یک شاکی در دومین جلسه دادگاه آلبانی: حمید نوری را در سالن اعدام دیدم

در سومین دادگاه حمید نوری در کشور آلبانی، روز جمعه ۲۱ آبان، اصغر مهدی‌زاده، عضو سازمان مجاهدین خلق، به عنوان شاکی و شاهد گفت که در «سالن اعدام» زندانیان را طناب به گردن دیده و پاسداران که چهارپایه را از زیر پای زندانیان می‌کشیدند.

به گفته او، ناصریان (محمد مقیسه) و حمید عباسی (نوری) در «سالن اعدام»​ حضور داشته‌اند.

اصغر مهدی‌زاده به گفته وکیل مشاورش، از سال ۱۳۶۱ به اتهام هواداری از سازمان مجاهدین خلق به ۱۵ سال زندان محکوم شده، بعد از ۱۳ سال آزاد شده و چند نوبت به راهروی مرگ برده شده اما وارد هیئت مرگ نشده است.

هیئت رئیسه دادگاه محاکمه حمید نوری به شهر دورس در کشور آلبانی سفر کرده‌اند و دادگاه روز جمعه، سومین جلسه از هفت جلسه‌ای است که در این کشور برگزار می‌شود.

حمید نوری در جلسات دادگاه آلبانی حضور ندارد و وکیل او در این جلسات حاضر است. او به همراه دیگر وکلایش در دادگاه استکهلم حضور دارد و جلسات دادگاه آلبانی را به صورت ویدئویی می‌بیند.

او متهم است که در مقام دادیار پیشین زندان گوهردشت کرج در اعدام‌های دسته‌جمعی زندانیان سیاسی مشارکت داشته است، اتهامی که خود آن را رد می‌کند.

حمید نوری روز ۱۸ آبان ۹۸ با یک پرواز مستقیم از ایران وارد فرودگاه استکهلم شد و بلافاصله دستگیر شد.

در جلسه روز جمعه وکیل مشاور اصغر مهدی‌زاده گفت که موکلش مشکل لکنت زبان دارد و در مواقع استرس این مشکل تشدید می‌شود و طرفین این موضوع را در نظر داشته باشند.

اصغر مهدی‌زاده در جلسه محاکمه حمید نوری در دورس آلبانی گفت که از سال ۱۳۶۱ در زندان گوهردشت بوده و اولین بار حمید عباسی (نوری) را در سال ۱۳۶۵ در همین زندان دیده است.

او گفت که به دلیل سکونت خانواده‌اش در یکی از روستاهای صومعه‌سرا، درخواست انتقال به زندان رشت را داده بود و حمید عباسی (نوری) به عنوان دفتردار دادیار ناصریان (محمد مقیسه) به او گفته است که چون زندانی سر موضع است و همکاری نمی‌کند از انتقال خبری نیست.

او در پاسخ به این سوال دادستان که با چشم‌بند چطور فهمیدی حمید عباسی( نوری) است گفت: «از زیر چشم‌بند او را دیدم. صدایش را می‌شنیدم. در سال ۱۳۶۱ هم او را در زندان اوین دیده بودم.»

پنجم مرداد ۱۳۶۷ حمید عباسی( نوری) به گفته اصغر مهدی‌زاده از او درباره اتهامش سوال و جواب کرده است: «فردای آن روز تلویزیون بند ما را بردند. روز بعد، یک پاسدار مسلح را دیدم با بی‌سیم که هواخوری را کنترل می‌کرد. روز بعد هم وقت خرید ما از فروشگاه و روز ملاقات بود اما گفتند شما خرید و ملاقات ندارید».

اصغر مهدی‌زاده گفت که ۸ مرداد از پنجره بند فرعی، چند بار زندانیانی را دیده که داود لشکری آنها را به سمت توالت برده، وضو گرفته‌، نماز جماعت خوانده و به سمت یک سوله برده شده‌اند. از جمله این زندانیان به گفته او، مهشید رزاقی، عضو تیم فوتبال هما بود: «بعد از یک ساعت، ۲۰ پاسدار از در این سوله بیرون آمدند. دو نفر زیرپیراهن پوشیده بودند. (داود) لشکری، حمید عباسی (نوری) ، خاکی، علی بی‌دندان و جعفری که مسئول فروشگاه بود و پاسدارهای دیگری که همراهشان بودند از همین سمت آمدند».

او همچنین گفت که دیده است اجساد اعدام‌شدگان را با ماشین بیرون برده‌اند.

‏یک روز بعد اصغر مهدی‌زاده به گفته خود به اتفاق دیگر زندانیان به بند دیگری منتقل می‌شود. او گفت که از نهم تا هفدهم مرداد در سلول انفرادی و در راهروی مرگ بوده و دیده که هر روز بیشتر از ده بار گروه‌های ۱۱ تا ۱۵ نفره را به سالن اعدام بردند.

او در دادگاه حمید نوری گفت که در راهروی یکی از فرعی‌ها، ساک‌هایی دیده که «روی آنها نوشته بودند بچه‌ها ما رفتیم، سلام ما را به سازمان برسانید. روی ساک‌ها چند ساعت و تسبیح هم بود که با هسته خرما درست شده بودند».

اصغر مهدی‌زاده به گفته خود ۱۸ مرداد به راهروی مرگ برده شده: «یک پاسدار در حسینیه را باز کرد و داد زد که شیرعسلی‌ها بلند شوند. ۱۲ نفر بلند شدند و شعار دادند یاحسین و درود بر مجاهد. این ۱۲ نفر که بلند شدند، چهار پنج نفر هم از عقب بلند شدند. این گروه را به داخل سالن مرگ بردند. من سعی می‌کردم از زیر چشم نگاه کنم و سه سری را داخل سالن مرگ بردند و بعد دوباره به راهروی مرگ آوردند».

به گفته او، زندانی‌ها، «ساعت و عینکشان را می‌شکستند و وصیت‌نامه و پولشان را پاره می‌کردند که دست پاسدارها نیفتد».

او گفت که به اتفاق تعدادی زندانی دیگر به سالن اعدام برده شده و صحنه اعدام زندانیان را به چشم دیده است در حالی‌که ناصریان(محمد مقیسه) و حمید عباسی (نوری) هم در این سالن حضور داشته‌اند.

اصغر مهدی‌زاده گفت که خود او صحنه اعدام و اجساد زندانیان زن را ندیده اما یک زندانی دیگر به اسم هادی که به گفته او اجساد زنان را دیده برای او تعریف کرده که «دیده بود زنان را با کابل می‌زنند و به آنها دست نمی‌زنند».

او در ادامه جلسه دادگاه گفت که حمید عباسی (نوری) را دیده است که به سالن اعدام تردد داشت و زندانیان را به این سالن می‌برد.

او در پاسخ به سوال ‏دادستان که شما از کجا می‌دانید که حمید عباسی زندانیان را می‌برد؟ گفت: «از زیر چشم‌بند می‌دیدم. قبلا هم از زیر‌ چشم‌بند دیده بودم که او زندانیان را به راهروی مرگ می‌آورد یا از راهروی مرگ به سالن اعدام می‌برد».

دادستان مجددا از اصغر مهدی‌زاده سوال کرد که با وجود چشم‌بند چطور حمید عباسی را دیده است؟ او پاسخ داد: «من او را از قبل می‌شناختم. گاهی او را از زیر چشم‌بند می‌دیدم. حمید عباسی (نوری)، ناصریان (محمد مقیسه) و گاهی هم داود لشکری در این راهرو فعالیت داشتند و پاسدارهای دیگر فقط رفت و آمد می‌کردند. در ضمن من صدای حمید عباسی را می‌شنیدم بعضا هم که با ناصریان صحبت می‌کرد از روی صدا می شناختم».

دادستان سپس درباره ویژگی‌های ظاهری حمید عباسی(نوری) سوال کرد و اصغر مهدی‌زاده گفت که او را از روی عکسش شناخته: «من تصویر او را به شکل آنلاین دیده‌ام و وقتی که او واکنش نشان می‌دهد بیشتر برایم روشن می‌شود که خودش است. او همین فرد است.

او همچنین در پاسخ به سوال دادستان گفت که حمید عباسی را در روز دهم مرداد دیده که ۱۵ سری زندانیان را در گروههای ۱۰ تا ۱۵ نفره به سالن اعدام برده است.

وکیل مشاور اصغر مهدی‌زاده از او پرسید که تعداد زیاد است و آیا شما مطمئن هستید که همه این گروه‌ها را حمید عباسی به سالن اعدام برده؟ او پاسخ داد که مطمئن است.

در ادامه دادگاه، وکیل حمید نوری گفت که اصغر مهدی‌زاده درباره ۱۸ مرداد به طرق مختلف و متفاوت صحبت کرده است. او گفت که پلیس صورتجلسه‌ای در همین زمینه نوشته و برای دادگاه و طرفین دادگاه ایمیل کرده است.

اصغر مهدی‌زاده گفت آنچه که در جلسه امروز دادگاه گفته کامل‌تر است.

وکیل حمید نوری همچنین گفت که روایت اصغر مهدی‌زاده از دیدن اجساد با آنچه که در نزد پلیس گفته تفاوت دارد و آنچه که در مصاحبه با یک نهاد حقوق بشری گفته با آنچه که در دادگاه گفت تفاوت دارد و اسم عباسی(حمید نوری) را جایگزین اسم ناصریان(محمد مقیسه) کرده است.

او درخواست جلسه فوق‌العاده کرد و گفت که سوالات زیادی از اصغر مهدی‌زاده دارد.

قاضی دادگاه در پایان این جلسه از دادگاه گفت که در فرصت دیگری از اصغر مهدی‌زاده خواهند خواست که برای تحقیقات بیشتر حضور یابد.

حمید نوری اتهامات مطرح شده را رد کرده است. او قرار است روز دوم آذر در دادگاه شهادت دهد. به گفته وکیل او، موضع حمید نوری این است که «این اعدام‌ها هرگز رخ نداده است و نمی‌تواند اتهامات را بپذیرد».

وکیل حمید نوری مدعی است که موکلش در زمان اعدام‌ها در مرداد و شهریور سال ۱۳۶۷ به خاطر تولد فرزندش در مرخصی بوده است.

برگزاری دادگاه حمید نوری که تا آوریل سال آینده در دادگاه استکهلم سوئد ادامه خواهد داشت واکنش مقامات جمهوری اسلامی را نیز در پی داشته است.

سعید خطیب‌زاده، سخنگوی وزارت خارجه ایران، روز اول شهریور محاکمه آقای نوری را «یک طراحی توسط گروهک منافقین» خواند و مدعی شد که دادگاه سوئد «به یک سری داستان و مستندسازی و شاهدسازی دروغی که همه از سوی یک گروهک صورت گرفته استناد کرده است».

از: رادیو فردا

توسط -

سایت ملیون ایران در تاریخ

دیدگاهی بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

خروج از نسخه موبایل