مصدق را بانی تامین اجتماعی در ایران می‌دانیم/ دولت‌ها تاکنون برنامه‌ای برای مسکن دهک‌های ضعیف جامعه نداشته‌اند/ باید به قانون اساسی بازگشت

در وبینار «ایران ۱۴: رفاه و تأمین اجتماعی» مطرح شد؛

همایش ملی «ایران ۱۴: رفاه و تأمین اجتماعی» سه شنبه چهارم خرداد ۱۴۰۰ از ساعت ۹ الی ۱۱ برگزار شد.

به گزارش خبرنگار ایلنا، مراسم افتتاحیه همایش ملی «ایران ۱۴: رفاه و تأمین اجتماعی» سه شنبه چهارم خرداد ۱۴۰۰ از ساعت ۹ الی ۱۱ برگزار شد. در این همایش محمدحسین شریف‌زادگان (عضو شورای سیاستگذاری همایش)، محمدعلی همتی (عضو هیئت مدیره سازمان تامین اجتماعی) و علیرضا محجوب (دبیرکل خانه کارگر) به ارائه‌ی دیدگاه‌های خود پرداختند. 

محمدحسین شریف‌زادگان (عضو شورای سیاستگذاری همایش) گفت: یکی از مشکلات ما در خصوص اجرای سیاست‌های رفاهی این است که سیاست رفاهی در ایران متاثر از دو رویکرد است: اول اجرای ناقص دولت رفاه و دوم دولت رانتینر. 

وی افزود: دولت رانتینر دولتی است که بیش از ۶۰درصد منابعِ آن از محل درآمدهای نفتی تامین می‌شود بنابراین دولت رفاهی در اینجا دولتی است که تخصیص دهنده‌ی رانت است. درواقع آنچه در کشورهای دیگر به عنوان دولت رفاهی مطرح است در اینجا صرفا به پرداخت یارانه ختم می‌شود. 

شریف‌زادگان گفت: در ایران همواره سیاست‌های اجتماعی به عنوان تنظیمات اجتماعی تلقی می‌شده و نگاه به سیاست‌های اجتماعی این نبود که حقوق شهروندی ملت است. 

وی با اشاره به اصل سی‌ام قانون اساسی گفت: قانون اساسی آموزش رایگان را به دولت‌ها حکم کرده است که ما خلاف آن عمل کردیم و در پیِ آن نابرابری شدیدی به وجود آمد. این نابرابری را ما در دوران کرونا دیدیم؛ طوری که بخشی از دانش آموزان امروز به دلیل نداشتنِ تجهیزاتِ لازم برای وصل شدن به شبکه‌ی شاد ترک تحصیل کردند. 

مدیرعامل پیشین سازمان تامین اجتماعی اظهار کرد: در بحث مسکن نیز به هیچ وجه دولت ایران برنامه‌ای نداشته است. مسکن مهر برنامه‌ای برای طبقات متوسط به بالا بود و برای سه دهک پایین جامعه، یعنی گروه‌هایی که امکان مشارکت در بازار را ندارند، کاری انجام نداده‌ایم. 

وی با اشاره به وجود نابرابری منطقه‌ای در ایران، گفت: در حال حاضر برخی از مناطق ایران در وضعیت نابسامانی به سر می‌برند به طور مثال فقر در سیستان و بلوچستان بالای ۷۰درصد است. 

شریف‌زادگان با اشاره به‌ عدم وجود نظریه‌ی رفاهی در ایران، گفت: ما در ایران نظریه‌ای که بتواند خود را با اقتصاد و فرهنگ و جامعه تطبیق دهد، نداریم. 

وی در خصوص راه‌های حل مشکل اجرای سیاست‌های رفاه اجتماعی در ایران گفت: ما قانونی به عنوان قانون مادر داریم که البته به این قانون دست‌اندازی شده است. یکی از راه‌ها این است که باید اجرای قانونِ اصلی را در دستور کار قرار دهیم. 

وی افزود: همچنین باید دستگاه یا وزارتخانه‌ی مستقلی برای رفاه و تامین اجتماعی ایجاد شود تا بتوانیم سیاست‌ها و بودجه‌ی مستقلی در این زمینه داشته باشیم. باید بتوان صدای رسای رفاه اجتماعی را بلند کرد و این صدا باید رسمی و قدرتمند باشد. 

شریف‌زادگان در پایان گفت: یکی از مهم‌ترین مولفه‌هایی که مردم از حکمرانان ابراز رضایت می‌کنند از مجرای اجرای سیاست‌های رفاه اجتماعی است. در شرایط حاضر بسیاری از مردم از کمبود درآمد خود، بیکاری و عدم دسترسی به خدمات پزشکی و آموزش و… ابراز نارضایتی می‌کنند. بنابراین اجرای سیاست‌های تامین اجتماعی راه اصلیِ برای رسیدن به رضایت مردم است. 

محمدعلی همتی (عضو هیئت مدیره سازمان تامین اجتماعی گفت) نیز در این وبینار گفت: مباحث مربوط به بحث و گسترش رفاه اجتماعی هم در حوزه مدنی و هم تامین اجتماعی باید مورد توجه قرار گیرد. بنابراین زمینه گفتگو در مورد این موضوع باید فراهم شود. 

وی با اشاره به اهمیت آینده‌پژوهی گفت: ما باید به تغییرات آینده توجه کنیم. یکی از مشکلات ما مباحث مربوط به سالمندی است. در حوزه‌ی درمان افراد سالمند و افراد بالای ۶۵ باید بگوییم که بیش از سه یا چهاربرابر هزینه‌های درمانی مروبط به افراد سالمند است و این موضوع تحمیل جدی بر منابع نظام سلامت و رفاه و تامین اجتماعی است. بنابراین باید برای این مسئله فکری اساسی کرد. 

همتی با تاکید بر اینکه حق سلامت جزو حقوق ذاتی بشر است، گفت: حاکمیت باید سلامت را برای آحاد جامعه فراهم کند. در قانون اساسی ما به بحث درمان و آموزش اشاره شده است به همین دلیل باید در این مورد به صورت جدی فکر کرد. 

عضو هیئت مدیره سازمان تامین اجتماعی گفت: بحث افزایش میزان طلاق و نزاع خانوادگی و همچنین خودکشی به خصوص در دوران کرونا و پسا کرونا، نشان دهنده‌ی این است که به این موضوع‌ها باید به طور جدی فکر کرد و برای افزایش حمایت‌های اجتماعی برنامه‌ریزی کرد. 

علیرضا محجوب (دبیرکل خانه کارگر) نیز در این وبینار گفت: رکن رکین دولت‌های رفاه اقدامات آن‌ها در عرصه‌ی تامین اجتماعی است. 

محجوب با اشاره به مقاوله نامه اجتماعی ۱۰۲ گفت: این مقاوله نامه پیش‌نویس اولیه قوانین تامین اجتماعی است که ایران مفتخر است از همان سال اول یعنی چیزی حدود ۷۰ سال پیش و در زمان مصدق به این مقاوله نامه پیوست. 

دبیرکل خانه کارگر گفت: به همین دلیل است که همگان دکتر مصدق را بانی تامین اجتماعی در ایران می‌دانند. ما حتی پیش از انگلستان و بدون تاخیر به این مقاوله نامه پیوستیم. 

وی با بیان اینکه سیاست‌های رفاهی پیش از این هم در کشورهای دیگر وجود داشت اما به صورت مدون نبود، گفت: به طور مثال در اسلام نیز سیاست پرداخت مستمری که به زنان و بازماندگان جنگ پرداخت می‌شد را می‌توان در حوزه‌ی سیاست‌های رفاهی دید. 

دبیرکل خانه کارگر گفت: ما حتی در دوران قاجار و دوره‌های دیگر تاریخ کشورمان سیاست‌هایی در زمینه رفاه اجتماعی داشته‌ایم که بعضا برخی از آن‌ها حتی از وضعیتِ الانِ ما هم بهتر بوده‌اند. 

محجوب در بخش دیگری از صحبتهای خود گفت: نظام تامین اجتماعی ما باید متمرکز شود. همه‌ی سازمان‌ها باید ادغام شوند تا بتوان در این زمینه اقدامی اساسی انجام داد. ما باید نظام جامع رفاهی را مطالبه کنیم.

از: ایلنا

توسط -

سایت ملیون ایران در تاریخ

دیدگاهی بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

خروج از نسخه موبایل