ایران بالاترین نرخ رشد سرطان در جهان را دارد

saratan
انتخاب خبر: عضو مرکز تحقیقات سرطان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: مهمترین عوامل مؤثر در ایجاد سرطان در کشور، تغذیه و شیوه زندگی افراد است.سید حسین داوودی

سید حسین داوودی در گفتگو با خبرنگار «انتخاب خبر» افزود: موارد سرطان در جامعه ایران نسبت به دنیا کمتر است، اما اکنون رشد سرطان در کشور نسبت به دنیا سریع تر است.

این متخصص تغذیه در امور سرطان به ضرورت مطالعه عوامل مؤثر در رشد بیماری سرطان در کشور اشاره کرد و گفت: تغییرات زندگی عادی انسان ها، روند رشد بیماری سرطان را در ایران پر رنگ تر کرده است.

وی، غیر از تغذیه و شیوه زندگی که به عنوان عوامل مؤثر و مهم در ایجاد سرطان شناخته می شوند، ژنتیک را نیز به طور مختصر در ایجاد سرطان مؤثر دانست و اظهار داشت: درصد ناچیزی از سرطان ها به ژنتیک وابسته هستند؛ به این معنی که بیماری می تواند از مادر یا پدر به فرزند انتقال پیدا کند.

نویسنده کتاب «غذا، تغذیه و سرطان» گفت: علاوه بر سه عامل مطرح شده، مواد شیمیایی نیز مانند: اکسید سرب، بنزن و… و حتی عوامل فیزیکی مانند: پرتوها و پرتونگاری می توانند عامل مؤثری در ایجاد سرطان باشند.

مصرف بیش از حد گوشت قرمز سرطان زا است

وی، یکی دیگر از عوامل مؤثر در ایجاد سرطان را هورمون ها دانست و افزود: ترشح هورمون های استروئیدی در ابتلا به بیمار ی سرطان پستان اثبات شده است. چنانچه زایمان اول، دیرهنگام و در سن بالا باشد و یا یائسگی دیر اتفاق افتد، عدم بارداری و عدم شیردهی می تواند به دلیل تغییرات هورمونی که ایجاد می کند، فرد را نسبت به افراد دیگری که این شرایط را ندارد نسبت به ابتلا به بیماری سرطان پستان مستعدتر کند.

این متخصص تغذیه در امور سرطان از عوامل غذایی که در ایجاد سرطان نقش دارند، چربی ها و پروتئین ها را نام برد و گفت: چربی های اشباع که در گوشت قرمز و گوشت سفید مانند مرغ وجود دارند می توانند با ایجاد سرطان ها مرتبط باشند.

داوودی اضافه کرد: پروتئین ها نیز مانند مصرف زیاد گوشت قرمز سرطان زا هستند. بیشتر از ۵۰۰-۳۰۰ گرم گوشت قرمز، در هفته می تواند احتمال ایجاد برخی سرطان ها مانند: سرطان تخمدان، سرطان رحم، سرطان پستان و سرطان روده را تشدید کند.

وی تأکید کرد: البته مواد غذایی مانند: سویا، سبزیجات و میوه می توانند خاصیت پیشگیری از انواع سرطان ها را داشته باشند، به ویژه مصرف سویا که در پیشگیری از ابتلا به سرطان پستان مؤثر بوده است.

او ادامه داد: مصرف مشروبات الکلی در ایجاد بیماری سرطان به اثبات رسیده است و از خاصیت تشدیدکنندگی برای ابتلا به بیماری سرطان برخوردار است. مصرف نمک و قند فراوان نیز در ابتلا به سرطان مؤثر است.

۴۰ درصد سرطان ها قابل پیشگیری و قابل درمان هستند
وی با بیان این که چیزی حدود ۴۰ درصد سرطان ها قابل پیشگیری و حدود ۴۰ درصد آنها نیز قابل درمان هستند، افزود: با انتخاب یک رژیم غذایی مناسب و سالم، انجام فعالیت بدنی و حفظ وزن سالم و مناسب، انسان قدرت مقابله با ابتلا به سرطان و پیشگیری از این بیماری را پیدا می کند.

این متخصص تغذیه در امور سرطان با اشاره به افزایش بیماران سرطانی در کشورگفت: آن چیزی که باید به آن توجه کرد، نکته ای است که روند رو به رشد سرطان را در کشور ایران موجب شده است و برای مردم، محسوس است.

داوودی، تصریح کرد: از دلایل رشد انواع سرطان ها در ایران، افزایش امید به زندگی است؛ با افزایش سن امید به زندگی و این نکته که ابتلا به سرطان با سن بالا مرتبط است، طبیعی است که چون امید به زندگی افزایش یافته، پس سرطان ها نیز در جامعه بیشتر مشاهده می شوند، وقتی مردم بیشتر زنده می مانند، قاعدتاً بیشتر مبتلا به سرطان می شوند.

نگرانی از مصرف بیش از حد فست فودها در ایران

وی با بیان این که با افزایش امید به زندگی در ایران اما یکی از عوامل خطرسازی که موجب شده در شرایط فعلی، بیماری سرطان افزایش پیدا کند، استعمال دخانیات در کشور است، اظهار داشت:

همچنین عدم فعالیت فیزیکی و به ویژه چاقی و اضافه وزن و غذای ناسالم از جمله مصرف فست فودها از عوامل مهم دیگر ابتلا به سرطان و رشد فزاینده انواع آن در کشور است.

داوودی با ابراز نگرانی از مصرف بیش از حد فست فودها در ایران گفت: در مورد مصرف فست فودها، چربی های اشباع می توانند ابتلا به برخی سرطان ها را تشدید کنند.

وی اضافه کرد: افراد اعلام می کنند که با مصرف روغن مایع که روغن غیراشباع است مثلاً چربی اشباع را به حداقل می رسانند، که باید در پاسخ گفت که در غذاهایی که به صورت فست فود آماده می شوند، روغن مایع در حرارت های بالا اکسیده شده، و نتیجه آن ایجاد رادیکال های آزاد است که عامل مهم تغذیه ای برای ایجاد سرطان در افراد است.

این متخصص تغذیه در امور سرطان گفت: ترکیباتی مانند چربی های موجود در گوشت قرمز و یا ترکیبات ناشی از کباب کردن گوشت در حرارت بالا موجب می شوند روغن ها به هیدروکربن های آروماتیک تبدیل شوند که در تحریک ایجاد سرطان نقش دارند.

داوودی تأکید کرد: در مجموع، افرادی که از فراورده های گیاهی بیشتری در رژیم غذایی خود استفاده می کنند و به حد مطلوب میوه وسبزی مصرف می کنند و یا چربی اشباع کمتری مصرف می کنند به برخی سرطان ها مانند: سرطان های دهان، حلق، حنجره، مری، ریه، معده، پستان، کبد و روده کمتر مبتلا می شوند.

مصرف کنسروهای موجود در بازار توصیه نمی شود

عضو مرکز تحقیقات سرطان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان این که کنسروها و غذاهای آماده در بازار اگر دارای استاندارد مورد تأیید سازمان غذا و داروی کشور یعنی با محدودیت استفاده از نمک و روغن باشند، مصرف آن ها بلامانع است، افزود: اما درهرحال، وجود روغن و نمک دو مشکل اساسی در مصرف کنسروهای موجود در بازار است. روغن بالا باعث ایجاد چاقی شده و چنانچه روغن، استاندارد نباشد، اثرات نامطلوبی بر سلامتی خواهد داشت، همچنین میزان نمک زیاد در کنسروها و غذاهای آماده می تواند با ابتلا به برخی سرطان ها مانند سرطان معده مرتبط باشد.

وی در رابطه با مصرف فست فودها مانند: سوسیس، کالباس، انواع همبرگر و انواع پیتزا گفت: پیتزا، ذاتاً خطرزا نیست؛ به این معنی که اگر پیتزا یک پیتزای سالمی مانند پیتزای سبزیجات که مصرف پنیر آن جهت جلوگیری از چاقی محدود شده باشد، مصرف آن بلامانع است.

این متخصص تغذیه در امور سرطان ادامه داد: منظور از پیتزای خطر زا، پیتزایی است که انرژی بالایی داشته باشد، یعنی پنیر زیاد در آن وجود داشته باشد و همچنین در تهیه آن از و موادغذایی مانند سوسیس و کالباس استفاده شده باشد، که می تواند از عوامل اصلی ابتلا به سرطان باشند.

وی تأکید کرد: موادغذایی مانند: کالباس، سوسیس، پنیر پیتزا و… که در تهیه پیتزا از آن ها استفاده می شود، دارای مقادیر بالای انرژی هستند و خطر چاقی را در انسان ها افزایش داده و چاقی نیز عامل اصلی ابتلای افراد به بیماری سرطان می باشد.

سوسیس و کالباس سرطان زا است

داوودی افزود: سوسیس و کالباس که در فست فودها به وفور استفاده می شود، در شرایط نامناسب و یک محیط نامساعد آماده سازی می شوند. سوسیس و کالباس یا به صورت تنوری آماده شده که روغن آنها اکسید می شود و یا از روغن هایی تحت عنوان روغن حرارت بالا در تهیه آنها استفاده می شود که این روغن ها نیز اکسیده شده و با ایجاد هیدروکربن های آروماتیک می توانند سرطان زا باشند.

عضو مرکز تحقیقات سرطان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان این که مصرف بیش از حد سوسیس و کالباس میزان نیتریت و نیترات ورودی به بدن افراد را افزایش می دهد، اظهار داشت: این مواد شیمیایی طی فرآیند متابوسیم بدن به موادی مانند نیتروزآمین ها تبدیل می شوند، و نیتروزآمین ها می توانند از دیگر عوامل اصلی ابتلا به سرطان در انسان ها باشند.

نگرانی از افزایش رشد سرطان در ایران

او با اشاره به این که زندگی شهری جدید با فعالیت کم و استفاده از غذاهای کنسروی و فست فود همراه است، گفت: عدم فعالیت فیزیکی و کارهای نشسته موجب چاقی در جامعه و همچنین مصرف مواد پرخطر توسط انسان ها شده است.

وی اضافه کرد: مواد پرخطر که همراه با مواد شیمیایی و هورمون ها در سطح جامعه می تواند وجود داشته باشد، همگی موجب افزایش روند رشد سرطان در کشور شده اند.

این متخصص تغذیه در امور سرطان تصریح کرد: موارد ابتلا به برخی سرطان ها در کشور نسبت به دنیا پایین تر است، اما اکنون روند رشد سرطان در ایران نسبت به دنیا تسریع شده است.

مصرف مواد غذایی آماده شده در کشور افزایش یافته است

به گزارش انتخاب خبر، اما از مسئولان نظام سلامت کشور چه انتظاری برای تأمین غذای سالم برای شهروندان وجود دارد؟ عضو مرکز تحقیقات سرطان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در همین رابطه گفـت: وزارت بهداشت تاکنون طرح هایی را در خصوص تأمین غذای سالم اجرا کرده است.

داوودی تأکید کرد: به دلیل شرایط اجتماعی حاکم بر جامعه ایران، مردان و زنان کشورمان اکثراً در خارج از خانه، مشغول به کار هستند و این امکان که غذای مورد استفاده خود را مانند گذشته به صورت سنتی و در زمان طولانی تهیه و آماده کنند، برای آنها وجود ندارد، و به این دلیل متأسفانه به استفاده از موادغذایی آماده شده کنسروی و فست فودها ترغیب می شوند و گرایش پیدا می کنند.

نظارت بر مراکز تهیه و تولید مواد غذایی تشدید شود
ضرورت برچسب گذاری روی مواد غذایی

وی با بیان این که نظارت بر نحوه ی پخت در مکان هایی که مواد غذایی را چه به صورت فست فود و چه به صورت غیرفست فود تهیه و عرضه می کنند، اهمیت قابل توجه و ویژه ای داشته و نظارت های موجود باید با شدت و دقت بیشتری صورت بگیرد، تأکید کرد: نقش وزارت بهداشت و درمان و سازمان های استاندارد باید در تولید مواد غذایی در سطح کشور، پر رنگ تر شود، تا غذاهایی با استانداردهای بالا که نافی سلامت جامعه نیستتند تهیه شده، و تلاش در جهت تهیه و عرضه غذاهای سالم و با محدودیت نمک و روغن ودارای لیبل(برچسب) صورت بگیرد.

وی گفت: برچسب روی مواد غذایی موجب خواهد شد که مصرف کننده از میزان موجود چربی های اشباع و غیراشباع، انرژی، پروتئین و قند و نمک اطلاع حاصل کند.

حسین داوودی تصریح کرد: برچسب گذاری روی مواد غذایی، مصرف کنندگان را در محاسبه ی میزان ورودی کالری و یا میزان سایر اجزای غذایی مانند چربی ها و نمک ورودی به بدن یاری خواهد کرد تا تدابیر لازم را برای پیشگیری از چاقی و بیماری های مرتبط با موادغذایی مانند سرطان ها اتخاذ کنند.

توسط -

سایت ملیون ایران در تاریخ

دیدگاهی بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

خروج از نسخه موبایل