مختار وفایی: با وجود جبهه مقاومت، به شورای عالی مقاومت چه نیازی است؟

مختار وفایی 

«در تصمیم‌گیری‌های جبهه مقاومت ملی باید روحیه مردم‌سالاری برجسته باشد.»

 

احمد مسعود که اکنون رهبری تاثیرگذارترین جبهه نظامی علیه طالبان را به عهده دارد، به‌شدت در تلاش است تا با ایجاد یک اجماع سیاسی میان سران احزاب افغانستان، آنان را حول محور جدیدی با نام «شورای عالی جبهه مقاومت ملی افغانستان» جمع کند. جبهه مقاومت ملی نخستین‌بار روز پنجشنبه، ۱۵ اردیبهشت، (۵ مه)، این تصمیم را علنی کرد و از برگزاری نشستی به همین منظور خبر داد.

در خبرنامه جبهه مقاومت ملی آمده است که در این نشست، افرادی از همه اقوام، مذاهب، جریان‌های سیاسی و استان‌های افغانستان حضور داشتند و مذاکره درباره تشکیل شورای عالی جبهه مقاومت ملی افغانستان تا کسب توافق نهایی، ادامه خواهد داشت.

منابع نزدیک به جبهه مقاومت ملی، به ایندیپندنت فارسی گفتند که برخی سران احزاب سیاسی به دلایلی، برای پیوستن به این شورا آماده‌ نیستند و بیشتر تمایل دارند احمد مسعود به احزاب سیاسی آنان بپیوندد. از این میان، در اکتبر ۲۰۲۱، «شورای عالی مقاومت ملی جمهوری اسلامی افغانستان» اعلام موجودیت کرد. رهبری این شورا را عبدالرب رسول سیاف، محمد محقق، عطامحمد نور، عبدالرشید دوستم و یونس قانونی، از چهره‌های ضدطالبان، به عهده دارند. این شورا در آن زمان، با انتشار اطلاعیه‌ای اعلام کرد از همه سران احزاب و جریان‌های سیاسی دعوت کرده است به این جریان ملحق شوند. از احمد مسعود نیز دعوت شد تا عضویت این شورا را بپذیرد و فعالیت‌های سیاسی و نظامی خود را با این افراد هماهنگ کند.

با این حال شورای عالی مقاومت ملی جمهوری اسلامی افغانستان، از زمانی تاسیس در اکتبر گذشته تاکنون، هیچ فعالیتی نداشته است و رهبران آن فقط چند مورد بیانیه صادر کرده‌اند. دلیل سکوت این جریان نیز وضع محدودیت بر زندگی و فعالیت سیاسی رهبران آن در کشورهای ترکیه، ایران و امارات متحده عربی است.

از میان سران این جریان سیاسی، محمد محقق، عبدالرشید دوستم و یونس قانونی در ترکیه زندگی می‌کنند، عطامحمد نور در دبی است و عبدالرب رسول سیاف نیز در هند زندگی می‌کند. این افراد که در دست‌کم ۳۰ سال گذشته، از چهره‌های تاثیرگذار در تحولات افغانستان بودند، اکنون در انزوا به سر می‌برند. آن‌ها که در ۲۰ سال گذشته مناصب مهم دولتی در اختیار داشتند، هم‌زمان با افتادن مراکز شهرها به دست طالبان، افغانستان را ترک کردند.

دوستم و نور شامگاه سیزدهم اوت ۲۰۲۱، مزارشریف را ترک کردند و به ازبکستان پناه بردند. سیاف چند روز قبل از سقوط کابل به هند رفته بود. محقق و یونس قانونی نیز صبح روز سقوط کابل، سوار هوایپما شدند و به اسلام‌آباد رفتند. برعکس این افراد، احمد مسعود که در کابل حضور داشت، به پنجشیر رفت و به سازماندهی جبهه مقاومت ملی، به مبارزه با طالبان پرداخت. او هرچند تجربه فعالیت نظامی نداشت، به خاطر قولی که قبلا به مردم داده بود، از افغانستان خارج نشد. ایستادگی احمد مسعود علیه طالبان و ادامه مبارزه جبهه مقاومت ملی روحیه ازدست‌رفته مقاومت در مقابل این گروه را دوباره تقویت کرد و در نتیجه همین ایستادگی، روایت جعلی طالبان که می‌گفتند «جنگ پایان یافته و امنیت سراسری تامین شده است»، شکست خورد.

اکنون احمد مسعود تلاش می‌کند تا فعالیت‌های در حال گسترش جبهه مقاومت ملی نه به صورت انفرادی، بلکه از طریق یک شورای عالی که در آن سران احزاب، نمایندگان اقوام و چهره‌های تاثیرگذار سیاسی حضور دارند، رهبری شود. او معتقد است که اوضاع افغانستان به‌سرعت در حال تغییر است و تصمیم‌هایی مهم که بر اوضاع تاثیرگذارند، نباید انفرادی گرفته شوند.

صبغت‌الله احمدی، سخنگوی جبهه مقاومت ملی، به ایندیپندنت فارسی گفت که جلسه نخست مشورتی در زمینه تشکیل شورای عالی جبهه مقاومت ملی افغانستان با موفقیت‌ برگزار شد و دیدگاه‌های شرکت‌کنندگان که به نمایندگی از اقوام و جریان‌های مختلف حضور داشتند، شنیده شد. به گفته احمدی، برگزاری جلسات در این مورد ادامه دارد و تصمیم نهایی در این زمینه به‌زودی اعلام خواهد شد.

احمدی توضیح داد: «تاکید رهبر جبهه مقاومت ملی بر تاسیس شورای عالی جبهه مقاومت ملی به این دلیل است که روحیه مردم‌سالاری باید در تصمیم‌گیری‌های این جبهه برجسته باشد.» او افزود: «ما با همه طرف‌های ضدطالبان تماس گرفتیم و از آنان خواستیم به شورای عالی جبهه مقاومت ملی افغانستان بپیوندند.»

تاکنون هیچ یک از سران احزاب سیاسی برای عضویت در شورای عالی جبهه مقاومت ملی افغانستان اعلام آمادگی نکرده‌اند؛ هرچند شماری از این افراد از جمله یونس قانونی و محمد محقق، تایید کرده‌اند که پیوسته با احمد مسعود در تماس‌اند. محمد محقق دو هفته قبل در صحبت با ایندیپندنت فارسی گفت که با احمد مسعود در تماس است، اما تاکنون در فعالیت‌های نظامی سهیم نشده است.

به نظر می‌رسد احمد مسعود تصمیم دارد برای تصمیم‌گیری مهم و کلان جبهه مقاومت، شورای عالی جبهه مقاومت ملی را با حضور یا بی حضور سران احزاب، تاسیس کند. صبغت‌الله احمدی در این مورد گفت: «ما به هر صورت شورای عالی جبهه مقاومت ملی افغانستان را تشکیل می‌دهیم و درهای آن را به روی همه باز می‌گذاریم.»

از: ایندیپندنت 

توسط -

سایت ملیون ایران در تاریخ

دیدگاهی بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

خروج از نسخه موبایل