاریه سه روز بعد در تاریخ ۲۸ مرداد به پلیس امنیت اخلاقی باید می‌رفتم. این بار با پدرم رفتم.»

خانم بابایی در ادامه گفت: «در آنجا مدام از من پرسیده می‌شد که چه کسی تو را تحریک کرده که با حجاب اجباری مخالفت کنی. می‌گفتند این یک قانون است و من باید به آن احترام بگذارم. من هم می‌گفتم قانون بدی است و من با مسالمت‌آمیزترین شیوه ممکن دارم به آن اعتراض می‌کنم و کسی هم تحریکم نکرده است. بعد شروع به بی‌احترامی کردند. پدرم معترض شد و گفت حق ندارند با دخترم اینطور رفتار کنند. اما آنها با خشونت و اهانت پدرم را از اتاق بیرون کردند. پدرم جانباز جنگ است و حالش بد شد. دو ساعتی آنجا بودیم، پرونده برایم تشکیل دادند و گفتند باید به دادسرای ناحیه ۲۱ ارشاد مراجعه کنم.»

شیما بابایی افزود: «به همراه پدرم به آنجا رفتیم. در آنجا آقای بازپرس از من همان سوال‌ها را درباره حجاب کرد و من هم همان جواب‌ها را دادم و بعد گفت شما باید بازداشت شوی ولی اگر قرار وثیقه بگذاری به بازداشتگاه نمی‌روی. پدرم هم گفت برایش وثیقه می‌گذارم. تازه آنجا فهیمدیم که ماموران پلیس امنیت اخلاقی از پدرم به اتهام درگیری با مامور قانون شکایت کردند. آقای بازپرس به پدرم گفت شما خودت الان متهمی و نمی‌توانی ضمانت دخترت را بکنی. من را بردند بازداشتگاه وزرا. چند ساعتی در بازداشتگاه بودم که با وثیقه دوست پدرم به صورت موقت آزاد شدم.»

به گفته شیما بابایی او چندین ماه بعد متوجه دادگاهش می‌شود: «هشتم بهمن ۹۶ با ضامن من که دوست پدرم بود تماس گرفته شد و گفت امروز دادگاه داشته‌ام اما شرکت نکردم و او باید به من خبر بدهد که برایم غیابی حکم صادر می‌شود. من هیچ ابلاغیه‌ای برای روز دادگاه دریافت نکرده بود. وکیلم با دادگاه تماس گرفت و معترض شد که وقتی ابلاغیه نفرستادند چطور من می‌توانم از تاریخ دادگاه مطلع شوم و به دادگاه بروم اما آنها مدعی شدند که ابلاغیه را فرستاده‌اند.»

خانم بابایی با اظهار اینکه چهار روز پس از این تماس ماموران وزارت اطلاعات به خانه مادر همسرش (داریوش زند) در شهر بهبهان حمله کردند گفت: ‌«غروب ۱۲ بهمن ماه ۹۶ ماموران وزارت اطلاعات به داخل خانه مادرم همسرم هجوم آوردند. من و داریوش آنموقع بهبهان بودیم، ما را بازداشت کردند و از آنجا به اهواز منتقل شدیم. سه روز در سلول انفرادی بازداشتگاه اداره اطلاعات اهواز بودیم و بعد به تهران و به بند ۲۰۹ زندان اوین منتقل شدیم. ۲۱ روز آنجا در انفرادی بودیم و بعد برای ۱۰ روز هم به اتاق‌های با دو سه نفر زندانی دیگر منتقل شدیم.»

شیما بابایی درباره بازجویی‌هایش گفت: «در طی ۲۱ روز انفرادی در بند ۲۰۹ زندان اوین، ۱۳-۱۴ بار بازجویی شدم که فقط دو سه جلسه آن درباره اتهام بدحجابی بود. آنجا متوجه شدم من و همسرم با اتهامات زیادی مواجه هستیم که بی‌حجابی یکی از آنها بود. درباره این اتهامم گفتند به تحریک مسیح علی‌نژاد این کار را می کنم و برای مسیح کار می‌کنم اما من منکر شدم و گفتم اتفاقا مسیح برای ما کار می‌کند. وقتی ما هیچ رسانه‌ای در ایران نداریم تا افکار و نظرمان را پوشش دهد مسیح این کار را برای ما می‌کند.»

خانم بابایی از آزارهای ماموران در ارتباط با پرونده بدحجابیش گفت که در ابتدا به صورت غیابی برای او دادگاه تشکیل شده است: «در تاریخ ۲۰ فروردین ۹۷ با منزلمان تماس گرفته شد. مادرم با مامور پشت خط صحبت کرد. بسیار شوکه شده بودم. مامور به او گفته بود حکمم صادر شده و برای رویت حکمم باید به دادگاه بروم. حکم بدون تشکیل دادگاه و بدون حضور من و وکیلم صادر شده بود. چند روز بعد که به شعبه ۱۰۹۰ مراجعه کردم حکم دو ماه حبس تعزیری و یک میلیون تومان جریمه نقدی را دریافت کردم. من شکایت کردم که آخر چطور و در کدام دادگاه من محکوم شدم. وقتی ۲۰ روز بعد با وکیلم برای نتیجه اعتراضم مراجعه کردم، گفتند که تاریخ دادگاه جدید ۵ خرداد ماه است.»

خانم شیما بابایی روز پنجم خرداد ماه به همراه وکیلش در دادگاه شعبه ۱۰۹۰ شرکت کرد: «در دادگاه من را متهم به تظاهر به بی‌حجابی کردند و من هم گفتم بله من این کار را کردم و با حجاب اجباری مخالفم.»

به گفته خانم بابایی پس از آن وقتی هفت روز پس از جلسه دادگاهش در تاریخ ۱۲ خرداد ماه به دادگاه ارشاد مراجعه می‌کند با صدور حکمش مواجه می‌شود که تایید همان حکم قبلی بوده است: «من مجددا به همان دو ماه حبس تعزیری و یک میلیون جریمه نقدی که غیابی برایم صادر شده بود محکوم شدم. به این حکم اعتراض کرده‌ام و حالا منتظر جواب دادگاه تجدیدنظر هستم.»

شیما بابایی به همراه همسرش مواجه با دو پرونده دیگر درباره اعتراضات سراسری دی ماه ۹۶ و اعتراض مقابل ساختمان لاستیک دنا در تاریخ ۳۰ آذر ۹۵ است. او درباره پرونده اعتراضات سراسری دی ۹۶ گفت: «من و همسرم در اعتراضات دی ماه حضور داشتیم و روز ۹ دی ماه در ساعت‌های اولیه شروع اعتراضات همسرم بازداشت و به قرارگاه ثارلله منتقل شد و بعد از آنجا به اوین منتقل شد. هشت روز در اوین به همراه ۴۰۰،۵۰۰ نفر دیگر بود و بعد با قرار کفالت ۵۰ میلیونی آزاد شد. در این پرونده علاوه بر من و همسرم چند نفر دیگر هم حضور دارند و ما در ۳۱ روزی که در بند ۲۰۹ وزارت اطلاعات بودیم به اتهامات اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی، تبلیغ علیه نظام، نشر اکاذیب در فضای مجازی و ارتباط با رسانه‌های بیگانه متهم شدیم.»

به گفته خانم بابایی او پیش از این برای اولین بار در تاریخ اول ۳۰ آذر ماه تجمع اعتراضی نسبت به بازداشت زندانیان سیاسی در مقابل ساختمان دنا به همراه چند نفر دیگر دستگیر شد و بعد چند ساعت با دادن تعهد آزاد شد اما چند روز بعد در تاریخ پنجم خرداد ماه ۹۵ از سوی ماموران قرارگاه ثارالله سپاه پاسداران در منزلش بازداشت شد و پس از هشت روز حضور در بند دو الف وابسته به سپاه پاسداران در زندان اوین با قرار وثیقه ۱۰۰ میلیون تومانی آزاد شد. او در بازجویی‌های خود به فعالیت تبلیغی علیه نظام محکوم شد. هنوز تکلیف این پرونده نیز مشخص نیست.

پیش از این دو دختر دیگر خیابان انقلاب به نام‌های مریم شریعتمداری و نرگس حسینی به دلیل برداشتن روسری‌های خود از سر در دادگاه‌های تهران محکوم به حبس شده‌اند. شاپرک شجری‌زاده نیز روز ۲۰ خرداد ماه دادگاهش تشکیل خواهد شد. هر سه آنها به اتهام «اقدام به بی‌حجابی» و «تشویش به فساد» متهم هستند.


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.