واکنش مقام سازمان ملل متحد و همبندی‌های سابق «زندانیان زیست‌محیطی» به داستان ۱۵۹۱ روز بازداشت

نیلوفر بیانی نفر اول ردیف اول از سمت چپ، به همراه فعالان محیط زیست که در سال ۱۳۹۶ بازداشت شدند.

در آستانه روز جهانی محیط‌زیست، ۱۵ خرداد، اینگر آندرسن، مدیر اجرایی برنامه محیط زیست سازمان ملل متحد، در حساب کاربری خود در توییتر نوشت: در آستانه روز جهانی محیط زیست، بار دیگر خواستار آزادی همکار سابق خود، نیلوفر بیانی و دیگر فعالان محیط زیست زندانی در ایران هستم. ما فقط یک کره زمین داریم و کسانی که در راستای حفاظت از کره زمین فعالیت می‌کنند، نباید تحت تعقیب قرار بگیرند.

همزمان با روز جهانی محیط‌زیست، ۹ تن از زندانیان سیاسی سابق ایران نیز با انتشار بیانیه‌ای، رفتار حکومت جمهوری اسلامی ایران با فعالان زیست‌محیطی بازداشت‌شده را مورد انتقاد قرار دادند. 

نازنین زاغری-رتکلیف، ارس امیری، کایلی مور گیلبرت، پریسا رفیعی، آتنا دائمی، نازی اسکویی، شکوفه یداللهی، نگین قدمیان و سپیده فرهان از جمله امضاکنندگان این بیانیه هستند. 

نیلوفر بیانی، مراد طاهباز، امیرحسین خالقی، طاهر قدیریان، سپیده کاشانی، هومن جوکار، عبدالرضا کوهپایه، سام رجبی و کاووس سیدامامی در سال ۱۳۹۶ به اتهام «جاسوسی» توسط سازمان اطلاعات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بازداشت شدند.

۹ زندانی سیاسی سابق در این نامه با اشاره به داستان بازداشت این فعالان محیط‌زیستی نوشته‌اند: «داستان زندگی ۱۵۹۱ روز گذشته، این ۸ دوست‌دار طبیعت که با زندان، سلول انفرادی، فقدان و درگذشت کاووس سید امامی در نخستین روزهای بازداشت عجین بوده است معنای روشنی دارد».

اتهام «جاسوسی» به این فعالان محیط‌زیستی در حالی مطرح شد که وزارت اطلاعات دولت دوازدهم اعلام کرد این فعالان را «جاسوس» نمی‌داند. اما قوه قضائیه جمهوری اسلامی ایران با همکاری سازمان اطلاعات سپاه، متهمان پرونده محیط‌زیستی را به «جمع‌آوری اطلاعات طبقه‌بندی شده» درباره نقاط استراتژیک ایران محکوم کرد. 

مراد طاهباز، شهروند ایرانی-آمریکایی، عضو هیئت مدیره و از بنیانگذاران موسسه حیات وحش میراث پارسیان، همچنین، نیلوفر بیانی، فعال محیط زیست و کارشناس موسسه حیات وحش پارسیان، هر کدام به ۱۰ سال حبس محکوم شدند. 

هومن جوکار، فعال محیط زیست و طاهر قدیریان، دیگر فعال محیط‌زیستی، هر یک به هشت سال زندان محکوم شدند. سام رجبی، فعال زیست‌محیطی و تاریخ‌پژوه، سپیده کاشانی، کنشگر محیط زیست و کارشناس موسسه حیات وحش پارسیان، همچنین امیرحسین خالقی، کارشناس پیشین موسسه میراث پارسیان، هر یک به شش سال حبس محکوم شدند. 

 عبدالرضا کوهپایه، دیگر فعال محیط‌زیستی، که به ۴ سال زندان محکوم شده بود، بر پایه اطلاعات، با پایان یافتن محکومیت، آزاد شده است.

اتهام این فعالان زیست‌محیطی، «جاسوسی»، «همکاری با آمریکا» و «اجتماع و تبانی به قصد اقدام علیه امنیت کشور» عنوان شده است.

کاووس سیدامامی، یکی دیگر از متهمان پرونده محیط‌زیستی، به گفته مقامات قضایی و امنیتی جمهوری اسلامی ایران، در زمان بازداشت در زندان اوین خودکشی کرد اما خانواده سیدامامی این موضوع را تکذیب می‌کنند. 

توسط -

سایت ملیون ایران در تاریخ

دیدگاهی بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

خروج از نسخه موبایل