جمهوری اسلامی در پی مذاکره مخفی با آمریکا: «با مذاکره مخفی شروع کنیم»

یکشنبه, 7ام مرداد, 1397
اندازه قلم متن

«مذاکره بر سر سوریه و مذاکرات مخفی ابتدایی با آمریکا با میانجیگری اروپا راه‌حل برای خروج از بحران‌های فعلی کشور ما است. در هفته‌های گذشته ولایتی در مسکو با میانجیگری پوتین با نتانیاهو به مذاکرات مخفی غیرمستقیم بر سر سوریه تن داده است.» / «همه بیشتر بر یک چرخش محوری در ایران تاکید دارند تا امکان مذاکره فراهم آید.»

دکتر مهدی نوربخش، استاد روابط خارجی و تجارت جهانی دانشگاه هریسبرگ، در یادداشتی برای «راهبرد» نوشت:

صحبت‌های پومپئو، وزیر امورخارجه امریکا، در بین ایرانیان در کالیفرنیا در هفته گذشته حامل دو پیام بود. پیام اول، تمایل امریکا برای مذاکره با ایران و پیام دوم تلاش امریکا برای تغییر رژیم در ایران. دولت ترامپ با لغو برجام و اعمال فشارهای سیاسی و اقتصادی ابتدا به دنبال مذاکره با ایران است.

اما چرا دولت ترامپ مذاکره با ایران را بر جنگ با کشور ما در حال حاضر ترجیح می‌دهد؟

اول: آینده شروع هیچ جنگی در خاورمیانه قابل پیش‌بینی نیست. دخالت نظامی امریکا در عراق هم آمریکا و هم عراق را بازنده این میدان کرد. آمریکاییان هنوز در عراق هزینه می‌کنند و عراقی‌ها هنوز دچار بی‌ثباتی سیاسی هستند. لذا کسانی که شعار جنگ سر می‌دهند؛ باید بدانند که جنگ همیشه پیروز واقعی ندارد. تجربه جنگ عراق و ایران هم نشان داد که این جنگ پیروز واقعی نداشته است.

دوم: دولت ترامپ در سیاست خارجی خود ناکامی‌های فراوانی داشته و بدنبال یک توفیق سیاسی است. رابطه آمریکا با اروپا و جنگ تجاری او با دنیا بطور محسوسی در حال شکست خوردن است.

سوم: اکثر مردم آمریکا و اکثر جمهوریخواهان با جنگ امریکا با ایران مخالف هستند.

اعلام سیاست بستن تنگه هرمز توسط حسن روحانی  تابه‌حال اثرات منفی خود را در سطح جهانی به جای گذاشته است. تنگه هرمز یک شاهراه آبی بین‌المللی است و همانقدر که باز بودن بدون مخاطره آن برای کشورهای منطقه حیاتی است، برای کشورهای اروپایی و آسیایی نیز بااهمیت است. روزانه ۱۹ میلیون بشکه نفت از تنگه هرمز به خارج صادر می‌شود. ۴۰ درصد نیاز انرژی دنیا به صدور این نفت تکیه کرده است.

بستن احتمالی تنگه هرمز سه اثر منفی فوری بر روابط خارجی و امنیت ملی کشور خواهد گذاشت. بستن تنگه هرمز به مرگ برجام منتهی خواهد شد. بستن تنگه هرمز، آمریکا، اروپا، چین و حتی روسیه را با یکدیگر در مقابل ایران متحد خواهد کرد. بستن احتمالی این تنگه، ایران را با یک جنگ روبرو خواهد کرد که اثرات آن تا نابودی بخش عظیمی از اقتصاد ایران به دنبال حمله کشورهای غربی و امریکا به تاسیسات نفتی کشور ما در جنوب پیش خواهد رفت.

ایران توانسته با چهار کشور اروپایی بر سر یمن بمذاکره بنشیند. ایران می‌تواند برای صلحی پایدار در سوریه با اروپا، ترکیه و روسیه وارد گفتگو شود. اسراییلی‌ها اجازه نخواهند داد که ایران در سوریه بماند.

در تاریخ ۲۳ جولای امسال هیات بلندپایه سیاسی روسی به اسراییل سفر کرد. در این سفر وزیر امورخارجه روسیه، سرگئی لاوروف، و رییس نیروهای نظامی این کشور، ژنرال والری جراسیمو، به دنبال ملاقات پوتین و نتانیاهو در مسکو در تاریخ ۱۱ جولای،  این هیات را هدایت می‌کرده‌اند.

پیشنهاد این هیات به اسرائیل برای ماندن ایران در سوریه و حفظ حریم ۱۰۰ کیلومتری نیروهای ایرانی با مرز اسراییل در این کشور بلافاصله توسط  نتانیاهو و نیروهای امنیتی اسرائیل رد می‌شود. چند روز بعد یک هواپیمای جنگی سوری، سوخوی C24، در دو کیلومتری خاک اسراییل سرنگون می‌شود.

اسراییلی‌ها بر خروج ایران از سوریه اصرار دارند و نهایتا فکر می‌کنند که روسیه بین اسراییل و ایران، اسراییل را انتخاب خواهد کرد. مادامی که ایران از سوریه خارج نشده، مواضع نظامی دولت سوریه و ایران در درون خاک سوریه مورد حملات هوایی اسراییل قرار می‌گیرد بدون آنکه روس‌ها بتوانند و بخواهند از آن جلوگیری به‌عمل آورند.

مذاکره بر سر سوریه و مذاکرات مخفی ابتدایی با آمریکا با میانجیگری اروپا راه‌حل برای خروج از بحران‌های فعلی کشور ما است. مذاکره علنی با آمریکا در ابتدا و گذشت از برجام راه‌حل برای حل مشکلات بین ایران و امریکا نیست.

مذاکرات علنی به ترامپ اجازه می‌دهد که از آن استفاده تبلیغاتی کند؛ بدون آنکه مذاکرات در فاز علنی بعدی به نتیجه مطلوب برسد. ایران در گذشته با آمریکا بطور مخفی مذاکره کرده است. رابط مذاکرات ایران با امریکا در گذشته آقای دکتر صالحی،  مسئول فعلی سازمان انرژی هسته‌ای ایران، بوده است.

در هفته‌های گذشته آقای ولایتی در مسکو با میانجیگری پوتین با نتانیاهو به مذاکرات مخفی غیرمستقیم بر سر سوریه تن داده است. از آقای روحانی و دستگاه دیپلماتیک کشور توقع آن است که برای جلوگیری از جنگ، راه را برای مذاکرات مخفی ابتدایی با میانجیگری اروپا با دولت ترامپ باز کنند.

خیر و منافع ملی کشور در گروی جلوگیری از یک جنگ خانمانسوز پیش از ایجاد یک بحران است که به قیمت نابودی بخش عظیمی از اقتصاد کشور تمام خواهد شذ. با یک دیپلماسی فعال می‌بایست از این عقبه گذشت. زمان و منافع و امنیت ملی کشور را دریابیم.

****

زمان چرخش محوری است…

قاسم محبعلی، مدیرکل خاورمیانه‌ای وزارت امورخارجه در دولت اصلاحات، درباره یادداشت اخیر دکتر مهدی نوربخش با عنوان «با مذاکره مخفی شروع کنیم» نوشت:

مذاکره با میانجیگیری اروپایی‌ها پیشنهاد خوبی است. اما بعید می‌دانم دیگر مذاکره پنهانی بین ایران و آمریکا ممکن باشد.

البته تهیه مقدمات و آماده‌سازی هر اقدام دیپلماتیک می‌تواند پنهانی و اعلام‌نشده باشد. اما مذاکره مقامات رسمی دو طرف در هر سطحی امکان ندارد مخفی باقی بماند.

خصوصا اینکه مضمون مناقشات ایران وآمریکا از جمله مقولات جنگ و صلح است و در حوزه بالاترین مقام رسمی دو کشور و فرماندهان کل قوای دوکشور قرار گرفته و در ایران بر طبق و با توجه به اصل ۱۱۰ قانون اساسی ممکن است.

لذا هر مذاکره‌ای منوط به طی این پروسه در ایران و آمریکا مقدور خواهد بود. طبعا طرف امریکایی و اروپایی بدون تصریح علنی و رسمی این امر در ایران وارد مذاکرات محتوایی نخواهند شد.

نمونه آن همین چند روز اخیر اتفاق افتاد. وقتی اصرار اروپایی‌ها مبنی بر تصریح علنی باعث شد که مقام رهبری در سمینار سفرا خواستار ادامه مذاکره با اتحادیه اروپا شوند.

روسیه هم همین موضع را دارد. پوتین حاضر نشد پیام رییس‌جمهور ایران بپذیرد و به آقای ظریف وقت ملاقات نداد و در نتیجه، ناچار ولایتی با پیام رهبری به مسکو رفت. چین موضع سخت‌تری اتخاذ کرد و از پذیرش ولایتی هم امتناع کرد.

ظاهرا همه بیشتر بر یک چرخش محوری در ایران تاکید دارند تا امکان مذاکره فراهم آید. فکر کنم این چرخش محوری با وقوع یک شوک ممکن خواهد شد که احتمالا نظامی خواهد بود…

از: ایران امروز


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.