نیویورک تایمز: گروه ۱+۵ خواستار تعطیلی تاسیسات «فردو» است

یکشنبه, 20ام فروردین, 1391
اندازه قلم متن

۱۳۹۱/۰۱/۲۰
در آستانه دور تازه مذاکرات ایران با گروه ۱+۵ بر سر، روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز روز یکشنبه از تنظیم «طرح اوباما» برای این مذاکرات خبر داده و نوشت که درخواست اکید باراک اوباما از ایران برچیدن تاسیسات هسته ای «فردو» در قم و نیز خارج کردن تمامی اورانیوم غنی شده ای است که ایران تاکنون تولید کرده است.

در حالی که قرار است که مذاکرات هسته ای ایران و پنج عضو دایم شورای امنیت و آلمان از روز جمعه آغاز شود و در شرایطی که ایران همچنان بر سر مکان برگزاری مذاکرات به توافق نرسیده است، به نوشته روزنامه «نیویورک تایمز»، آمریکا و اروپا با «درخواست های اکید و قاطع» از ایران وارد این مذاکرات خواهند شد.

روزهای سیزدهم و چهاردهم آوریل- بیست و پنجم و بیست و ششم فروردین- به عنوان موعد دور تازه مذاکرات هسته ای ایران تعیین شده است اما محل گفت و گوها همچنان در ابهام است.

قرار است که دور جدید مذاکرات پس از مدت ها رکود آغاز شود؛ آخرین دور مذاکرات سال گذشته در استانبول ترکیه با ناکامی تمام شده بود. از آن زمان تاکنون، اسرائیل بر سر گزینه نظامی در قبال ایران اصرار ورزیده است و بارها خطر جنگ، منطقه را به التهاب کشانده است.

بنا بر گزارش نیویورک تایمز، دولت باراک اوباما می خواهد ضرب الاجل روشن و قاطعی به ایران بدهد که باید تاسیسات غنی سازی در دل کوه های قم در منطقه «فردو» را تعطیل کند و انجام این اقدام عملی از سوی ایران، شرط ادامه گفت و گوها با ایران خواهد بود.

جمهوری اسلامی ایران در تاسیسات «فردو» سرمایه گذاری زیادی کرده است و به تازگی نیز فعالیت های آن را به اعماق این کوه ها منتقل کرده است تا از حملات احتمالی در امان بماند.

بر اساس گزارش های آژانس بین المللی انرژی اتمی و گفته های یوکیا آمانو، مدیر کل آژانس، جمهوری اسلامی ایران در تاسیسات «فردو»، غنی سازی اورانیوم را از سه و نیم تا چهار درصد به غنای بیست درصدی رسانده است.

شرط دیگری که به نوشته «نیویورک تایمز» دیپلمات های غربی از ایران در دور جدید مذاکرات مطرح خواهند کرد، لزوم قطع تمامی فعالیت های غنی سازی اورانیوم ایران است.

در همین حال، در «طرح اوباما» برای ایران، بر موافقت آمریکا و جامعه جهانی با داشتن برنامه هسته ای مسالمت جویانه ایران و بهره گیری از آن در عرصه های انرژی و پزشکی تأکید شده است.

نیویورک تایمز با استناد به گفته های دیپلمات های آمریکایی و اروپایی نوشته است که کشورهای آنها خواهان آن هستند که ایران تولید سوخت هسته ای را متوقف کند؛ امری که ظن جامعه جهانی را نسبت به نظامی بودن ماهیت برنامه هسته ای ایران تشدید کرده است.

در زمینه درخواست غرب از ایران برای موافقت با بیرون بردن تمامی اورانیومی که تا کنون غنی کرده است و انتقال آن به کشوری در خارج، نیویورک تایمز نوشته است که این شرط از سوی باراک اوباما مورد تاکید قرار دارد و ایران ملزم به رعایت آن خواهد شد تا گفت و گوها بتواند در مراحل بعدی ادامه یابد.

باراک اوباما در هفته های اخیر بارها تاکید کرده بود که این مذاکرات «آخرین فرصت برای ایران» جهت فیصله دادن به ماجرای طولانی هسته ای ایران با جامعه بین المللی است.

در همین حال، کارشناسان آمریکایی به نیویورک تایمز گفته اند که برای جمهوری اسلامی ایران پذیرش این درخواست ها، بویژه برچیدن تاسیسات هسته ای «فردو» اصلاً آسان نیست بویژه اینکه رهبران ایران در ستیزه جویی با غرب، همچنان اراده ای قوی از خود نشان می دهند.

در همین حال، به نوشته نیویورک تایمز، اوباما و همپیمانان غربی آمریکا گمانه زنی کرده اند که تحریم های سخت جامعه جهانی علیه ایران و نیز تهدید به وجود گزینه نظامی بویژه از سوی اسرائیل و نیز منزوی تر شدن ایران در ماه های اخیر در صحنه بین المللی، احتمال این که این بار سران ایران از خود نرمش نشان دهند تا اقتصاد به هرج ومرج کشیده شده ایران را نجات دهند، بیش از گذشته است.

در همین حال، گروهی دیگر از کارشناسان غربی خود اذعان دارند که نشان دادن چنگ و دندان از سوی غرب به ایران و ورود به مذاکرات با یک برنامه کاری قاطع و اکید، برعکس موجب سخت تر شدن واکنش سران ایران و عدم نرمش از سوی آنها خواهد شد.

در این زمینه، یک دیپلمات آمریکایی به نیویورک تایمز گفته است: «از اینکه مقامات ایران چه واکنشی نشان دهند، هیچ خبری نداریم و حتی پس از ملاقات اول نیز هنوز چیزی دستگیر ما نخواهد شد». همین دیپلمات گفته است که دور بعدی مذاکرات ممکن است که به تابستان موکول شود.

روزنامه آمریکایی «واشینگتن پست» نیز آخر هفته نوشته بود که باراک اوباما توسط رجب طیب اردوغان، نخست وزیر ترکیه، پیامی شفاهی برای آیت الله علی خامنه ای فرستاده است.

واشینگتن پست تاکید کرده بود که اوباما در پیام خود گفته است که جهان آماده پذیرش برنامه هسته ای ایران هست به شرطی که از ماهیت نظامی به دور باشد، و نیز از آیت الله خامنه ای خواسته بود که تاکید بیشتری بر ماهیت غیر نظامی برنامه هسته ای ایران بگذارد و نقطه نظرات خود را به گونه ای روشن تر بیان کند و بگوید «ایران هرگز بمب اتمی تولید نخواهد کرد».

در دیدار مشهد، آیت الله خامنه ای به میهمان ترک خود گفت که داشتن بمب اتمی را از نظر شرع اسلام «حرام» می داند. رهبر ایران همچنین در سخنرانی روز نخست فروردین در حرم رضوی گفته بود که ایران بمب اتم تولید نکرده و چنین بمبی نیز نخواهد ساخت.

روزنامه «واشینگتن پست» روز یکشنبه در گزارش جدیدی فاش کرد که آمریکا از طریق پهپادها (پرنده های هدایت پذیر از راه دور) در طول سال ها، از تاسیسات هسته ای ایران تصویربرداری کرده و به استراق سمع پرداخته است؛ طرحی که از آخرین سال های ریاست جمهوری جرج بوش آغاز شد و تاکنون ادامه یافته است.

به نوشته واشینگتن پست، برای تحلیل این تصاویر، یک تیم ویژه از کارشناسان تشکیل شد و همزمان با آن، کارزاری از سایر اقدامات مخفیانه تشکیلات اطلاعاتی آمریکا با هدف لطمه زدن به برنامه هسته ای ایران و گسترش تحریم های هدفمند اقتصادی علیه ایران به راه افتاد.

واشینگتن پست می افزاید: با وجود آنکه ایران سال گذشته هواپیمای تجسسی فوق پیشرفته آر.کیو-۱۷۰ آمریکا را از فراز آسمان افغانستان منحرف کرد و آن را در خاک ایران نشاند، اماعملیات تجسسی آمریکایی از طریق این هواپیماهای فوق مدرن علیه تأسیسات هسته ای ایران ادامه یافته و صدها سورتی پرواز از سوی این پهپادها صورت گرفته است؛ هرچند که این پروازها تنها بخشی محدود از برنامه های گسترده تشکیلات اطلاعاتی آمریکا و همپیمانان غربی اش برای لطمه زدن به برنامه هسته ای ایران بوده است.


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.