بازگشت به صفحه اول

برگرفته از روزنامه ايران

 سه شنبه ۱۳ ارديبهشت ۱۳۸۴ برابر با سوم مه 2005

 ايران هويت، مليت، قوميت

* به كوشش دكتر حميد احمدى
* مؤسسه تحقيقات و توسعه علوم انسانى
مسأله هويت ايران و چند و چون آن در دهه پايانى قرن بيستم و سالهاى آغازين قرن بيست و يكم به يكى از بحث هاى عمده حوزه هاى مطالعاتى، سياسى و فرهنگى ايران تبديل شده است. به همراه آن، بحث هاى ديگرى همچون مليت، قوميت، دين و رابطه ميان آنها كه هم برآمده از بحث پيرامون هويت ايران است و هم به خودى خود از عوامل شتاب بخش و انگيزش طرح بحث هويت ايرانيان و بنيادهاى آن و در كنار كنكاش درباره هويت ايرانى به موضوعات هم پيوند آن تبديل شده است.
اثر حاضر مجموعه اى است از سيزده مقاله كه بحث هاى هويت ملى، مليت و قوميت در ايران و چالشهاى پيرامون آنها را مورد بررسى قرارمى دهد و در پرتو نظريه هاى مدرن و پژوهش هاى واقع گرايانه تاريخى و جامعه شناسى درك بهترى از مسائل فوق به دست مى دهد.
مقالات كتاب به لحاظ موضوعى به دو مقوله عمده مى پردازد:
۱ـ بحث هويت ايران و ابعاد گوناگون نظرى و تاريخى آن و عمده ترين مشكلات فراروى اين بحث در چارچوب دگرگونى هاى جهانى و درونى ايران معاصر
.

1

 

 

برگرفته از روزنامه شرق ، 5 آوريل 2005

ايلنا: «ايران: هويت، مليت و قوميت» به كوشش دكتر حميد احمدى توسط موسسه تحقيقات و توسعه علوم انسانى روانه بازار نشر شد. «ايران، هويت، مليت و قوميت» شامل مجموعه مقالاتى پيرامون هويت، مليت و قوميت به كوشش دكتر حميد احمدى، دانشيار علوم سياسى دانشگاه تهران، در دو بخش منتشر شد.
در بخش نخستين با عنوان پژوهش هاى نظرى اين مقالات به چشم مى خورند: هويت، تاريخ و روايت در ايران نوشته دكتر جهانگير معينى علمدارى، دين و مليت در ايران: هميارى يا كشمكش به قلم حميد احمدى، ايدئولوژى سياسى و هويت اجتماعى در ايران نوشته حسين بشيريه، بحران هويت ملى و قومى در ايران به قلم احمد اشرف، نخبگان محلى: جهانى سازى و روياى فدراليسم نوشته محمد
رضا خوبروى پاك، زبان پارسى؛ پيام گزار اسلام و هويت ايرانى نوشته محمدحسين ساكت، ايران باستان و هويت ايرانى به قلم مرتضى ثاقب فر و شهر، هويت و سياست در ايران معاصر نوشته ابوالفضل دلاورى.

در بخش دوم با عنوان پژوهش هاى موردى اين مطالب ديده مى شوند: بلوچستان ايران: هويت، تاريخ و دگرگونى مصاحبه با دكتر محمود زند مقدم، آشنايى با پان تركيسم و تاثير ماجراى روشنى بيگ بر آن به قلم كاوه بيات، نگاهى به يك دهه چالش بر سر هويت آذربايجان نوشته رجب ايزدى، روند توسعه در مناطق كردنشين ايران، قبل و پس از انقلاب به قلم احسان هوشمند و ناهيد كوه شكاف، خوزستان و چالش هاى قوم گرايانه نوشته سيد عبدالامير نبوى. گفتنى است ايران: هويت، مليت و قوميت در دو بخش در چاپ اول خود با شمارگان دو هزار نسخه در ۵۲۲ صفحه توسط موسسه تحقيقات و توسعه علوم انسانى منتشر شده است.

 3

 

2ـ بحث مربوط به اقوام ايرانى، هويت و جايگاه تاريخى و نقش آنها در دگرگونى هاى سياسى، اجتماعى، فرهنگى ايران از يك سو و بررسى علل و فرايند سياسى شدن علايق زبانى و مذهبى و فعاليت جريانهاى عمده قوم گرا، برنامه ها، شيوه هاى عمل و ارتباطات درون مرزى و برون مرزى آنها و سرانجام چالشهاى برآمده از اين مسائل براى وحدت ملى جامعه ايرانى ازسوى ديگرگذشته از اين تقسيم بندى دوگانه مقالات اين مجموعه در چارچوب چند موضوع ساماندهى شده اند:
۱ـ بنيادهاى نظرى و تاريخى اصالت هويت ملى ايرانى.
۲ـ تابوزدايى از بحث هاى مربوط به هويت ايرانى و شيوه هاى استحكام وحدت ملى.
۳ـ آسيب شناسى هويت ايرانى.
۴ـ هويت ، جايگاه تاريخى و چالشهاى فراروى اقوام ايرانى.
از جمله اساتيد و پژوهشگران برجسته اى كه در اين مجموعه مقاله ارائه كرده اند مى توان به نام اين اساتيد اشاره كرد؛ احمد اشرف، رجب ايزدى، حسين بشيريه، كاوه بيات، مرتضى ثاقب فر، محمدرضا خوبروى پاك، ابوالفضل دلاورى، محمودزنده مقدم، محمد حسين ساكت، جهانگير معينى علمدارى، عبدالامير نبوى، احسان هوشمند و ناهيد كوهشكاف
.

 

2

  بازگشت به صفحه اول

ليست کتاب ها