مرگ سوال انگیز هفت فرمانده سپاه در پنج ماه

رادیو فردا گزارش کرده است: طی هفته ها و ماه های گذشته، انتشار خبر درگذشت ۱۰ تن از فرماندهان ارشد سپاه پاسداران خبر ساز شده است. اما این فرماندهان چه کسانی و با چه سوابقی بودند و چه اطلاعاتی در مورد نحوه مرگ آنها وجود دارد؟

مراد ویسی، همکار رادیو فردا و مدرس پیشین سازمان و تشکیلات نیروهای مسلح ایران در دانشکده خبر تهران، که مرگ این فرماندهان ارشد را مورد تحقیق و بررسی قرار داده است، در گفت و گویی نتایج این بررسی ها را تشریح کرده است.

آقای ویسی این ۱۰ نفری که گفته می شود از سرداران سپاه هستند و در ماه های گذشته درگذشته اند چه کسانی هستند؟

اگر بخواهیم دقیق تر اعلام کنیم سه نفر از این افراد سرهنگ بودند که در تصادف اتومبیل کشته شدند ولی آنچه که مربوط به سرداران و سرتیپ های سپاه است هفت نفر هستند . شش سردار و سرتیپ از سپاه و یک معاون وزیر از وزارت دفاع،

اگر ممکن است برخی از این فرماندهان ارشد رو جزئی تر معرفی کنید که این افراد چه کسانی بودند؟

شناخته شده ترین این افراد سرتیپ احمد سوداگر بوده است. سرتیپ سوداگر در دوران جنگ ایران و عراق مسوول اطلاعات قرارگاه کربلا یعنی مهمترین قرارگاه رزمی ایران در سال های اول جنگ و قبل از تشکیل قرارگاه جنگی خاتم الانبیاء بوده است.

سرتیپ سوداگر همچنین فرمانده سه لشکر رزمی ۲۷ محمد رسول الله تهران، ۸ نجف اصفهان و ۲۵ کربلای مازندران بوده است. آخرین سمت سرتیپ احمد سوداگر، موسس و رییس پژوهشگاه علوم و معارف دفاع مقدس بوده است.
فرد دیگری هم به نام سرتیپ احمد سیاف زاده در بین این فرماندهان ارشد که درگذشته اند وجود دارد که ظاهرا در گذشته همکار سرتیپ سوداگر بوده است؟

بله، سرتیپ احمد سیاف زاده که از مسوولان طرح و عملیات قرارگاه مرکزی کربلا و معاون احمد غلامپور فرمانده وقت این قرارگاه بوده است. نفر سومی هم از این قرارگاه در بین این فرماندهانی هست که در ماه های گذشته درگذشتند که سرتیپ محمد مهدی قاصدی است.

سرتیپ قاصدی در دوران جنگ مسوول ترابری سنگین قرارگاه کربلا بوده و آخرین مسولیتش مدیر عامل شرکت جهاد نصر بوده است.

سرتیپ قاصدی در عملیات خیبر در سال ۱۳۶۲ در جزایر مجنون، از مسولان حمل و نصب قطعات عظیم پل خیبر بود که در نیزارها و هورهای منطقه مجنون عراق در شرق رودخانه دجله نصب شد. در عملیات والفجر- ۸ یا همان عملیات تصرف فاو در سال ۱۳۶۴ هم مسوول حمل و نقل پل بزرگ بعثت برای عبور دادن هزاران نفر از نیروهای ایرانی تک کننده به فاو و نیز عبور دادن هزاران تن تدارکات و مهمات برای این نیروها بوده است.

آقای ویسی، ظاهرا یک معاون وزیر هم دربین این افراد بوده است؟

بله، سرتیپ وفا غفاریان که مدتی معاون وزیر دفاع و رییس هیات مدیره مخابرات متعلق به سپاه بوده است. وفا غفاریان در زمان جنگ از مسولان مخابراتی و الکترونیکی سپاه بود و بعد از جنگ هم شش سال مدیر عامل شرکت صنایع مخابرات ایران (صما) و چند سال هم مدیر عامل صا ایران بوده است. وی در سال ۷۹ مدیر عامل سازمان صنایع دفاع شد و همزمان استاد دانشگاه صنعتی مالک اشتر یعنی مهمترین دانشگاه دفاعی- صنعتی ایران بوده است.

گفته می شود یکی از این افراد، برادر وزیر سابق دفاع بوده است ؟

بله. مهندس منصور ترکان برادر اکبر ترکان وزیر دفاع در دولت اکبر هاشمی رفسنجانی. منصور ترکان از فرماندهان سابق سپاه بوده که آخرین سمتش مدیرعامل شرکت یادمان سازه سازنده برج میلاد تهران بود.

و بقیه این فرماندهان را می شود خلاصه تر معرفی کنید؟

سرتیپ احمد منصوری، معاون سابق نماینده ولی فقیه در سپاه، سرتیپ عباس مهری، جانشین دانشکده فرهنگی دانشگاه نظامی امام حسین سپاه و سه سرهنگ از سپاه خراسان شمالی و لرستان که دلیل مرگ آنها تصادف اتومبیل اعلام شده است.

و شما در بررسی هایی که در مورد مرگ این فرماندهان ارشد داشتید به چه مواردی رسیدید؟

ببینید، از این هفت سردار و سرتیپ و فرمانده ارشدی که طی ماه های گذشته درگذشتند، سه نفر از آنها از مسولان ارشد و معاونین قرارگاه رزمی کربلا در دوران جنگ ایران و عراق هستند. یعنی قرارگاهی که زیر نظر احمد غلامپور بوده است.

این سه نفر یعنی سرتیپ سوداگر، سرتیپ سیاف زاده و سرتیپ قاصدی در گذشته روابط کاری نزدیکی با هم داشته اند. خود احمد غلامپور هم که در قرارگاه کربلا فرمانده ارشد این سه نفر بوده است، با وجود اینکه در زمان جنگ فرمانده قرارگاه های فتح و کربلا بود و چندین لشکر زیر نظر وی فعالیت می کردند اما بعد ازپایان جنگ ایران و عراق حاشیه نشین شد و سمت مهمی از طرف حکومت به وی داده نشد، در حالی که خیلی از فرماندهان رده های پایین تر که در زمان جنگ زیر فرمان احمد غلامپور فعالیت می کردند، بعد از جنگ ایران و عراق، سمت و پست های حساس و کلیدی در سپاه پاسداران و ستاد کل نیروهای مسلح بر عهده گرفتند.

در مورد مدت زمانی که مرگ و میر فرماندهان سپاه در آن رخ داده چطور؟

هر هفت سردار و سرتیپی که درگذشته اند، در یک فاصله زمانی کمتر از پنج ماه مرده اند. سه مورد از این مرگ و میرها در بهمن ماه سال ۹۰ بوده و آخرین آنها اردیبهشت ماه امسال (۹۱) بوده است. یعنی در یک فاصله پنج ماهه. البته برخی از فرماندهان ارشد سپاه مثل دریابان (سرلشگر) علی شمخانی، قائم مقام سابق فرمانده کل سپاه که در گذشته فرمانده ارشد تمام این فرماندهان بوده است، در مراسم بزرگداشت این فرماندهان گفته است که ناقوس مرگ برای نسل ما فرا رسیده است.

مگر این افرادی که درگذشتند چند سال داشتند؟

عمدتا حول و حوش ۵۰ و ۵۲ سال و البته یک مورد ۶۵ سال هم در میان آنها وجود دارد

و آخرین نکته. دلیل مرگ این فرماندهان ارشد سپاه نفر چه بوده و یا چه اعلام شده است؟

دلیل مرگ هر هفت نفری که در رده سرداری و سرتیپی و یا معاون وزیری بوده اند «سکته قلبی» یا «سکته مغزی» اعلام شده است. در بین این هفت فرمانده ارشد فقط یک نفر قبل از مرگ سابقه بیماری جدی داشته و خبر مرگ شش نفر دیگربه طورغیر مترقبه و ناگهانی اعلام شده است.

 

دیدگاهی بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

خروج از نسخه موبایل