ایران – کره‌جنوبی؛ مهم‌ترین بازی گروه، بدون حضور زنان و کمک داور ویدئویی

ایران و کره جنوبی

داوود شرفی

بازی ایران و کره جنوبی، دو قطب غرب و شرق فوتبال آسیا، جای داربی خاورمیانه را گرفته است. ایران و کره جنوبی، دو قطب فوتبال آسیا سه‌شنبه از ساعت ۱۷ تهران در ورزشگاهی که “خالی از تماشاگر” خواهد بود، مقابل هم قرار می‌گیرند و دوربین‌های کمک داور ویدیویی، هیچ کمکی به داور مسابقه نخواهند کرد.

تیم ملی فوتبال ایران با ۹ امتیاز از سه بازی روی صدر جدول نشسته است و کره جنوبی با ۷ امتیاز ایران را در رده دوم تعقیب می‌کند.

ایران برای حفظ صدرنشینی، تداوم رکورد پیروزی‌های متوالی دراگان اسکوچیچ و رسیدن به رکورد ۱۱ پیروزی در ۱۱ مسابقه و افزایش فاصله با مهم‌ترین تعقیب‌کننده‌اش، به دنبال پیروزی خواهد بود. کره‌جنوبی هم برای به دست گرفتن اختیار عمل در صدر جدول و پایین کشیدن ایران از مقام نخست به تهران سفر می‌کند.

اهمیت این دیدار، صرفا متوجه دو تیمی که در ورزشگاه آزادی روبروی هم قرار خواهند گرفت نیست. امارات، سوریه، عراق و لبنان نیز از این بازی یا پیروزی کره‌جنوبی را می‌خواهند یا تساوی دو تیم. فاصله گرفتن ایران در صدر، کار سایر تیم‌ها برای کسب تنها سهمیه باقی‌مانده صعود به جام جهانی را دشوارتر خواهد کرد.

دیدار ایران و کره‌جنوبی، به دنبال اتفاقاتی انجام خواهد شد که در سایر دیدارهای انتخابی جام جهانی ۲۰۲۲ قطر در آسیا کم نظیر هستند.

کمک داور ویدیویی؛ “هست ولی نیست”

مرداد امسال ، کنفدراسیون فوتبال آسیا در نامه‌ای که به ۱۲ تیم حاضر در دو گروه مرحله نهایی انتخابی جام جهانی قطر و همچنین برای فدراسیون جهانی فوتبال نوشته بود، تاکید کرد که تمامی ورزشگاه‌هایی که برای میزبانی این مسابقات تعیین می‌شدند باید مجهز به کمک داور ویدئویی شوند.

خبرگزاری تسنیم هفتم مهر، اما هرگونه “الزامی” از سوی کنفدراسیون فوتبال آسیا در مورد استفاده از کمک داور ویدیویی را رد کرد. تسنیم با استناد به نامه‌نگاری‌های اخیر فدراسیون فوتبال ایران با فیفا و همین‌طور مقامات کنفدراسیون فوتبال آسیا، از اصرارهای ای اف سی ( AFC ) برای ورود تجهیزات کمک داور ویدیویی به ایران توسط یک شرکت خاص، به عنوان “شیطنت‌ها” و “بهانه‌های” کنفدراسیون فوتبال آسیا نام برد.

در گزارش تسنیم به شرکت بریتانیایی هاک آی ( “Hawk Eye” ) به عنوان مجری انحصاری نصب و راه‌اندازی سیستم کمک داور ویدیویی و تنها شرکت طرف قرارداد با کنفدراسیون فوتبال آسیا نام برده شد. شرکتی که براساس قراردادش، ای‌اف‌سی را ملزم می‌کند، کشورهای صاحب فوتبال در قاره آسیا را در استفاده از تجهیزات سایر شرکت‌ها منع کند.

خبرگزاری ایسنا ۳۱ شهریور خبر داد که ۱۵ شرکت که در زمینه ساخت تجهیزات کمک داور ویدیویی فعالیت می‌کنند از سوی فیفا مورد تایید قرار گرفته‌اند و کشورهای عضو فدراسیون بین‌المللی فوتبال موظف هستند “فقط” با یکی از این پانزده شرکت قرارداد امضا کنند. شرکت “چشم شاهین” (هاک آی) بریتانیا نیز یکی از همین شرکت‌های مورد تایید فیفا است.

اما ایران به دلیل تحریم‌ها امکان عقد قرارداد با این شرکت بریتانیایی را ندارد. خبرگزاری تسنیم نوشته است که “تجهیزات و کارمندان این شرکت بریتانیایی به دلیل تحریم‌های بین‌المللی علیه جمهوری اسلامی” امکان بیمه شدن پیش از سفر به تهران را ندارند.

فدراسیون فوتبال ایران، برای حل موضوع، تحریم‌ها علیه خودش را دور زد. در حالی که خداداد افشاریان رئیس کمیته داوران فدراسیون فوتبال از اجاره و وارد کردن تجهیزات کمک داور ویدیویی در بازی ایران و کره‌ جنوبی خبر داده بود، رسانه‌های ایران مانند “فوتبالی” از مخالفت AFC با روشن شدن و استفاده از سیستم‌های کمک داور ویدیویی وارد شده از سوی ایران خبر دادند.

دلیل مخالفت این کنفدراسیون، عقد قرارداد از سوی طرف ایرانی با شرکتی غیر از شرکت بریتانیایی چشم شاهین بود. هاز سوی دیگر ایران با وارد کردن تجهیزاتی که از سوی فیفا تایید شده بود، راه اجرای جرایمی مانند ممنوعیت برگزاری مسابقه در ورزشگاه خانگی یا جرایم نقدی را از کنفدراسیون فوتبال آسیا گرفت.

طبق دستور کنفدراسیون فوتبال آسیا در بازی روز سه‌شنبه ایران و کره‌ جنوبی، از سیستم کمک داور ویدیویی استفاده نخواهد شد.

چراغ آزادی قرمز است

منبع تصویر،GETTY IMAGES

برخلاف گفته‌های پیشین فدراسیون فوتبال ایران، چراغ قرمز ورود به ورزشگاه، برای تماشاگران مرد و زن ایرانی، سبز نشد.

روز نخست مهر، ستاد مقابله با کرونا از قطعی شدن حضور ۱۰ هزار تماشاگر در دیدار ایران و کره جنوبی خبر داد. علیرضا رئیسی سخنگوی این سازمان از “تزریق دو دز واکسن کرونا”، “استفاده از ماسک در تمام مدت حضور در ورزشگاه” و “اجرای فاصله‌گذاری‌های اجتماعی” به عنوان پروتکل‌های مورد نظر این سازمان نام برد.

پیش از آن، شهاب‌الدین عزیزی خادم، رئیس فدراسیون فوتبال ایران در دیدار با جانی اینفانتینو رئیس فیفا، قول داده بود در مسابقه ایران و کره‌ جنوبی، شرایط را برای حضور زنان ایرانی فراهم کند. آقای عزیزی خادم از رئیس فیفا دعوت کرده بود برای آنچه “حسن نیت ایران” برای راه یافتن زنان به ورزشگاه‌ها می‌خواند، برای دیدار ایران و کره جنوبی به تهران سفر کند.

با این حال فدراسیون فوتبال عصر روز یکشنبه ۱۸ مهر در بیانیه‌ای از ممنوعیت حضور تماشاگران در ورزشگاه‌ آزادی خبر داد.

در بیانیه این فدراسیون به دلایل لغو حضور تماشاگران اشاره نشد، ولی ایسنا از وجود “شایعاتی” مبنی بر “لزوم اعلام و نامه‌نگاری‌های قبلی فدراسیون ایران با فیفا و کنفدراسیون فوتبال آسیا” به عنوان دلیل لغو حضور تماشاگران در این مسابقه نوشت.

روزنامه اعتماد نیز در گزارش ویژه خود با عنوان “فرار از دردسرهای حضور زنان”، استدلال اعضای هیئت رئیسه فدراسیون برای ممنوعیت حضور تماشاگران در ایام کرونا را این‌گونه بررسی کرد؛ طبق قوانین جدید، فدراسیون فوتبال ایران باید حداکثر تا ۱۴ روز قبل از زمان برگزاری بازی، به فیفا و کنفدراسیون آسیا نامه در نامه‌ای رسمی، موضع خود برای حضور تماشاگران را اعلام کند. پس از آن، تیمی از نمایندگان و ناظران AFC برای دریافت گزارش‌های ویژه پزشکی، میزان ظرفیت ورزشگاه برای پذیرش تماشاگر با رعایت پروتکل‌های بهداشتی را تعیین کند.

اعتماد در بخشی از گزارش خود به “عامدانه بودن” تصمیم فدراسیون برای مطلع نکردن فیفا و کنفدراسیون آسیا اشاره کرد.

در صورتی که فدراسیون فوتبال ایران درهای ورزشگاه را فقط به روی مردان باز می‌کرد یا از آن‌چه در سال‌های اخیر با عنوان “انتخاب گزینشی تماشاگران زن” برای نمایش حضور زنان در ورزشگاه‌ها معروف شده، استفاده می‌کرد، فدراسیون جهانی فوتبال می‌توانست فوتبال ایران را مشمول جرایم سنگین، از محرومیت در میزبانی رقابت‌های بین‌المللی گرفته تا تعلیق کلیه فعالیت‌ها، کند.

منبع تصویر،GETTY IMAGES

ایران – کره جنوبی به جای داربی خاورمیانه

دیدار تیم‌های ملی ایران و عربستان، در دهه‌های ۱۹۹۰ و ۲۰۰۰ میلادی به عنوان “داربی خاورمیانه” شناخته می‌شد. دو قطب فوتبال آسیا که به نوسان در تاریخ، مدعی قهرمانی جام ملت‌های آسیا یا صعود به جام جهانی فوتبال بودند.

از سال ۱۳۵۴ که نخستین دیدار تیم‌های ملی ایران و عربستان برگزار شد، تا آذرسال ۱۳۹۱ حتی تحولات سیاسی، جنگ‌های داخلی یا منازعات نظامی با کشورهای همسایه، دلیلی برای وقفه‌ یک دهه‌ای میان مسابقه این دو تیم نشده بود.

از ابتدای دهه ۷۰ تا انتهای دهه ۸۰ شمسی، دو تیم عربستان و ایران، ۹ بار در رقابت‌های جام ملت‌های آسیا یا انتخابی جام جهانی مقابل هم قرار گرفته بودند. با این حال پس از دیدار دو تیم در آذر ۱۳۹۱ که هر دو تیم در لیگ غرب آسیا از بازیکنان تیم‌های دوم و زیر ۲۳ سال خود استفاده کردند، هیچ مسابقه‌ای میان این دو تیم نه در مسابقات رسمی و نه دوستانه برگزار نشده است.

طی یک دهه اخیر، مهم‌ترین بازی‌های آسیایی ایران نهه در مقابل عربستان که روبروی کره جنوبی بوده است.

از مهر ۱۳۹۱ تاکنون، ایران و کره جنوبی شش بار در رقابت‌های مقدماتی جام جهانی و بازی‌های دوستانه مقابل هم قرار گرفته‌اند که سهم ایران ۴ پیروزی بود. دو دیدار نیز به تساوی رسید.

کره‌ جنوبی از بهمن ۱۳۸۹ که در جام ملت‌های آسیا مقابل ایران پیروز شد، دیگرموفق به شکست دادن این تیم نشده است.

بهترین پیروزی ایران مقابل کره جنوبی به پیروزی ۶ بر ۲ تیم محمد مایلی‌کهن در جام ملت‌های آسیا ۱۹۹۶ برمی‌گردد. تیم ملی ایران در آن مسابقه با گل‌های علی دایی (۴)، خداداد عزیزی و کریم باقری برنده شد.

بهترین پیروزی کره جنوبی هم به سال ۱۳۳۷ و اولین مسابقه دو تیم برمی‌گردد. کره جنوبی موفق شد با نتیجه ۵ بر صفر تیم ملی ایران را در بازی‌های آسیایی ۱۹۵۸ توکیو مغلوب کند.

ایران و کره جنوبی سه‌شنبه بار دیگر مقابل یکدیگر قرار می‌گیرند، دیداری مهم برای صدرنشینی گروه و برداشتن گامی بزرگ در راه رسیدن به جام جهانی قطر.

از: بی بی سی

 

توسط -

سایت ملیون ایران در تاریخ

دیدگاهی بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

خروج از نسخه موبایل