ضیاء مصباح: وانفسای طب تجاری

zia mesbah

رئیس انجمن جراحان قلب و عروق ایران اخیرا، در رابطه با تشکیل سومین کنگره قلب و عروق، که قرار است در اواسط اسفندماه برگذار شود، با انتقاد از طولانی بودن دوره های تکمیلی رشته جراحی قلب گفته اند:

زحمت زیاد فیزیکی، روانی، استرس و دیگر مسئولیتهای جراحان قلب و از سوئی دیگر، تعرفه های ناچیز این حرفه، باعث شده از تعداد متقاضیان طی دوره این تخصص بسیار پر اهمیت و حساس، در ارتباط با افزایش روز افزون ضرورت جراحی قلب، که کشور در این زمینه به خودکفائی رسیده است، کاسته شود.

ایشان ادامه داده اند که در گذشته سالانه حدود ۲۵ نفر، متقاضی ورود به این رشته بودند که امروز به ۲ تا ۳ نفر کاهش یافته است. و در همین رابطه عنوان کرده اند که پزشکان جوان بدلیل درآمد نا کافی ناشی از تعرفه گذاری ها، رغبتی به این رشته نشان نمیدهند و در صورت ادامه این روند مملکت دچار مشکل میگردد. ایشان میگویند:

جراح قلب برای موفقیت در این رشته بایستی زندگی خود را فدا کند، در حالیکه جراحان پلاستیک از این نگرانی ها بالنسبه بدور اند؟! و به همین دلیل داوطلبان طی دوره فوق تخصص جراحی پلاستیک، در سال گذشته، بیش از ۱۵۰ نفر بوده اند.

ضمنا اشاره شده که: تعرفه تعیین شده برای دستمزد یک جراح قلب برای ۴ تا ۵ ساعت عمل، یک میلیون تومان تعیین شده و مثال هزینه تزریق بوتاکس (رفع کننده چین پوست) که برای چند دقیقه ۵۰۰ هزار تومان است، را مطرح ساخته اند.

روی سخن با پزشکان جوان یعنی آینده سازان کشور عزیزمان است که متولیان امور بیش از دیگر قشرها به دلیل سالمندی، هوای انها را دارند و در این کنگره به عنوان الگو ها مشارکت دارند.

این گرامیان، پیوسته با توجه به حجم انبوه آنانکه به عمل قلب، به دلیل فشارهای گوناگون زندگی روز مره، نیازمندند، و از همه مهمتر، شهرت بر آمده از علم و آگاهی، با همه مسئولیت ها، بیش از یک عمل، به جزء حضور در مطب و بیمارستانها و…انجام میدهند.

درست است که برای رسیدن به هنر جراحی قلب لازمست بیش از ۱۰ سال بعد از ورود به دانشگاه، درس خواند و مطالعه کرد و بسیاری هزینه ها را متحمل شد، اما نگاهی بدین گونه، آنهم از سوی رئیس انجمن جراحان قلب که منتخب پزشکان محترم این رشته میباشند و همزمان با کنگره بسیار مهم در پیش، بنظر بسیاری از دلسوختگان ملک و ملت، با همه وانفسای فعلی و متاسفانه حاکم و رایج (در محترمانه ترین لغت) با تعجب همراه است.

آیا میدانید حق التدریس و حقوق و مزایای یک استاد میانسال تمام وقت با درجات بالای علمی اخذ شده در داخل و خارج از کشورمان، و در واقع آنانکه بشما عزیزان آمو زش داده و میدهند چه میزان است؟

تعداد زیادی از این بزرگواران را میشناسم که با افتخار و خوشنام شهره افاقند و زندگی شرافتمندانه ای را بدون نگاه مادی و در خدمت مردم، با زندگی معمولی از لحاظ نوع اتومبیل، متراژ آپارتمان، میزان پس انداز و آنچه که برای گذران حیات مفید و موثر، با معیارهای استاندارد لازم و در هر شرایطی جایز است، با سلامت نفس میگذرانند، و شرافت پزشکی و سوگندی را که ادا نموده اند پیوته ملاک عمل خود قرار داده و با همه مسئولیت ها، حتی با تخفیف به درمان نیازمندان همت میگمارند.

اگر انعکاس این مطلب همچون سریال در دست تهیه پزشکان، که با هیاهوی بسیار مواجه و با تجدید نظر بر آمده از نفوذ همراه شد، به پاسخ احتمالی متولیان طب تجاری نینجامد، میتوان در همین وانفسا، امید داشت که وجدانهای بیدار و آگاه حاضر و ناظر در جا معه، که صرفا از دیدگاه مادی به مسائل، آنهم اموراتی که به حیات انسان ها و همنوعانشان در کسوت خانواده و بستگان دور و نزدیک و از همه مهمتر همنوعانشان، بستگی دارد.. نمی نگرند….. از همه شئونات انسانی مراقبت کرده، از اشاعه چنین دیدگاههائی در حد ممکن و فراتر از انتظار، با تذکر مداوم از آلوده شدن به این مسائل ممانعت بعمل می آورند.

در همین وضعیت نیز میشود که بصور مختلف و در دسترس، مانع و معترض به چنین مصاحبه و یا برنامه هائی تنظیم شده از قبل شد،که اینطور بازتابی را بعنوان نمونه همراه میاورد.

در این مبحث بسیار میتوان داد سخن داد و لازمست که بسادگی از آن عبور نکرد، اما چون روی سخن با گروه اندکی؟! از دانشمندان و فرزندان برومند ایران ماندگار، در کسوت جراحان گرامی میباشد، به همین مختصر بسنده مینماید.

در این رابطه معتقد است که: در خانه اگر کس است یک حرف بس است.

در هر شرایطی اگر معیار مادی مقدم بر همه چیز شمرده نشود، از عنوان مخلوق و انسان میتوان بهره گرفت و گرنه:

چه میان نقش دیوار و میان آدمیت؟!

این جامعه فرهیخته به هیچ وجه نبایستی مصداق این شعر حافظ را بذهن متبادر سازند:

مکن در این چمنم سرزنش بخودروئی چنانکه پرورشم داده اند میرویم

یک دیدگاه

  1. با سلام
    علت واقعی کاهش گرایش به رشته جراحی قلب پیشرفت درمانها از طریق غیر جراحی است مثلا واوولوپلاستی و یاتعویض دریچه شریان آیورت… لذا رییس محترم جراحان قلب از بازگویی آن طفره رفته اند

دیدگاهی بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

خروج از نسخه موبایل