امیرعبداللهیان: طرف آمریکایی نه ضمانت می‌دهد نه کلیه تحریم‌های دوره ترامپ را لغو می‌کند

H.Amirabdollahian امیرعبداللهیان (@Amirabdolahian) / Twitter

حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجۀ جمهوری اسلامی ایران، در مصاحبه با “فایننشنال تایمز” گفته است که توافق مورد نظر این کشور در مذاکرات وین باید کلیه تحریم‌هایی را لغو کند که برچیدن شان در سال ٢٠١۵ منجر به برجام شد. لغو این تحریم‌ها به گفتۀ امیرعبداللهیان باید با ضمانت‌هایی از سوی آمریکا نیز همراه باشد.

وزیر امور خارجۀ جمهوری اسلامی سپس افزوده است : “طرف آمریکایی هنوز تضمین محکمی به ما ارائه نمی‌دهد” و حتی رابرت مالی، نمایندۀ آمریکا در امور ایران و در مذاکرات وین، صریحاً اعلام می کند که دولت بایدن نمی‌تواند متعهد شود که دولت بعدی آمریکا توافق جدید با ایران را به رسمیت خواهد شناخت.

امیرعبداللهیان سپس گفته است که اصلاً برای حکومت ایران “قابل قبول نیست که طرف آمریکایی بگوید : با شما توافقی می کنیم که اعتبار آن حداکثر تا پایان کار دولت [بایدن] است.”

امیرعبداللهیان از دیگر شروط توافق مورد قبول جمهوری اسلامی ایران را لغو تمام تحریم هایی دانسته “که به صورت یکجانبه در دورۀ ترامپ علیه اشخاص و نهادهایی در جمهوری اسلامی ایران وضع شده است.” عبداللهیان سپس افزوده است که در خصوص تحریم های وضع شده در دورۀ ترامپ نیز، دولت بایدن فقط حاضر به لغو آن دسته از تحریم‌هایی است که “نفع اقتصادی ایران را از برجام با مشکل مواجه می‌کنند.”

عبداللهیان در جای دیگری از سخنانش گفته است که جمهوری اسلامی ایران نمی‌تواند به تضمین شفاهی رئیس جمهوری آمریکا اکتفاء کند. به گفتۀ او مهم برای حکومت ایران “تضمین حقوقی و قانونی” است. امیرعبداللهیان همچنین گفته است که طرف آمریکایی در مذاکرات وین “تأکید می‌کند که به هیچ وجه قادر نیست توافق [جدید] را به تصویب کنگرۀ آمریکا برساند.” در خصوص تضمین های اقتصادی نیز، به گفتۀ امیرعبداللهیان، طرف آمریکایی صریحاً می‌گوید که نمی تواند تعهد دولت بعدی آمریکا را نسبت به این ضمانت‌های اقتصادی تضمین کند.

در اظهاراتی جداگانه، علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران، در پیامی توئیتری گفت : “اکنون برجام برای ایران در حوزه اقتصادی و رفع تحریم‌ها به پوسته‌ای خالی تبدیل شده است” و “آمریکا و اروپا در آزمون اجرای تعهدات شان در برجام مردود شدند.” شمخانی در این پیام همچنین گفته است که حکومت ایران حاضر به انجام هیچ مذاکره‌ای دربارۀ موضوعاتی خارج از چارچوب برجام یا به تعبیر او “فرابرجام” نیست.   

همزمان با این اظهارات، اسرائیل نماینده ای را برای گفتگو با رؤسای هیئت های آمریکایی، اروپایی و روسی شرکت کننده در مذاکرات اتمی با ایران به وین اعزام کرده است. جوشا زارکا، رئیس بخش راهبردی وزارت امور خارجۀ اسرائیل، فرستادۀ این کشور در ملاقات با رؤسای هیئت های مذاکره کننده با ایران در وین است. آمریکا گفته است که تنها تا پایان ماه جاری برای “نجات” برجام فرصت دارد و در صورت ناکام ماندن در این تلاش، دولت آمریکا جهت گیری خود را تغییر خواهد داد و تدابیر دیگری را برای جلوگیری از اقدام های ایران به اجرا خواهد گذاشت.

سایت خبری “نور نیوز” وابسته به شورای عالی امنیت ملی ایران سفر هیئت اسرائیلی به وین و ملاقات آن با رافائل گروسی، مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی، و نمایندۀ روسیه در مذاکرات وین را “مانع پیشرفت مذاکرات در شرایط حساس فعلی دانست.”

ریچادر نفیو، از اعضای پیشین هیئت آمریکایی در مذاکرات وین نیز در پیامی توئیتری نوشت که او به دلیل اختلاف نظر با سیاست های هیئت آمریکایی در این مذاکرت آن را ترک کرده و به دلیل حساسیت این مذاکرات فعلاً از اظهار نظر دربارۀ جزئیات این اختلاف خودداری می کند.    

از: ار اف ای

دیدگاهی بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

خروج از نسخه موبایل