حداقل ۲۴ معلم در بازداشت؛ گزارشی از اعتراضات معلمان و فرهنگیان کشور در اردیبهشت ماه

خبرگزاری هرانا – در آستانه هفته معلم در ایران شماری از فعالین صنفی توسط نهادهای امنیتی احضار و تعدادی نیز بازداشت شدند. روز یکشنبه ۱۱ اردیبهشت معلمان و فرهنگیان شاغل و بازنشسته کشور در اعتراض به عدم رسیدگی به مطالباتشان در مقابل ادارات آموزش و پروش در بیش از ۴۰ شهر دست به تجمع زده و شماری از فعالین صنفی نیز بازداشت شدند. به دنبال بی پاسخ ماندن مطالبات فرهنگیان و تداوم بازداشت تعدادی از معلمان فعال، روز پنج شنبه ۲۲ اردیبهشت تجمعاتی اعتراضی دیگری در شهرهایی از جمله تهران، اصفهان و یاسوج برگزار شده و ده ها تن دیگر دستگیر شدند که بر اساس بررسی های هرانا دستکم ۲۴ تن از آنان کماکان در بازداشت بسر میبرند.

خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، در گزارش پیش رو به صورت جامع به تجمعات اعتراضی معلمان و فرهنگیان، مطالبات آنان و فشار نهادهای امنیتی و بازداشت فعالین صنفی در هفته‌های اخیر پرداخته است.

در آستانه هفته معلم در ایران، معلمان و فرهنگیان شاغل و بازنشسته کشور در اعتراض به عدم رسیدگی به مطالباتشان در مقابل ادارات آموزش و پروش در بیش از ۴۰ شهر از جمله شیراز، خمینی شهر، نورآباد، سقز، کرمانشاه، اراک، الیگودرز، کرج، اصفهان، یزد، هرسین، دلفان، دهدشت، لنگرود، شوشتر، دهگلان، یاسوج، بوشهر، گچساران، شهرضا، اردبیل، لاهیجان، تبریز، ایذه، سنندج‌، قزوین، خرم بید، تربت‌ حیدریه، تنکابن، رستم، نیشابور، بوکان، مسجدسلیمان، قیر و کارزین، اهواز، رشت، بجنورد، اسلام‌آباد‌غرب، دیواندره، مهریز، بندرماهشهر، بانه، داراب، کامیاران و معلمان ساکن تهران به دلیل حضور پرشمار نیروهای امنیتی خیابان های منتهی به مجلس و وزارت آموزش و پرورش در برخی از پارک های این شهر، دست به تجمع اعتراضی زدند. همچنین این تجمعات در شهرهایی چون بوشهر و مریوان با دخالت نیروی انتظامی به خشونت کشیده شد.

معلمان و فرهنگیان معترض در این تجمعات شعارهایی از قبیل “فریاد فریاد از این همه بیداد”، “آموزش رایگان حق فرزند ایران”، “فرهنگی داد بزن حقت رو فریاد بزن”، “نه تسلیم نه سازش قانون بدون کاهش”، “معلم زندانی آزاد باید گردد”، “یه سیسمونی کم بشه مشکل ما حل میشه”، “سیستم آموزشی تسلیت تسلیت” و “جای معلم زندان نیست، جای ظالم ایران نیست” را سر دادند.

 

 

بازداشت شدگان

روز شنبه ۱۰ اردیبهشت ماه، علی اکبر باغانی، رسول بداقی، محمد حبیبی و جعفر ابراهیمی چهار تن از اعضای کانون صنفی معلمان تهران توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به بازداشتگاه وزارت اطلاعات موسوم به بند ۲۰۹ زندان اوین منتقل شدند. از میان این افراد علی اکبر باغانی روز گذشته از زندان اوین آزاد شد.

روز یکشنبه ۱۱ اردیبهشت حمید خجسته، اردشیر صیادی، یوسف صیادی، فریدون شفیعی، محمود ملاکی، محسن عمرانی، محمد خواجه،  اصغر حاجب و رضا امانی فر در بوشهر، فاطمه بهمنی در اراک، اسکندر لطفی، شعبان محمدی، مسعود نیکخواه، جبار دوستی و مهدی تفسیری در مریوان، صلاح سرخی در سقز بازداشت شدند. همزمان صفر رمضانی و احسان اسدی در لنگرود، منصوره عرفانیان و هادی صادق زاده در مشهد، علی حاجی در جلفا، ابراهیم محمودی در الیگودرز و رضا مسلمی در همدان بازداشت شدند. آرام قادری معلم ساکن مریوان نیز توسط نیروهای امنیتی مورد ضرب و شتم قرار گرفته و برای ساعاتی بازداشت شد. گفتنی است مسعود نیکخواه در تاریخ ۲۱ اردیبهشت با تودیع قرار کفالت از زندان مریوان آزاد شده و یک روز بعد مجددا بازداشت شد.

روز چهارشنبه ۲۱ اردیبهشت ماه، حسین مهدی پور معلم ساکن شهرستان دشتیاری، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد. روز پنج‌شنبه ۲۲ اردیبهشت، به دنبال بی پاسخ ماندن مطالبات فرهنگیان و تداوم بازداشت تعدادی معلمان فعال، عبدالرسول عمادی، عضو هیات مدیره کانون معلمان اصفهان و رحمان رئیسی، عضو هیات امنای شعبه سه کانون معلمان در این شهر بازداشت شدند. یک روز بعد نیز فریبا معینی، عضو هیات مدیره کانون معلمان نجف آباد در منزل شخصی خود دستگیر شد. همزمان در یزد درجریان تجمعاتی مشابه احمد چنگیزی، مهدی کلانتری و حمیده زارع دستگیر شدند. در یاسوج نیز بیش از ۲۰ نفر توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به بازداشتگاه پلیس اطلاعات و امنیت یاسوج منتقل شدند که هویت “یعقوب زارع، رحیم زارع، هجیر حجتی، خدیجه مبارکی، بهنام آصف جاه، ثریا آقایی و خانم پوزش (نام کوچک نامعلوم)” توسط هرانا احراز شد. در تهران نیز با حضور پررنگ نیروهای امنیتی، ۳۰ تن از معلمان و فعالین صنفی که جهت شرکت در تجمع حاضر شده بودند، بازداشت و به بازداشتگاه وزرا منتقل شدند. ۲۷ تن از آنان ساعاتی بعد آزاد شده اما احمد حیدری، ژاله روحزاد و مسعود فرهیخته به دادسرای اوین منتقل و نهایتا روز گذشته آزاد شدند. در شیراز نیز شماری از تجمع کنندگان از جمله مژگان باقری، فریبا نظام زاده، محمد عالیشوندی، مهرداد یغمایی، افشین رزمجو و حمید عباسی در جریان تجمعی اعتراضی دستگیر شدند.

روز شنبه ۲۴ اردیبهشت ماه در شیراز شماری از معلمان و فعالین صنفی در حمایت از همکاران بازداشتی خود و با درخواست آزادی آنان تجمعی برگزار کردند که بیش از ۲۰ تن بازداشت شدند.

از میان دهها معلم بازداشت شده در اردیبهشت ماه، هم اکنون اسکندر لطفی، مسعود نیکخواه، شعبان محمدی، رسول بداقی، جعفر ابراهیمی، محمد حبیبی، رضا امانی‌فر، محسن عمرانی، هادی صادق زاده، مژگان باقری، فریبا نظام زاده، محمد عالیشوندی، اصغر امیرزادگان، مهرداد یغمایی، افشین رزمجو، غلامرضا غلامی کندازی، حمید عباسی، عبدالرزاق امیری، محمدعلی زحمتکش، محسن بهرامی، فریبا معینی، مهدی کلانتری، حمیده زارع و احمد چنگیزی کماکان در بازداشت بسر میبرند.

تا زمان تهیه این گزارش وضعیت مرتضی محمدی نامعلوم و کماکان تحت بررسی قرار دارد.

همچنین امروز تلویزیون دولتی ایران با انتشار گزارشی بازداشت دو تبعه فرانسوی را به تجمعات اعتراضی اخیر معلمان در کشور مرتبط دانست. این گزارش سسیل کولر، عضو فدراسیون آموزش و فرهنگ سندیکای نیروی کار فرانسه و همسرش کک پاریس را به سازمان‌دهی “آشوب و بی‌نظمی” متهم کرده و اسکندر لطفی، مسعود نیکخواه، شعبان محمدی و رسول بداغی، از فعالین صنفی معلمان را با این دو نفر مرتبط دانسته است.

همچنین در این گزارش ادعا شده بود که این دو شهروند فرانسوی از زمان ورود به کشور تحت “رصد و مراقبت” نیروهای وزارت اطلاعات بوده‌اند و صدایی از آنچه جلسه این دو نفر با معلمان خوانده شده، پخش میشود که حاکی از شنود و مانیتور رفت و آمدهای فعالین صنفی تحت عنوان “اشراف اطلاعاتی” است.

معلمان معترض مطالبات خود را «اجرای کامل قانون رتبه بندی فرهنگیان شاغل و همچنین قانون همسان سازی حقوق بازنشستگان»، «رسمی شدن نیروهای استخدام موقت، نیروهای خدمات آموزشی، آموزشیاران نهضت و مربیان پیش دبستانی»، «پرداخت پاداش پایان خدمت فرهنگیان سال ۱۴۰۰»، «بهبود معیشت نیروهای خدماتی»، «اجرای اصل ۳۰ قانون اساسی»، «آزادی معلمان زندانی»، «آموزش رایگان و با کیفیت برای دانش آموزان»، «پرداخت بیمه دانش آموزان» و همچنین «تشکیل کلاسهای درس با ظرفیت حداکثر ۱۶ دانش آموز» عنوان کردند.

روز ۱۲ اردیبهشت روز معلم نامیده می‌شود. سابقه نام‌گذاری روز معلم در ۱۲ اردیبهشت به مناسبت کشته شدن یکی از معلمان به نام ابوالحسن خانعلی در روز ۱۲ اردیبهشت سال ۱۳۴۰ در تجمع اعتراضی معلمان در میدان بهارستان مربوط است.

 بنابر گزارش یکساله اخیر مرکز آمار مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، در دوازده ماه اخیر، معلمان و فرهنگیان شاغل و بازنشسته در شهرها و استانهای مختلف کشور در اعتراض به عدم رسیدگی به مطالباتشان دست به تجمعات و اعتصابات اعتراضی زدند. از این قرار، ۱۰۳۰ تجمع و ۳۷۲ اعتصاب به ثبت رسیده است. گفتنی است طی یک سال گذشته، ۱۰۶ مورد بازداشت، ۵۰ مورد احضار و ۱۲ مورد محاکمه در مراجع قضایی و امنیتی ، ۹ مورد ضرب و شتم و ۱ مورد خودکشی معلم گردآوری شده است. همچنین ۶ تن از معلمان و فعالان این حوزه، به ۱۶۹ ماه حبس و ۲۱ میلیون و پانصد هزار تومان جریمه نقدی محکوم شدند.

توسط -

سایت ملیون ایران در تاریخ

دیدگاهی بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

خروج از نسخه موبایل