آذر جزایری، شرق: نوزدهمین نمایشگاه بینالمللی نفت تهران در حالی روز گذشته با حضور بیژن نامدارزنگنه و مدیرانش افتتاح شد که از پیش قرار بود رییس مجلس نیز در این مراسم حضور داشته باشد. اما به نظر میرسد لاریجانی ترجیح داد به جای حضور در جمع دولتمردان در خانه ملت بماند و پاسخ آخوندی و ظریف به سوالات همکارانش را بشنود.
بیژن نامدارزنگنه دیروز در مراسم افتتاحیه نوزدهمین نمایشگاه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی در حدود ۳۵دقیقه سخنرانی سعی کرد تا به اتهاماتی پاسخ دهد که منتقدانش طی هشت ماه مدیریتش بر مسند نفت وارد کردند.
از تحریمها بهعنوان شر بزرگ سخن گفت و از پایداری مدیرانش و بخش خصوصی در مقابل این تحریمها گفت. درعین حال در پاسخ به منتقدانش مبنی بر تلاش دولت بر ایجاد جادهای صاف و راحت با برداشتن تحریمها پاسخ داد. «در صورتی که میتوان تحریمها را برداشت و از جاده سنگلاخی بیرون رفت چرا باید مردم را آزار داد در حالی که میتوان در راه صاف قدم برداشت.»
زنگنه در جمع نمایندگان ۳۳ کشور دنیا در حالی از قدرت ایران و ایرانی سخن گفت که گویی نفت ایران به خارجیها نیازی ندارد. این درحالی است که بیژن نامدارزنگنه در آخرین سخنرانی خود در نشست اوپک، در جمع خبرنگاران خارجی رسما با نامبردن از شرکتهای بزرگ نفتی جهان از آنها دعوت به همکاری کرده بود. زنگنه در حالی بر باور خود مبنی بر حضور خارجیها در نفت ایران طی چند ماه گذشته اصرار داشت که روز گذشته در جمع نمایندگان و خبرنگاران کشورهای خارجی از نبود مشکل مالی در بدنه نفت گفت و بدون هیچگونه اشارهای به نیاز کشور به سرمایه خارجیها خطاب خود را ایرانیهای فعال در بخش خصوصی نفت قرار داد و به نوعی از ایرانیها خواست تا با ایجاد اتحاد و شکلگیری شرکتهای بزرگ با حمایت مستقیم وزارت نفت به دنبال رفع مشکلات نفت باشند. براساس اظهارات شیخالوزراء، نقص مدیریتی در نفت ایران را میتوان قبول کرد اما نبود منابع مالی چیزی است که به هیچوجه قابل پذیرش نیست. وی با ارایه پروژههای سرمایهگذاری صنعت نفت کشور از تمام فعالان بخش خصوصی دعوت کرد تا با جمعشدن در کنار هم مشکلات این صنعت را برطرف کنند.
وزیر دولت تدبیروامید برای اولین بار در طول تاریخ صنعت نفت کشور از کمبودهای این صنعت در بخش تجهیزات گفت و خواستار فعالیت صنعتگران در این بخشها شد. وزیر نفت لولههای تیوبینگ و کیسینگ، لولههای جریانی، لوازم درونچاهی، تجهیزات سر چاهی، شیرآلات، پمپها، مواد شیمیایی و ماشینهای دوار را از جمله این تجهیزات برشمرد و اعلام آمادگی کرد تا برای تکتک این تجهیزات مستقیما با خصوصیها وارد امضای قرارداد شود.
اولتیماتوم زنگنه به رانتخوارهای نفت
وزیر نفت در بخشی دیگر از سخنرانی خود هشداری داد به رانتخوارهایی که طی سالهای گذشته به راحتی کالای خود را دو تا سه برابر قیمت بهفروش رساندند. به گفته او، دیگر دوره این رانتخوارها گذشته و باید بدانند که رویه نفت دیگر تغییر کرده است. براساس اظهارات شیخالوزرا، در سالهای اخیر استفاده از رانت بهعنوان یک اصل پذیرفتهشده درآمده است و بعضی شرکتها عملا با قیمتهای دو تا سه برابر سر دولت کلاه گذاشتند. این کار افراد بیریشه رانتخوار را رشد میدهد و من از هیاهوی آنها نمیترسم و در برابر آنها میایستم تا صنعت ایران رشد کند.
مناقصات زیر ذرهبین
وزیر نفت از برگزاری جلسات مستمر طی هشتماه گذشته با بخش خصوصی فعال در عرصه نفت گفت و از نتایجی سخن گفت که در این جلسات گرفته شده است.
به گفته زنگنه، یکسانسازی قراردادهای داخلی و خارجی برای تامین قطعات و شفافسازی فرآیند مناقصات، مهمترین دغدغه مطرحشده در این جلسات بوده که درخصوص شفافسازی مناقصات، در سال ۷۹ دستورالعملی ابلاغ و مقرر شد که پیشنهاددهندگان در زمان بازکردن پاکتهای مناقصه حضور داشته باشند و هماکنون نیز اجرای آن مورد تاکید است. این عضو کابینه دولت تدبیروامید با اشاره به اهمیت رسیدگی عادلانه به شکایتهای مربوط به فرآیند مناقصات، تصریح کرد: فقط نفت با این مشکل مواجه نیست و در سطح کشور نیز نهاد داوری منصفانه در این زمینه نداریم.
افزایش یکمیلیونی ظرفیت تولید
اولین وعده زنگنه پس از ورود دوبارهاش به نفت افزایش ظرفیت تولید بود که حرفهای روز گذشته وی به نوعی نویدبخش اجرای این پروژه ملی بود.
زنگنه این افزایش تولید تا چهارسال آینده را بزرگترین برگ برنده تاریخ صنعت نفت ایران دانست و افزود: این تصمیم فضای مناسبی را برای فعالیت حفاران و سازندگان تجهیزات درون چاهی، سرچاهی و خدمات جانبی ایجاد خواهد کرد.
پارسجنوبی در ۳/۵ سال دیگر
وزیر دولت تدبیر و امید همچنین از پارسجنوبی گفت و خاطرنشان کرد: تا سه، ۳/۵ سال دیگر ۱۷ فاز پارسجنوبی در مدار بهرهبرداری قرار بگیرد و از این میان هفت فاز تا دو سال دیگر وارد مدار تولید شود.
این درحالی است که بسیاری از کارشناسان بهدلیل برداشتهای بیرویه قطر از این میدان نگران مهاجرت گاز به سمت این کشور هستند.
فروش بخاری و رونق اشتغال
وزیر نفت در بخشی دیگر از سخنرانی خود از مجلس به دلیل تخصیص سقف صد میلیارد دلاری بودجه برای بستن قراردادهای بیع متقابل در بخش بهینهسازی مصرف سوخت قدردانی کرد و با ذکر مثالی در این خصوص افزود:
به گفته وی، در حال حاضر ۲۰میلیون بخاری گازسوز و دومیلیون موتورخانه در کشور وجود دارد. برآورد ما آن است که هر بخاری سالانه هزار تا هزارو۲۰۰مترمکعب گاز میسوزاند که این بخاریها عموما کلاس G هستند و در جایگزینی با کلاس B به راحتی مصرف آنها به ۶۰۰مترمکعب کاهش مییابد اگر ما این بخاریها را رایگان توزیع کنیم هزینه آن یکساله باز میگردد.
وی توضیح داد: به ازای اوراقکردن هر بخاری قدیمی صد تا ۱۵۰دلار به سازندگان و صنعتگران بپردازیم که همه اعم از صنعتگر و مصرفکننده و دولت از آن برد میکنند.
به گفته او، بخش خصوصی هم میتواند پیشنهاداتی ارایه کند که کار را با پولی که از محل بهینهسازی مصرف به دست میآید جلو ببریم.
تشریح نگاه زنگنه به خصوصیها
وزیر نفت در عین حال از تلاش خود برای حل دغدغه صنعتگران گفت گر چه برخی از آنها را ساده و برخی را پیچیده دانست و برای حل همه آنها خواستار زمان شد.
وی با برشمردن دغدغه صنعتگران گفت: یکی از خواستههای صنعتگران یکسانبودن قراردادهای داخلی و خارجی کالا و خدمات است که این درخواست یک درخواست منطقی است. وی افزود: درخواست دیگر آنها شفافبودن فرآیند مناقصات است و من پیش از این هم این را ابلاغ کرده بودم که پیشنهاددهندگان مناقصه باید در زمان بازکردن پاکت حضور داشته باشند و مناقصات باید کاملا شفاف برگزار شود و باز هم این مساله را ابلاغ خواهم کرد. وی اضافه کرد: مورد دیگری که باید انجام شود رسیدگی عادلانه به شکایتهای مربوط به فرآیند برگزاری مناقصات است.
وی چهارمین دغدغه را ایجاد یک نهاد داوری منصفانه درباره اجرای قراردادها دانست و گفت: نهاد داوری فعلا شورایعالی فنی که اصلا بیطرف نیست و من به دوستان گفتهام که پیشنهادات دوطرفه بدهید تا بتوانیم بهصورت حرفهای داوری کنیم چنانچه این کار در تمام دنیا رایج است و ما هم باید بتوانیم چنین نهادی را ایجاد کنیم. زنگنه تعدیل در قراردادها را مطلب دیگر دانست و گفت: قبلا هم گفتم که میتوان در قراردادهایی که خارجیها نیز حضور دارند مبلغ قرارداد را بهصورت ارزی درج کرد اما ریالی پرداخت کرد و در عین حال باید طوری عمل کنیم که مبنای فساد را پایهگذاری نکنیم چرا که وقتی یک تصمیم مهم در اختیار تنها یک فرد باشد این مساله فسادزاست. وزیر نفت در توضیح دغدغه ششم صنعتگران گفت: بهزودی ابلاغ خواهم کرد که در مناقصههایی که داخلیها و خارجیها همزمان حضور دارند قیمتها پس از ترخیص از گمرک محاسبه و مقایسه شود یعنی هزینه حمل و گمرک نیز مورد محاسبه قرار گیرد.
وزیر نفت در جمع خبرنگاران
زنگنه در حاشیه نمایشگاه نیز به شایعاتی درخصوص آلودگی بنزین پاسخ داد. به گفته شیخالوزرا، بحث آلودگی بنزین وارداتی از سوی یکسری از افراد که با ملت ایران جنگ روانی دارند مطرح شده و به دروغ میگویند که بنزین بیکیفیت از چین وارد میشود که همه این حرفها دروغ محض است. وی افزود: البته باید بگویم مطرحشدن این شایعات به معنی بیکیفیتبودن بنزین چینی نیست، ولی هماکنون ایران برای خرید بنزین با چین قراردادی ندارد. وزیر نفت با بیان اینکه بنزین وارداتی به ایران با کیفیت و استانداردهای لازم است، گفت: ما در مقابل ملت ایران و سلامت آنها متعهد هستیم و به همین دلیل هم اعلام کردیم بنزین پتروشیمی تا زمانی که در شرایط اضطراری قرار نگرفتهایم تولید نشود. زنگنه درباره مبدا بنزین وارداتی به کشور گفت: تامین بنزین وارداتی از هند، سنگاپور و کشورهای دیگر انجام میشود. امسال هم روزانه به بیش از ۱۰میلیونلیتر واردات بنزین نیاز داریم.
وی درباره سفر نخستوزیر پاکستان به تهران در روزهای آتی و احتمال مذاکرات گازی با وی گفت: ما متقاضی آن هستیم که پاکستانیها به قرارداد گازی خود با ما عمل کنند و به تعهدات خود پایبند باشند. وزیر نفت گفت: از شرکتهای خارجی متقاضی فعالیت در صنعت نفت ایران در حوزه پارسجنوبی تنها در دو فاز باقیمانده امکان استفاده وجود دارد و آنها در فازهای در حال ساخت هیچ نقشی نخواهند داشت.
وی گفت: وزارت نفت بههیچوجه قصد پاکسازی شرکتها و سرمایهگذاران چینی از صنعت نفت را ندارد اما در برخی پروژهها که شرکتهای چینی کمکاری کردهاند ایران همکاری خود را با آنها به پایان رسانده است.
زنگنه درخصوص تهاتر کالا و نفت روسیه و ایران گفت: باید اول برادری خود را ثابت کنیم.