نشت پساب‌های خطرناک پتروشیمی به آب‌های خورموسی

petrochemie 2

مدیر کل حفاظت محیط زیست خوزستان از نشت مواد شیمیایی خطرناک پتروشیمی بندر امام خمینی به آب‌های خورموسی در خلیج فارس خبر داد. این آلودگی که باعث مرگ ۲۰ هزار ماهی شده می‌تواند وارد چرخه غذایی انسان‌ها نیز شود.

به گفته احمدرضا لاهیجان‌زاده، مدیر کل سازمان حفاظت محیط زیست استان خوزستان آلودگی آب‌های خورموسی، واقع در ساحل شمالی خلیج فارس باعث مرگ حدود ۱۵ تا ۲۰ هزار قطعه ماهی شده است.

این آلودگی به دلیل تخلیه انواعی از مواد شیمیایی خطرناک از مجتمع پتروشیمی بندر امام خمینی، واقع در بندر ماهشهر ایجاد شده است.

لاهیجان‌زاده در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر گفت: «پتروشیمی بندر امام که مجاور خورموسی قرار دارد، دو روز پیش نوعی مواد شیمیایی خطرناک [استایرن] به خوریات تخلیه کرده که علاوه بر آلودگی این محل به خلیج فارس نیز راه پیدا کرده است.»

او افزود: «پتروشیمی بندر امام این آلودگی را نتیجه یک حادثه عنوان کرده، اما بهانه آنها قابل قبول نیست. زیرا نخستین بار نیست که این پتروشیمی مواد شیمیایی خود را به خوریات تخلیه می‌کند و در سالهای گذشته نیز این مسئله تکرار شده است.»

تخلیه فاضلاب‌ها، از بزرگترین عوامل آلودگی آب‌ها

تخلیه فاضلاب‌های صنعتی و خانگی به درون آب‌ها از مهم‌ترین عوامل آلاینده آب‌های ایران به حساب می‌آید. کارشناسان پیش‌تر از این نیز نسبت به آلودگی روزافزون خلیج فارس ابراز نگرانی کرده‌اند.

محمد درویش، عضو هیأت علمی مؤسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع چندی پیش به خبرگزاری مهر گفت: «میزان آلودگی خلیج فارس و دریای عمان ۴۶ برابر حد مجاز است که البته بیشتر آلودگی‌ها مربوط به خلیج فارس است.»

درویش: حرمت‌شکنی خلیج فارس تنها در تحریف نامش نیست

محمد درویش با اشاره به آلودگی‌های وسیع خلیج فارس در وبلاگ خود، “مهار بیابانزایی”، نیز نوشته است، حرمت‌شکنی خلیج فارس تنها در تحریف نامش خلاصه نمی‌شود و وقتی خلیج فارس به آبریزگاهی عمومی و متعفن تبدیل شده بگذار نام آن هر چه می‌خواهد باشد.

او در این باره می‌نویسد: «وقتی در سواحل هرمزگان برای چندمین بار شاهد قتل عام فجیع آبزیان خیلج فارس و دریای عمان هستیم… وقتی در نایبند به خلیج فارس سم تزریق میکنیم… وقتی در اروندرود به جای آب زلال پساب مسموم و فاضلاب متعفن کارخانه‌ها… را هدیه می‌دهیم؛ دیگر نباید فقط از تحریف نام خلیج فارس نگران باشیم.»

احتمال تعطیلی بزرگ‌ترین مجتمع پتروشیمی ایران

مدیرکل سازمان حفاظت محیط زیست خوزستان می‌گوید، مجمتع پتروشیمی بندر امام که بزرگ‌ترین مجتمع پتروشیمی ایران به حساب می‌آید در سال ۱۳۸۷ به سازمان حفاظت محیط زیست تعهد داد که طی ۲ سال خط تولید “کلرآلکالی” به روش جیوه را تعطیل و تولید با “روش ژئوممبران” و حذف جیوه را جایگزین آن کند؛ اما با وجود گذشت ۲ سال این تعهد هنوز عملی نشده است.

احمدرضا لاهیجان‌زاده با اشاره به تأخیر چندین ساله در تحقق تعهدات پتروشیمی بندر امام مبنی بر تعطیلی واحد “کلرآلکالی” نسبت به تعطیلی این واحد بر اساس قانون هشدار داد.

مرگ دلفین‌های خلیج فارس در سال ۲۰۰۷ 

لاهیجان‌زاده تصریح کرد: «چنانچه این پتروشیمی نتواند به وظایف خود عمل کند و یا از اجرای تعهداتی که سال‌ها به مسئولان و دستگاه‌های نظارتی وعده کرده ناتوان باشد، اداره کل حفاظت محیط زیست خوزستان رأسا نسبت به تعطیلی کامل واحد کلرآلکالی به دلیل آلودگی به ترکیبات جیوه اقدام می کند و تمام مسئولیت‌های این تعطیلی نیز بر عهده مدیران این مجتمع خواهد بود.»

استایرن و جیوه، موادی خطرناک

استایرن (یکی از مواد پتروشیمی) از مواد آلی خطرناک و ترکیبی سمی است که تخلیه آن به دریا، مرگ و میر وسیع ماهیان و آبزیان را به دنبال خواهد داشت. ترکیبات جیوه نیز که به همراه پساب این پتروشیمی به خورموسی تخلیه می شود، جزو مواد بسیار خطرناک محسوب می‌شوند که ترکیب آن با مواد آلی یکی از سمی‌ترین ترکیبات را ایجاد می کند.

ترکیبات جیوه بعد از ورود به بدن آبزیان می‌تواند وارد چرخه غذایی انسان‌ها شده و بیماری‌های بسیاری به وجود بیاورد.

منطقه ویژه پتروشیمی شامل ۱۹ واحد است و در مجاورت خورموسی قرار دارد.

به نوشته مهر، خورموسی کانال طویل و عمیقی است در جنوب خوزستان که از خلیج فارس منشعب شده و به دلیل ویژگی‌های خاص خود در منطقه از موقعیت ممتازی برخوردار است.

این منطقه از اکوسیستمی منحصر به فرد برخوردار است و زیست‌گاه بسیاری از پرندگان نادر و مکان تخم‌ریزی برای شمار زیادی از ماهی‌های خلیج فارس محسوب می‌شود.

آبهای خورموسی به دلیل عمق زیاد شرایط تردد کشتی‌هایی تا وزن ۷۰ هزار تن را به‌وجود آورده‌اند و حدود ۲ هزار نفر از مردم بومی این منطقه نیز از راه ماهیگیری امرار معاش می‌کنند.
از: دویچه وله

توسط -

سایت ملیون ایران در تاریخ

دیدگاهی بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

خروج از نسخه موبایل