فیفا در انتظار تایید و امضای شورای نگهبان جمهوری اسلامی

ایران وایر:

«با وجود گذشت حدود ۹ ماه از تصویب اساسنامه و ۶ ماه از انتخابات فدراسیون فوتبال، هنوز اختلاف‌های فیفا و دولت ایران مرتفع نشده است و ظاهرا در آخرین گام، باید غیرانتفاعی و غیردولتی بودن این فدراسیون به تصویب نمایندگان مجلس و شورای نگهبان برسد که تاکنون این اتفاق رخ نداده است.»

این مقدمه‌ای است که خبرگزاری «تابناک» از چالش جدید فدراسیون فوتبال ایران با فدراسیون بین‌المللی فوتبال (فیفا) روایت می‌کند. با وجود تاییدیه‌ای که سال ۱۳۹۹ فدراسیون جهانی فوتبال به اساسنامه مورد نظر فدراسیون فوتبال به اساسنامه فدراسیون فوتبال داد، مهم‌ترین بند مورد نظر این فدراسیون بین‌المللی، مبنی بر «غیردولتی» بودن آن هنوز رفع نشده است.

جمهوری اسلامی، با سابقه‌ای تاریک در زمینه پذیرفتن نهادهای غیردولتی و غیرانتفاعی، آیا فدراسیون فوتبال ایران را به عنوان نهادی با استقلال کامل قبول خواهد کرد؟

***

فدراسیون جهانی فوتبال در نامه‌ای به تاریخ ۳۰مهر۱۳۹۹ خطاب به فدراسیون فوتبال ایران اعلام کرد که با کلیت اساسنامه جدید فدراسیون فوتبال ایران موافقت کرد. فیفا خواهان تغییرات فوری در برخی از بندهای اساسنامه ارسالی از سوی ایران شد و یک بند مورد مناقشه را به زمانی پس از برگزاری مجمع انتخاباتی فدراسیون فوتبال موکول کرد.

«بند مورد مناقشه» را «ورون موسنگو اومبا»، رئیس کمیته فدراسیون‌های عضو فیفا به صورت کامل توضیح داده بود. خلاصه‌اش می‌شد این‌که در بند اول اساسنامه فدراسیون فوتبال ایران، باید از استفاده از هر عنوانی به‌جز «یک نهاد با شخصیت حقوقی مستقل» خودداری شود.

پیش از این فدراسیون فوتبال ایران در اساسنامه‌ای که به فیفا ارائه داده بود، خود را به عنوان زیرمجموعه‌ای از حاکمیت جمهوری اسلامی معرفی کرد.

۸تیر۱۳۹۹ خبرگزاری ایسنا در گزارشی ادعا کرد فدراسیون فوتبال ایران در نامه‌ای خطاب به فیفا اعلام کرده است، از برداشتن عنوان «عمومی غیردولتی» ممانعت کرده و گفته است: «استفاده از هر عنوانی غیر از این، مغایر با قوانین ملی ایران خواهد بود.»

نه به دلیل این نامه تهدید‌آمیز، بلکه به دلیل همراه شدن فدراسیون فوتبال ایران با سایر خواسته‌های فیفا در مورد تغییر و تسهیل حضور زنان در انتخابات فدراسیون فوتبال یا حذف وزیر ورزش و جوانان، از مجمع انتخاباتی، فیفا با برگزاری «مشروط» انتخابات فدراسیون فوتبال موافقت کرد.

این موافقت بدان معنی بود که باید اساسنامه فدراسیون در بند اول، طی اسرع وقت تغییر کند. این خواسته دستوری را «جیانی اینفانتینو»، رئیس فدراسیون جهانی فوتبال، شانزدهم شهریور نیز پس از دیدار با شهاب‌الدین عزیزی خادم رئیس فدراسیون فوتبال ایران تکرار کرده بود که اساسنامه فدراسیون سریعا اصلاح شود، درهای ورزشگاه‌های ایران را به روی زنان ایرانی باز کنید.

 

شورای مزاحم نگهبان

تیر۱۳۹۹ برای نخستین بار در تاریخ، بالاترین نهاد نظارتی یک حکومت، به اساسنامه کمیته ملی المپیک آن کشور ایرادهای قانونی گرفت و خواستار تغییر در بندهای اساسنامه شد.

هم‌زمان، خبرگزاری فارس با تایید این خبر مدعی شده بود که «برای اجرایی شدن اساسنامه تازه نگارش شده کمیته ملی المپیک ایران، تاییدیه دولت و همین‌طور شورای نگهبان هم لازم بود.»

جمهوری اسلامی، نخستین حاکمیتی بود که به چنین روندی برای تایید اساسنامه کمیته ملی المپیک و فدراسیون‌های ورزشی خود نیاز داشت.

به صورت نمونه شورای نگهبان در بخشی از ایرادات خود بر اساسنامه کمیته ملی المپیک که نوشته بود «به مقابله و عدم پذیرش هرگونه فشار سیاسی، مذهبی و حقوقی، اجتماعی، اقتصادی و تبعیض جنسیتی پایبند خواهد بود»، ایراد وارد  کرد و این بند را «ابهام‌آور» و «خلاف موازین شرع» دانست.

شورای نگهبان در بندی دیگر اشاره کرده بود که منظور این بخش از اساسنامه کمیته المپیک ایران مبنی بر «دوری جستن کمیته ملی المپیک از هرگونه گرایش‌های نژادی، مذهبی، سیاسی و منع هرگونه تبعیض» نه‌تنها روشن نیست که ابهاماتی غیرقانونی دارد. به نظر می‌رسید که جمهوری اسلامی، دوری جستن از هرگونه تبعیض نژادی، مذهبی و سیاسی را «غیرقانونی» تلقی می‌کند.

کمیته ملی المپیک ایران در اساسنامه و در بند ۵ از ماده ۲۰، قید کرده بود که مقید به گسترش دیپلماسی ورزشی براساس منشور المپیک است. اما شورای نگهبان ازاین‌جهت که کمیته المپیک بر طبق این بند و ماده، مقید به پیروی از قوانین و سیاست‌های کلی نظام در سیاست حوزه خارجی نشده، آن را مغایر اصل ۱۵۲ قانون اساسی دانست.

عبارت «گسترش دیپلماسی ورزشی» دقیقا به مفهوم دخالت ندادن سیاست در امور ورزش و به صورت نمونه، منع نکردن ورزشکاران ایران از مبارزه با حریفان اسراییلی بود.

جایی دیگر در بند پنجم به این ماده قانونی کمیته المپیک که «هر ایرانی عضو کمیته بین‌المللی المپیک» می‌تواند در مجمع کمیته المپیک ایران نیز حضور داشته باشد، ایراد وارد شده بود. شورای نگهبان نوشت: «شاید اشخاص مذکور ایرانی صلاحیت حضور در مجامع مورد نظر جمهوری اسلامی را نداشته باشند.»

شورای نگهبان حتی استفاده از «اخلاق ورزشی» را در اساسنامه کمیته المپیک ایران با توجه به روشن نبودن ابعاد آن از سوی کمیته بین‌المللی المپیک غیرقانونی دانست.

پس از وارد شدن ایرادهای شورای نگهبان بر اساسنامه کمیته ملی المپیک و فدراسیون‌های ورزشی ایران، خطر حذف کلیت ورزش کشور و تعلیق کمیته ملی المپیک به میان آمد. پس دولت مجبور شد به این پرونده ورود کند.

 

«احمدرضا براتی» عضو هیات رئیسه فدراسیون و رییس کمیته تدوین و تطبیق مقررات فدراسیون فوتبال گفته است که فدراسیون فوتبال ایران، همچنان که در پاراگراف یک ماده یک اساسنامه جدید فدراسیون پیش بینی شده، باید به عنوان «موسسه‌ای مستقل» و «کاملا غیر انتفاعی» و «غیردولتی»، «دارای شخصیت حقوقی» که مطابق مقررات جمهوری اسلامی ایران تشکیل شده است، تعریف شود .

طبق گفته آقای براتی، این ماهیت حقوقی جدید باید  در قدم اول ظرف مدت یک سال بعد از انتخابات هیات رییسه جدید فدراسیون لازم‌الاجرا شود و در قدم دوم باید به موجب «بازنگری قانون ملی ورزش» که توسط دولت و مجلس ایران با همکاری فیفا و کنفدراسیون فوتبال آسیا صورت می گیرد، به تصویب برسد.

او گفته در همین راستا فیفا به صورت رسمی درخواست برگزاری یک ویدیو کنفرانس با حضور نمایندگان کنفدراسیون فوتبال آسیا، فدراسیون فوتبال و وزارت ورزش را به رئیس فدراسیون فوتبال ارائه کرده بود که این نشست آنلاین روز سی‌ام شهریورماه برقرار شد. احمدرضا براتی در مورد نتیجه این جلسه اطلاعی نداده است.

اما آن‌چه قطعی به نظر می‌رسد، بی‌اراده بودن فدراسیون، دولت و مجلس در قبال اساسنامه‌های فدراسیون‌های ورزشی است.

طبق قانون اساسی جمهوری اسلامی، تمامی مصوبات مجلس شورای اسلامی پیش از لازم‌الاجرا شدن، نیازمند توضیح این شوراست تا از بروز آن‌چه «مغایرت با موازین شرع» و «قانون اساسی جمهوری اسلامی» خوانده شده، جلوگیری به عمل آید.

به این ترتیب، حتی تصویب اساسنامه فدراسیون فوتبال و تغییر بند اول این فدراسیون به موسسه غیرانتفاعی و غیردولتی، بدون نظر شورای نگهبان، غیرممکن است.

سوال اینجا طرح می‌شود؛ در صورت تصویب نشدن این بند از اساسنامه چه چیز در انتظار فوتبال ایران است؟ 

اساسنامه فدراسیون جهانی فوتبال می‌گوید تعلیق فدراسیون کشور مربوطه از هرگونه فعالیت مرتبط با فوتبال. اما این که فدراسیون جهانی فوتبال، باز هم چه‌قدر با جمهوری اسلامی تعامل کند، مشخص نیست.

دیدگاهی بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

خروج از نسخه موبایل