تجمعات صنفی کارگران ایران در بهمن‌ماه: ۶۳ ماه معوقه مزدی و بیمه‌ای پرداخت نشده

استان وایر- دست‌کم ۱۹ تجمع کارگری در فاصله دهم تا ۲۷ بهمن‌ ۱۳۹۸ در سراسر ایران برگزار شد. برگزاری این تجمعات با محوریت اعتراض به عدم پرداخت حقوق و دستمزد، عیدی و حق بیمه کارگران به ادارات بیمه و معوقات مزدی و سنوات کاری مرتبط به ماه‌ها یا سال‌های گذشته، حاکی از عمق بحران اقتصادی در کارگاه‌ها و شرکت‌های تولیدی و صنعتی خصوصی و دولتی است. این اعتراضات از کارگران شهرداری در مناطق مختلف کشور، نیروهای شاغل در بخش‌های پتروشیمی، نفت و گاز که به صورت رسمی، قراردادی و پیمان‌کاری فعالیت می‌کنند تا کارگران راه‌آهن سراسر کشور و متروی تهران را در بر می‌گیرد.

وقوع این اعتراضات و واکنش نامناسب یا عدم پاسخ‌گویی مقامات مسوول به مطالبات این کارگران، وضعیت نابسامان بخش های تولیدی و صنعتی را علی‌رغم ادعاهای مکرر دولت به تصویر می‌کشد. این در حالی است که تورم لجام گسیخته در سال جاری بنا به گفته کارگران، در سال آینده شرایط تاسف بارتری را رقم خواهد زد. «استان‌وایر» مروری بر اعتراضات این ماه داشته است که در ادامه می‌خوانید:

کارگران شهرداری بندرلنگه در استان هرمزگان پنج ماه است که حقوق نگرفته‌اند و بخشی از حق بیمه‌ آن‌ها نیز پرداخت نشده است. دهم بهمن‌ ۱۳۹۸، رییس شورای اسلامی شهر اعلام کرد: «شهرداری توان پرداخت پاداش و عیدی آخر سال را هم ندارد.»
یکی از کارگران گفته است: «دیگر توان خرید کالای مصرفی و ابتدایی روزانه خود را نداریم و شرمنده خانواده‌هایمان هستیم.»

روز شنبه ۱۲بهمن کارگران «پتروشیمی آپادانا» در عسلویه در اعتراض به پنج ماه حقوق عقب افتاده‌ خود، از رفتن سرکار خودداری کردند. این کارگران که اغلب از جوانان شهرستان ایذه‌ هستند، درباره علت اعتصاب خود می‌گویند:«ما مجبوریم روزانه بیش از ۱۲ ساعت کار کنیم در بدترین شرایط محیط‌کاری با آلودگی ناشی از مواد شیمیایی و گوگردهایی که با درصد بالایی در هوا پراکنده هستند، در عسلویه کار می‌کنیم.»

کارگران می‌افزایند: «چندین ماه است از گرفتن حقوق خود محروم هستیم و مسوولین هم پاسخ‌گو نیستند که در شرایط عدم پرداخت دستمزدهایمان چه گونه باید زندگی کنیم. بنابراین برای اعتراض به این ستم طبقاتی و بی‌عدالتی، مجبوریم اعتصاب خودمان را ادامه دهیم تا به مطالبات معوقه خود برسیم.»

روز یک‌شنبه ۱۳ بهمن‌۱۳۹۸، جمعی از نیروهای طرحی شرکت آب‌ و فاضلاب استان خوزستان در اعتراض به دستمزد کم و نامعلوم بودن وضعیت شغلی خود در مقابل ساختمان این شرکت دست به تجمع زدند.

جمعی از کارگران شاغل در «پتروشیمی اروند» در اعتراض به نحوه اجرای طرح طبقه‌بندی، کسر چندین قسط وام و بیمه تکمیلی به صورت یک جا از دستمزدشان، در مقابل ساختمان مرکزی این شرکت تجمع کردند.

روزهای ۱۴ و ۱۵ بهمن جمعی از جوانان جویای کار در «قلعه‌ رییسیِ» کهکیلویه و بویراحمد در اعتراض به بی‌کاری و استخدام‌های غیرعادلانه، مقابل اداره گاز تجمع کردند. این جوانان می‌گویند: «بعد از گازرسانی به بخش چاروسا و دیشموک، برخی استخدام‌های سفارشی در نمایندگی‌های اداره گاز، موجب نگرانی مردم و بی‌کاران محلی شده است.»
آن‌ها معتقدند: «باید گازبان‌ها از جوانان جویای کار بومی انتخاب شوند تا برای مردم محلی کارآفرینی شود.»
در عین حال به نظر می‌رسد که مسوولان مربوطه ادعاهای این جوانان را قبول ندارند و معتقدند که ضوابط استخدامی رعایت شده است.

به دنبال اعتراضات دو هفته‌ا‌ی کارگران پتروشیمی اروند، تمامی قراردادهای کارگران این شرکت که در قالب «طرح ۹۵ درصد» منعقد شده‌اند، به قرار سابق برمی‌گردند.
برابر اعلام تعدادی از کارگران معترض پتروشیمی اروند، طی جلسه‌ای که روز ۱۵ بهمن در محل دفتر مدیرعامل این شرکت و با حضور رییس و کارشناسان اداره کار منطقه‌ ویژه و نمایندگان کارگران برگزار شد، مقرر شد تمامی قراردادهای کارگران پیمان‌کارهای پتروشیمی اروند که در قالب طرح  ۹۵ درصد منعقد شده‌‌اند، به قرار سابق برگردند و به صورت مستمری و جاری تنظیم شوند.

 تعدادی از کارگران شاغل در «شرکت حمل‌ونقل خلیج فارس» صبح ۱۶ بهمن‌ در اعتراض به خصوصی ‌سازی و پرداخت نشدن مطالبات مزدی خود مقابل ساختمان سازمان خصوصی‌سازی تجمع کردند. منابع کارگری این شرکت به ایلنا گفته‌اند: «به دلیل نارضایتی از بخش خصوصی و این که از مهرماه سال جاری تاکنون پرداخت مطالبات مزدی کارگران این واحد خدماتی با وقفه روبه‌رو بوده، تجمعات کارگری برای چندمین بار در مقابل ساختمان سازمان خصوصی‌سازی برپا شده است.»

آن‌ها در دو سال گذشته بارها برای مشخص شدن وضعیت شرکت در نتیجه خصوصی‌سازی و پرداخت مطالبات خود مقابل نهادهای مختلف دولتی استان دست به اعتراض صنفی زده‌اند. این شرکت هزار و ۲۸۶ نفر نیروی کار دارد که در ۴۳ شعبه و نمایندگی سراسر کشور مشغول به کار هستند. از این تعداد، حدود ۴۰۰ نفر در دفتر مرکزی در منطقه اسلامشهر تهران فعال هستند.

پرستاران و نیروهای خدماتی و شرکتی بیمارستان‌های تحت پوشش دانشگاه‌های علوم پزشکی ارومیه از عدم پرداخت معوقات مزدی و کارانه خود خبر دادند. «مسعود مجرد»، عضو هیات مدیره نظام پرستاری ارومیه از پرداخت یک ماه کارانه و بخشی از حق لباس کادر درمانی بیمارستان‌های تحت پوشش دانشگاه‌ علوم پزشکی ارومیه و یک ماه دستمزد نیروهای خدماتی شرکتی خبر داد.

به گفته او، معوقات کارانه پرستاران ارومیه به ۱۱ ماه رسیده است. مجرد از وعده مسوولان دانشگاه علوم پزشکی ارومیه به پرستاران خبر داد و افزود: «تا روز پرستار بخشی از معوقات را می‌پردازند. با این حال، از آن زمان یک ماه کارانه به پرستاران پرداخت شد.»

پرستاران دانشگاه‌های علوم پزشکی ارومیه ۱۱ ماه کارانه و پنج ماه اضافه‌کاری طلب‌کارند و نیروهای خدماتی و شرکتی این بیمارستان‌ها از آبان ماه حقوقی دریافت نکرده‌اند.

«شورای هماهنگی کارگران و کارکنان نگه‌داری خط و ابنیه فنی راه‌آهن» روز ۱۵ بهمن ۱۳۹۸ با صدور بیانیه‌ای نسبت به پایین بودن حقوق کارگران و کارکنان خط و ابنیه فنی راه‌آهن و پرسنل و میهمان‌داران قطار و کارکنان پروژه متروی شهری در شهرهای مختلف صادر کرد. این شورا خواستار افزایش حقوق کارگران و کارکنان در بخش‌های مختلف نگه‌داری خط و ابنیه فنی راه آهن شده بود.
شورای هماهنگی کـارگران و کارکنان نگه‌داری خط و ابنیه فنی راه‌ آهن در پایان این بیانیه شش درخواست‌ کـارگران و کارکنان را اعلام کرده بود.

جمعی از کارگران کارخانه سیمان ایلام در اعتراض به اجرا نشدن طرح طبقه‌بندی مشاغل، روز ۱۶ بهمن‌ در مقابل ساختمان استانداری اعتراض صنفی برگزار کردند. منابع کارگری در کارخانه سیمان ایلام گفتند: «ما نزدیک به۶۰۰ کارگر رسمی و قراردادی شاغل در کارخانه سیمان ایلام به دنبال اجرای طرح طبقه‌بندی مشاغل در این واحد تولیدی هستیم.»

به گفته کارگران این کارخانه، مسکوت ماندن اجرای طرح طبقه‌بندی مشاغل در مورد جمعیت ۶۰۰ نفری کارگران که تعداد ۷۰ نفر از آن‌ها به صورت رسمی مشغول کار هستند، باعث شده است که درآمد مزد بگیران این کارخانه در حد و اندازه حداقل‌های قانونی باقی بماند.

۱۶ بهمن ‌۱۳۹۸، معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی از معوقات بیش از پنج هزار کارگر استان لرستان خبر داد. «شاکرمی» با بیان این که در این استان بهره‌وری در حوزه تولید پایین است، خاطرنشان کرد: «در بخش صنعت ۲۶ واحد تعطیل و نیمه تعطیل داریم و بیش از پنج هزار کارگر در این واحدها دچار حقوق معوق شدند و این نشان می‎دهد که واحد‌های صنعتی در استان با حداقل‌ترین ظرفیت کار می‌کنند.»

روز ۱۷ بهمن، اعضای «انجمن صنفی معلمان» شهرستان سقز و زیویه در حمایت از اعضای انجمن صنفی فرهنگیان خراسان شمالی دست به تجمع زدند. بنا بر گزارش «اتحادیه آزاد کارگران ایران»، حاضرین با در دست داشتن شعارنوشته‌هایی، خواهان بسته شدن پرونده و لغو احکام صادره علیه اعضای انجمن صنفی فرهنگیان خراسان شمالی شدند. اعضای انجمن صنفی فرهنگیان خراسان شمالی توسط دادگاه انقلاب بجنورد مجموعا به ۴۱ سال و هشت ماه حبس تعزیری، ۲۲۲ ضربه شلاق و سه میلیون تومان جریمه نقدی محکوم شده‌اند.

روز پنج شنبه ۱۷ بهمن، کارکنان پیمانی بیمارستان «سینا» کارون و مرکز بهداشت حمیدیه که عمدتا در بخش‌های اداری‌ مشغول به کارند، اعلام کردند بیش از هشت ماه است دستمزد آن‌ها پرداخت نشده و آن‌ها ناچار شده‌اند از هزینه شخصی بیمه خود را پرداخت کنند.

پیمان‌کار دلیل عدم پرداخت حقوق‌شان را نپرداختن مطالباتش از طرف «دانشگاه علوم‌ پزشکی اهواز» عنوان می‌کند.

«فرزانه زیلابی»، وکیل کارگران شرکت کشت و صنعت نیشکر هفت‌تپه اعلام کرد: «کارفرمای شرکت کشت و صنعت نیشکر هفت‌تپه نسبت به احکام برائت شش کارگر آن شرکت که پیش‌تر از شعبه ۱۰۲ دادگاه کیفری دو شهرستان شوش صادر شده بود، اعتراض کرده‌اند و پرونده جهت رسیدگی به تجدیدنظرخواهی کارفرما، به شعبه ۱۴ دادگاه‌های تجدیدنظر استان خوزستان ارجاع شده است.»
او اسامی این کارگران را «محمود خدایی»، «مسلم چشم خاور»، «ابراهیم عباسی منجزی»، «ایمان اخضری»، «یوسف بهمئی» و «محمد خنیفر» اعلام کرده است.

گروهی از کارگران فصلی نی‌بر مجتمع کشت‌ و صنعت هفت‌تپه  روز ۱۹ بهمن ماه در اعتراض به بدهی بیمه‌ای کارفرما به سازمان تامین اجتماعی تجمع کردند. کارگران معترض می‌گویند: «کارفرما بابت بخشی از حق بیمه دوران بی‌کاری سال‌های ۶۸ تا ۹۲ به سازمان تامین اجتماعی بده‌کار است.»

۲۰ بهمن، جمعی از کارگران شهرداری سریش‌آباد در شهرستان قروه واقع در استان کردستان در اعتراض به عدم پرداخت چهار ماه دستمزد پرداخت نشده خود، دست از کار کشیده و مقابل ساختمان این شهرداری تجمع کردند.

کارگران اداره آب و فاضلاب روستایی شهرستان‌های استان ایلام در اعتراض به عدم پرداخت پنج ماه حقوق و سال‌ها عیدی، دوشنبه ۲۱ بهمن دست به تجمع زدند. یکی از کارگران شرکتی آب و فاضلاب روستایی ایلام گفت:‌ «از مهرماه سال جاری حقوق پرسنل شرکتی پرداخت نشده و چندین سال است که عیدی نیز به این پرسنل پرداخت نشده است.»

کارگران اداره کل راه‌داری و حمل‌ونقل جاده‌ای استان قزوین در ادامه اعتراض به بلاتکلیفی شغلی و معیشتی خود پس از الکترونیکی کردن عوارضی آزاد راه، راهی پایتخت شده و مقابل وزارت راه و شهرسازی دست به تجمع زدند. یکی از تجمع کنندگان گفت: «از تاریخ دوم خرداد سال ۹۷ که شرکت ملی آزادراه منفک شد، کارگران عوارضی‌ها و طرح الکترونیکی شدن نیز تحت نظر وزارت راه و شهرسازی قرار گرفتند که تا ۳۱ خرداد ۹۸ ما تحت وزارت راه و شهرسازی و در سازمان راه‌داری و حمل و نقل جاده‌ای در باجه‌های عوارضی کار کردیم.»

تعدادی از کارگران خط سه متروی تهران روز ۲۷ بهمن ۱۳۹۸، در اعتراض به عدم پرداخت مطالبات مزدی ۱۸ ماهه خود، در مقابل ساختمان شورای شهر تهران دست به تجمع زدند. این کارگران که نسبت به عدم پرداخت ۱۸ ماهه حقوق خود، از سوی مدیران خط سه متروی تهران اعتراض داشتند، گفتند: «مدیران مترو به ما قول می‌دهند که حقوق‌تان را واریز می‌کنیم اما با وعده ‌و وعید ۱۸ ماه است که بدون حقوق مشغول به کار هستیم.»

کارگران بر روی بنری نوشته بودند: «ما پرسنل و پیمان‌کاران شرکت بلند پایه نیمه شمالی خط سه مترو تهران به مدت ۱۸ ماه حقوق و مطالبات خود را دریافت نکرده‌ایم و هیچ مسوولی پاسخ‌گو نمی‌باشد. ما خواهان دریافت حق خود هستیم.»
کارگران معترض گفتند: «ما ۶۰ نفر مشغول به کار در دو کارگاه اقدسیه و نوبنیاد هستیم که ماه‌ها است حقوق خود را دریافت نکرده‌ایم.»

این کارگران افزودند: «البته اعتبار به مترو می‌دهند اما برای تجهیز و توسعه مترو استفاده می‌شود و حقوق کارگران پرداخت نمی‌شود.»
آن‌ها از مدیرعامل متروی تهران و کارگزاران حکومتی در شهرداری درخواست کردند که حقوق معوقه آ‌ن‌ها را هرچه سریع‌تر پرداخت کنند.‌

کارگران معترض «صنایع چوب و کاغذ چوکا» روز یک‌شنبه ۲۷ بهمن خواستار تعیین تکلیف مباحث مربوط به ثبات مدیریتی در این شرکت شدند.
به گفته یک منبع آگاه، هنوز دستمزد دی ماه کارگران به حساب آن‌ها واریز نشده است صنایع چوب و کاغذ چوکا در سال ۱۳۹۵، در پی اعتراضاتی از سوی کارگران مجدداً راه‌اندازی شد. نگرانی کارگران این مجموعه در خصوص مسایل مدیریتی از بابت تکرار وقایع گذشته است.

از: ایران وایر

توسط -

سایت ملیون ایران در تاریخ

دیدگاهی بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

خروج از نسخه موبایل